Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez Elfik » sobota 26 listopada 2011, 15:19

W takim wypadku trzeba by teraz napisać do ministerstwa z zapytaniem czy od lutego mam wsiadać na quada i poruszać się po drogach chociaż nigdy takim czymś nie jeździłem i nie znam techniki kierowania takim cackiem :D
Elfik

Postprzez Pomarancza » sobota 26 listopada 2011, 15:49

Elfik masz maila: info@transport.gov.pl
Po około 2 tygodniach dostaniesz odpowiedź.
A odpowiedź na 99% będzie taka:
Nie koniecznie musi pan się poruszać quadem. Może pan jeździć dowolnym czterokołowcem, który nie przekracza masy 550kg.
Pozdrawiam

Nie jeden pomyśli, ze fajnie, ale jednak tak nie jest, gdyż wg naszych kochanych ministrów samochód osobowy nie jest czterokołowcem ;]

Prawda jest taka, że Polacy naginali i będą naginać te przepisy.

Zaraz pojawią się następne firmy co "przerabiają" samochody pod b1, a tak naprawdę wydadzą tylko zaświadczenia, ze samochód waży 550kg, jest inny pojazdem samochodowym i moc to 15kw. Polak sobie poradzi i założę się, że w niedalekiej przyszłości tak właśnie będzie ;]
Pomarancza

Postprzez szofer80 » sobota 26 listopada 2011, 19:24

Pytałem się dziś na wykładach, uzyskałem odpowiedź że nie powinni zabierać dotychczasowych uprawnień, natomiast że mogą zmienić przepisy i wszystkich nowych to będzie obowiązywało bez względu na konstytucję i równość obywateli wobec prawa.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Pomarancza » sobota 26 listopada 2011, 20:34

szofer80, napisałeś "wszystkich nowych", czyli ci "staży" co posiadają B1 mogą jeździć samochodem osobowym do 550kg? i co w moim przypadku jeżeli jest już wiadomo o zmianach, ale zdaje przed zmianami? Chociaż na razie jest wstrzymane egzaminowanie na B1 wszystkim daihatsu smartami itp i raczej tak zostanie ;//, ale jeżeli bym mógł zdawać daihatsu to będę mógł takim autem jeździć?
Pomarancza

Postprzez kondziob1 » sobota 26 listopada 2011, 22:40

Myślę, że oni sie nie spodziewają wojny jaką zaczną jeśli naprawde wprowadzą tak chorą ustawę i nie dadzą NAM dokończyć tych kursów. Sam jestem w sytuacji zawieszenia - nie mam czym zdać egzaminu praktycznego... a potem czym jeździć :(
kondziob1

Postprzez Pomarancza » sobota 26 listopada 2011, 22:48

kondziob o zdawanie się nie martw bo ośrodek szkolenia kierowców w który się uczysz musi ci zapewnić pojazd do zdawania, skoro przyjęli cię na kurs, a co do jeżdżenia to ja raczej nie będę patrzył na te nowe zasady tylko będę jeździł autem do 550kg. W środę ma być wszystko ustalone.
Pomarancza

Postprzez skov » sobota 26 listopada 2011, 23:15

nie ośrodek, tylko Ty zapewniasz sobie pojazd na egzamin.
skov

Postprzez Pomarancza » sobota 26 listopada 2011, 23:52

skov, ale skoro ktoś jest na szkoleniu na kategorię to OSK ma obowiązek zapewnić nam pojazd, który spełnia warunki B1.
Wczoraj miałem jazdy z samym szefem OSK i powiedział, że jeżeli nie będzie można zdawać na daihatsu to musi zakupić samochód choćby po to, żeby te 5 osób, które uczy na B1 mogły zakończyć kurs.
Pomarancza

Postprzez djb11 » niedziela 27 listopada 2011, 11:20

To zapewnią wam quad`a ; ]
djb11

Postprzez Pomarancza » niedziela 27 listopada 2011, 12:04

Nie wiem jak gdzie indziej, ale szef osk w którym się uczę powiedział, że będzie musiał sprowadzić pojazd pod tą kategorię i że jego syn zajmuje się przystosowywaniem samochodów do nauki jazdy więc jak coś to nie będzie problemu. Nie powiedziałby tak, gdybym miał zdawać quadem, bo quada się nie da przystosować (chodzi mi o pedały) jak bym miał się uczyć quadem to pewnie byłoby tak, że ja jadę quadem a instruktor samochodem za mną
Pomarancza

Postprzez dylek » niedziela 27 listopada 2011, 12:33

Francuski AIXAM i macie problem z głowy - nie trzeba cudować z quadami czy przerabianiem jakichś daihatsu czy innych typowych na B kategorię.
Troszkę starszy rocznikowo wcale nie jest drogi.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Borys68 » niedziela 27 listopada 2011, 15:21

Przglądałem sobie otomoto. Są tam Microcary zgodne z L7e tzn. z "nowym B1" - ważą prawie 500kg, mają silniki 15kW i śmigają 100 km/h ...
http://otomoto.pl/index.php?sect=search ... order_by=p
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez djb11 » niedziela 27 listopada 2011, 17:42

Czyli kategoria "umrze" :) no bo kogo stać na zakup tak drogiego za przeproszeniem g*wna za tyle pieniędzy, żeby pośmigać nim przez 2 lata? Oni mają przeświadczenie, że im starszy kierowca tym lepiej, zobaczycie, że niedługo wejdzie projekt ustawy, że "b" będzie powiedzmy od 21 albo 24 roku życia. Ja tego nie rozumiem....przecież im młodszy kierowca (oczywiście z pewnymi ograniczeniami bądź nadzorem) tym lepiej. Dlaczego nie ma jakichś miejsc, gdzie np 12 latkowie legalnie mogą uczyć się jak prowadzić samochód (jakieś tory, placyki, itd) ? Zamiast tego wolą namieszać w kategoriach, które nikomu nie przeszkadzają ( w szczególności b1, bo po pierwsze Ci kierowcy prowadzą tak samo jak kierowcy starsi o zaledwie kilka miesięcy szkolący się na "b", a po drugie jest to tak mało "oblegana" kategoria, że żeby stwarzała realne zagrożenie w takiej postaci jak obecnie szkolących musiałoby być przynajmniej 5/6 razy więcej, a nie tak jak teraz 1/2 szkoły, które prowadzą takie kursy na całe województwo, a kursantów jak na lekarstwo - gdzie to zagrożenie? ).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak na marginesie to ja bym poczekał do tej środy, bo może okazać się, że to wgl nie wejdzie, bo nie starczy czasu :)
djb11

Postprzez szofer80 » niedziela 27 listopada 2011, 20:51

wszystkich w przyszłości i tak czeka nieuchronnie okresowa weryfikacja umiejętności, egzaminu drugiego za bezkolizyjną i bezmandatową jazdę być nie może ale sprawdzian okresowy jak najbardziej, kombinowali już jak psychotesty wprowadzić dla wszystkich ale ocknęli sie że wszystkim dziadkom po 70-tce trzeba by w takim wypadku zabrać prawko bo nie przejdą psychotestów i póki co odstąpili od tego ale ciągoty pozostały żeby to wprowadzić, niedługo trzeba będzie pół życia się kształcić żeby drugie pół móc pojeździć o ile wcześniejnie "rozstrzelają" kogoś z lasera albo fotoradary, już dziś kwalifikacje wstępne (280godzin) to jak studia podyplomowe a ich apetyt pozostaje wciąż nienasycony, co z tego że nie mamy infrastuktury do obecnego natęzenia ruchu, wszystkiemu winni są i tak kierowcy.
Ostatnio zmieniony niedziela 27 listopada 2011, 20:56 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Elfik » niedziela 27 listopada 2011, 20:55

Tak samo jak według nich motorem na A1 nie będzie można się zabić i spowoduje to, że będzie mniej wypadków. Bezsens. Powinni właśnie lepiej szkolić kierowców a nie ograniczać im prawa. Moim zdaniem to wszystko dla pieniędzy jest robione. Teraz każdy będzie musiał wymienić prawko do któregoś tam roku a co za tym idzie? Kupę kasy. Niech teraz wszyscy obywatele wymienią to rząd nieźle zarobi :eek2: Nowe testy spowodują, że wiele osób nie zda i to również jest źródło jakiegoś dochodu. A żeby było ciekawiej to jeszcze podniosą opłaty za egzaminy. Kabaret w tej Polsce się dzieje i właśnie tak się wychowuje nowe pokolenie...

PS. Albo mi się zdaje albo ktos usuwa moje posty.
Elfik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy