W poniedziałek miałem pierwszy raz teorię, niestety nie zdałem tylko dlatego, że zamiast klikać sobie na "START", chcąc włączyć filmik, kliknąłem w przycisk "NASTĘPNY" co spowodowało przejście do następnego pytania i 0 punktów na trzy z pytania z filmikiem

Wczoraj na szczęście już udało mi się zdać bez żadnych ekscesów.
Poniżej zamieszczam pytania, nie są one sformułowane tak samo jak na egzaminie bo dokładnych treści nie pamiętam, ale sens postaram się zachować.
1. Jedziesz drogą jednokierunkową poza obszarem zabudowanym z wyznaczonymi pasami ruchu, czy możesz wyprzedzać prawym pasem? TAK/NIE
2.
OBRAZEK: jestem na skrzyżowaniu, mam zielone światło (sygnalizator ogólny/kolizyjny), przez środek skrzyżowania przebiegają tory tramwajowe.
PYTANIE: czy przed przejazdem przez to skrzyżowanie jesteś zobowiązany zorientować się czy nie nadjeżdża tramwaj?
3. Jest wypadek, krwotok i nie mam przy sobie apteczki, czego użyję to zatamowania krwotoku.
Oczywiście odzieży poszkodowanego, pozostałych opcji nie pamiętam.
4. Uczestniczysz w wypadku samochodowym, gdzie potrącony został pieszy, jest on jednak przytomny i chce się podnieść oraz iść do domu, co robisz?
a) pozwalam mu odejść,
b) nalegam aby pozostał na miejscu i wzywam pogotowie, <-- poprawna
c) nie pamiętam.
5.
OBRAZEK: Mam znak ograniczenie prędkości do 70km/h, a nad nim jest znak ostrzegawczy "oszronienie jezdni".
PYTANIE: Czy ten znak został umieszczony w odległości od miejsca niebezpiecznego, które wynosi 150-300m? TAK
6.
OBRAZEK: Mam znak STOP, pod nim biała tabliczka, na której jest napisane
80m.
PYTANIE: Czy liczba podana pod znakiem wskazuje odległość do miejsca, w którym należy się zatrzymać? TAK
7.
FILM: Jest skrzyżowanie z wyznaczonym pierwszeństwem - Ci po lewej i po prawej mają pierwszeństwo, Ci z naprzeciwka oraz ja, znajdujemy się na drodze podporządkowanej.
PYTANIE: Chcesz przejechać na wprost, a motocykl znajdujący się naprzeciwko Ciebie chce pojechać w lewo, czy ustąpisz mu pierwszeństwa? NIE (bo on przecina mój tor jazdy, więc ja mam pierwszeństwo).
8. Podobna sytuacja jak wyżej tylko motocykl jechał z lewej strony i tam też należało ustąpić mu pierwszeństwa.
9.
OBRAZEK: Jest znak T-30 (czyli taki:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... k_T-30.svg ).
PYTANIE: W tym miejscu zaparkujesz:
a) skośnie,
b) równoległe do krawężnika,
c) prostopadle do krawężnika.
10. Jakie ograniczenie prędkości obowiązuje samochód osobowy za tym znakiem (znak D-9 czyli autostrada):
140 km/h <-- poprawna, kolejnych dwóch wariantów nie pamiętam.
11. Uczestniczysz w wypadku samochodowym, widzisz, że spod maski wydobywa się dym. Czy będziesz działał tak, aby dym wydobywający się spod maski nie zmieszał się z dużą ilością tlenu?
Co do tego 11-ego pytania to było ono strasznie zagmatwanie napisane, wiadomo że chodzi o to, aby pod żadnym pozorem nie otwierać maski podczas wypadku/pożaru itp. bo wtedy dostaje się tam sporo tlenu i w efekcie może nagle zionąć ogniem, jednak tak jak mówię - trzeba było przeczytać to pytanie trzy razy, aby nie dać się wpuścić w maliny, także czytajcie je dokładnie i ze zrozumieniem.
Więcej mi na razie nie przychodzi do głowy, testy ogólnie rozwiązywałem ze strony
http://ltesty.pl i na tych dwóch egzaminach nic mnie nie zaskoczyło poza tym pytaniem dot. wyprzedzania z prawej na jednokierunkowej poza obszarem zabudowanym.
Powodzenia!

EDIT:
Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie - co to jest układ ASR, czy tam jak działa