Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez lexieXT » wtorek 11 marca 2014, 14:36

Witam, dzisiaj miałam egzamin i niestety zabrakło mi punktu. Tym większy ból ;D No nic, było takie pytanie, które mnie zastanawia
- zdjęcie, dwa pasy przed światłami, po lewej stronie tramwaj. I pytanie gdzie się zatrzymać - normalnie przy przejściu dla pieszych czy przy ostatnim wagonie tramwaju czy "w środku". Wiadomo ze nie napisalam dokładnie tak jak tam było ale sens ten sam... Która odpowiedź była prawidłowa?

Albo "Odległość minimum 1 m należy zachować od
a) samochodu
b) rowerzysty
c) każdego typu pojazdów

zaznaczyłam ze C ale chyba tutaj chodziło o rowerzystę... w większości jest ten cały "odstęp bezpieczny" to założyłam że tyczy się to każdego typu...

Generalnie wszystko to co miałam to się powtarza na tym forum. Bardzo pomocne i mam nadzieję że podołam przy drugim podejściu ;)
lexieXT

Postprzez Gaps » niedziela 16 marca 2014, 23:39

Póki co dwa zapamiętane pytania:

Gdzie powinno trzymać się gaśnicę samochodową?
a) Pod siedzeniem aby była łatwo dostępna
b) W bagażniku
c)

Zdjęcie wjazdu na rondo, przed wjazdem pali się zielone światło a nad światłem znak ustąp pierwszeństwa.
Czy po wjechaniu obowiązuje cie bezwzględne pierwszeństwo?

I tu zapytam: Tak czy nie? :)
Gaps

Postprzez Kleo26 » poniedziałek 17 marca 2014, 13:48

Moja koleżanka miała pytanie dotyczące agrafki,jakie są jej wymiary :wow: :wow: :wow:
Kleo26

Postprzez lexieXT » wtorek 18 marca 2014, 14:09

1. Droga 4-pasmowa, samochód na skrajnym lewym pasie. Pytanie - czy może tak jechać? Ja zaznaczyłam że nie, zakładając że wszędzie powinno się być na prawym pasie jako że mamy właśnie taki ruch. Czy możecie mi odpowiedzieć jaka była prawidłowa odpowiedź?

2. Wybiega mi na drogę babka - czy mogę użyć sygnału dźwiękowego w celu ostrzeżenia?

3. Jakie dokumenty upoważniają cię do prowadzenia samochodu osobowego z przyczepą lekką?
a) B b) B z dopiskiem 96 czy jakoś tak c) dowód rejestracyjny samochodu i przyczepy.

Pomóżcie...

Generalnie pytania się powtarzają i kiedy myslałam że dzisiaj już będzie dobrze to jednak wyszło inaczej... :cry:
lexieXT

Postprzez justyn48 » środa 19 marca 2014, 12:54

zdawałam w Word Siedlce wczoraj
1 znaki ostrzegawcze zobowiązują do zachowania szczególnej ostrożności
2 film . samochód ciężarowy po prawej stronie za nim przejcie dla pieszych (nikogo nie było w pobliżu) skrzyżowanie linie podwójne ciągle
w tej sytuacji zobowiązany jesteś do zmieszania prędkości ?
3 znak niebezpieczne zakręty wykonywane wyprzedzanie było na nim nie dozwolone
na drodze dwukierunkowej
4/ włączając się z parkingu jadąc na wprost masz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi skręcającemu w lewo na miejsce parkingowe
5 jesteś świadkiem potrąconego człowieka przez samochód czy pozwolisz mu wstać
justyn48

Postprzez hooli » czwartek 27 marca 2014, 12:21

Ja osobiście jeszcze nie pisałam egzaminu. Ale mój instruktor mówił że spotkali się jego uczniowie z takimi pytaniami na egzaminie:
1. Jakie wymiary ma tablica rejestracyjna.
2. Prowadzisz pojazd i zbiera cię na wymioty i co w takiej sytuacji robisz.
3. Jak głęboko wkopane są znaki.

To jest dla mnie chore :D Bo jeśli chodzi o tablice i znaki to nie wiem w czym mi to ma pomóc bym dobrym kierowcą..
Spotkał się ktoś z was z takimi pytaniami? Albo podobnymi debilnymi?
hooli

Postprzez KredkaCz11 » piątek 28 marca 2014, 11:48

Moje pytania, egzamin negat :( Szkoda, że tak późno znalazłam to forum...
1. Znak oznaczający oszronienie jezdni. Czy za tym znakiem możesz spodziewać się gołoledzi? Tak
2. Znak oznaczający przejazd kolejowy bez zapór. Czy za tym znakiem możesz spodziewać się przejazdu z pół zaporami? Nie
3. Znak oznaczający autostradę. Czy przepisy regulują max. prędkość na tej drodze? Były trzy odpowiedzi. 140 km/h
4. Czy mam przepuścić tramwaj wyjeżdżający z pętli? Nie
5. Jak należy przewozić piasek w przyczepce? Szczelnie zamknięta.
6. Co powinien posiadać przy sobie kierowca w czasie kontroli? 1. NW 2. Ac. 3.OC
7. Na skrzyżowaniu stoi policjant twarzą do nas, nakazuje skręt w lewo. Czy w tej sytuacji możesz wjechać na skrzyżowanie? tak
8. Chodnikiem idą dzieci, jedno z dzieci idzie przy krawędzi. Czy w tej sytuacji powinieneś zmienić pas ruchu? (Coś w takim stylu) na jezdni nie ma innego auta ani znaku. TAK
9. Zbliżamy się do tunelu, widoczny znak i auta. Czy w takiej sytuacji możesz zaparkować pojazd po prawej stronie? Nie.
10. Jaką odległość należy zachować przy wymijaniu? Bezpieczną uzależnioną od sytuacji.
11. Znak wskazujący dwie miejscowości Gdańsk i jeszcze jakaś ze strzałkami na wprost, druga tablica Białystok i strzałka w prawo. Z którego pasa ruchu należy jechać do Gdańska? 1. Z lewego. 2. Środkowego. Prawego.
Jak sobie coś przypomnę to napiszę :)
KredkaCz11

Postprzez nowynaforum » piątek 28 marca 2014, 17:57

pytania z dzisiejszego egzaminu :
(pytanie od kolegi): jak nalezy wsiadać do samochodu: statycznie, dynamicznie,...?
moje: (filmik) kierowca wychyla głowę i patrzy przez lewe lusterko i cofa z parkingu ulicznego, chce tyłem wjechać na jezdnię. Pytanie. czy prawidłowo wykonuje ten manewr?

(filmik) torowisko przebiega po środku, dwie ulice, przy czym tory wryte w jezdnię i słabo widoczne, samochody na lewym pasie jada w kierunku przeciwnym do mojego. Ja jadę prosto (pas prawy), tramwaj dawno przejechał. Pytanko, czy chcąc skręcić w lewo samochód się dobrze zatrzymał? (musi być bardzo szybka nasza reakcja i prawidłowo wypatrzenie właściwej lini, bo miałem watpliwośi na tym obrazku/filmiku czy tam jest szyna czy pas ruchu)

(filmik/zdjęcie/ stopklatka) ciemno, droga na tym obrazie mocno przyzumowana tak ,że widać pasy ruchu (kamerka widocznie albo ustawiona przy jezdni gdzieś blisko, albo dobrze pokazane pasy) i trzeba szybko zareagować i dostrzec z takiego prawie kąta 180 stopni, jadąc do skrzyżowania, czy można zmienić pas na skrajnie prawy (wypatrując przerywanej bądź nie)

(filmik) rowerzysta na wzniesieniu (górce/podjeździe) droga bez apsów ruchu bardzo szeroka, brak znaków, rowerzysta jedzie po prawej stronie na wprost. Czy można wyprzedzić rowerzystę?

(filmik) zielone światło pełne, skręcam w bok i czy mam pierwszeństwo przed tramwajem? (tramwaj tu miał pierwszeństwo)

pytanie ze zdjęciem (którego defacto nie było tylko pusty slajd z pytaniem) jaki może być efekt zbyt późnego zwolnienia sprzęgła w stosunku do zwolnienia hamulca? (chyba jakoś tak) w kazdym badź razie odp:. stoczenie pojazdu, unieruchomienie silnika czy gwałtowne ruszenie pojazdu do przodu
filmik (chyba wysepka ze strzałką nakazująca ominięcie jej z prawej strony) i dojazd do skrzyzowania przez pasy, czy w tej sytuacji zachowac mam szczegolna ostroznosc?

(filmik) dwukierunkowa, samochod(tir) jedzie lewym pasem w moim kierunku ja jadę prawym na wprost, czy w tej sytuacji zachowam dowolną odległosć?

na czym polega ekonomiczna jazda samochodem osobowym?
unikanie gwałtownych przyspieszeń i hamowań, utrzymywanie za wszelką cenę stałej prędkości ..., jazda na możliwie najwyższych obrotach silnika?

kiedy najlepiej sprawdzić stan cisnienia w oponach?
zaraz przed wyruszeniem w podroz
24h przed podroza
...?

ostatnie pytanko było ze znakiem "P"-> parking i pod nim tabliczka, jak nalezy zaparkowac (rysunek duzego terenu przy jezdni). Równolegle

nie miałem pytać z I pomocy za to pojawiło się pytanko coś w podobie czy jeżeli jestem sprawcą kolizji w której nie ma rannych musze wezwac policję albo czy muszę "posprzątać" samochód i części ? (coś w tym podobie już nie pamietam) jednak odp na te pytanka (nie, tak)-> nie pamietak które miałem

znak sniezynka , czy informuje nas o gołoledzi?

znak na moim prawym pasie , droga bez wylotu z lewej strony oraz znak w kolku niebieskim ze strzalkami w lewo i w prawo (nakaz), czy z tego pasa moge skręcić w lewo?

znak zator uliczny (na filmiku) po prawej stronie, pasie ktorym jade, czy informuje mnie o przestoju na jezdni?

jedno pytanko było o przyczepe i jej dokumenty (ogolnie odpowiedź zaznaczona była z tego co pamietam dowod rejestracyjny)

obrazek policjanta na skrzyzowaniu w pozycji skreconej (widząc obrazek z pozycji kierowny z naszego pasa ruchu-prawego): z reką w lewym kierunku i wyciagniętą do nas ("banan w lewą stronę" tak jakbyśmy my to widzieli") czy mogę skręcić w lewo? (tak, w prawo i prosto tez)

jak coś mi się przypomni to chętnie dopiszę, bądź zedytuję :) ogólnie fajnie, bo klawiaturka była wbudowana na ekranach monitorów :) ale to każdy już wie :)
nowynaforum

Postprzez majkelo23 » środa 02 kwietnia 2014, 14:38

W poniedziałek miałem pierwszy raz teorię, niestety nie zdałem tylko dlatego, że zamiast klikać sobie na "START", chcąc włączyć filmik, kliknąłem w przycisk "NASTĘPNY" co spowodowało przejście do następnego pytania i 0 punktów na trzy z pytania z filmikiem :/
Wczoraj na szczęście już udało mi się zdać bez żadnych ekscesów.
Poniżej zamieszczam pytania, nie są one sformułowane tak samo jak na egzaminie bo dokładnych treści nie pamiętam, ale sens postaram się zachować.

1. Jedziesz drogą jednokierunkową poza obszarem zabudowanym z wyznaczonymi pasami ruchu, czy możesz wyprzedzać prawym pasem? TAK/NIE
2. OBRAZEK: jestem na skrzyżowaniu, mam zielone światło (sygnalizator ogólny/kolizyjny), przez środek skrzyżowania przebiegają tory tramwajowe.
PYTANIE: czy przed przejazdem przez to skrzyżowanie jesteś zobowiązany zorientować się czy nie nadjeżdża tramwaj?
3. Jest wypadek, krwotok i nie mam przy sobie apteczki, czego użyję to zatamowania krwotoku.
Oczywiście odzieży poszkodowanego, pozostałych opcji nie pamiętam.
4. Uczestniczysz w wypadku samochodowym, gdzie potrącony został pieszy, jest on jednak przytomny i chce się podnieść oraz iść do domu, co robisz?
a) pozwalam mu odejść,
b) nalegam aby pozostał na miejscu i wzywam pogotowie, <-- poprawna
c) nie pamiętam.
5. OBRAZEK: Mam znak ograniczenie prędkości do 70km/h, a nad nim jest znak ostrzegawczy "oszronienie jezdni".
PYTANIE: Czy ten znak został umieszczony w odległości od miejsca niebezpiecznego, które wynosi 150-300m? TAK
6. OBRAZEK: Mam znak STOP, pod nim biała tabliczka, na której jest napisane 80m.
PYTANIE: Czy liczba podana pod znakiem wskazuje odległość do miejsca, w którym należy się zatrzymać? TAK
7. FILM: Jest skrzyżowanie z wyznaczonym pierwszeństwem - Ci po lewej i po prawej mają pierwszeństwo, Ci z naprzeciwka oraz ja, znajdujemy się na drodze podporządkowanej.
PYTANIE: Chcesz przejechać na wprost, a motocykl znajdujący się naprzeciwko Ciebie chce pojechać w lewo, czy ustąpisz mu pierwszeństwa? NIE (bo on przecina mój tor jazdy, więc ja mam pierwszeństwo).
8. Podobna sytuacja jak wyżej tylko motocykl jechał z lewej strony i tam też należało ustąpić mu pierwszeństwa.
9. OBRAZEK: Jest znak T-30 (czyli taki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... k_T-30.svg ).
PYTANIE: W tym miejscu zaparkujesz:
a) skośnie,
b) równoległe do krawężnika,
c) prostopadle do krawężnika.
10. Jakie ograniczenie prędkości obowiązuje samochód osobowy za tym znakiem (znak D-9 czyli autostrada):
140 km/h <-- poprawna, kolejnych dwóch wariantów nie pamiętam.
11. Uczestniczysz w wypadku samochodowym, widzisz, że spod maski wydobywa się dym. Czy będziesz działał tak, aby dym wydobywający się spod maski nie zmieszał się z dużą ilością tlenu?
Co do tego 11-ego pytania to było ono strasznie zagmatwanie napisane, wiadomo że chodzi o to, aby pod żadnym pozorem nie otwierać maski podczas wypadku/pożaru itp. bo wtedy dostaje się tam sporo tlenu i w efekcie może nagle zionąć ogniem, jednak tak jak mówię - trzeba było przeczytać to pytanie trzy razy, aby nie dać się wpuścić w maliny, także czytajcie je dokładnie i ze zrozumieniem.

Więcej mi na razie nie przychodzi do głowy, testy ogólnie rozwiązywałem ze strony http://ltesty.pl i na tych dwóch egzaminach nic mnie nie zaskoczyło poza tym pytaniem dot. wyprzedzania z prawej na jednokierunkowej poza obszarem zabudowanym.

Powodzenia! ;)

EDIT:

Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie - co to jest układ ASR, czy tam jak działa :)
Ostatnio zmieniony sobota 05 kwietnia 2014, 09:44 przez majkelo23, łącznie zmieniany 2 razy
majkelo23

Postprzez darunia284 » środa 02 kwietnia 2014, 15:49

miałam dzisiaj teorie z wynikiem pozytywnym. bedąc w szoku nie zapamiętałam wielu pytań, ale:
1. czy na autostradzie jest ograniczenie prędkości? tak, 140km/h
2.czy znak - zweżenie jezdni z prawej strony- informuje o wlocie drogi z prawej strony?- nie
3. było zdj, 4 pasy ruchu- 1234- pas 1 od drugiego był oddzielony linią ciągłą, a pozostałe przerywaną. znajdujemy się na pasie 2, a przed nami pojazd. pytanie- czy możemy wyprzedzić ten pojazd z lewej strony?? - nie
4. jesteśmy na autostradzie, i widzimy znak droga ekspresowa. pytanie- czy musimy opuścić pas ruchu za tym znakiem? nie
5. 4 pasy na jednokierunkowej- 1234-. znajdujemy sie na 3 i pytanie czy jak chcemy skręcić w lewo to musimy niezwłocznie zmienić pas?? tak

jak coś sb przypomne to napisze :) ogólnie to spodziewałam sie trudniejszych, ale zależy na jaki zestaw trafisz ;) powodzenia życzę na egzaminach :spoko: :spoko: :spoko:
darunia284

Postprzez gagi10000 » środa 02 kwietnia 2014, 19:25

Pierwszy egzamin teoretyczny i tylko 63 pkty. Oto zapamietane pytania:

1.Pojazd przede mna potraca czlowieka. Czy jestem zobowiazany udzielic pierwszej pomocy?

Dalem TAK

2. Kiedy zastosujesz opaske uciskową?
- podczas krwotoku +
-Krwawienia z ucha
- zmiazdzenia cos tam

3. Policjant odwrocony do nas tylem, ''rece przy dupie'' i czy mozemy wjechac na skrzyzowanie. Palilo sie jeszcze zielone swiatlo kolizyjne( taki dostawiany sygnalizator) . Nie bylo to skrzyzowanie. Czy powinienem jechac i dac TAK?

NIE

4. Znak poczatek terenu zabudowanego i ile mozna jechac za tym znakiem.
50 przez cala dobe
50 w godz 5-23+
Nie pamietam

5.Autostrada i pytanie z jaka predkoscia mozna sie poruszac.

6.Pytanie cos od czego uzaleznisz bezpieczenstwo na drodze miedzy pojazdami , nie pamietam dokladnie.

Od predkosci +
Od dlugosci pojazdu
Od szerokosci pojazdu

7.Filmik z dziecmi i osoba dorosla na przejsciu i czy trzeba zachowac szczegolna ostroznosc
Tak

8. potem taki sam filmik i czy nalezy ustapic im pierwszenstwa - byl jeszcze znak dziecka z lizakiem ( uwaga dzieci) po lewej stronie dzieci robily wrazenie jakby chcialy wejsc na przejscie.
TAK

9. Kiedy sprawdzisz cisnienie w ogumieniu.

Tuz przed wyjazdem
24H przed wyjazdem+
Nie pamietam ale bylo bez sensu

Dobrze?

10.Filmik z podniesionymi do polowy zaporami i pyt. czy mozemy jechac?
NIE

11. Co moze byc skutkiem zle ustawionych swiatel

Jedna z odpowiedzi to oslepienie pojazdu z naprzeciwka i to zaznaczylem

12. Filmik jak jedziemy po drodze ze strzalkami ktore nakazuja nam zmienic pas ruchu na prawy .

czy musimy wlaczyc kierunkowskaz w tej sytuacji? TAK

13.Znak A-6a - skrzyzowanie z droga podporzadkowana po obu stronach.

Pytanie czy znajdujemy sie na podporzadkowanej.
Dalem tak - to jest zle?

14. Droga i pasy barwy zoltej , widac tez troche bialych lini. Do jakiej barwy pasow powinnismy sie stosowac.

Dalem ze do pasow barwy zoltej.

15. Widac jakies roboty drogowe ( znak zapora drogowa )brak dalszej drogi na wprost- trzeba wjechac na przeciwlegly pas w celu kontynuowania jazdy . Widac zielone swiatlo i brak policjanta.

Pytanie czy musimy sie zatrzymac przed sygnalizatorem?

Dalem NIE

16. Ktory znak dotyczy pojazdu o masie nieprzekraczajacej 3.5t z przyczepka?

B3 zaznaczylem

17. Cos o narkotykach czy spowolniaja czas reakcji?

Tak

18. O przewozeniu dziecka do lat 12

Dwie odpowiedzi ze mozna przewozic na kolanach

Zaznaczylem ta trzecia

Ps wydaje mi sie ze wpadlem z pytaniem : znak a-6a bo dalem ze znajduje sie na podporzadkowanej a jestem na drodze z pierwszenstwem

Drugie to sprawdzenie cisnienia w ogumieniu
Dalem 24h a powinno byc ze pezed samym wyjazdem.

Meczy mnie ten policjant odwrocony tylem rece przy sobie i zielone swiatlo... dalem ze nie mozemy jechac ale ten sygnalizator byl taki jakby dostawiany specjalnie podczas wypadkow a na codzien go tam nie bylo. I wydaje mi sie ze trzeba bylo dac tak ze mozemy jechac

Pytanie o abs

Nie pamietam dokladnie ale cos na jakie drodze sprawdzi sie abs

Prostej

Na zakrecie

Nie pamietam
gagi10000

Postprzez janiemogewtymkraju » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:13

Witam, dzisiaj pierwszy raz zdawałam teorię niestety z własnej głupoty oblałam :/ zapamietane przeze mnie trudniejsze wg mnie pytania:
1. do czego służy system ESP?
jest elektronicznym systemem bezpieczeństwa pozwalającym kierowcy utrzymać obrany tor jazdy. Układ ESP rejestruje przyspieszenie poprzeczne i kątowe, skręt kierownicy oraz działanie hamulców i w razie wykrycia poślizgu hamuje odpowiednie koła. W efekcie, system minimalizuje niebezpieczeństwo wpadnięcia w boczny poślizg i „zarzucanie
Było to trochę podchwitliwe i poległam na nim odpowiedzi:
a) nie pamietam
b)zapobiega blokowaniu kół
c) pomaga kierowcy przejechać po łuku w każdym razie coś z łukiem

2. do czego służy system ASR? to system, którego głównym zadaniem jest niedopuszczenie do nadmiernego poślizgu kół pojazdu podczas przyspieszania (objawiającego się ich buksowaniem). W fazie przyspieszenia pojazdu jeśli jakieś koło (lub kilka kół) ma tendencje do poślizgu, układ za pośrednictwem swojego kalkulatora optymalizuje poślizg opon.
prawidłowa odpowiedź to: zapobieganiu poślizgu kół podczas ruszania

3. pytania tak/nie
opis sytuacji: droga dwujezdniowa, jedziemy lewym pasem, zbliżamy się do skrzyżowania oraz przejscia dla pieszych, po prawej stronie przed nami samochód i na sygnalizatorze zielone światło pytanie: czy możemy wyprzedzić samochód jadący przed nami na prawym pasie, odpowiedź: oczywiście, że tak bo mamy zielone, jezeli zbliżamy się do skrzyżowania z ruchem kierowanym możemy wyprzedzać - też na tym poległam nie wiedzieć czemu

P.S. żeby nie było watpliwości i gdybania, która odpowiedź jest prawidłowa, nie łatwiej by było po egzaminie skorzystać z możliwości podglądu swoich odpowiedzi?? :shock: Pozdrawiam, jutro powtórka z rowrywki :roll:
janiemogewtymkraju

Postprzez janagn » piątek 04 kwietnia 2014, 10:02

1) Znak ograniczenie prędkości do 30 . Pyt czy ten znak obowiązuję do najbliższego skrzyżowania TAK/Nie
2)W co obowiązkowo musi być wyposażony samochód : w gaśnicę
3)Jakie dokumenty musisz mieć przy sobie gdy ciągniesz przyczepkę a) dowód rejestrarcyjny przyczepkib) ubezpieczenie Ac c) NW odp a
4) Cofający pojazd kierujący ma wychyloną głowę przez szybę . Czy poprawnie obserwuje drogę z tyłu odp nie
5) znak ograniczenie prędkości do 50 teren zabudowany czy obowiązuje do najbliższego skrzyżowania?
6) znak ograniczenie do 50 kiedy obowiązuje odp cała dobę
7)film jadę drogą o dwóch pasach w kierunkach przeciwnych przede mną auto po lewej pijany pieszy czy powstrzymasz sie od wyprzedzania odp tak
8)Dopuszczalna norma zużycia bieżnika opon odp 1.6 mm
9)film JAdę mam zielone zbliżam sie do skrzyżowania gdzie jest przejscie cały czas mam zielone pijany pieszy stoi przy przejściu Czy należy spodziewac się wtargnięcia pieszego na przejście odp tak
10)film skrzyżowanie bez znaków czyli równorzędne czy muszę ustąpić temu z prawej odp tak
11)Jak przewozić dziecko w aucie odp w foteliku ochronnym dostosowanym do wzrostu i wagi dzieccka
12)film jadę na poboczu lezy człowiek Czy powinnam się zatrzymać odp tak
13)skrzyżowanie policjant tyłem do mnie jego reką uniesiona w góre zgięta w łokciu prawa ręka pyt Jaki będzie jego następny syg (nie pamiętam odp )
14)Znak ostrzegawczy o odc drogi dwukierunkowej CZy od tego miejscą ruch jest dwukierunkowy. tak /NIe
15)znak ostrzegawczy o oszronieniu czyli ze snieżka Czy należy spodziewac się gołoledzi : tak
16)Znak nakażu samochód osobowy na nieb tle Czy jadąc pasem na autostradzie gdzie stoi taki znak mogę kontynuować jazdę odp tak
17)Jezdnia o trzech pasach ruchu czy mogę wyprzedzać z prawej odp tak
18)film Jadę pasem do skrętu w prawo Pyt Czy z tego pasa mogę wykonać manewr skrętu w prawo odp tak
19) film jadę mam zielone skręcam w lewo na skrzyżownaiu czy musze przepuścić tych z przeciwka odp tak
20)film jadę drogą z pierszeństwem która na skrzyżowaniu przebiega tak ze ja sie znajduję na pierszeństwie i ta z lewej też jest z pierszeństwem, na przeciwko i po prawej podporządkowane pyt CZy skręcając w lewo musze ustapic motocykliście skręcającemu w lewo odp nie (bo ja jadę po pierszeństwie a on skręca w podporządkowaną )
21)Znak koniec miejscowości Czy wyjeżdzam z terenu zabudowanego odp nie
22)Jak należy umieścić łądunek na samochodzie odp tak aby nie zasłaniał świateł
23)Film jadę linia jednostronnie przekraczalna ale ja jestem od strony tej ciągłej czy mogę wyprzedzać od nie
24)Jadę w dzień pyt czy mogę na drogowych odp NIe
25)film Wjeżdza pan na parking parkuje i zostawia otwarte drzwi czy w ten sposób utrudnia innym zaparkowanie odp tak
26)Przejeżdzam przez przejazd kolejowy znak stop czy musze upewnić się czy nie nadjeżdza pociąg przejazd bez zapor odp Tak
27) film tramwaj wyjeżdzający z zajezdni czy musze mu ustąpić odp nie
28)Jaki odstęp należy zachowac od wymijanego pojazdu odp bezpieczny uzależniony od warunków i szerokości jezdni
29) film jada auta jedno prawym pasem drugie lewym w tym samym kierunku ten poprawej zatrzymuje się i wpuszcza pieszego pyt czy ten po lewej musi sie zatrzymać odp tak.

Tyle udało mi się zapamiętać zdana teoria za 1 , teraz tylko czekać na praktyczny :) Powodzenia
janagn

Postprzez janagn » piątek 04 kwietnia 2014, 10:05

A przypomniało mi się jeszcze jedno
30) Grupka dzieci z opiekunem przechodzi przez tory tramwajowe i my w tym samym czasie przejażdżamy obok nich w tym samym kierunku w którym oni idą czy należy zachować szczególną ostrożność odp tak

:) :) :)
janagn

Postprzez gagi10000 » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 17:00

Miałem taki filmik i nie wiem czy dobrze odpowiedziałem , a bardzo mi na tym zależy bo jutro mam drugi egzamin:

1.Był filmik i obok przyjścia dla pieszych stała grupka dzieci , robili wrażenie jakby mieli za chwilę wejść na przejście ( patrzyli się na moją reakcję , czy się zatrzymam i tak jakby chcieli wymusić na mnie zatrzymanie - przechylali głowę w stronę przejścia - nie wiem jak to opisać ale w każdym razie nie stanęli nogą na przejściu)

Pytanie : Czy jestem zobowiązany przepuścić pieszych w takiej sytuacji (czy coś takiego) ?

2.Drugi filmik mi się powtórzył z 1 pytania i tylko pytanie czy powinienem zachować ostrożność ? ( to akurat wiedziałem bo przy przejeżdżaniu przez przejścia zawsze trzeba zachować szczególną ostrożność).
gagi10000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy