Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez djb11 » wtorek 22 listopada 2011, 22:42

To ja już nic nie rozumiem....czyli nie będzie obowiązywało to:
"pojazdy czterokołowe, inne niż lekkie, to takie, których masa bez obciążenia nie przekracza 400 kg - kategoria L7e - (550 kg dla pojazdów przeznaczonych do przewożenia towarów), nie wliczając w to masy akumulatorów w przypadku pojazdów elektrycznych, i których maksymalna moc użyteczna silnika nie przekracza 15 kW" ?? Bo na to to Trabant się w sumie łapie :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak wgl to skoro kosiarka jest pojazdem silnikowym, to ani się obejrzymy, a powstanie nowa kategoria dla prowadzących kosiarki i żeby skosić sobie trawnik będziemy musieli przejść 30 godzinny kurs praktyczny, drugie tyle teorii i zdać egzaminy państwowe (być może na symulatorach).
djb11

Postprzez szofer80 » wtorek 22 listopada 2011, 22:51

Więcej kategorii, więcej kursów egzaminów, więcej pretekstów do wyciągnięcia kasy, z tych wszystkich smiesznych ćwierćkategorii przyda się tylko kat A1 żeby młodzież jeździła wolniej a starzy kierowcy aut mieli ją "za darmo".
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez djb11 » wtorek 22 listopada 2011, 22:56

Uprawnienia na skutery, motory itd powinny być podzielone (A1, A2, itd) bo nie bez powodu mówi się o nich "dawcy", ale to co robią z kategorią o której piszemy jest nieprzemyślane. Jeśli ktoś zechciałby odpowiedzieć mi na post wyżej byłbym wdzięczny.
djb11

Postprzez kierowca1695 » wtorek 22 listopada 2011, 22:59

Był bym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś się dowie czy na 100% te przepisy o kat.b1 wejdą w życie,niech wszyscy działają szukają pytają...
kierowca1695

Postprzez djb11 » wtorek 22 listopada 2011, 23:10

Dzwońcie do Word`ów, do OSK w swoich miastach, im więcej opinii ludzi "wtajemniczonych", tym lepiej. I odpiszcie wreszcie na pytanie....
djb11

Postprzez Pomarancza » wtorek 22 listopada 2011, 23:16

kierowca1695, pytałem gdzie się da
1. Gościu z WORDu w Łodzi na początku mówił, ze uprawnienia zabierają, ale jak napisałem, że są sprzeczne rzeczy to mnie skierował do ministerstwa infrastruktury
2. Pan Dariusz Krasicki, gościu co prowadzi stronę o B1, był tak zbulwersowany, że nie odpowiedział mi na moje pytanie tylko powiedział to co wiemy, czyli jak niszczą B1
3.Sejm- Brak odpowiedzi
4.Senat- Brak odpowiedzi
5.Ministerstwo infrastruktury- Brak odpowiedzi
6.Wyuczony wykładowca gwarantuje mi, ze nie zabiorą uprawnień
7.Mój gościu od jazd, a za razem szef OSK również mówi, ze nie mogą zabrać od tak prawa
8.Jedno z ważniejszych praw, a mianowicie: "prawo nie możne działać wstecz", które wyklucza to, ze nam zabiorą uprawnienia.
9.Przewidywalność prawa- nikt z nas nie mógł przewidzieć, że będą zmiany, wiec zmiany teoretycznie nas nie dotyczą
10. Przepisy rozporządzenia wydanego na podstawie art. 100 ust. 1 pkt 1 ustawy z
dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym w zakresie wzoru krajowego
prawa jazdy oraz karty motorowerowej zachowują moc do dnia 18 stycznia 2013 roku, a wymiana prawa jazdy jest od 2028r

Tak więc jedyne źródło, które mówi o zabraniu nam praw to MEDIA

djb, zadzwoń ty to będziesz miał pewność, mnie to nie interesuje jak będzie bo choćbym miał jeździć niezgodnie z prawem to i tak będę jeździł!
Pomarancza

Postprzez kierowca1695 » wtorek 22 listopada 2011, 23:19

Dzięki Pomarancza za pomoc miejmy nadzieję że nam uprawnień nie zabiorą i dalej będziemy mogli jeździć
kierowca1695

Postprzez Pomarancza » wtorek 22 listopada 2011, 23:21

kierowca1695, tak czy siak nie przejmuj się, jeżeli cię skontrolują i powiedzą, że nie posiadasz uprawnień, to skieruj sprawę do sądu, gdzie przytoczysz argumenty wymienione prze zemnie i raczej odstąpisz od karym gdyż prawa obywatela są na 1szym miejscu, a potem prawa ruchu drogowego.
Pomarancza

Postprzez djb11 » wtorek 22 listopada 2011, 23:24

No Pomarańcza jeśli jesteś niepełnoletni, to nie skończy się to na mandaciku tylko sprawa powędruje do sądu rodzinnego, w efekcie czego Twoi rodzice mogą mieć poważne problemy.

a tu znalazłem coś takiego:
http://www.bezpieczna-droga.pl/index.ph ... &Itemid=17

Proszę zwrócić uwagę na zdanie:
" Przepisu ust. 1 nie stosuje się do czterokołowców fabrycznie wyposażonych w

nadwozie zamknięte i pasy bezpieczeństwa.
"

Wg tego, żeby zarejestrować daihatsu na pojazd samochodowy do przewozu rzeczy musiałoby ono być kabrioletem xd
djb11

Postprzez Pomarancza » wtorek 22 listopada 2011, 23:30

smart roadster się kalkuluje w takim wypadku tyle, że za wiele ładunku nie zmieścisz ;]
A rodzice niby czemu problem? Nikt ich nie poinformował o zmianach skąd mieli wiedzieć, ze jakieś nastąpiły, wiedzieli, ze b1 uprawnia mnie do jazdy samochodem osobowym do 550kg. W tej ustawie nic nie ma napisanego, ze tracimy uprawnienia, tak wiec ich na 99% nie tracimy bu w ustawie tego nie ma ;]
Pomarancza

Postprzez kierowca1695 » wtorek 22 listopada 2011, 23:35

Racja my uprawnień nie tracimy ale żebyśmy mogli nadal jeździć autami do 550 kg. a z nowej ustawy wynika że nie będziemy mogli,przerąbane oby ta ustawa nie weszła
kierowca1695

Postprzez Pomarancza » środa 23 listopada 2011, 16:04

Ustawa na 95% wejdzie w życie jednak nie zawiera informacji typu "osoby posiadające uprawnienia na kategorię B1 tracą możliwość poruszania się samochodem osobowym do 550kg", a wg. praw wymienionych powyżej nie mogą nam zabrać uprawnień tym bardziej, ze w ustawie nic o tym nie mówią ;] W ustawie jest tylko napisane do czego będzie uprawniać B1, ale powiedzcie mi gdzie jest napisane, ze tracimy uprawnienia? Takie informacje dają tylko media, a mediami nie ma się co sugerować ;]
Pomarancza

Postprzez dvvvayne » środa 23 listopada 2011, 22:45

Właśnie, media to tzw. czwarta władza i nie ma co się nimi sugerować, bo robią wszystko aby mieć jakiś rozgłos. Myślę, że nawet po wejściu tej ustawy jeśli obejmie obecnie posiadających B1, wszyscy będą mieli ją gdzieś, i każdy kto jeździł daihatsu itp. dalej będzie to robił, a policja będzie na to przymykać oko. W sytuacji gdy ktoś będzie miał wypadek i ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania, myślę, że istnieją argumenty, aby wygrać z nimi w sądzie sprawę: głównie te prawa, opisane w konstytucji, a także fakt, że zrobiłeś prawo jazdy na takich zasadach, jakie cię uprawniają do prowadzenia takiego auta. Tylko, że ci je bezpodstawnie zabrano.
Zresztą mój instruktor mi mówił, że jazda samochodem na B, mając B1 to tylko przekroczenie uprawnień, nie jest to jazda bez prawa jazdy i raczej nie ma za to jakoś bardzo poważnych konsekwencji. Ktoś wie, jak wygląda wtedy właśnie sytuacja wypłaty odszkodowania w razie wypadku?
dvvvayne

Postprzez szofer80 » czwartek 24 listopada 2011, 02:07

Jazda autem cięższym niż B1 (550kg) to: "jazda bez wymaganej kategorii prawa jazdy" w sumie tez ubezpieczyciel zwróci się w postepowaniu regresowym o zwrot kosztów poniesionych podczas ewentualnej kolizji ale podczas rutynowej kontroli mozna liczyć na mniejszy mandat niż podczas "jazdy bez uprawnień" +oczywiście brak możliwości dalszej jazdy.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez ella » czwartek 24 listopada 2011, 17:52

No i o kategorii B1 ostatnio zrobiło się tak głośno, że policja w całej Polsce zaczyna kontrolować osoby, które w ostatnich latach uzyskały prawo jazdy kategorii B1, egzaminatorzy nie chcą egzaminować a instruktorzy zaczynają sie obawiać czy szkolili na właściwych samochodach.

http://www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/1291
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy