Przejście dla pieszych - dziwna sytuacja.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » niedziela 29 lipca 2007, 01:05

_Sylwan_ napisał(a):wyobraź sobie że osoba która zjeżdża na pobocze w taki sposób może w dobrej intencji jak ty to mówisz: (żeby ułatwić) tak na prawdę utrudnia.

Podaj mi jeden argument (a raczej przykład, bo nie bardzo wiem, co masz na myśli) na to, że zjeżdżając na pobocze zamiast pomagania de facto się utrudnia. Kompletnie nie kumam, o co Ci kaman.

ella napisał(a):Ty czytałeś ja przekonałam się na własnej skórze :D Tam człowiek jeszcze nie zdąży podejść dobrze do przejścia jak samochód się zatrzymuje. I wcale nie jest to nagorliwość.

Z tego, co mi wiadomo (a przekonać się na własnej skórze nie mogłem, bo nigdy tam nie byłem - co w dzisiejszych czasach może trochę dziwić :D), to tak samo jest w Niemczech. Elbląg jest miastem, do którego Niemiaszki często i chętnie przyjeżdżają, i wiem, że jedną z rzeczy, które ich u nas najbardziej szokują, jest to, że samochody... nie zatrzymują się przed przejściami dla pieszych. ;)
scorpio44

Postprzez adobe » niedziela 29 lipca 2007, 01:57

Z tego, co mi wiadomo (a przekonać się na własnej skórze nie mogłem, bo nigdy tam nie byłem - co w dzisiejszych czasach może trochę dziwić Very Happy), to tak samo jest w Niemczech.

O, to fakt, ja się przekonałam (i to nie raz).
adobe

Postprzez wiesniak » niedziela 29 lipca 2007, 02:21

A w UK są takie fajne przejścia, przy których stoją takie żółte migające latarnie i na których to samochód musi się upewnić, że nikt nie chce przejść i dopiero może jechać :). Stosowane w miejscach, gdzie samochodów jest dużo mniej niż pieszych.
wiesniak

Postprzez dialer » niedziela 29 lipca 2007, 13:14

To w Gdyni jest podobnie. Na skrzyżowaniach dodatkowo miga na żółto "ludzik" co oznacza, że zaraz piesi będą mieli zielone.
A co do Anglii to jako pieszy nie mogłem się przyzwyczaić, że przechodząc muszę spojrzeć najpierw w prawo, potem lewo. Z resztą tam wszyscy przechodzą na czerwonym jak jest wolne.
24.11.2006- rozpoczęcie kursu
30.05.2007- egzamin: plac (+), miasto (-)
25.07.2007- egzamin: plac (+), miasto (+)
dialer

Postprzez adobe » niedziela 29 lipca 2007, 14:57

dialer napisał(a):To w Gdyni jest podobnie. Na skrzyżowaniach dodatkowo miga na żółto "ludzik" co oznacza, że zaraz piesi będą mieli zielone.

A ja niedawno o tym czytałam, tylko, że w jakiejś gazecie sprzed roku, i tam pisali, że takie sygnalizatory są w planach.

A ten ludzik miga zaraz przed przejściem dla pieszych, tak?

W sumie to dobre rozwiązanie.
adobe

Postprzez _Sylwan_ » niedziela 29 lipca 2007, 15:06

Podaj mi jeden argument

Czasami to pobocze jest zajęte przez inne pojazdy :] (kolumna pieszych, czy rower). Pomijając to że wybija się z rytmu tego który wyprzedza. Ale cały czas chodzi mi o tego który jest przed nami a nie tego który usuwa się na prawo co jedzie w przeciwnym kierunku i jest przed nami. Jeśli tego gościa masz na myśli to masz rację powinien się usunąć na prawo. Bo inaczej tragedia gotowa.
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez wiesniak » niedziela 29 lipca 2007, 15:44

_Sylwan_ napisał(a):Pomijając to że wybija się z rytmu tego który wyprzedza.

Od dzisiaj nie będę zjeżdżać na prawo, żeby ustąpić pojazdom uprzywilejowanym, co by ich nie wybić z rytmu :D.
Sorry, ale jak komuś przeszkadzają na drodze inne pojazdy to moim zdaniem na kierowcę się średnio nadaje :wink: .
wiesniak

Postprzez dialer » niedziela 29 lipca 2007, 16:13

Co do tych żółtych migających "ludzików" to tak, są od razu przy przejściu. Dotyczy to zwłaszcza kierujących skręcających w drogę poprzeczną, żeby wiedzieli czy piesi zaraz będą przechodzić...
24.11.2006- rozpoczęcie kursu
30.05.2007- egzamin: plac (+), miasto (-)
25.07.2007- egzamin: plac (+), miasto (+)
dialer

Postprzez scorpio44 » niedziela 29 lipca 2007, 19:29

_Sylwan_ napisał(a):Czasami to pobocze jest zajęte przez inne pojazdy :] (kolumna pieszych, czy rower).

Sylwan, no na litość Boską, toć przecież logiczne jest chyba, że jeżeli to pobocze jest zajęte przez pieszych (niekoniecznie kolumnę, wystarczy jeden człowiek ;) ) czy rower, to się tam nie zjeżdża i nie taranuje ich w imię wyższości ułatwienia komuś wyprzedzania...

_Sylwan_ napisał(a):Pomijając to że wybija się z rytmu tego który wyprzedza.

:D :D :D :D :D :D :D :D
Ułatwiając manewr, wybija się z rytmu...

_Sylwan_ napisał(a):cały czas chodzi mi o tego który jest przed nami a nie tego który usuwa się na prawo co jedzie w przeciwnym kierunku i jest przed nami. Jeśli tego gościa masz na myśli to masz rację powinien się usunąć na prawo. Bo inaczej tragedia gotowa.

Cały czas miałem na myśli zjeżdżanie tylko z myślą o jadącym za nami. Nie z przeciwka. To drugie to jest oddzielny temat (chociaż tutaj raczej nikt nie będzie miał wątpliwości, że czasami niezjechanie = czołówka z palantem, który wyprzedza na trzeciego, nie mając miejsca).
scorpio44

Postprzez adobe » niedziela 29 lipca 2007, 21:27

Ja tam doświadczenia jeszcze nie mam, ale tak z czystej ciekawości, jak to wybijanie z rytmu się u Ciebie przejawia?
adobe

Postprzez scorpio44 » niedziela 29 lipca 2007, 21:39

Ja jakie takie mam, ale też chętne posłucham. :D :D
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy