Światła w lampach zespolonych w corsie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » środa 10 stycznia 2007, 19:22

Oficjalnie nazywają się: hamowania "stop" - tak jest przynajmniej pisane w rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów.
cman

Postprzez wiesniak » środa 10 stycznia 2007, 19:26

No "światło stop" występuje np. w instrukcjach do samochodów, a "światła długie" raczej nie, więc to chyba jednak jest nazwa oficjalna. A poza tym wyrażenie "światła długie" jest chyba częściej używane niż jego oficjalny odpowiednik, w przeciwieństwie do stopu/hamowania, więc nie widzę tutaj analogii.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » środa 10 stycznia 2007, 19:40

Wieśniak, przemyśl to jeszcze raz. ;) :D Załóż, że jest tak, jak dotychczas myślałem (że "stopu" to nazwa potoczna, a oficjalna dajmy na to "hamowania"), i wtedy jest analogia. ;)
scorpio44

Postprzez wiesniak » środa 10 stycznia 2007, 20:35

No dobra, wtedy jest, ale odwrotnie już nie :D.
wiesniak

Postprzez scrawl » poniedziałek 22 stycznia 2007, 01:24

Brakuje tu informacji na temat barwy świateł, a jest to niestety często wymagane na egzaminie! (chodzi tu miedzy innymi o barwy zolte samochodowe, biale-zolte selektywne) Prosilbym o uzupelnienie tego przez szanownych moderatorow ; ]
scrawl

Postprzez ella » poniedziałek 22 stycznia 2007, 09:33

Prosilbym o uzupelnienie tego przez szanownych moderatorow ; ]

Szanowni moderatorzy nie są od uzupełniania. Uzupełnianią sami szanowni forumowicze.
Widocznie kolory świateł nie były nikomu potrzebne bo jak to tej pory nikt o to nie pytał :) Gdyby pytał to na pewno otrzymałby odpowiedź (może nawet od szanownych moderatorów).
ella
Moderator

Postprzez cman » poniedziałek 22 stycznia 2007, 10:22

Ze świateł, które stanowią obowiązkowe wyposażenie - światła, które wizualnie wyglądają na czerwone mają barwę czerwoną, które wizualnie wyglądają na białe mają barwę białą, które wyglądają na pomarańczowe (kierunkowskazy) mają barwę żółtą samochodową. Teoretycznie białe światła z przodu mogą wyglądać na żółte i wtedy mają barwę żółtą selektywną.
cman

Corsa C

Postprzez ucybucy » poniedziałek 22 stycznia 2007, 12:20

Witam,

Zrobiłem objaśnienie gdzie jakie światłą się znajdują w Corsie.

Obrazek
Obrazek

objaśnienia:
1. Kierunkowskaz przedni
2. Światło mijania
3. Światło pozycyjne
4. Światło drogowe
5. Kierunkowskaz tylni
6. Światło pozycyjne tylne / Światło STOP
7. Światło cofania
teraz w zależności od wersji (spotkałem się z różnym umiejscowieniem świateł przeciwmgłowych)
8. Światło przeciwmgłowe tylne
8a. Światło przeciwmgłowe tylne tylko z jednej strony (lewej)
8a i 8b. Światło przeciwmgłowe tylne tylko z dwóch stron (lewej i prawej)
9. Podświetlenie tablicy rejestracyjnej (włącza się przy włączeniu świateł pozycyjnych)

uwaga:
- nie ma świateł drogowych ani mijania z tyłu!
- światło pozycyjne tylne od światłą stopu odróżniamy wg mocy świecenia (mocniejsze 25w światło stopu, słabsze 5w światło pozycyjne)
- światłą możemy sprawdzić sami za wyjątkiem światła stopu (ktoś musi wcisnąć pedał hamulca)

pozdrawiam
Teoria: 29-01-2007 godz. 10.00 wynik: pozytywny
Praktyka: 15-02-2007 godz. 19.00 wynik: pozytywny
VW Golf mk3 GTI
ucybucy

Postprzez TomASH » piątek 13 lipca 2007, 10:47

Chciałbym dodać nieco do tego tematu.
Otóż w WORD Bydgoszcz trafiłem na Corsę, która miała z przodu inne światła niż prezentowana wyżej. Światła mijania miała ona od wewnątrz (takie okrągłe - nie było widać normalnej żarówki), a od zewnątrz miała światła drogowe i pozycyjne (wyglądają praktycznie tak samo jak w tej Corsie powyżej).

Aktualnie nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia, ale myślę, że warto byłoby o tym pamiętać, bo byłem trochę zaskoczony na egzaminie, na szczęście jakoś wybrnąłem :) Miałem dosyć równego egzaminatora :)

<EDIT> Nazywa się to chyba reflektorem soczewkowym.
http://www.mq.pl/kulik/lmp_ppsocz_corsa_C-01-07m.jpg
Ten jest bardzo podobny, tylko nie przypominam sobie tej najbardziej wewnętrznej żarówki (?)
TomASH

Postprzez Włodek » piątek 13 lipca 2007, 18:03

TomASH napisał(a):Chciałbym dodać nieco do tego tematu.
Otóż w WORD Bydgoszcz trafiłem na Corsę, która miała z przodu inne światła niż prezentowana wyżej. Światła mijania miała ona od wewnątrz (takie okrągłe - nie było widać normalnej żarówki), a od zewnątrz miała światła drogowe i pozycyjne (wyglądają praktycznie tak samo jak w tej Corsie powyżej).

Aktualnie nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia, ale myślę, że warto byłoby o tym pamiętać, bo byłem trochę zaskoczony na egzaminie, na szczęście jakoś wybrnąłem :) Miałem dosyć równego egzaminatora :)

<EDIT> Nazywa się to chyba reflektorem soczewkowym.
http://www.mq.pl/kulik/lmp_ppsocz_corsa_C-01-07m.jpg
Ten jest bardzo podobny, tylko nie przypominam sobie tej najbardziej wewnętrznej żarówki (?)

To wszystko co piszecie powyżej jest wyjaśnione na stronie :
http://www.ws.naukajazdy.prv.pl/pl/001/005/002/
oraz w linkach tematycznych w dziale FAQ (najczęściej zadawane pytania)
Wystarczyło poszukać.
I ten "reflektor soczewkowy" też tam jest TomASH :!: :idea:
Należy docenić pracę moderatorów i administratorów tego forum, że bezużyteczne informacje usuwają , a te wartościowe umieszczają w FAQ
ku ogólnemu pożytkowi. Wystarczy poszukać w tym dziale. :wink:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez TomASH » sobota 14 lipca 2007, 15:18

Przepraszam, patrzyłem w FAQ, ale tylko konkretne modele, nie spojrzałem na całą listę, mój błąd :wink:
12.07.2007
15:00 - teoria - zdane
Ok. 17:50-18.45 plac i potem miasto - zdane
Wynik: POZYTYWNY
TomASH

Postprzez Bohun » środa 01 sierpnia 2007, 18:48

widze ze temat został juz dawno opuszczony , ale postanowiłem wygrzebac go na wierzch bo mnie nurtuje jedna sprawa...mianowicie czy (prosze się nie śmiać za głośno ) światła opisane jako "odbalsk" nie świecą się w zaden sposob swoim własnym światłem ? zawsze wydawało mi się ze te własnie 2 "odblaski" są to światła stopu i swieca swoim światłem a nie odbitym...moze mam shizy już..ehh ..pojutrze egzamin...

i jeszcze mam pytanie odnośnie tego światła zespolonego , jakie światło , czy moze , jaka żarówka , odpowiadająca za które światło odpowiada gdy pokrętło jest ustawione w pozycji właczenia świateł pozycyjnych a jakie wówczas gdy jest ono w pozycji właczenia świateł mijania , z góry dziękuje za odpowiedz.
Bohun

Postprzez scorpio44 » czwartek 02 sierpnia 2007, 01:44

Światła odblaskowe to światła, które świecą tylko odbitym światłem (no zresztą sama nazwa chyba na to wskazuje). Światła stopu nie mają z nimi nic wspólnego. ;)

A co do drugiego pytania, to za bardzo nie rozumiem... Kiedy pokrętło jest w pozycji pozycyjnych (sic! :D), to świecą pozycyjne, a kiedy w pozycji mijania, to mijania. A w którym miejscu są które, to masz opisane wyżej.
scorpio44

Postprzez Bohun » czwartek 02 sierpnia 2007, 12:41

tak.. to chyba jasne ze jak w pozycji pozycyjnych są pozycyjne i było to tylko pytanie retoryczne..jednak gdy pokrętło jest w pozycji świateł mijania to juz to nie jest takie oczywiste bo z tyłu świateł mijania nie ma....
Bohun

Postprzez scorpio44 » czwartek 02 sierpnia 2007, 13:42

Myślałem, że pytasz o przód. Z tyłu są tylko pozycyjne i zawsze one świecą - i przy włączonych pozycyjnych, i mijania, i drogowych (+ podświetlenie tablicy). Wydawało mi się to tak oczywiste, że nie pomyślałeś, że pytasz o tył! :D
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy