Czy autobus rzeczywiście ma pierwszeństwo?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Czy autobus rzeczywiście ma pierwszeństwo?

Postprzez MotoTomasz » niedziela 21 kwietnia 2013, 22:31

lith - jeżeli najpierw patrzysz a później sygnalizujesz to nie stosujesz się do obowiązującego prawa...
Jeżeli patrzysz czy możesz zmienić pas to znaczy, że masz zamiar wykonać manewr. A sygnalizować należy zamiar a nie wykonywanie manewru :)
Krótko mówiąc: zamiar, sygnalizowanie, upewnienie się, manewr.
Kilka dni temu niestety skasowałem filmik z kamery w motocyklu szkoleniowym bo zobaczyłbyś idealny przykład zachowania pt. upewniam się, sygnalizuję, wykonuję manewr...
Jechaliśmy z kursantem lewym pasem(prawy dziura na dziurze), przed nami wlecze się Punto no to myk na prawy pas, zaczynamy przyśpieszać a paniunia kierunek i na nas... Na światłach podszedł do nas jej mężulek i przy użyciu bardzo niewybrednego słownictwa wytłumaczył mi, że:
- L musi jeździć prawym pasem
- nie wolno wyprzedzać z prawej strony
- złoży skargę do (uwaga!) ŁORDU, że instruktor jeździ na jednym motocyklu z kursantem.

Myślisz, że udałoby się uniknąć takiej sytuacji gdyby najpierw sygnalizowała? Przecież wtedy nikt o zdrowych zmysłach nie zmieni pasa aby ją wyprzedzić z tamtej strony...
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez Radhezz » niedziela 21 kwietnia 2013, 23:25

Trochę wam się zeszło z tematu, ale z tym autobusem to również uważam, że to sytuacja jak z pojazdem uprzywilejowanym.

Moim zdaniem te przepisy są takie skonstruowane po to, aby można było orzec winę kierującego który faktycznie zawinił w czasie kolizji - a to już zależy od konkretnego przypadku.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez MotoTomasz » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 18:38

lith - powiedz mi, co mi da próba upewnienia się, że ktoś za mną na moim pasie sygnalizuje cokolwiek gdy jadąc autobusem/zestawem mam taki widok w lusterku?
Załączniki
lusterko.jpg
lusterko.jpg (228.89 KiB) Przeglądane 1382 razy
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez winston » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 18:45

Radhezz napisał(a):Trochę wam się zeszło z tematu, ale z tym autobusem to również uważam, że to sytuacja jak z pojazdem uprzywilejowanym.

Moim zdaniem te przepisy są takie skonstruowane po to, aby można było orzec winę kierującego który faktycznie zawinił w czasie kolizji - a to już zależy od konkretnego przypadku.

Porównanie do pojazdu uprzywilejowanego jest dosyć sensowne. I zgadzam się, że wszystko zależy od konkretnego przypadku.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez lith » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 20:11

MotoTomasz napisał(a):lith - jeżeli najpierw patrzysz a później sygnalizujesz to nie stosujesz się do obowiązującego prawa...
Jeżeli patrzysz czy możesz zmienić pas to znaczy, że masz zamiar wykonać manewr. A sygnalizować należy zamiar a nie wykonywanie manewru :)
Krótko mówiąc: zamiar, sygnalizowanie, upewnienie się, manewr.
Kilka dni temu niestety skasowałem filmik z kamery w motocyklu szkoleniowym bo zobaczyłbyś idealny przykład zachowania pt. upewniam się, sygnalizuję, wykonuję manewr...
[....]
Myślisz, że udałoby się uniknąć takiej sytuacji gdyby najpierw sygnalizowała? Przecież wtedy nikt o zdrowych zmysłach nie zmieni pasa aby ją wyprzedzić z tamtej strony...

A jak zaczął zmieniać zanim zaczęła sygnalizować? To co ma ma nagle rezygnować? Dawać po hamulcach? Uciekać w krzaki?

Nie napisałem nigdzie, że później niż nie patrzę co się dzieje.
zamiar->upewnienie się(zmierzenie sił na zamiary ;) )->sygnalizowanie->upewnienie się->manewr (podczas manewru upewnienie się)
Po co mam sygnalizować manewr, skoro za moment mogę się przekonać, ze wcale nie będę mógł go wykonać? Tylko zamieszanie bym wprowadzał. Najpierw sprawdzam, czy mój zamiar jest wykonalny w danej chwili.

Jak będę jechał kiedyś autobusem to się będę upewniał na tyle na ile będę mógł. Jeżeli będę widział kogoś wychylającego się zza mojego tyłu z włączonym kierunkowskazem to myślę, że wezmę to pod uwagę.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy