A ja chce pogadac z Wami o tym prawku dla 16-latkow....

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Wiedźma » czwartek 11 sierpnia 2005, 21:01

o to to - lajf is brutal end ful of zasadzkas, każdy ma jakiś problem
moja kumpela do szkoły dojeżdżałą z takiej wiochy, ze jak w zimie zasypało drogi to musiała isc z buta parę kilometrów zeby do cywilizacji (czyli przystanu do którego coś dojeżdza) dotzreć. I jakoś pzrezyła - dasz se rade ;)
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez godlesia » czwartek 11 sierpnia 2005, 21:46

No pewnie ze dam se rade :P Musze!!! Bede twarda :P hehehe
A co do tej kategorii A1 ??? Jakie wymagania musi spelniac pojazd??? Rozumiem, ze w tej kategorii nie musialabym jezdzic pod czujnym okiem tatusia :>??? :wink:
godlesia

Postprzez Wiedźma » czwartek 11 sierpnia 2005, 22:15

B1 (chyba tę kategorię miałaś na myśli) - trójkołowy lub czterokołowy pojazd samochdowy o masie własnej nie przekraczającej 550 kg z wyjątkiem motocykla
ale jakie auto spełnia te kryteria? nie mam pojęcia - gdzieś było to powiedziane, ale umknęło mi
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez miros » piątek 12 sierpnia 2005, 00:36

godlesia napisalem ci o A1 i o skuterze, nie o jakims pojezdzie czterokolowym.

jesli chodzi o B1 to jest taki nowoczesny pojazd czterokolowy (wyglada jak przerobiony maluch), ale sa tez takie trojkolowe, ktore od czasu do czasu widuje sie na drogach (jak sie nazywaja to nie mam pojecia)

najlepszym rozwiazaniem (jak juz naprawde chcesz dojezdzac sobie do szkoly wlasnym srodkiem transportu) byloby zrobienie tej A1 i zakupienie skutera do tej kategorii.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez barylkaq » piątek 12 sierpnia 2005, 10:35

to juz lepiej rowerem :)
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez adalberthus » piątek 12 sierpnia 2005, 17:27

Sienol napisał(a):Dla mnie to jakies nieporozumienie-te prawko od 16 lat -mam nadzieje ze nigdy takie cos nie wejdzie, to glupi przepis, osoby w tym wieku sa za mlode by jezdzic samochodem i za malo odpowiedzialne- i nie wazne czy beda jezdzic z opiekunem, opiekun nie ma jak instruktor pedalow po swojej stronie i nie zareaguje gdy cos sie stanie, wiec takie mlode osoby powinny sobie prawko wybic z glowy, niech zostanie tak jak jest teraz i tyle, ci 16-latkowie moga te 2 lata poczekac dluzej, nic im sie nie stanie, zatem prawku od lat 16 mowie stanowczo-NIE!!! i wiekszosc mysle ze jest takiego samego zdania
:idea: oświeciły mnie conieco wasze posty.każdemu chodzi o co innego.w moim poście napisałem,że 16 latkowie jeździli by z osobami dorosłymi po wstępnym przeszkoleniu (tj.szkolenie teoretyczne z przepisów i podstawy z prowadzenia) a potem 2 letnia!!! praktyka pod opieką dorosłych.także byłoby to 2 letnie hamowanie emocji za kierownicą.a teraz co?30 godzin kursu tj. ok 400-500 km+ślęczenie na placu.pierwsze godziny to i tak jak jazda w okręcie podwodnym.wszyscy wiedzą ,że płynie ale gdzie?wiem,że jazda pod opieką osoby,od której na codzień chcecie uciec nie bardzo wam odpowiada.bo po co "starszy"ma się wymądrzać?bo ja wiem lepiej?a na co to lepiej wychodzi ,to mamy wieeeeeele przykładow.ja tam sadzałem mojego syna zawsze jak mieliśmy gdzieś jechać(co prawda byłem w tej sytuacji,że miałem cały czas samochód z "elką")i te dwa lata do momentu jego 18 dało mu wiele.pozdro(czy jak tam się teraz mówi)
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez godlesia » piątek 12 sierpnia 2005, 18:57

Ja tam do starszego nic nie mam, bo przeciez mi pomaga, a nie szkodzi. Ale zgadzam sie z panem - te dwa lata duzo mi dadza :D A o maly, malusienki wlosek i z moim ojcem tez bym jezdzila "elka" :( Ale jak pech, to pech.
Mowisz miros skuterkiem :> To juz wolalabym ublagac na kolanach o ten motor :P Ale narzie zapowiada sie, ze moim srodkiem transportu bedzie niezawodny PKS :D
godlesia

Postprzez miros » piątek 12 sierpnia 2005, 19:22

wiesz na motor czyli kategorie A niestety tez bedziesz musiala poczekac do osiemnastki.
ja ci podalem jako takie wyjscie z tej sytuacji. tyle
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez godlesia » piątek 12 sierpnia 2005, 20:02

Weeeeeeeeej jakie pocieszenie :( Trudno za 2 lata i 4 miesiace z hakiem koncze 18, to wtedy Wam sie pochwale czy zdalam, bo innego wyjscia nie ma :P
godlesia

Postprzez ella » piątek 12 sierpnia 2005, 23:24

adalberthus napisał(a):.....w moim poście napisałem,że 16 latkowie jeździli by z osobami dorosłymi po wstępnym przeszkoleniu (tj.szkolenie teoretyczne z przepisów i podstawy z prowadzenia) a potem 2 letnia!!! praktyka pod opieką dorosłych.także byłoby to 2 letnie hamowanie emocji za kierownicą

No i jesli się nie mylę to tak jest w tym projekcie który leży dalej w sejmie. Wstępny kurs, dwuletnia praktyka z opiekunem i egzamin po skończeniu 18 lat.
ella
Moderator

Postprzez adalberthus » sobota 13 sierpnia 2005, 11:16

No i jesli się nie mylę to tak jest w tym projekcie który leży dalej w sejmie. Wstępny kurs, dwuletnia praktyka z opiekunem i egzamin po skończeniu 18 lat.
[/i]moderator nie powinien się mylić.wszystkie ustawy pochodzą od ludzi zza biurek,a nie od praktyków.z 29 letniej autopsji jako przymusowy pasażer prawego fotela(czyt:instruktor)widzę,że szkolenie a co za tym idzie,bezpieczeństwo ruchu pozostaje na drugim planie za komercją.zamiast jakiś dętych ustaw,powinni razem z praktykami przerobić szkolenie od podstaw.dlaczego instruktorzy nie mają statusu zawodowego?czy instruktor tzw.dochodzący,po 8 godzinach pracy jest w stanie wytężyć swój zmysł pedagogiczny na dalsze 4 godziny?a gdzie czas na samokształcenie?czy w skole uczy np.górnik dołowy po pracy angielskiego czy tam innej chemii?instruktor to jest trudny zawód.ja zawsze swoim kursantom uświadamiam,że kurs na prawo jazdy,to najszybsze studia prawnicze.i to studia,które bez aplikacji dają uprawnienia prokuratora ,sędziego,adwokata,a w razie pomyłki lub zaniedbania także KATA!!!czytając te posty,uważam,że nie ma takiej świadomości wśród chcących zdobyć i posiadających już plastik.ten plastik tylko poświadcza zdobyte uprawnienia ,ale nimi nie jest.może popiszemy posty,jak tam u was odbywały się zajęcia z teorii,ile z 30 godzin kazali wam ślęczeć przed kompem i ćwiczyć nie przepisy i ich zastosowanie ,a tylko same testy?nawet na tej stronie jest ćwiczenie z testów,pod hasłem czy chcesz dobrze zdać prawo jazdy.po rzetelnie przeprowadzonych wykładach,kursant SAM te testy rozwiąże(szczególnie ,że są głupawe).z instruktorskim pozdrowieniem-do zobaczenia na szlaku :?:
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez ella » sobota 13 sierpnia 2005, 11:40

[quote="adalberthus":<&%#$@>]może popiszemy posty,jak tam u was odbywały się zajęcia z teorii,ile z 30 godzin kazali wam ślęczeć przed kompem i ćwiczyć nie przepisy i ich zastosowanie ,a tylko same testy?[/quote:<&%#$@>]
Popisać zawsze mozna. Załóż nowy topic , daj mu jakiś tytuł i zobaczymy co ludziska napiszą :wink:

[quote="ella":<&%#$@>]Cytat:
No i jesli się nie mylę to tak jest w tym projekcie który leży dalej w sejmie. Wstępny kurs, dwuletnia praktyka z opiekunem i egzamin po skończeniu 18 lat. [/quote:<&%#$@>]
[quote="adalberthus":<&%#$@>]moderator nie powinien się mylić[/quote:<&%#$@>]

No i się nie myli. Wystarczy poczytać Projekt ustawy o kierujacych pojazdami :wink:
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy