Bariera wieku i warunków pogodowych, a zmiany przepisów.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Bariera wieku i warunków pogodowych, a zmiany przepisów.

Postprzez garrik » czwartek 11 października 2012, 23:15

mk61 napisał(a):
Knusper napisał(a):Uzyskasz A2
viewtopic.php?f=2&t=31397

Podstawa prawna?

Podaj podstawę prawną wykluczającą kursantów z 2012 r. spod wymogu posiadania 24 lat jeśli zdawać będą w nowym roku.
garrik

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 07:59

Ustawa o kierujących:
Art. 134.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie
prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. –
Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.

Nigdzie nie ma zapisu, że obecny zakres dla A w którymś momencie jakimś cudem zmienia się w A2. A jeśli się nie zmienia, to czekamy, aby spełnić wszystkie ustawowe wymagania dla danej kategorii. No chyba, że o czymś nie wiem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez TedMosby » piątek 12 października 2012, 11:36

mk61 napisał(a):Ustawa o kierujących:
Art. 134.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie
prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. –
Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.

Nigdzie nie ma zapisu, że obecny zakres dla A w którymś momencie jakimś cudem zmienia się w A2. A jeśli się nie zmienia, to czekamy, aby spełnić wszystkie ustawowe wymagania dla danej kategorii. No chyba, że o czymś nie wiem.

Ahh, te paragrafy. Głupio pytać, ale nie rozumiem jak interpretować ten przepis. Zachowuje ważność w zakresie czasu(do czasu wejścia nowych przepisów), czy w zakresie możliwości(jeśli ukończyłem kurs to mam zakres możliwości uprawniający do przystąpienia na kategorię A)?

Czy ktoś rozeznany mógłby powiedzieć jak wygląda sprawa pod względem korzyści i strat dla WORDu, jeśli chodzi o zmianę przepisów? Jeśli nie wejdą przepisy w 2013 to są kary od UE? Jak pod względem przygotowania WORDowych placów do nowych testów, w końcu trzeba wszystko przeorganizować, a czas ucieka?

Rozumiem, że jeśli chodzi o zmianę przepisów to nigdzie nie ma jednoznacznego i oficjalnego orzeczenia czy przepisy się zmieniają?
TedMosby

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 13:11

TedMosby napisał(a):Ahh, te paragrafy. Głupio pytać, ale nie rozumiem jak interpretować ten przepis. Zachowuje ważność w zakresie czasu(do czasu wejścia nowych przepisów), czy w zakresie możliwości(jeśli ukończyłem kurs to mam zakres możliwości uprawniający do przystąpienia na kategorię A)?

Zachowuje ważność, czyli mówi, że ukończyłeś kurs. Jeśli przepisy się zmienią i na przykład na kursie będą zajęcia z akrobatyki i skoków z hopek na motocyklach, to Ciebie to nie dotyczy i zaświadczenie o ukończeniu Twojego kursu jest równe zaświadczeniu kursu na nowych zasadach.
Ale nie spełniasz kolejnego wymogu ustawy, czyli wieku, więc nie możesz uzyskać uprawnień. Twoje zaświadczenie schowasz do szuflady i po osiągnięciu wieku zapiszesz się na egzamin.
TedMosby napisał(a):Czy ktoś rozeznany mógłby powiedzieć jak wygląda sprawa pod względem korzyści i strat dla WORDu, jeśli chodzi o zmianę przepisów? Jeśli nie wejdą przepisy w 2013 to są kary od UE? Jak pod względem przygotowania WORDowych placów do nowych testów, w końcu trzeba wszystko przeorganizować, a czas ucieka?

Tak, UE grozi karami oczywiście nie dla (p)osłów, tylko dla nas - podatników.
TedMosby napisał(a):Rozumiem, że jeśli chodzi o zmianę przepisów to nigdzie nie ma jednoznacznego i oficjalnego orzeczenia czy przepisy się zmieniają?

Oficjalnie przepisy zaczynają obowiązywać 19 stycznia 2013. Nieoficjalnie nie zaczynają, bo brak jest rozporządzeń, które też muszą zostać uzgodnione odpowiednio wcześniej, żeby nie było niejasności (naiwny jestem - wiem) i żeby zainteresowani, czyli OSK, WORD mogli się przygotować.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy