Oblany egzamin doswiadczonego kierowcy - czy to obciach?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Oblany egzamin doswiadczonego kierowcy - dla mnie obciac

Postprzez oskbelfer » wtorek 08 maja 2012, 21:26

:) Jaką zgodę widzę dzisiaj na forum :) Podpisuję się pod Wami :)

A "karniaki" czasem na egzaminie potrafią nieźle "świrować", najfaniejsi są Ci kórzy przychodzą i widać po ich minach jacy to pewniacy :) Zadanie nr 2 i "klops", bo "tyczka przeszkodziła".
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez karol199 » wtorek 08 maja 2012, 22:00

karol199 napisał(a):24 razy zostanę złapany na przekroczeniu prędkości o 6km/h, stracę plastik, czy jest coś ze mną nie tak?
Eh.... jak jak bym pamiętał co oznacza znak strefa zamieszania i jakie są związane z nim informacje (oprócz tych demonicznych 20km/h)

mk61 napisał(a):Sam to potwierdziłeś.

Wierz mi, że nie jeden znany mi zawodowy kierowca nie zna wszystkich reguł panujących w strefie zamieszkania. Czasami nieznajomość przepisów może być w pewnym stopniu zastąpiona "myśleniem" i "doświadczeniem"
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez szerszon » wtorek 08 maja 2012, 22:06

No popatrz, ja nie jestem zawodowym kierowcą, a znam :D
3 tygodnie temu 'zdawałem' egzamin na kat "B' w ramach szkolenia w WORD
Egzaminator przychylny to w niecałe 20 min sie udało-ale to tylko miasto, placu na szczęście nie było...
szerszon

Postprzez ks-rider » wtorek 08 maja 2012, 23:07

Mas74 napisał(a):Co byście powiedzieli gdyby ktoś do Was z Waszym stażem powiedział "za mało się pan upewniał w slalomie".

Ze Plac to nie ulica zwlaszcza, ze manewr ma sprawdzic panowanie nad motocyklem a nie sprawdzenie bezpieczenstwa na placu, na ktory z regoly nikt nie wjedzie ( no chyba, ze pani za ktora goni sploszony egzaminator ).

Do dupy takiemu frajerowi trzeba by raz porzadnei nakopac, moze by sie nauczyl. Slusznie znajomy mowi, ze egzaminatorzy ktorzy sami nie jezdza jednosladem, nie powinni egzaminowac kat A,

:wink:
ks-rider

Postprzez mk61 » środa 09 maja 2012, 12:37

karol199 napisał(a):Wierz mi, że nie jeden znany mi zawodowy kierowca nie zna wszystkich reguł panujących w strefie zamieszkania.

To mój problem, czy jego? Skoro posiada uprawnienia, to ma obowiązek znać te reguły. Inny temat jest taki, że są rzeczy mnie lub bardziej ważne, czytaj, mniej, lub bardziej przestrzegane i pilnowane przez służby. Skoro i tak nikt nas nie ściga za taki sposób jazdy w takiej sytuacji, to można sobie o tym zapomnieć. Ano właśnie nie można. I później się wykłada na egzaminie. Bo nikt go do tej pory nie ukarał za to, to sądził, że wszystko jest w porządku.
karol199 napisał(a):Czasami nieznajomość przepisów może być w pewnym stopniu zastąpiona "myśleniem" i "doświadczeniem"

Może. Jednak obserwując innych raczej mi się wydaje, że niektórzy są zdania, że MUSI być zastąpiona. Z tym myśleniem też nie tak hop. Skoro myślisz, że tak jest dobrze, to znaczy, że nie wiesz. Myślisz, że to jedyny prawidłowy sposób. Gdybyś miał wiedzę i do tego myślał, to by było super i wtedy mógłbyś wyciągać w miarę słuszne wnioski. A tak, to masz tylko subiektywne.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez anglik26 » piątek 11 maja 2012, 23:21

Borys68 napisał(a):Oblać praktyczny mając PJ ileś tam lat?
To całkowicie naturalne.
Ostatni raz kiedy świadomie jechałem 100% zgodnie z przepisami to egzamin.
Od pierwszej samodzielnej jazdy jeżdżę olewając część przepisów - zwłaszcza 50 km/h w zabudowanym [...]

Tak dla zabawy jeżdżąc po mieście mruczę do siebie - o! bym oblał egzamin za coś tam.

Borys

Mam dokładnie to samo. Czasem jak jadę z kimś i coś świadomie zrobię inaczej niż powinienem (oczywiście po upewnieniu się, że mogę, to dla żartu mówię do siebie: 'panu już dziękujemy, zielona strzałka bez zatrzymania' :) Mina pasażera - bezcenna:)
anglik26

Postprzez ella » niedziela 13 maja 2012, 14:37

"zielona strzałka" ma osobne wątki na forum, więc nie rozwijajcie tutaj dyskusji o niej.
Proponuję powrót do tematu głownego.
ella
Moderator

Re: Oblany egzamin doswiadczonego kierowcy - czy to obciach?

Postprzez yaro555 » piątek 18 maja 2012, 16:17

Akurat byłem dziś w takiej sytuacji i ja mam zdanie (przed zatrzymaniem prawka jeździłem 7 lat), że każdy wyrabia swój styl i nawet na egzaminie trudno nad tym zapanować! Zdałem za 3 razem i w obu negatywnych przypadkach robiłem tak głupie rzeczy, że nawet kumplom nie mówiłem. 2 pierwsze razy no jechałem po prostu po mieście na pamięć i w różnych pewnych miejscach zadziałały u mnie właśnie te nawyki. Podam przykład :) :
Skrzyżowanie równorzędne ale i w prawo i w lewo są jednokierunkowe (przejeżdżałem tam tysiące razy) więc nawet nie myślałem żeby tam nawet zwalniać a tu na egzaminie zonk nagle podczas takiego przejazdu samochód mi dęba staje - swoją drogą to yariski mają hamulce jak brzytwa :D!!! Po tym zdarzeniu stwierdziłem, że za dużo mam swojego stylu jazdy i nawyków i dokupiłem 4 godziny. Polecam tzw karniaków, żeby lepiej dobrać trochę godzin bo nie ważne jak kto dobrze jeździ to po kilku latach jazdy po swojemu i tak was zgubi.
yaro555

Postprzez profesor74 » środa 13 czerwca 2012, 12:03

yaro555 napisał(a): bo nie ważne jak kto dobrze jeździ to po kilku latach jazdy po swojemu i tak was zgubi.

Tu się z Tobą nie zgodzę .... Ja robiłem "D" dwa lata temu i "C" w ubiegłym roku mając "A i B" od prawie dwudziestu lat przejechałem w tym czasie ponad pół miliona kilometrów i fakt że jeżdżąc na pamięć osobówka to często nawet nie wiem jakie znaki są po drodze :roll:
I jak zacząłem jazdę autobusem to robiłem na początki trochę błędów ( nie tak łatwo opanować gabaryty autobusu po przesiadce z osobówki ) skupiałem się na gabarycie i nie zawsze wszystkie znaki dostrzegałem (głównie tonażowe i wysokości :? ) bo jeżdżąc osobówką one mnie nie interesowały.
Ale miałem dobrego instruktora który 'przeciągał' mnie mnie po wąskich uliczkach z ostrymi prawoskrętami ( jego specjalność ) i nauczył zwracać uwagę na znaki :) i zdałem za pierwszym podejściem ( a nie miałem łatwej trasy )

Po roku zapisałem się na "C" i z uwagi że ciężarówka była sporo mniejsza od autobusu to nie miałem "prawie" żadnych problemów z jazdą. Chyba na trzeciej jeździe ( dwie pierwsze na placu były ale powiedziałem instruktorowi że plac już mnie nudzi i noga od sprzegła boli :| ) pojechaliśmy na miasto....
po przejechaniu kilkunasty kilometrów w ( centrum katowic ) instruktor dwa razy powiedział oblane :shock: .... nie zatrzymanie się na zielonej strzałce i przekroczenie prędkości ... i powiedział że do mojej jazdy nie ma prawie żadnych zastrzeżeń jeśli chodzi i technikę i bezpieczeństwo jazdy ale jak tak pojadę na egzaminie to nie zdam :wow: Dał mi dobrą radę ze na egzaminie muszę się "przełączyć" z normalnej jazdy ( taka jak teraz ) na tryb " jazda egzaminacyjna " w połączeniu z maksymalnym wyostrzeniem zmysłów i skupieniem. ( trzeba " widzieć " wszystkie znaki i bezwzględnie się do nich stosować ) i powiem wam , że do była cenna rada bo na egzaminie po dwudziestominutowej jeździe egzaminator powiedział cyt; "widzę , ze umiesz jeździć skręcaj do WORD-u bo głodny jestem" :lol: protokół położył na osłonie silnika i wyskoczył z auta jak jeszcze sie całkowicie nie zatrzymało... rzeczywiście musiał być głodny :)

życzę wszystkim powodzenia na egzaminach
A -1991 ( za 1 x )
B -1992 ( za 1 x )
C -2011 ( za 1 x )
D -2010 ( za 1 x )
E -2012 ( za 1 x )
profesor74

Postprzez oskbelfer » czwartek 14 czerwca 2012, 18:10

bo tak własnie jest jak napisałeś profesorze74 :), jednak sprawa idzie o troszke inną kwestię, otóż Ty zdawałes z kursu, a goście po wódeczce (zabrane prawko) przychodzą myśląc iż są mistrzami świata w szachach, a niestety nie potrafią zagrać w warcaby :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Mas74 » czwartek 14 czerwca 2012, 19:07

@oskbelfer Ci za alkohol to inna bajka. Tu powinno być trzy egzaminy. Ci z kursu i z zainteresowania dana kategoria i jeszcze maja niski stan punktów, bezwypadkowe konto powinni mieć po prostu łatwiej (np tylko plac), tak by było opłacalnym być dobrym kierowcą w innej kategorii. A tak to wygląda że kierowcy z stażem jest trudniej niż młodzikowi.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy