parkowanie na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: parkowanie na egzaminie

Postprzez szerszon » wtorek 07 lutego 2012, 16:07

Załącznik nr 5
Tabela 7 Zadania egzaminacyjne
w szóstce ???
szerszon

Postprzez mshtal » wtorek 07 lutego 2012, 16:49

§ 9. 1. Egzamin praktyczny polega na:

3) wykonaniu w ruchu drogowym programu egzaminacyjnego:
a) obejmującego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, co najmniej zadania określone w tabeli 7 - zgodnie z przepisami ruchu drogowego i techniką kierowania pojazdem,

wniosek z tego że można również inne niż te określone, tak???
różnica tylko taka, że nie masz czarno na białym kryteriów podanych, ale w końcu zgodnie z przepisami ruchu drogowego i techniką kierowania musi być!
mshtal

Postprzez szerszon » wtorek 07 lutego 2012, 17:04

No nie wiem.
Paragraf 9 tyczy sie egzaminownia jako całości.
Natomiast we wspomnianej przeze mnie tabeli w punkcie 6 masz napisane:
W przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy....

Dlaczego wyszczególniono B i B1 ?
Nie przewidziano innych manewrów- np jazda po ósemce tyłem :mrgreen:
szerszon

Postprzez mshtal » wtorek 07 lutego 2012, 17:21

dlatego że te zadania są realizowane w ruchu drogowym, więc tylko B, B1 - pozostałe kategorie realizują parkowania na placu!

naturalnie te, które Ty podałeś być muszą, a ja zaproponowałem tylko temat do dyskusji :)
mshtal

Postprzez szerszon » wtorek 07 lutego 2012, 17:30

No to dyskutujemy... :D
Dasz parkowanie prostopadłe wjazd tyłem wyjazd przodem- nie masz podstaw do oceny tego zadania( na papierze, tabela 7)
Jeśli kursant sie wciśnie i nie stworzy zagrozenia BRD to oceniasz mozliwość opuszczenia pojazdu ?
Zostaje to tylko zakwalifikowac jako zawracanie z uzyciem biegu wstecznego za pomocą infrastruktury jakim jest miejsce parkingowe.
Pod ta "przykrywką" mozna oczywiście zafundować takie "parkowanie".
Ale ja mam na Was ( egzaminatorów) swój "sposób" na takie parkowanie :mrgreen: , ponieważ zawsze uczę zawracać ,aby wjazd był w pierwszej kolejności tyłem- i przy parkowaniu powinien sobie dac radę.
szerszon

Postprzez mshtal » wtorek 07 lutego 2012, 17:52

Twój "sposób" hehe...

chyba ze trafi się "cwańszy" od Twoich "sposobów" egzaminator!

Wracając do tematu, nie ma podanych kryteriów do tego zadania więc nikt w tej sytuacji nie będzie oceniał literalnej "możliwości opuszczenia pojazdu" ale jeśli dojdzie do stworzenia zagrożenia to... sam wiesz!

Zaznaczam, że rozmawiamy czysto hipotetycznie bo na początku dyskusji napisano, że definitywnie nie można, więc obalam ten MIT.
mshtal

Postprzez oskinstruktor » środa 08 lutego 2012, 18:27

mshtal..... bzdury piszesz!!! Dlaczego tak wybiórczo czytasz to rozporządzenie? Po pierwsze co znaczy co najmniej? A teraz co? Według własnego widzi mi się żeby było więcej niż co najmniej? Bo jestem Panem egzaminatorem i mam wszystkich w głębokim poważaniu bo ja sobie to w ten sposób zinterpretowałem i tak ma być? Nie bądź bardziej papieski od Papieża.

Przeczytaj dalej co jest napisane a nie wybrałeś sobie dwa słowa i masz swoją interpretację.

"w przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy wykonanie:
a) jednego z NASTĘPUJĄCYCH manewrów parkowania:.......i mamy wymienione

Czy widzisz gdzieś prostopadłe wjazd tyłem wyjazd przodem??? Mamy konkret: NASTĘPUJĄCE i są wymienione te, z których można wybierać. Nie ma mowy o parkowaniu co najmniej z wymienionych.

Mam alergie na takie interpretacje i nieważne kto je tworzy: egzaminator, instruktor czy jeszcze ktokolwiek inny. Dodam że przyznam Ci rację, jeśli mnie przekonasz ale konkretem a nie przypuszczeniem bądź jakimś warunkowym dopuszczeniem innej możliwości typu co najmniej.
oskinstruktor

Postprzez cman » środa 08 lutego 2012, 19:33

Dziwne trochę, że się tak rzucasz, tym bardziej, że mshtal napisał wszystko zgodnie z prawdą. Natomiast Twojego toku rozumowania za bardzo nie ogarniam. Te, tak przez Ciebie podkreślane, "następujące" parkowania są po prostu wymienione w tabeli zadań egzaminacyjnych i określone do nich szczegółowe kryteria - no i co z tego? Na jakiej podstawie twierdzisz, że parkowanie prostopadłe z wjazdem tyłem nie może zostać wykonane?
cman

Postprzez oskinstruktor » środa 08 lutego 2012, 20:39

Ja na podstawie tego co napisałem. A na jakiej podstawie twierdzisz że może być?
oskinstruktor

Postprzez cman » środa 08 lutego 2012, 21:12

jarzabek napisał(a):Ja na podstawie tego co napisałem.

Więc napisałem już, że w tym co napisałeś, nie widzę żadnych podstaw potwierdzających Twoje zdanie. Rozporządzenie wyraźnie mówi, że egzamin praktyczny polega na wykonaniu co najmniej zadań określonych w tabeli - czyli co najmniej muszą być wykonane zadania z tabeli i ponadto oczywiście może być wykonane wszystko inne w ramach przepisów. Co tu dla Ciebie jest niejasne? Po co do powyższego faktu mieszasz treść jednego z zadań egzaminacyjnych?
cman

Postprzez oskinstruktor » środa 08 lutego 2012, 21:25

Bo on jest ujęty w jego treści. Skoro ktoś powołuje się na tabelę numer 7 w jednym miejscu, to niech będzie konsekwentny i stosuje się do niej, do zapisów w niej zawartych. Skoro w tabeli konkretnie dla kat. B1 i B są wymienione tylko te opcje które są, to dlaczego mamy stosować inne.
Jest wyraźnie napisane "jednego z następujących".... to nie ma opcji żeby było inaczej.

Zdaję sobie sprawę że nasze prawo o RD jest tak napisane, że daje cały ogrom do różnych interpretacji ale nie dajmy się zwariować. W tym przypadku wg mnie jest bardzo konkretnie to opisane.
oskinstruktor

Postprzez cman » środa 08 lutego 2012, 21:30

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie można wykonać niczego poza zadaniami egzaminacyjnymi zawartymi w tabeli?
cman

Postprzez oskinstruktor » środa 08 lutego 2012, 21:38

Pisze to po raz trzeci!!!!!!!!!!

W tabeli 7 jest napisane:

"w przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy wykonanie:
a) jednego z NASTĘPUJĄCYCH manewrów parkowania:
w skrócie...
1. Prostopadle (wjazd przodem wyjazd tyłem)
2. Równoległe (wjazd tyłem wyjazd przodem)
3. Skośne (wjazd przodem wyjazd tyłem)

Nie ma tutaj wymienionych, czytaj NASTEPUJĄCYCH....... innych opcji. Pytam więc na jakiej podstawie skoro tu jest to tak dokładnie opisane można wykonać inne parkowanie.

Nie potrafię już tego prościej opisać. To jest wystarczająco czytelne.

Czy ja mógłbym poznać argumenty (ale konkretne a nie: co najmniej) na to że może być inny rodzaj parkowania?
oskinstruktor

Postprzez cman » środa 08 lutego 2012, 21:45

Ale ja w tej chwili nie pytam o żadne parkowanie. Pytam ogólnie, na jakiej podstawie twierdzisz, że nie można wykonać niczego poza zadaniami egzaminacyjnymi zawartymi w tabeli? Jest zadanie egzaminacyjne: "Przejazd przez przejścia dla pieszych", nie ma zadania egzaminacyjnego odnoszącego się do przejazdu przez przejazd dla rowerzystów. Czy więc na egzaminie nie można przejechać przez przejazd dla rowerzystów?
cman

Postprzez oskinstruktor » środa 08 lutego 2012, 22:14

Zapytałeś wcześniej w swoim pierwszym dzisiaj poście:

cman napisał(a):Dziwne trochę, że się tak rzucasz, tym bardziej, że mshtal napisał wszystko zgodnie z prawdą. Natomiast Twojego toku rozumowania za bardzo nie ogarniam. Te, tak przez Ciebie podkreślane, "następujące" parkowania są po prostu wymienione w tabeli zadań egzaminacyjnych i określone do nich szczegółowe kryteria - no i co z tego? Na jakiej podstawie twierdzisz, że parkowanie prostopadłe z wjazdem tyłem nie może zostać wykonane?

Stąd moja odpowiedź a dodatkowo i co najważniejsze wątek jest o parkowaniu. Wypowiadam się tylko na ten temat i przez moment nie wspomniałem o innych zadaniach. Nie poruszajmy innych zadań bo odbiegamy od tematu rozmowy. Użyłem wg mnie konkretnych argumentów a teraz czekam na poparcie Waszej teorii równie konkretnymi.
oskinstruktor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy