rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania (SziE) napisał(a):§ 27. 1. Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie składa w ośrodku egzaminowania wniosek o wydanie prawa jazdy z załącznikami, o których mowa w przepisach w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami lub skierowanie - w przypadku osoby skierowanej na egzamin na podstawie art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy, oraz odpowiednio:
1) dowód uiszczenia opłaty za egzamin;
2) wniosek, o którym mowa w § 15 ust. 1 pkt 2, z podaniem imienia i nazwiska oraz numeru instruktora;
3) zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o prawo jazdy w zakresie szkolenia dodatkowego, jeżeli trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego.
rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień (WU) napisał(a):§ 5. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w następujących przypadkach, po otrzymaniu:
1) od osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia - za pośrednictwem ośrodka:
a) wniosku,
b) zaświadczenia o ukończeniu wymaganego dla danej kategorii rodzaju szkolenia,
c) orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane,
d) pisemnej zgody rodziców lub opiekunów, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat,
e) dowodu uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy lub pozwolenia,
f) wyraźnej fotografii o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, przedstawiającej osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy
O jakie załączniki (co pogrubiłem) chodzi w SziE? Wszystko wskazuje chyba na to, że musi chodzić o podpunkty b)-f) z WU. W przeciwnym razie wychodziłoby na to, że na egzamin można się zapisać np. bez zaświadczenia o ukończeniu kursu.

Ale z drugiej strony tu mi też coś nie pasuje z tymi "załącznikami". Bo jeżeli chodzi tu faktycznie o podpunkty b)-f) z WU, to wynikałoby z tego, że już przy zapisie na egzamin należy dostarczyć dowód opłaty za wydanie prawa jazdy (podpunkt e) ).

Pogmatwane to wszystko.

EDIT:
ella napisał(a):Tak samo jak WORDY wprowadzają swoje przepisy odnośnie terminu odwołania egzaminu. W jedych jeden dzień w drugim tydzień a w trzecim wcale nie można.
W jednym WORD mozna wyczytać, że do zapisu na egzamin potrzebna jest pisemna zgoda rodziców lub opiekunów ( dla kategorii A1, B1, T ) a w drugim nie ma tego co napisałam w nawiasie, czyli potrzebują i ci co zapisują się na B przed ukończeniem 18 lat.
Że tak robią to wiadomo. Pytanie jest właśnie takie, czy mają do tego prawo i czy jest podstawa, żeby walczyć. Mnie się wydaje, że skoro wszystkie te sprawy regulują przepisy rozporządzenia, to WORD-y muszą pozostawać z nimi w zgodzie, a nie wymyślać swoje niepoparte niczym zasady. Ale tak na 100% pewności nie mam, jak to jest. Równie dobrze mogą powiedzieć, że oni swój wewnętrzny regulamin mają taki i taki i jeżeli ktoś chce z ich usług korzystać, to musi się do niego dostosować, a jak mu się nie podoba, to niech idzie do innego ośrodka.