Zgoda rodziców na egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zgoda rodziców na egzamin

Postprzez scorpio44 » czwartek 05 stycznia 2012, 14:03

Jak to często bywa, im bardziej się zagłębiam w zapisy obydwu rozporządzeń (szkolenie/egzaminowanie i wydawanie uprawnień), tym bardziej dochodzę do wniosku, że coraz mniej rozumiem. :/ Ogólnie jest tam niezły burdel. Zapisy tych dwóch rozporządzeń niby się wzajemnie uzupełniają, ale jednak nie do końca wszystko jest takie oczywiste. :?

rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania (SziE) napisał(a):§ 27. 1. Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie składa w ośrodku egzaminowania wniosek o wydanie prawa jazdy z załącznikami, o których mowa w przepisach w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami lub skierowanie - w przypadku osoby skierowanej na egzamin na podstawie art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy, oraz odpowiednio:
1) dowód uiszczenia opłaty za egzamin;
2) wniosek, o którym mowa w § 15 ust. 1 pkt 2, z podaniem imienia i nazwiska oraz numeru instruktora;
3) zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o prawo jazdy w zakresie szkolenia dodatkowego, jeżeli trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego.

rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień (WU) napisał(a):§ 5. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w następujących przypadkach, po otrzymaniu:
1) od osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia - za pośrednictwem ośrodka:
a) wniosku,
b) zaświadczenia o ukończeniu wymaganego dla danej kategorii rodzaju szkolenia,
c) orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane,
d) pisemnej zgody rodziców lub opiekunów, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat,
e) dowodu uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy lub pozwolenia,
f) wyraźnej fotografii o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, przedstawiającej osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy

O jakie załączniki (co pogrubiłem) chodzi w SziE? Wszystko wskazuje chyba na to, że musi chodzić o podpunkty b)-f) z WU. W przeciwnym razie wychodziłoby na to, że na egzamin można się zapisać np. bez zaświadczenia o ukończeniu kursu. :D Bo o tym jest mowa tylko w WU. Skoro więc WORD musi te wszystkie dokumenty od razu pobrać (i potem za ich pośrednictwem idą one do organu wydającego uprawnienia), to może jednak faktycznie mają prawo żądać tej nieszczęsnej zgody rodziców, kiedy w momencie załatwiania tych formalności delikwent jest niepełnoletni? :hmm: Sam już nie wiem.
Ale z drugiej strony tu mi też coś nie pasuje z tymi "załącznikami". Bo jeżeli chodzi tu faktycznie o podpunkty b)-f) z WU, to wynikałoby z tego, że już przy zapisie na egzamin należy dostarczyć dowód opłaty za wydanie prawa jazdy (podpunkt e) ). :D

Pogmatwane to wszystko. :? Cman, pomóż. :D

EDIT:
ella napisał(a):Tak samo jak WORDY wprowadzają swoje przepisy odnośnie terminu odwołania egzaminu. W jedych jeden dzień w drugim tydzień a w trzecim wcale nie można.

W jednym WORD mozna wyczytać, że do zapisu na egzamin potrzebna jest pisemna zgoda rodziców lub opiekunów ( dla kategorii A1, B1, T ) a w drugim nie ma tego co napisałam w nawiasie, czyli potrzebują i ci co zapisują się na B przed ukończeniem 18 lat.

Że tak robią to wiadomo. Pytanie jest właśnie takie, czy mają do tego prawo i czy jest podstawa, żeby walczyć. Mnie się wydaje, że skoro wszystkie te sprawy regulują przepisy rozporządzenia, to WORD-y muszą pozostawać z nimi w zgodzie, a nie wymyślać swoje niepoparte niczym zasady. Ale tak na 100% pewności nie mam, jak to jest. Równie dobrze mogą powiedzieć, że oni swój wewnętrzny regulamin mają taki i taki i jeżeli ktoś chce z ich usług korzystać, to musi się do niego dostosować, a jak mu się nie podoba, to niech idzie do innego ośrodka.
scorpio44

Postprzez cman » czwartek 05 stycznia 2012, 14:39

scorpio44 napisał(a):Pogmatwane to wszystko. :? Cman, pomóż. :D

W tym momencie moja wiedza jest podobna do Twojej - po prostu nie wiem :).
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 stycznia 2012, 02:05

Powracam do tematu. Kolega próbował pisemnie nakłonić WORD do jakiegoś sensownego uzasadnienia tego wymogu zgody rodziców i dostał odpowiedź z bardzo interesującymi dla mnie argumentami:

Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Elblagu, informuje, że komplet dokumentów na prawo jazdy składany przez osobę przed uzyskaniem wymaganego wieku przez tę osobę, winien zawierać oświadczenie wyrażające zgodę rodziców na ustalenie terminu i przystąpienie do egzaminu. Osoba niepełnoletnia nie jest upoważniona do czynności cywilno-prawnych a taką jest ustalenie egzaminu w WORD.

Dla mnie to jest jakaś kompletna bzdura. Zaczynając od tego, że zdolność do czynności cywilnoprawnych ma się od 13 roku życia (ograniczona bo ograniczona, ale jest, więc to kłamstwo). Ale przede wszystkim czy zapisywanie się na egzamin można rzeczywiście pod to podciągnąć? Dla mnie to jest bzdura!

Ale jeszcze dalej:

Oświadczenie może zostać podpisane przez rodziców w obecności pracownika Oddziału Organizacji i Obsługi Egzaminów Państwowych lub poświadczone przez Urząd, instytucję państwową lub samorządową, radcę prawnego lub adwokata itp. Powyższe wynika z zarządzeń wewnętrznych i związane jest z eliminowaniem jakichkolwiek wątpliwości co do autentyczności złożonych podpisów.

Czy w innych WORD-ach też się tak ceregielą z tym weryfikowaniem podpisów? Bo to mnie też trochę zaskoczyło.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 03 kwietnia 2012, 20:32

Obrazek
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy