Łuk na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Łuk na egzaminie

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 października 2011, 23:25

piotrekbdg napisał(a):Ja też nie, a jednak wielu jazda wzdłuż białych linii mocno przerasta.

To mam problem. U mnie linie są żółte... :eek2:
szerszon

Postprzez ania2585 » wtorek 01 listopada 2011, 19:38

Uważam że każdy kto pierwszy raz uczy się łuku uczy się jakiegoś schematu czy to na dwa półobroty czy na jeden bo jakoś trzeba się tego nauczyć. Mnie mój instruktor poradził żebym spróbowała innym autem poćwiczyć łuk no i jak wsiadłam do Punto 2 bez wspomagania i chciałam zrobić łuk tak jak sie tego nauczyłam to wogóle nie wyszło! I wtedy nauczyłam się patrzeć na linie i wyczuć auto. I radze tak zrobić każdemu kto uczy się łuku bo faktycznie pachołki mogą czasem stać trochę inaczej. Pozdrawiam
ania2585

Postprzez reassor » czwartek 03 listopada 2011, 22:17

ja dziś się uczyłem łuku ( 10 godzina jazd ) i po przećwiczeniu cofania prosto na pachołek i parkowania w kopercie z której zaczynamy zacząłem robić już łuk do tyłu ...

Metoda na linie wewnętrzna zakrętu :
cały czas patrząc tylko w prawe lusterko staram się ją cały czas widzieć i utrzymać w miarę ten sam odstęp gdy już widzę że linia się prostuje to odkręcając powoli kierownicę patrze w lewe lusterko i gdy zobaczę że jestem równolegle z lewą linią to prostuję i przechodzę w "tryb" ręka za zagłówek pasażera i patrze tylko do tyłu korygując lekko jeśli słupek "stop" (który może być powiedzmy wyznacznikiem ściany czy zaparkowanego samochodu) dryfuje. W tej fazie nawet przyśpieszam i później łagodne hamowanie ...

po ok 40 minutach ćwiczenia tego zepsułem tylko 3 razy :)

wydaje mi się to sensowną metodą ponieważ ma zastosowanie w życiu..
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy