przez cman » sobota 30 października 2010, 12:27
przez tristan » sobota 30 października 2010, 13:00
cman napisał(a):Jest to dozwolone, więc możesz skorzystać lub nie, decyzja należy do Ciebie. Oczywiście, jeżeli możesz skorzystać, a nie korzystasz i utrudniasz w ten sposób ruch innym kierującym to popełniasz wykroczenie polegające na utrudnianiu ruchu, ale nie na niestosowaniu się do sygnalizacji, bo ten sygnał niczego Ci nie nakazuje.
przez cman » sobota 30 października 2010, 13:12
przez qndziu88 » sobota 30 października 2010, 13:21
przez cman » sobota 30 października 2010, 14:03
przez M.S. » sobota 30 października 2010, 14:45
przez qndziu88 » sobota 30 października 2010, 14:56
przez tristan » niedziela 31 października 2010, 13:04
cman napisał(a):Tak na marginesie, nigdy nie udowadniałem, że nie wolno przepuszczać na skrzyżowaniach, tylko co najwyżej wspominałem, że teoretycznie tak jest albo ktoś inny o tym pisał, a ja tylko zgodnie z prawdą to potwierdzałem.
przez cman » niedziela 31 października 2010, 14:18
tristan napisał(a):No wydawało mi się, że kiedyś byłeś przeciwnikiem przepuszczania pieszych na przejściach, o ile jeszcze nie weszli. I argumentowałeś to zakazem zatrzymywania się przed przejściami.
tristan napisał(a):tak czy siak, idąc tym szalonym tropem, mamy tu już dwa wykroczenia: Tamowanie ruchu oraz zatrzymywanie się w miejscu niedozwolonym. Słowem, egzamin oblany, nicht wahr?
przez tristan » niedziela 31 października 2010, 21:56
cman napisał(a):tristan napisał(a):tak czy siak, idąc tym szalonym tropem, mamy tu już dwa wykroczenia: Tamowanie ruchu oraz zatrzymywanie się w miejscu niedozwolonym. Słowem, egzamin oblany, nicht wahr?
Jeżeli już, to mamy dwa różne błędy, więc egzamin trwa dalej i to z wynikiem pozytywnym.
cman napisał(a):Ale gdyby znowuż egzaminatorzy mieli tak skrupulatnie traktować wszelkie zatrzymania z własnej woli, gdzie musieliby tak traktować nawet każde drobne opóźnienie w ruszeniu, to by to była parodia, a nie egzamin.
przez cman » niedziela 31 października 2010, 22:37
przez dylek » niedziela 31 października 2010, 22:55
tristan napisał(a):Stanie na zielonym świetle (nawet jeśli to ,,jedynie'' strzałka)...
§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
(...)
3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.
przez honey1337 » poniedziałek 01 listopada 2010, 22:26
przez cman » poniedziałek 01 listopada 2010, 22:33
przez tristan » wtorek 02 listopada 2010, 00:09
cman napisał(a):W jakim celu drążysz wątki poboczne nie związane z tematem?
cman napisał(a):Jeżeli więc masz jakieś konkretne uwagi/pytania w temacie, to zawrzyj je w krótkim, zwartym poście - wtedy na niego odpowiem.
dylek napisał(a):Nigdzie nie wyczytałem o nadawanym sygnale zielonym... jest natomiast coś o sygnale czerwonym i sygnale w kształcie strzałki zielonej... Skąd wziąłeś to "stanie na zielonym" ??
I niewielki offtop nie jest błahy .... codziennie powtarzam, że zielona strzałka to nie zielony sygnał, a i tak wszyscy widzą TYLKO małą strzałeczkę, a nie widzą świecącej jak księżyc w pełni czerwonej lampy nad nią.... ;/ ...