przez lith » środa 13 października 2010, 19:24
przez lukaszgsxr » środa 13 października 2010, 19:30
przez M.S. » środa 13 października 2010, 19:38
lith napisał(a):Jeżeli nie ma pieszego (bo np. przeszedł) a on dalej stoi to nie zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu.
przez lith » środa 13 października 2010, 20:45
przez ella » środa 13 października 2010, 21:10
Jednym słowem ten kto pierwszy zbliży się do przejścia, ten powinien pierwszy odjechać, bo inaczej będzie to albo wyprzedzanie albo omijanie, chyba, że na przejściu nie ma pieszego, to wtedy możesz ominąć auto, które się zatrzymało.
To wg Ciebie mogę sobie stanąć przed przejściem 'w celu przepuszczenia pieszych' i między czasie skoczyć do sklepu, potem jakby nigdy nic wrócić i pojechać?
Kierującemu zabrania się omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu
przez M.S. » środa 13 października 2010, 21:23
ella napisał(a):Jednym słowem ten kto pierwszy zbliży się do przejścia, ten powinien pierwszy odjechać, bo inaczej będzie to albo wyprzedzanie albo omijanie, chyba, że na przejściu nie ma pieszego, to wtedy możesz ominąć auto, które się zatrzymało.
Sam sobie przeczysz w tym co piszesz.
Albo zajmij stanowisko, że NIE MOŻNA ruszyć pierwszym albo można. Bo raz piszsz tak a raz tak.
Kierującemu zabrania się omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu
Pieszy przeszedł więc nie ma już czego zabraniać. Jedziemy a ty sobie stój jak ci się tak podoba.
przez ella » środa 13 października 2010, 21:42
No to przecież napisałem, że jak pieszy zejdzie całkowicie z przejścia to można jechać
Bo jeżeli pieszy był, a samochód obok zatrzymał się jako pierwszy to nie możemy przed nim ruszyć.
przez M.S. » środa 13 października 2010, 21:50
Jeżeli stoi mimo braku pieszych to nie zatrzymał się w celu ich przepuszczenia
przez piotrekbdg » czwartek 14 października 2010, 09:29
No to przecież napisałem, że jak pieszy zejdzie całkowicie z przejścia to można jechać. Niestety wiele osób praktykuje zasadę, że jadą jak tylko pieszy zejdzie z "ich" części pasa.
przez M.S. » czwartek 14 października 2010, 10:49
piotrekbdg napisał(a):Dlaczego muszę czekać aż pieszy zejdzie całkowicie? A jak przechodzi przez 4-pasmową jezdnię to też? Na co mam czekać skoro mój pas już jest wolny?
przez piotrekbdg » czwartek 14 października 2010, 11:01
No to przecież napisałem, że jak pieszy zejdzie całkowicie z przejścia to można jechać. Niestety wiele osób praktykuje zasadę, że jadą jak tylko pieszy zejdzie z "ich" części pasa.
przez M.S. » czwartek 14 października 2010, 11:22
przez piotrekbdg » czwartek 14 października 2010, 13:09
przez mattis » sobota 23 października 2010, 18:21
przez Cyberix » sobota 23 października 2010, 19:48