parkowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez macnos » poniedziałek 12 lipca 2010, 13:35

Pinhead napisał(a):
macnos napisał(a):Na egzaminie który miałem tydzień temu nie miałem okazji parkować prostopadle tyłem, ale na arkuszu który na koniec dostałem jak byk jest napisane: "Parkowanie prostopadłe wjazd tyłem, wyjazd przodem". :>

Slalom i rozprzęganie przyczepy też jest.

Slalom zaliczyłem, przyczepy nie było :<

6. W przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy wykonanie:
a) jeden z nastepujacych manewrów parkowania:
- prostopadłe - wjazd przodem wyjazd tyłem (mozliwa jedna korekta toru jazdy) przy czym miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie egzaminowanej; po zaparkowaniu musi być możliwosc opuszczenia pojazdu przez kierowce i pasażera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi byc zaparkowany w sposób zgodny z przepisami ruchu drogowego (naleyż sprawdzic możliwosc opuszczenia pojazdu); parkowanie odbywa sie z zachowaniem zasad ruchu drogowego,
- skośne – wjazd przodem wyjazd tyłem (moliwa jedna korekta toru jazdy) przy czym miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie egzaminowanej; po zaparkowaniu musi byc możliwosc opuszczenia pojazdu przez kierowce i pasażera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi byc zaparkowany w sposób zgodny z przepisami ruchu drogowego (należy sprawdzic możliwość opuszczenia pojazdu); parkowanie odbywa sie z zachowaniem zasad ruchu drogowego,
- równoległe pomiedzy dwoma pojazdami (manewr jest wykonywany jeżeli jest możliwe wyznaczenie miejsca do parkowania – moliwa jedna korekta toru jazdy) – wjazd tyłem – wyjazd przodem, przy czym miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie egzaminowanej; długosc miejsca do parkowania pomiedzy pojazdami powinna stanowic około 2 krotnosc długosci pojazdu egzaminacyjnego; w trakcie wykonywania manewru możliwa jedna korekta toru jazdy; po
zaparkowaniu pojazd nie może stwarzac zagroenia dla bezpieczenstwa ruchu drogowego; w
przypadku kiedy pojazd parkuje równolegle do krawenika, w trakcie wykonywania manewru nie może najechac na kraweżnik.
b) manewru zawracania na drodze jednojezdniowej – dwukierunkowej – moliwosc wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) – zawracanie musi odbyc sie przy użyciu biegu wstecznego.
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.
W przypadku błednego wykonania manewru parkowania możliwe jest wykonanie manewru w innym miejscu wskazanym przez egzaminatora, a w razie braku możliwosci znalezienia miejsca do wykonania manewru dopuszcza sie zamiennie wykonanie innego manewru parkowania.

źródło: http://www.prawko-kwartnik.info/egzamin.html
macnos

Postprzez mariousz16 » poniedziałek 12 lipca 2010, 14:25

dodam jeszcze ze u mnie w OSK sporo cwiczylem prostopadle wjazd tylem, ale nie wiem czy to akurat moze byc na egzaminie, mialem inne parkowanie ale i tak dziwne dla mnie to ze tego nie moze byc na egzaminie... wiec jak teraz patrze na ta dyskusje to chociaz widze ze mnie uczyli jezdzic a nie zdac egzamin :P

Obrazek
mariousz16

Postprzez cman » poniedziałek 12 lipca 2010, 16:57

macnos napisał(a):źródło: http://www.prawko-kwartnik.info/egzamin.html

No i co w związku z tym pogrubionym fragmentem?
cman

Postprzez macnos » poniedziałek 12 lipca 2010, 18:01

cman napisał(a):
macnos napisał(a):źródło: http://www.prawko-kwartnik.info/egzamin.html

No i co w związku z tym pogrubionym fragmentem?

To co zacytowałem to rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów. To co pogrubione po to żeby ludzie nie musieli czytać całości i szukać sedna sprawy :> A tak ogólnie to jest to potwierdzenie braku parkowania prostopadłego tyłem na egzaminie państwowym kat. B.
macnos

Postprzez cman » poniedziałek 12 lipca 2010, 19:22

A to ok, natomiast ja to zrozumiałem tak, jakbyś chciał tamtym cytatem potwierdzić, że jest prostopadłe tyłem.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy