ktore lusterko przy zjeżdżaniu na lewy pas ?!??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez DEXiu » czwartek 19 czerwca 2008, 11:47

Leon600 napisał(a):W grande to wg mnie dużo widać w tych lusterkach.
Ale jak zerkam przykładowo w prawe lusterko to boczna szyba na pewno nam w oko wpadnie to będziemy widzieć czy coś jest 8)
A boczna z tyłu? Chyba w lusterku widać czy coś tam jest?

Więc sprawdź czy na lewym lusterku (od strony kierowcy) jest mniej więcej w 2/3 szerokości (licząc od drzwi samochodu) taka przerywana linia, albo czy lusterko jest tam wyraźnie zakrzywione (tak jakby było "złamane") - jeśli nie, to lepiej jednak wyrób sobie nawyk oglądania się przez lewe ramię przed zmianą pasa. W ogóle najlepiej zawsze się obejrzeć - niezależnie od tego, czy lusterko jest "złamane" czy nie). Nie chodzi tu o tylną boczną szybę, tylko raczej o obejrzenie się przez przednią boczną lub tylną boczną (tuż za słupkiem oddzielającym przednią od tylnej), aby sprawdzić, czy jakieś auto nie jedzie dokładnie obok ciebie - na następnych jazdach (lub jeśli masz samochód to w domu) poproś instruktora aby wytłumaczył Ci (a najlepiej pokazał) na czym polega zjawisko "martwego punktu" (lub raczej "martwego pola"). W domu możesz to zrobić tak, że wsiadasz do auta, ustawiasz lewe lusterko jak do normalnej jazdy, cały czas w nie patrzysz a ktoś inny niech powolnym krokiem idzie wzdłuż lewego boku samochodu (jakieś 0,5 metra od niego). W pewnym momencie nie będziesz już go widział w lusterku, ani kątem oka przez przednią boczną szybę - będzie on właśnie w martwym punkcie i żeby go zauważyć, będziesz się musiał odwrócić w lewo i spojrzeć tam gdzie pisałem :wink:
DEXiu

Postprzez Rafix » czwartek 19 czerwca 2008, 11:51

Odnośnie zmiany pasa :) Jak to mawiał mój instruktor "Zmień pas, dodaj gazu" i napewno zaden egzamninator, jak w takiej sytuacji rozpędzi się auto do 54 km/h, nie będzie się wściekał :)
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez Leon600 » czwartek 19 czerwca 2008, 11:56

DEXiu napisał(a):
Leon600 napisał(a):W grande to wg mnie dużo widać w tych lusterkach.
Ale jak zerkam przykładowo w prawe lusterko to boczna szyba na pewno nam w oko wpadnie to będziemy widzieć czy coś jest 8)
A boczna z tyłu? Chyba w lusterku widać czy coś tam jest?

Więc sprawdź czy na lewym lusterku (od strony kierowcy) jest mniej więcej w 2/3 szerokości (licząc od drzwi samochodu) taka przerywana linia, albo czy lusterko jest tam wyraźnie zakrzywione (tak jakby było "złamane")

W naszym samochodzie jest taka linia w lewym lusterku, w grande tego nie widziałem, chyba, że jest zakrzywione, ale to by się trzeba było przyjżeć...
Jazdy dopiero będę miał jak wykupie, czekam na egzamin :o
Leon600

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy