Katowice- wymiana samochodów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tadrik » poniedziałek 05 maja 2008, 19:30

tak dokładnie, na bank będą same Grande. trzeba będzie na nim pojeździć parę godzin, pocwiczyć to ruszanie i tylną kopertę. Cała reszta w tym samochodzie to w zasadzie same plusy. no ale wiadomo że jak jak zgaśnie za często i to na samym początku to po egzaminie.
tadrik

Postprzez barbara_bush » poniedziałek 05 maja 2008, 21:59

dobrze, że to napisałeś, chociaż i tak pewnie wzięłabym jazdy na grande
barbara_bush

Postprzez lordwest » wtorek 06 maja 2008, 12:45

A ja mam następujące pytanie. Jak w tych grande na egzaminie jest wyregulowane pół sprzęgło. Chodzi mi o to ze jak jest ciężkie auto np stara Corolla to nie pojedzie sie na pół sprzęgle bo tam taka jest ta granica ze lekko się ją przekroczy i zgaśnie, trzeba dodać gazu żeby nie zgasł.
Jak to jest w Grande Punto też trzeba dodać gazu czy pojedzie i nie zgaśnie na pół sprzęgle?
lordwest

Postprzez barbara_bush » wtorek 06 maja 2008, 16:12

Nie wiem jak z tymi na egzaminie, ale w tym moim z kursu (nówka) lepiej było przygazować, przy ruszaniu nie było mowy, żeby zacząć od razu puszczać sprzęgło, bo gasł..trzeba było najpierw gazu i dopiero później puścić sprzęgło. A jak już ruszysz i jedziesz np. po łuku to możesz jechać na tym półsprzęgle, ale musisz uważać, bo puścisz naprawdę ledwo ledwo za dużo i zgaśnie dziad.
Podejrzewam, że tak samo jest z autami w wordzie, zresztą ktoś pare postów nade mną pisał jak to mu pięknie gasło grande na egzaminie.

ehh przeraża mnie łuk w tył na grande - wyjazd z koperty, tu ruszanie itd :no: zwłaszcza, że te łuki w katowicach są nachylone i łatwo zjechać na pachołek.....
barbara_bush

Postprzez tadrik » wtorek 06 maja 2008, 22:18

jak już pisałem dostało mi się pierwszy raz grande na egzaminie. (jeździłem na corsie i punto ii -- bo takie były w wordzie dotąd). no i przyzwaczajony do punto ii i corsy ruszam na polsprzegle uczony przez unstruktorów (trzech róznych) a auto ni chuchu gaśnie:) i po łuku:). są te dwie metody ruszania, na grande trzeba chyba tą z gazem: najpierw gaz ok. 2000 potem puszczamy sprzeglo az bierze i dodajamy gazu puszcając do konca. w kazdym razie jak zaczalem delikatnie od puszzcania sprzegla (ta pierwsza metoda) to od razu zgasl. wiecej nie wiem po dopiero bede sie rozgladal za jazdami na grande. tym autem "pojedzilem" w sumie 5 min:). nie wyobrażam sobie wolnych manewrów na półsprzegle - parkowanie, łuk itd. bede musiał to własnie pocwiczyć, bo moje nawyki z corsy są zabójcze na grande - w corsie szczególnie auto na polsprzegle sunie jak zloto nawet pod góre, na kraweznik itd - bez gazu
tadrik

Postprzez lordwest » czwartek 08 maja 2008, 17:27

Ja tam nie chce komentować jeszcze tego grande putno ale wydaje mi się ze te auto jest wieksze od FiataP II czy Corsy C jak tak dalej pójdzie to za niedługo bedziemy łuki robić AUDI q7
lordwest

Postprzez tadrik » czwartek 08 maja 2008, 21:29

grande jest dlugosci 4m i jest dłuzszy od Corsy i PII o 20cm, ponadto prawie nie widać maski, co dodatkowo utrudnia podjezdzanie przodem do koperty.
tadrik

Postprzez *Pawel* » piątek 09 maja 2008, 21:21

Ja mam egzamin 12 czerwca w WORDzie w Katowicach. Tak więc widać będą już same Grande Punto. Jazdy będę wznawiał pod koniec maja. Dobrze że mój osk posiada samochody Grande Punto. Będę musiał się przyzwyczaić do tego samochodu. Jak widać z opinii na placu mogą być problemy... Chociaż myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia i wprawy. Musimy być dobrej myśli. ;)
*Pawel*

Postprzez qad » sobota 10 maja 2008, 11:39

Ja zdawalem jeszcze egzaminy na puntach II, Grande dopiero sie pojawiały. Z tego co widziałem to w WORD katowice oddział w Dąbrowie góniczej są praktycznie same grande i kilka cors.
BTW, miałem raz okazje na jazdach przejechac sie Grande punto i msze przyznac ze to calkiem przyjemne autko :)
qad

Postprzez lordwest » sobota 10 maja 2008, 23:31

Jak ktoś będzie miał teraz jakoś egzamin to niech napisze jak tam w Katowicach z tym grande? Czy juz wszystkie wymienili :?:
lordwest

Postprzez kajka3 » sobota 10 maja 2008, 23:36

byłam wczoraj na placu co prawda nie w Katowicach tylko w Tychach i tam są już tylko grande punto
mieli chyba wymieniać zaczynając od Katowic, więc prawdopodobnie w samych Katowicach też już wymienili
kajka3

Postprzez klouczers » niedziela 11 maja 2008, 14:25

Zdawałem egzamin w katowicach i potwierdzam ze sa same grande
klouczers

Postprzez tadrik » niedziela 11 maja 2008, 21:49

Jak się jechało Grande? Zdałeś - że zapytam?
tadrik

Postprzez lordwest » środa 14 maja 2008, 11:19

Ja jestem ciekawy ile sobie liczą za lewy egzamin :D Wie ktos?:P
lordwest

Postprzez olina » poniedziałek 19 maja 2008, 22:06

tak, w Grande trzeba przy ruszaniu od razu przygazować i nie puszczać sprzęgła! Wczęsnije jeździłam Oplami: Corsą i Astrą - w tych autach na samym sprzęgle bez gazu można było spokojnie przejechac łuk do tyłu a przy ruszaniu dodawać gaz dopiero jak juz popuścisz sprzęgło.. wsiadłam do Punto Grande i przy ruszaniu od razu zgasło.. trzeba dodać tego gazu i dopiero leciutko popuścić sprzęgła i będzie ok. Po chwili idzie sie przyzwyczaić. Za to jak po 2 dniach jeżdżenia Grande wsiadłam z powrotem do Astry to było jedno buczenie przy ruszaniu bo sie przyzwyczaiłam do ruszania w stylu Grande ;] także co auto to inaczej i dobrze byłoby wypróbować Grande jeśli się nigdy nim nie jeździło a sie bedzie na nim zdawało egzamin.. a jak nie macie takiej możliwości to może chociaż te wskazówki wam pomogą.. ;) ogólnie po 5 h jazdy w Grande wrażenia mam jak najbardziej pozytywne, jeździło mi się idealnie :) szkoda tylko, że nie robiłam nim łuku ;/ ale cóz może na egzaminie sie uda.. ale obawy mam spore :]
olina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy