Omijanie rowerzysty

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez HARNAŚ » środa 16 kwietnia 2008, 13:49

Ok, więc jeżeli ruszę równo z nim bądź szybciej, to jadę bez mrugania, ale co jeśli będę go mijał dopiero po drugiej stronie skrzyżowania (na pasach), czy wtedy mogę go też tak śmiało minąć bez mrugania i bez zwracania uwagi na sytuację (skrzyżowanie i okolice przejścia + ciągła). To samo jeśli jestem drugim-trzecim pojazdem na światłach. Może wyrażam się nie jasno, ale staram się przedstawić to najlepiej jak potrafię ;)
HARNAŚ

Postprzez Darkso » środa 16 kwietnia 2008, 14:30

Na linie ciagła mozna najechac jesli na naszym pasie ruchu zaparkowany jest ciag samochodow w taki sposob w ktorym nie mamy mozliwosci bezpiecznego przejechania obok nich(zachaczenie , urwanie sobie lusterka ) , wiec to nie jest bład
Darkso

Postprzez HARNAŚ » środa 16 kwietnia 2008, 15:28

Ok, ale czy powie mi ktoś jak zachować się w tym konkretnym przypadku? Kiedy rowerzysta ruszy szybciej ode mnie, i wyprzedzanie przyjdzie mi po drugiej stronie skrzyżowania na pasach, jechać za nim aż do miejsca kiedy będę mógł go wyprzedzić, czy przejechać obok niego bez mrugania sobie (to akurat wydaje mi się niedopuszczalne).
HARNAŚ

Postprzez skov » środa 16 kwietnia 2008, 17:29

w tym konkretnym przypadku możesz wyprzedzić rowerzystę i na skrzyżowaniu i na "pasach". Jeżeli nie zmienisz pasa ruchu nie musisz sygnalizować. Lepiej unikać zmiany pasa ruchu na skrzyżowaniu. Konieczny jest jedynie właściwy odstęp od rowerzysty.
skov

Postprzez HARNAŚ » środa 16 kwietnia 2008, 17:42

Ok, dzięki ;)
HARNAŚ

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 kwietnia 2008, 12:58

Harnaś, najistotniejszym kryterium w tym wypadku jest zachowanie 1 m odstępu od rowerzysty.
scorpio44

Postprzez HARNAŚ » czwartek 17 kwietnia 2008, 13:58

No więc jeżeli nie jestem pewny czy zachowam ten metr, to chyba lepiej już jechać za nim, i minąć to skrzyżowanie zanim zaczne go wyprzedzać ;)
HARNAŚ

:)

Postprzez lidia » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 12:01

skov napisał(a):
modzel napisał(a):20km/h to tamowanie ruchu dla mnie ale kłócić sie nie będę takie jest moje zdanie

a wolno wjechać na "czerwonym" jak nic nie jedzie, żeby nie utrudniać ruchu tym co jadą za tobą?

hehehehe! dobre!
lidia

Postprzez Sekretarz » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 15:11

Takie sytuacje powinny jasno regulować przepisy. Bo tak naprawdę jeden egzaminator uzna, że wyprzedzenie rowerzysty w tej sytuacji, to błąd, a inny, że jazda za nim to błąd, bo wstrzymujesz ruch. Trudno wyczuć :?
Sekretarz

Postprzez scorpio44 » środa 30 kwietnia 2008, 00:17

A czego rzekomo w tym wypadku przepisy jednoznacznie nie regulują?
scorpio44

Postprzez Sekretarz » środa 30 kwietnia 2008, 05:35

scorpio44 napisał(a):A czego rzekomo w tym wypadku przepisy jednoznacznie nie regulują?

Pytanie szymona189 było takie:
"a) czy mogę go ominąć gdy nie najadę na linie
b) czy mogę go ominąć gdy najadę na linie"
W kodeksie drogowym jest napisane:
Art.24
2. "Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m."
Wynika z tego, że jeśli chcę wyprzedzić rowerzystę, ale nie ma możliwości zachować 1 m. odstępu, bo mamy linię ciągłą, to muszę jechać za nim. A co jeśli jedzie on z prędkością 10 km/h? Przepisy mówią:
Art.19
2. "Kierujący pojazdem jest obowiązany:
jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;"
Czy jadąc z prędkością 10 km/h utrudniam jazdę innym kierującym, czy nie? Jeśli tak, to jadąc za rowerzystą łamię przepis. Wyprzedzając go, również. Czy rzeczywiście przepisy jasno regulują taką sytuację? W czasie egzaminu egzaminator może różnie to interpretować i nie wiadomo, co zrobić, bo niezależnie od tego jak się zachowamy, może przerwać egzamin. :?
Sekretarz

Postprzez scorpio44 » środa 30 kwietnia 2008, 13:50

Sekretarz, a jeżeli mamy ograniczenie do 30 km/h, to też możemy jechać szybciej, bo w przeciwnym razie jedziemy z prędkością utrudniającą ruch? :)
scorpio44

Postprzez Sekretarz » środa 30 kwietnia 2008, 15:40

scorpio44 napisał(a):Sekretarz, a jeżeli mamy ograniczenie do 30 km/h, to też możemy jechać szybciej, bo w przeciwnym razie jedziemy z prędkością utrudniającą ruch? :)

Jeśli jest ograniczenie do 30 km/h, to dotyczy ono przecież wszystkich kierujących. Dlatego nie utrudniasz ruchu, bo wszyscy jadą 30 km/h. Przynajmniej powinni tak jechać, a jeśli nie jadą, to łamią przepis. Poza tym ograniczenie do 30 km/h jest stosowane zazwyczaj tam, gdzie są ograniczniki prędkości (garby) albo w znacznym stopniu jest utrudniony ruch (roboty drogowe). Na takich drogach i tak niewiele osób jeździ szybciej. Na normalnej drodze do 50 km/h albo więcej, jadąc 10 km/h za rowerzystą ewidentnie utrudniam ruch. Nie przyznasz, że cała ta sytuacja jest niejednoznaczna? :)
Sekretarz

Postprzez cman » środa 30 kwietnia 2008, 15:42

Jak stoisz w korku, to też utrudniasz ruch tym z tyłu?
cman

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy