Problem przed 18 rokiem życia!!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez stachoo0 » środa 09 stycznia 2008, 21:46

ale zgoda rodziców jest potrzebna na B1, bo na B trzeba być pełnoletnim by przystąpić do egzaminu
poza tym, średnio na dowód czeka się ponad miesiac,
a kolega czekał nawet 2,5 miesiaca, więc szacunkowo nie szybciej niz po 18 kwietnia bedziesz miał egzamin (tak na oko:P)
19.09.2007 - pierwsza jazda na kat. B
17.09.2008 - [7 podejście] - zaliczony egzamin kat. B
03.08.2010 - pierwsza jazda na kat. A
29.09.2010 - [1 podejście] teoria i praktyka zaliczone kat. A
stachoo0

Postprzez mjk » środa 09 stycznia 2008, 21:49

stachoo0 napisał(a):ale zgoda rodziców jest potrzebna na B1, bo na B trzeba być pełnoletnim by przystąpić do egzaminu
Przystąpić tak, ale iść zapisać się do okienka można przed 18 i wtedy musisz mieć tą zgodę. Tak to przynajmniej ja rozumiem i tak dwóch moich kumpli robiło.
mjk

Postprzez tom9 » środa 09 stycznia 2008, 22:11

mjk napisał(a):
tom9 napisał(a):
-Zaświadczenie od rodziców że zezwalają Ci na egzamin

a to w jakim celu ? :roll:
h.j ich obchodzi czy starzy zezwalaja czy nie.

word.katowice.pl napisał(a):Dokumenty wymagane przy zapisie na egzamin (obowiązuje od dnia: 10.01.2006):
(...)
Jeźeli ubiega się po raz pierwszy o prawo jazdy lub pozwolenie:
(...)
d) pisemną zgodę rodziców lub opiekuna, jeźeli nie ukończyła 18 lat

nadal pytam na <&%#$@> im zgoda rodzicow badz opiekuna ? :roll:
do egzaminu podchodze gdy jestem pełnoletni, wiec moga mi naskoczyc.

wiem ze obecne dowody nie roznia sie niczym. wygladaja identycznie. ale uwazam ze zwie sie to dowod tymczasowy. zawsze sie to tak nazywalo i wyrabiali to ludzia do 18 roku zycia.
szukalem w google ale ono mi nic nie powiedzialo.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Reedsik » środa 09 stycznia 2008, 22:18

Dowód mozesz sobie wyrobić w jakimkolwiek wieku. Tylko jeśli nie ukończyłeś 18 lat bedzie to dowód tylko na 5 lat. Ten po 18 r ż jest na 10 lat. Ale i tak nawet jeli bedziesz miał ten dowód tymczasowy, to żeby zapisać się na kurs czy na egzamin będzie Ci potrzebna zgoda rodziców bądź opiekunów. Takie mamy prawo i tego nie zmienisz :)
Reedsik

Postprzez BoniekZMC » środa 09 stycznia 2008, 22:29

Śpieszy mi sie ponieważ jade za granice i im szybciej zdam i odbiore dokumenty tym szybciej emigruje, a i na dowód czekać już niebende.
Wspomniał ktoś że wyrabiał dowód w wieku 17 lat i mam pytanie czy składa sie podanie, jeżeli tak to co mam tam wpisać i czy w swoim imieniu czy ma to ma być w imieniu opiekuna abym dostał dowód i czy trzeba pisać jakieś uzasadnienie.
BoniekZMC

Postprzez Ad_aM » środa 09 stycznia 2008, 23:04

tom9 napisał(a):nadal pytam na h.j im zgoda rodzicow badz opiekuna ? :roll:
do egzaminu podchodze gdy jestem pełnoletni, wiec moga mi naskoczyc.

wiem ze obecne dowody nie roznia sie niczym. wygladaja identycznie. ale uwazam ze zwie sie to dowod tymczasowy. zawsze sie to tak nazywalo i wyrabiali to ludzia do 18 roku zycia.

a) Dlatego, że nie masz prawa zapisac się na egzamin bo w chwili zapisu nie jesteś pełnoletni.

b) NIE ZWIE się dowód tymczasowy, bo nigdzie taka nazwa nie funkcjonuje (kiedy funkcjonowała masz w moim poprzednim poście). Więc nie było tak zawsze :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez tom9 » czwartek 10 stycznia 2008, 00:01

a) bardzo dziwne. <&%#$@> przepis. egzamin mam gdy ukonczylem 18 lat.

tom9

Postprzez wiesniak » czwartek 10 stycznia 2008, 00:24

Ad_aM napisał(a):a) Dlatego, że nie masz prawa zapisac się na egzamin bo w chwili zapisu nie jesteś pełnoletni.

Ciekawa sprawa, ja byłem zapisany na egzamin dobre parę tygodni zanim stałem się pełnoletni i żadnych głupich zaświadczeń od rodziców nie potrzebowałem. Wprawdzie było to ponad 2 lata temu, ale nie sądzę, żeby się coś w tym temacie zmieniło.

Inaczej mówiąc jest to bzdura, rodzice wydają zgodę na egzamin, a nie na zapisanie się na niego, a w chwili egzaminu pełnoletnim już się jest, więc zgody nie trzeba.

Przepis ten powstał jeszcze w czasach, kiedy kat. B można było robić od 17 roku życia, no i oczywiście pod kątem A1 i B1. Po podniesieniu limitu wiekowego na B dotyczy on już więc tylko i wyłącznie tych ostatnich.
wiesniak

Postprzez tom9 » czwartek 10 stycznia 2008, 00:29

wiem, ze na kurs chca zgode. To logiczne bo jezdzisz autem gdy masz np 17 lat i 9 miesiecy, nie odpowiadasz jeszcze za siebie itp.
choc ja nic takiego nie przynioslem na kurs do dzis.
ale zgoda od rodzicow dlatego ze ide sie zapisac na egzamin, ktory odbedzie sie gdy bede mial SKONCZONE 18 lat. wydaje mi sie glupota.

tom9

Postprzez Ad_aM » czwartek 10 stycznia 2008, 00:51

Wieśniak, pewnie pokazywałeś zgodę na uczestnictwo w kursie :wink: Przynajmniej tak było w moim przypadku, choć zapisywałem się w dniu 18-tych urodzin :) I nie jest to głupi przepis, tylko wywodzi się go, z innych norm. Przed 18-stką masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych - nie możesz założyć konta w banku, zapisać się do szkoły - więc również nie możesz zapisać się samemu na egzamin :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » czwartek 10 stycznia 2008, 01:31

Zgody na uczestnictwo w kursie też żadnej nie miałem i będę się upierał, że żadnej zgody rodziców na coś co jest dozwolone od 18 roku życia mieć nie trzeba.
wiesniak

Niedopatrzenia ? proszę bardzo.....

Postprzez daGA » sobota 19 stycznia 2008, 00:31

Ello :>. Opisze Wam moja <dzięki Bogu> byłą sytuacje, miałam osiemnastkę pod koniec maja`07. Kurs rozpoczęłam zgodnie z przepisami KD - 3 miechy przed pełnoletniością (miałam DOWÓD TYMCZASOWY, pozytywny wynik badań, no i opłacony egzamin). Oki- kurs zakończyłam x maja(przed 18.), mój pan instruktor w związku z tym zawiózł moje „papiery” do WIELMOŻNEGO ośrodka egzaminacyjnego, skoro przyjęto papiery- wiedzieli co robią(na egzamin czekało się w tym czasie ponad miesiąc – co jest karygodnym łamaniem przepisów !!!). Wyznaczono mi termin egzaminu teor… -(o dziwo czekałam tylko tydzień),zjawiłam się- zdałam ( na szczęście była to tylko teoria). Poszłam do biura wyznaczyć termin jazdy – Pani rzuciła datę, a mnie zdziwiło, że jazdę mam mieć dzień przed 18.i to powiedziałam. Zostałam zje**** jak pies za to, że złożyłam papiery przed 18. „jak Pani mogła przystąpić do egzaminu?!” moja odpowiedź była następująca: „Skoro dokumenty zostały przyjęte, to ktoś musiał to zatwierdzić…na egzamin czeka się ponad miesiąc-skąd mogłam wiedzieć, że państwo wymyślicie rozłożenie egzaminu na TEORIĘ i JAZDĘ”. Popłakałam się – powiedziałam, że to nie jest moje niedopatrzenie, że chyba w tym biurze jakieś mało myślące istoty pracują, skoro wprowadzając dane do komputera nie zorientowały się, że przyjęto dokumenty osoby niepełnoletniej. Egzamin musiałam powtarzać- z wielką łaska – na koszt ośrodka. Zdałam znowusz…. Jazdę zdawałam eksternistycznie <czy jakoś tak> w ramach rekompensaty. Zdałam za 1.razem, ale i tak było mi przykro, bo nie usłyszałam słowa PRZEPRASZAM za ich głupotę – bo to było ICH niedopatrzenie.
"Nigdy nie pozwól, by strach przed działaniem wykluczył Cię z gry..."
daGA

Re: Niedopatrzenia ? proszę bardzo.....

Postprzez scorpio44 » sobota 19 stycznia 2008, 02:21

daGA, trochę nie bardzo rozumiem, dlaczego zorientowałaś się, że coś jest nie tak, dopiero przy egzaminie praktycznym. Przecież teoretycznego też nie miałaś prawa zdawać przed ukończeniem 18 lat. No ale ogólnie Twoja historia świadczy o niezłym burdelu w Twoim WORDzie - tak w ogóle jakie to miasto?

daGA napisał(a):Jazdę zdawałam eksternistycznie <czy jakoś tak> w ramach rekompensaty.

A coś więcej?
scorpio44

Postprzez DEXiu » sobota 19 stycznia 2008, 16:33

daGA ==> Dobrym podsumowaniem do tej sytuacji jest stwierdzenie: Ich wina - Twój problem. Choć nie do końca tylko ich wina, bo też dałaś ciała przystępując do egzaminu teoretycznego przed 18-stką zamiast natychmiast skorygować datę w WORDzie. Co ich obchodzi, że termin ustalał Twój instruktor czy ktokolwiek? Jako osoba niemalże dorosła powinnaś sobie zdawać sprawę, że do egzaminu można przystąpić dopiero po ukończeniu 18 lat i zwrócić im uwagę/poprosić o zmianę terminu.
Zacznij się przyzwyczajać do podkreślonego hasełka, bo zarówno na studiach (o ile się wybierasz) jak i w dalszym życiu będzie ono Twoim mottem przewodnim :wink:
DEXiu

Postprzez daGA » sobota 19 stycznia 2008, 16:54

wiecie - ja pytałam się mojego instruktora czy taka sytuacja może mieć miejsce, na co on mi powiedział,ze tak. I wiem,że istnieje art. dotyczący tego,że do egzaminu PRAKTYCZNEGO można przystąpić po ukończeniu 18 lat (omawiałam to z nauczycielem prawa w mojej szkole ) ,wiec ja wg tego stwierdziłam,ze teoria- to nie praktyka :P i moge do niego przystąpic, poza tym w sali egzaminacyjnej tez sprawdzano mi dowod.
i istnieje tez art. 90 KD <chyba>, mówiący ,że prawo jazdy OTRZYMUJE osoba jeżeli osiągneła wymagany dla danej kategorii wiek (polskie prawo jest idealne, powiem Wam - bo mam prawo w szkole :P - można je interpretować na wiele sposobów ) :p

W sumie to mogłam zadzwonic do WORDu,ale nie chciałam sie narzucać - hmmm.... ale widze,ze lepiej dmuchac na zimne.

Do tego chciałam sie zapytac: czy egzaminator ma prawo zapytac sie mnie w jakim osrodku odbywałam kurs? Bo mnie sie zapytano....

Wyobrażcie sobie jakie jaja by były gdybym jazde zdała przed 18 - afera na całą Polske , he he to byście mnie znali :)))

he he... normalnie na jazde to bym czekała ponad miesiąc a nawet dwa,czyli w połowie lipca pewnie, ale pani w biurze <gdy po raz drugi poszłam ustalać termin jazdy> oglądała moje papiery, spojrzała na mnie i powiedziała: a...to pani..... jeśli chodzi o egzamin, jutro Pani kierownik na nowo otworzy m-c czerwiec i poszuka "coś" dla pani. Bedzie pani zdawać w przyspieszonym terminie(eksternistycznie),w ramach rekompensaty i nawet nie musi pisac pani podania o przyspieszony termin .
no i zdawałam ok10.czerwca
"Nigdy nie pozwól, by strach przed działaniem wykluczył Cię z gry..."
daGA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy