Ruszanie na wzniesieniu...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kaati » sobota 24 listopada 2007, 22:01

Na kursie przewaznie jezdzilam corsami i wlasnie jak jezdzilam z instruktorem na 'nasza' gorke to wtedy byl problem. Czasami nawet musial mi sam zaciagnac reczny do konca. Jezdzilam tez innymi samochodami, ale wtedy przy recznym nie bylo jakis ekstremalnych gorek, tylko na przyklad lekki podjazd do garazu. I nigdy nie zdazylo sie, ze go niedociagnelam. Moze nie bylo tej presji, ze nie moge sie stoczyc w tyl.
Mam nadzieje, ze na egzaminie nie zezre mnie stres i wszystko pojdzie gladko. Oczywiscie bede sie asekurowac noznym, wiadomo, ostroznosci nigdy za wiele :)
kaati

Postprzez SP20 » sobota 24 listopada 2007, 22:36

górka na odlewniczej nie jest taka straszna, wiec napewno sobie poradzisz.
Ja dzien przed zaczelam sie bac, ze mi zgasnie samochod na gorce, ale jak juz zaczelam egzamin zapomnialam o obawach i skupilam sie jezdzie, to bardzo pomaga ;)
(2007-12-07) Prawo Jazdy: odebrane!!! :D:D:D
SP20

Postprzez F-uncia » poniedziałek 26 listopada 2007, 20:42

ano jak corsa to wszystko jasne; tez mialam problemy z recznym. Zaciagalam dwiema, ale spuszczalam jednym jak byla wysoka gorka (wlasciwie tylko na placyku OSK)... cale szczescie zdawalam na yarisie, tam nie bylo tego problemu.

co do egzaminu samego, no ja bym nie zaliczyla jak by ci sie stoczylo auto nawet mimo tego ze nie mialas sily zaciagnac recznego. Jak by ci sie cos takiego stalo w miescie to by bylo bum.
F-uncia

Postprzez disco » wtorek 27 listopada 2007, 00:57

F-uncia napisał(a):co do egzaminu samego, no ja bym nie zaliczyla jak by ci sie stoczylo auto nawet mimo tego ze nie mialas sily zaciagnac recznego. Jak by ci sie cos takiego stalo w miescie to by bylo bum.

a pokaż mi kogoś kto rusza z ręcznego w "normalnej" jeździe po zdaniu egzaminu ;)
disco

Postprzez scorpio44 » wtorek 27 listopada 2007, 00:59

disco napisał(a):a pokaż mi kogoś kto rusza z ręcznego w "normalnej" jeździe po zdaniu egzaminu ;)

No już bez przesady...
scorpio44

Postprzez polasati » wtorek 27 listopada 2007, 01:08

disco napisał(a):
F-uncia napisał(a):co do egzaminu samego, no ja bym nie zaliczyla jak by ci sie stoczylo auto nawet mimo tego ze nie mialas sily zaciagnac recznego. Jak by ci sie cos takiego stalo w miescie to by bylo bum.

a pokaż mi kogoś kto rusza z ręcznego w "normalnej" jeździe po zdaniu egzaminu ;)

wyrecze f-uncie i pokaze na siebie :roll:
polasati

Postprzez 20fingers » wtorek 27 listopada 2007, 09:47

ja też używam ręcznego i żaden to obciach dla mnie :roll:
24.10.2007
zaliczone !! :D

2.11.2007 Papier odebrany :spoko:
20fingers

Postprzez scorpio44 » wtorek 27 listopada 2007, 13:22

No ja również używam! Od tego on jest!
scorpio44

Postprzez cman » wtorek 27 listopada 2007, 13:32

A czy nie prościej tuż przed ruszeniem popuścić nieco sprzęgło i wtedy puścić hamulec roboczy? Czyli zrobić sobie taką jakby automatyczną skrzynię biegów? Auto nie stoczy się ani o milimetr i nie trzeba się bawić ręcznym.
cman

Postprzez Driver'ka » wtorek 27 listopada 2007, 13:40

Na pewno prościej, bo sama też to często stosowałam, ale ten sposób też trzeba wyczuć ;) Nie każdemu się to od razu uda, bo albo za słabo to sprzęgło popuści, albo za mocno, tak jak kiedyś ja :D Wszystko oczywiście kwestia wprawy i myślę, że dużo też zależy od stopnia pochylenia jezdni. Jeśli jest dość duży kąt, to chyba jednak wolałabym zastosować ręczny.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez F-uncia » wtorek 27 listopada 2007, 14:48

Ja czesto uzywam recznego, po co ciagle mam trzymac na skrzyzowaniu, na gorce hamulec nozny i oslepiac kogos z tylu ;)
I duzo kierowcow uzywa bo widac jak ruszaja i jest to specyficzne ugiecie "tylka" samochodu.
Dyskutowalabym co do przydatnosci jazdy po luku bez zatrzymania ale nie co do przydatnosci recznego.

Cman, masz racje to tez jest sposob, najwazniejsze zeby samochod sie nie stoczyl.
F-uncia

Postprzez disco » wtorek 27 listopada 2007, 17:39

na czerwonym to też często stoje na ręcznym ;) chodzi mi o samo rusznie. Wezmy np sytuacje: korek, lekkie wzniesienie, przejezdzasz 3m i stop na 10 sek. i tak w kółko. Z ręcznym to byś sie zamachała na śmierć ;)

PS. a czy ja pisałem, że uzywanie recznego to obciach ? nie ;)
PS. o przydatkości pokonywania łuku bez zatrzymania nawet bym nie dyskutował - to jest po prostu bez sensu ;)
disco

Postprzez Senty » poniedziałek 10 grudnia 2007, 18:20

mam do was pytanie , mianowicie czy musze na górce do końca zaciągać reczny? czy nie? i czy przed ruszeniem moge wcisnac ten przycisk i dopiero ruszyc?

bo jak do konca zaciagne reczny to nie moge jakos ruszyc , ciezko mi wtedy wcisnac ten przycisk i prawie zawsze mi gasnie.

a jak zaciagam do polowy reczny to w miare plynnie ruszam, czy na egzaminie moze sie do mnie egzaminator o to przyczepic?
Senty

Postprzez Driver'ka » środa 12 grudnia 2007, 17:35

Ręczny musi być tak zaciągnięty, żeby samochód nie stoczył Ci się do tyłu. Wszystko zależy od ręcznego. Bierz pod uwagę, że nie wiesz w jakim stanie będzie ręczny w samochodzie, którym będziesz jechał na egzaminie. W jednym aucie wystarczy jak się ręczny zaciągnie do połowy i samochód nie ruszy, w innym trzeba zaciągnąć do końca. Radzę nie kombinować i zaciągać jak najmocniej, żeby nie było niespodzianki. A jak masz problem z opuszczeniem, to po prostu mocniej szarpnij ten ręczny do góry po naciśnięciu cypelka. Ja też miałam czasami z tym problem. Po prostu trzeba użyć więcej siły ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez karolina1 » środa 12 grudnia 2007, 19:08

Wyobraź sobie, że chcesz podnieść samochód za ten hamulec, to na pewno dociągniesz do końca :wink: Powodzenia na egzaminie
karolina1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy