Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez TajniakOsz » środa 13 listopada 2013, 17:42

Meg93an:
1. Migające żółte światło sygnalizacji informuje o braku nadawania sygnału przejazdu i zobowiązuje do stosowania się do znaków pionowych regulujących pierwszeństwo (więc ich nie uchyla, ale też nie jest przez nie uchylane, bo pełni jedynie funkcję informacyjną).
2. System ASR zapobiega buksowaniu kół podczas przyspieszania, czyli z podanego zestawu odpowiedzi C - było na mojej liście pytań.

merle:
1. Nie, tylko w nocy lub przy w inny sposób ograniczonej widoczności,
2. Pytanie nieprecyzyjne, ale A (w końcu to egzamin na prawo jazdy, muszą nam wpierać, że niemal wszystko zależy od naszej wiedzy i reakcji),
3. Tak, w takich pytaniach zawsze odpowiadamy, że małe dawki narkotyków nie pomagają w koncentracji, amfetamina powoduje agresje, środki antydepresyjne (poza tymi, które w ulotce mają, że można po nich prowadzić) wpływają negatywnie na zdolności prowadzenia pojazdu, alkohol zawęża pole widzenia etc.,
4. Nie, uniesiona ręka jest jak żółte światło, zaraz zmieni sygnał, lub zatrzymuje ruch,
5. 140km/h,
6. Nie,
7. Patrz wyżej.
Polecam również cofnięcie się pare postów do mojej listy ok. 150-ciu pytań, prawie wszystko tam było.

anges:
1. Nie,
2. Jeżeli nie ma linii bezwzględnego zatrzymania to znak Krzyż Świętego Andrzeja wyznacza miejsce bezpiecznego zatrzymania pojazdu.

"Jedni wprowadzają innych w błąd, i później mnożą się złe odpowiedzi" - dlatego polecam listę moich pytań parę postów wyżej - niedawno ją konsultowałem ze swoim instruktorem. Jeżeli ktoś się z czymś nie zgadza, niech w odpowiedzi czymś to poprze (np. ustawą).
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez kluczq » czwartek 14 listopada 2013, 21:23

Mialem dzisiaj egzamin pytania to:
1Jest korek w tunelu i jaki odstęp mamy mamy zrobić ?
a)5 b)7 c)?
2.Coś o poduszkach powietrznych (przed czym chronią)
3.Coś jak mamy bieżnik opony minimalny to co się stanie?
Chodzilo jakie tarcie będzie i droga hamowania
Więcej nie pamiętam.Zaliczylem na 71 pkt :D i jazdy nie zdalem :( Nie wiem czy cieszyć się czy plakać.
Ostatnio zmieniony sobota 16 listopada 2013, 10:13 przez kluczq, łącznie zmieniany 1 raz
kluczq

Postprzez TajniakOsz » czwartek 14 listopada 2013, 22:36

Wg. moich znajomych i rodziny najtrudniejsza jest obecnie teoria, więc chociaż trochę optymizmu :)

1. A,
2. Dwie wersje: częściowo zmniejszają obrażenia ciała lub głowę,
3. Będzie mniejsze tarcie, wydłuży się droga hamowania i zmniejszy się przyczepność, a więc zwiększy szansa na poślizg.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez anges » piątek 15 listopada 2013, 16:11

Ja dzisiaj miałam egzamin niestety nie udało się miałam 65pkt.
Pytania wszystkie mi znane oprócz filmików bo na nich się wyłożyłam a punktowane za 3pkt.
Jestem zła sama na siebie bo wiem gdzie zrobiłam głupi błąd no ale cóż, czasu nie cofniemy. Ale niezłe jaja były bo na egzaminie komputery(albo raczej ten ich system) szwankował i 30min siedzieliśmy zanim egzamin mógł się rozpocząć

Miałam pytanie o pierwszeństwo na rondzie gdzie nie było znaku ustąp pierwszeństwa więc wjeżdżający miał pierwszeństwo(trochę podchytliwe pytanie bo filmik krótki a i znak o ruchu okrężnym bez znaku ustąp pierwszeństwa był zaledwie sekundę, więc jak ktoś nie dostrzegł tych znaków to mógł się pomylić)

Kolejne pytanie które mnie trochę zdziwiło to czy na wierzchołku wzniesienia można wyprzedzić motocykl? Tego typu pytania widziałam ale raczej dotyczyły samochodów czy rowerów
anges

Postprzez TajniakOsz » piątek 15 listopada 2013, 17:13

Zabrania się wyprzedzania pojazdów silnikowych (czyli nie dotyczy rowerów ani motorowerów, ale motocykli i samochodów etc. już tak) m. in. na ostrych zakrętach oznaczonych znakiem ostrzegawczym i przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia, chyba że na drodze jednokierunkowej lub dwukierunkowej z wyznaczonymi psami ruchu pod warunkiem, że nie wjedzie się na pas ruchu dla pojazdów z naprzeciwka.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Krrsd » sobota 16 listopada 2013, 14:10

Pytania, które zapamiętałam:
1 czy mozna zaparkowac w bramie samochod skrecal juz do bramy do parkowania nie bylo zadnych znakow zakazu ani nic
2 czy to jest droga dwukierunkowa nie bylo zadnych znakow i linia podwojna ciagla (tak)
3 znak f20 na autostradzie czy mozna kontynuowac jazde tym pasem a) tak b)nie musze zjechac na prawy pas c) musze zjechac na lewy pas
4 znak kreta droga czy mozna uzywac przeciwmglowych przednich
5 znak koniec miejscowosci czy wyjezdzamy ze strefy zabudowania
6 sytuacja: jedziemy prosto zielone swiatlo mamy kolizyjne i przecinaja nam droge tory tramwajowe czy w tej sytuacji musimy zachowac szczegolna ostroznosc?
7 sytuacja: przejscie dla pieszych zatrzymujemy sie aby ich przepuscic piesi przechodza z prawa strone na lewa z naprzeciwka zatrzymal sie tramwaj aby tez ich przepuscic sytuacja sie konczy jak piesi sa juz po lewej stronie czyli przed tramwajem na naszym pasie ich nie ma juz i pytanie czy mozna dopiero ruszyc jak tramwaj ruszy 1?
8 przejezdzamy obok przystanku tramwajowego znajduje sie on na chodniku nie stoi przy nim tramwaj ani nie podjezdza czy trzeba zachowac szczegolna ostroznosc? prosze o wyjasnienie tej sytuacji kiedy trzeba zachowac przy przystanku szczegolna ostroznosc czy przejezdzajac obok przystanku autobusowego tez trzeba zachowac szczegolna ostroznosc jak nie ma autobusu? czy szczegolna ostroznosc zachowujemy tylko wtedy kiedy przystanek tramwajowy jest na wysepce i na srodku drogi ze piesi musza do niego dojsc? czy jak jest przy chodniku tez trzeba zachowac szczegolna ostroznosc czy nie?
9 zielone swiatlo kolizyjne wjezdzamy na skrzyzowanie i sa samochody z naprzeciwka my skrecamy w lewo i pytanie czy musimy im ustapic pierwszenstwa?
10 samochod z naprzeciwka potraca pieszego czy musimy zostac w tej sytuacji na miejscu wypadku
Jak to jest z tym wyprzedzaniem prawa strona poza obszarem zabudowanym mozna dopiero jak sa 3 pasy jak sa 2 to juz nie mozna w jednym kierunku?
Krrsd

Postprzez TajniakOsz » sobota 16 listopada 2013, 17:19

1. Nie,
2. Tak,
3. A,
4. Tylko w warunkach ograniczonej widoczności (w tym w nocy) lub przejrzystości,
5. Nie,
6. Tak,
7. Nie, trzeba było tyko ustąpić pierwszeństwa pieszym,
8. Nie, ustawa mówi jasno, że szczególną ostrożność należy zachować przejeżdżając obok przystanku nie znajdującego się przy chodniku, tzn. jeśli jest zatoczka lub autobus/tramwaj/trolejbus zatrzymują się bezpośrednio przy chodniku, wtedy nie. Jeśli natomiast przystanek jest na wysepce lub tramwaj zatrzymuje się w pewnej odległości od niego - wtedy tak,
9. Tak,
10. Tak,
11. Wyprzedzanie prawą stroną jest dozwolone: na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu, jezdni dwukierunkowej a) w obszarze zabudowanym jeśli są co najmniej 2 pasy przeznaczone do jazdy w tym samym kierunk; b) poza obszarem zabudowanym jeśli są co najmniej 3 pasy przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku. Autostradę i drogę ekspresową dwujezdniową traktujemy jako drogę z jezdniami jednokierunkowymi, a drogę ekspresową jednojezdniową jako jezdnię dwukierunkową poza obszarem zabudowanym.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez bartek1010 » niedziela 17 listopada 2013, 15:27

Witam,czy ktoś jest w stanie napisać mi czemu w pytania o treści;jadąc w korku na spadku powinniśmy używać; A.hamulca awaryjnego gdyż używanie roboczego powoduje oślepianie kierujących z tyłu światłem STOP
B.używać hamulca roboczego
C.używać hamulca roboczego i sprzegła
Prawidłowa to ponoć A,chciałbym wiedzieć czemu jadąc w korku na spadku mam co chwile zapodawać awaryjny hamulce,po pierwsze nie informuje w ten sposób jadących za mną że staje co chwile co grozi uderzeniem w mój tył a po drugie jest to wysoce niekomfortowe ...
Prosiłbym o wyjaśnienie czemu tak jest poprawnie na testach?
Miałem jeszcze jedno pytanie w którym w sumie nie wiem czy dobrze odpowiedziałem,jadę lewym pasem,po prawej stronie przystanek tramwajowy z płotkiem,na końcu tego płotku są pasy i pytanie.Czy w tej sytuacji muszę zachować ostrożność? Dałem tak,dodam że w oddali było zielone światło ale nie jestem pewien odpowiedzi? Ostatnie pytanie czy na przejeździe kolejowym mogę wyprzedzić rowerzystę?
bartek1010

Postprzez Meg93an » niedziela 17 listopada 2013, 16:24

bartek1010
1) wydaje mi się ze odpowiedz A jest jak najbardziej prawidłowa chociaż pytanie trochę bez sensu sformowane. Świata STOP mogą nie tyle oślepić co zmęczyć oczy kierującego który jedzie za tobą. Wydaje mi się ze decydujące jest to w pytaniu ze masz napisane o spadku.
2) Szczególna ostrożność obowiązuje kierującego przy: zbliżaniu się kierującego do przejścia dla pieszych, przejeżdżaniu obok oznakowanego przystanku tramwajowego nie znajdującego się przy chodniku
3) Na przejeździe kolejowym nie można wyprzedzać żadnego pojazdu nie ma to znaczenie czy on jest jednośladowy.
Meg93an

Postprzez bartek1010 » niedziela 17 listopada 2013, 19:18

Dzięki za szybką odpowiedź,przypomniało mi się jeszcze jedno głupie pytanie na które strzelałem;
Co zrobisz gdy wjechałeś w głęboką dziurę z dużą prędkością;
A.dodasz gazu
B.wciśniesz gwałtownie hamulec
C.stopniowo zwolnisz
Nawet nie wiem co zaznaczyłem.... chociaż nasuwa się C po czym stanąć i obczaić co i jak....
bartek1010

Postprzez Meg93an » niedziela 17 listopada 2013, 20:09

Zdecydowanie odpowiedz C jest dobra
Meg93an

Postprzez lith » poniedziałek 18 listopada 2013, 01:20

D urwiesz koło, spróbujesz się nie zatrzymać na samochodzie jadącym z naprzeciwka :spoko:

Dla mnie głupie pytanie, jak już wpadłeś w dziurę to co masz robić? Pewnie trzeba C zaznaczyć, ale nie wiem co za tłuk takie pytanie wysmarował :eek2:
lith

Postprzez TajniakOsz » poniedziałek 18 listopada 2013, 10:03

1) Poprawka do mojego poprzedniego postu pkt. 4. od Meg93an: tylko w warunkach ograniczonej przejrzystości oraz na drodze krętej oznaczonej odpowiednim znakiem w warunkach dobrej przejrzystości powietrza w okresie od zmierzchu do świtu.

2) Meg93an i bartek1010:
1. C - hamulec awaryjny z definicji jest używany gdy korzystanie z hamulca roboczego jest niemożliwe lub utrudnione i nie stwarza to dodatkowego niebezpieczeństwa w ruchu (np. ruszając ze wzniesienia, trudno operować równocześnie hamulcem roboczym, sprzęgłem i gazem, a nie każdy umie bez hamulca lub najzwyczajniej w razie awarii roboczego). Hamowanie TRZEBA SYGNALIZOWAĆ!!!, a hamulec ręczny nie włącza światła STOP.
Z pozostałymi odpowiedziami się jak najbardziej zgadzam.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez anges » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:36

Czy w odległości 150-300m za tym znakiem znajduje się skrzyżowanie ?
znak ograniczenia prędkości do 70km/h wraz ze znakiem ustąp pierwszeństwa
Tak lub Nie
anges

Postprzez Meg93an » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:53

Czy w odległości 150-300m za tym znakiem znajduje się skrzyżowanie ?
znak ograniczenia prędkości do 70km/h wraz ze znakiem ustąp pierwszeństwa
Tak lub Nie

Znak ustąp pierwszeństwa A-7 znajduje sie 50 m od skrzyżowania na drogach z ograniczeniem większym niż 60 km/h . Jest to wyjątek. Moja odpowiedz Nie.
Meg93an

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy