Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez TajniakOsz » czwartek 31 października 2013, 22:16

FTNewbie:
1. B,
2. Przepisy pozwalają na wyprzedzenie pojazdu z jego prawej strony jeśli SYGNALIZUJE on zamiar skrętu w lewo. Kolejna sprawa: jak stoi, to się go nie wyprzedza, tylko OMIJA!!! Są to 2 podstawy do odwołania się. Natomiast jeśli jest to JEZDNIA (nie droga) jednokierunkowa (pasy z treści wnioskuje są wyznaczone) - nawet bez jego lewego kierunku - można. Można również, jeśli były 3 pasy w jedną stronę lub 2, ale tylko jeśli jest to teren zabudowany.
Co do znaku D-1 znalazłem coś takiego:
"Dz.U.2003.220.2181
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 3 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

ZAŁĄCZNIK Nr 1

SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA ZNAKÓW DROGOWYCH PIONOWYCH I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH

5. Znaki informacyjne
5.2. Opisy szczegółowe
5.2.1. Droga z pierwszeństwem
5.2.1.1. Zasady ogólne
Znak D-1 „droga z pierwszeństwem" (rys. 5.2.1.1) stosuje się w celu oznaczenia początku drogi (trasy) w obszarze zabudowanym, na której kierujący ma pierwszeństwo na skrzyżowaniach z innymi drogami aż do miejsca, w którym umieszczony jest znak D-2 (rys. 5.2.2.1). Wzdłuż drogi z pierwszeństwem powtarza się znaki D-1 o zmniejszonej do 400 mm długości boku (pkt 5.2.1.3). Znaki D-1 umieszcza się tak, aby jedna przekątna była w położeniu poziomym. Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod znakiem D-1 umieszcza się tabliczkę T-6a (rys. 5.2.1.2), zgodnie z zasadami określonymi w punkcie 5.2.1.3. Poza obszarem zabudowanym znak D-1 łącznie z tabliczką T-6a stosuje się tylko w przypadkach, gdy trasa z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu.

[...]

5.2.1.3. Umieszczanie znaków D-1
Znaki D-1 umieszcza się na początku trasy, której nadano pierwszeństwo w obszarze zabudowanym oraz bez względu na rodzaj obszaru, jeżeli na skrzyżowaniu trasa z pierwszeństwem zmienia kierunek i zastosowano tabliczki T-6a. Znaki D-1 umieszcza się w odległości do 50 m od skrzyżowania.
Jako zasadę należy przyjąć powtarzanie przed każdym skrzyżowaniem wzdłuż trasy z pierwszeństwem znaków D-1 o zmniejszonych wymiarach (pkt 5.2.1.1); można ich nie powtarzać, jeżeli odległość między skrzyżowaniami jest nie większa od 50 m. Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod wszystkimi znakami określającymi pierwszeństwo (D-1, A-7, ewentualnie B-20) umieszcza się odpowiednie odmiany tabliczek T-6a i T-6c. Przykłady oznakowania skrzyżowań, na których droga z pierwszeństwem zmienia kierunek, pokazano na rysunku 5.2.1.4 (zob. też pkt 2.2.10, rys. 2.2.10.8 lit. d i 2.2.10.8 lit. e).
Znaki D-1 mogą być umieszczone na skrzyżowaniach po umieszczeniu na nich znaków A-7 lub B-20. Przykład oznakowania odcinków trasy z pierwszeństwem pokazano na rysunku 5.2.1.5.
"

Rysunków przytaczać nie będę, ale wynika z tego jasno: znak D-1 NIE jest kasowany przez skrzyżowanie, choć jeśli skrzyżowania są w odległości większej niż 50m od siebie, znak powinien zostać ponowiony.

zdamto:
1. Tak - istnieje zagrożenie utopienia i to ma priorytet nad ogólną zasadą nie poruszania poszkodowanego z podejrzeniem urazu kręgosłupa: należy delikatnie, jak najmniej ruszając kręgosłupem (najlepiej przy pomocy innych) wynieść go z kałuży i zdjąć kask, a w przypadku stwierdzenia ustania funkcji życiowych (oddech) - rozpocząć resuscytację krążeniowo-oddechową.
2. C (a konkretnie zapobiega buksowaniu kół podczas przyspieszania).
3. Tak, polecam Próchniewicza (oczywiście dla ITS/Sygnity), choć są 2 oczywiste błędy. 1. - kierunkowskaz przed wjazdem na rondo - raczej się tego nie robi. 2. nie pamiętam :/ . Nie znalazłem jednak (ani nikt, kogo znam) książki bez błędów. Polecam jednak od razu zaktualizować program po instalacji (trzeba aktualizować kilka razy, bo instaluje "aktualizację po aktualizacji", a nie wszystkie poprawki na raz - ale warto, na państwowym miałem nawet kilka takich samych filmików :) ).

JAKUB:
Z powyższym również się nie zgodzę. Znaki informacyjne NIE informujące o obiektach przydrożnych etc., a informujące "o tym, co się dzieje na drodze" (np. znak D-3 "Droga jednokierunkowa" czy też znak informujący o tym, z którego pasa gdzie można pojechać na skrzyżowaniu) są znoszone przez skrzyżowanie.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez uczer » środa 06 listopada 2013, 14:17

1. Teren zabudowany za nim znak ograniczenie prędkości 60km/h .Z jaką prędkością można się poruszać?

a. 50km/h - od 5 do 23
b.60km/h przez całą dobę
c. i chyba 50km/h przez całą dobę

2.Obrazek widać podnoszącego osobę leżącą na drodze obok auta . W powinienem podnieść poszkodowanego?. Jakoś tak.
TAK/NIE
Proszę o odpowiedź . Pozdrawiam
uczer

Postprzez JAKUB » środa 06 listopada 2013, 15:12

uczer napisał(a):1. Teren zabudowany za nim znak ograniczenie prędkości 60km/h .Z jaką prędkością można się poruszać?

a. 50km/h - od 5 do 23
b.60km/h przez całą dobę (tylko do 3,5t bez przyczepy i motocykle)

2.Obrazek widać podnoszącego osobę leżącą na drodze obok auta . W powinienem podnieść poszkodowanego?
TAK/NIE
Pozdrawiam
JAKUB

Postprzez zdamto » środa 06 listopada 2013, 18:29

Uczer,

1. Teren zabudowany za nim znak ograniczenie prędkości 60km/h .Z jaką prędkością można się poruszać?

a. 50km/h - od 5 do 23
b.60km/h przez całą dobę - Poprawna odpowiedź

2.Obrazek widać podnoszącego osobę leżącą na drodze obok auta . W powinienem podnieść poszkodowanego?. Jakoś tak.
TAK/NIE (Zdecydowanie nie możliwe że może mieć uszkodzony kręgosłup.)
zdamto

Postprzez TajniakOsz » środa 06 listopada 2013, 19:04

1. Po 1. pytania te brzmią "z jaką maksymalną prędkością...". Ponad to, jeżeli pytanie dotyczy tylko danego odcinka drogi (w co wątpię), to prawidłowa B. To samo, jeśli pytanie dotyczyło całego obszaru zabudowanego, ale znak ograniczenia był na tym samym słupku, co znak obszaru, wtedy również B. Natomiast jeśli pytanie dotyczy całego obszaru, a znak ograniczenia był na innym słupku i był za znakiem obszaru, wtedy A.

2. Również zależy. Jeżeli jest znaczne ryzyko, że ktoś na te osobę najedzie, ma głowę w kałuży czy inne istotne zagrożenie, wtedy TAK.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez JAKUB » czwartek 07 listopada 2013, 00:17

TajniakOsz napisał(a):(...)
2. Również zależy. Jeżeli jest znaczne ryzyko, że ktoś na te osobę najedzie, ma głowę w kałuży czy inne istotne zagrożenie, wtedy TAK.
NIEWyjątek pożar pojazdu, a osoba w pojeździe uwięziona.
JAKUB

Postprzez zuzuka152 » czwartek 07 listopada 2013, 09:18

A więc po trzecim niezdanym postanowiłam napisać... Korzystałam z pomocy tego forum, nauczyłam się całego kodeksu drogowego, książki testy i td... dalej widnieje wynik negatywny...
Chciałabym tu zaznaczyć, że te nowe testy i nowa teoria jest jedna wielka ściema... Brakuje mi zawsze od 3 do 1 pkt... Nigdy żadne pytanie mnie nie zaskoczyło i nigdy się nie zastanawiałam nad odpowiedzią, bo wiedziałam, że znam odpowiedź... Ale wynik jednak negatywny.
Zawsze po egzaminie dopytuję się o błędy.. Zawsze 3 pomyłki! Zawsze w pierwszej części testów i co najlepsze zawsze tylko 3 pozytywne wyniki na całą grupę...
Uważam, że jest to podejrzane.. Lepiej się znam na znakach i przepisach niż mój chłopak, który ponad 8 lat już jeździ autem.. A dalej idę uparta na egzamin teoretyczny i nie potrafię go zdać... Pytania nie są absolutnie trudne, jeśli się przygotowujesz!!
P.S. widzę też znajome twarzy na egzaminach, które też po raz kolejny podchodzą..
P.S.S. najbardziej wątpliwe, wynik pozytywny zawsze jest na stanowiska 2 3 4, lub 3 4 5 i egzaminatorzy sami przeznaczają Ci miejsce!

WORD KATOWICE
zuzuka152

Postprzez pacia1991 » czwartek 07 listopada 2013, 14:57

Witam,
Miałam na egzaminie taki znak:
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... ZuzxL_ismA
może mi ktoś powiedzieć czego on dotyczy i co to jest za znak?
pacia1991

Postprzez TajniakOsz » czwartek 07 listopada 2013, 15:12

JAKUB
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Po kilku szkoleniach PPP jestem pewien tego, co piszę, a potwierdza to popularne pytanie o motocyklistę z głową w kałuży.

pacia1991:
Podany znak wygląda jak niedorobiony zakaz zatrzymywania i postoju, innego pomysłu nie mam.

Edit 07.11.2013r. 17:55:
Po przyjrzeniu się: znak jest na białej, kwadratowej tablicy, co oznacz strefę. Istnieje znak B-39 "Strefa ograniczonego postoju", ale ma tylko jedną kreskę. To wygląda na próbę utworzenia "strefy zakazu zatrzymywania i postoju", ale takiego znaku NIE MA W KODEKSIE, więc znak ten nie obowiązuje. Na egzaminie się nie pojawi. A jeśli by się zdarzyło - zapamiętać numer pytania, poprosić po egzaminie egzaminatora o wydruk i odwołać się.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 listopada 2013, 18:59 przez TajniakOsz, łącznie zmieniany 1 raz
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez anges » czwartek 07 listopada 2013, 17:30

Z dzisiejszego egzaminu
Czego nie wolno robić podczas jazdy samochodem??
a)przewozić osobę nietrzeźwą
b)używać telefonu komórkowego wymagającego trzymania mikrofonu w ręce
c)używania tempomatu w terenie zabudowanym

Jak to w końcu jest?
B czy C ???

Kolejne pytanie
Stoi policjant bokiem ale ma ugiętą rękę. Czyli nie możemy jechać?
Ostatnio zmieniony czwartek 07 listopada 2013, 18:00 przez anges, łącznie zmieniany 1 raz
anges

Postprzez anges » czwartek 07 listopada 2013, 17:38

zuzuka152 napisał(a):A więc po trzecim niezdanym postanowiłam napisać... Korzystałam z pomocy tego forum, nauczyłam się całego kodeksu drogowego, książki testy i td... dalej widnieje wynik negatywny...
Chciałabym tu zaznaczyć, że te nowe testy i nowa teoria jest jedna wielka ściema... Brakuje mi zawsze od 3 do 1 pkt... Nigdy żadne pytanie mnie nie zaskoczyło i nigdy się nie zastanawiałam nad odpowiedzią, bo wiedziałam, że znam odpowiedź... Ale wynik jednak negatywny.
Zawsze po egzaminie dopytuję się o błędy.. Zawsze 3 pomyłki! Zawsze w pierwszej części testów i co najlepsze zawsze tylko 3 pozytywne wyniki na całą grupę...
Uważam, że jest to podejrzane.. Lepiej się znam na znakach i przepisach niż mój chłopak, który ponad 8 lat już jeździ autem.. A dalej idę uparta na egzamin teoretyczny i nie potrafię go zdać... Pytania nie są absolutnie trudne, jeśli się przygotowujesz!!
P.S. widzę też znajome twarzy na egzaminach, które też po raz kolejny podchodzą..
P.S.S. najbardziej wątpliwe, wynik pozytywny zawsze jest na stanowiska 2 3 4, lub 3 4 5 i egzaminatorzy sami przeznaczają Ci miejsce!

U mnie dzisiaj była taka sytuacja że zdały trzy osoby. Ale nawet mi nie przyszło do głowy że to może być podejrzane. Rzeczywiście jest tak, że każda osoba ma przydzielone stanowisko. Najgorsze jest to że nie wiemy gdzie zrobiliśmy błąd bo tego nigdzie nie ma. Chyba że wydruk się weźmie

WORD KATOWICE
anges

Postprzez Meg93an » czwartek 07 listopada 2013, 18:28

Witajcie
Ja dzisiaj podeszłam do egzaminu. Przeraził mnie fakt że pytania były naprawdę łatwe i nic mnie szczególnie nie zaskoczyło a wynik był negatywny.. to co zapamiętałam przedstawiam poniżej MORD Kraków Koszykarska

1) Widząc osobę pijaną powstrzymasz się od wyprzedzania?
2) Który z samochodów za znakiem P - parking może zaparkować w całości?
3) Czy możesz wyprzedzać z prawej strony? 3 albo 4 pasy do jazdy w tą samą stronę, prawie pusta droga przed nami na naszym pasie jeden samochód?
4) Czy powinieneś zostać na miejscu zdarzenia? Widzimy przed nami samochód potrącający osobę.
5) Coś na temat opatrunku uciskowego albo opaski uciskowej
6) Jak zabezpieczysz ładunek?
7) Jak przewozić ładunek? Np. Czy może zasłaniać światła
8) kto ma pierwszeństwo nie pamiętam dokładnie sytuacji ale pytanie z motocyklem
9) kto ma pierwszeństwo my jedziemy na wprost mamy światło zielone samochód z naprzeciwka skręca i przecina nam drogę
10) Czy mamy pierwszeństwo wyjeżdżając z tej drogi (znak koniec strefy ruchu) z prawej samochód
11) Coś również z wypadkiem
12) Czy widząc ten znak możemy spodziewać się częstych opadów śniegu A-32: oszronienie jezdni
13) Boczny wiatr i pytanie o kierunek z którego wieje
14) Znak autostrady i pytanie o ograniczenie za tym znakiem
15) Film widzimy znak STOP i przejście dla pieszych przed przejściem linia warunkowa przerywana za przejściem linia bezwzględnego zatrzymania i pytanie czy stosując się do znaku STOP w tej sytuacji musimy się zatrzymać przed linią przerywaną.
16) Rowerzysta przejeżdża przez przejście dla pieszych i pytanie czy powinniśmy w tej sytuacji użyć sygnału dźwiękowego?
17) Czy powinniśmy w tej sytuacji używać świateł do jazdy dziennej lub mijania. Film pusta droga ładna pogoda.
18) Prędkość znakiem strefa zamieszkania.
19) Czy w tej sytuacji powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Pomarańczowy autobus szkolny na przystanku włączone światła awaryjne.
20) Czy możemy wysadzić pasażera na przystanku autobusowym
21) Czy możemy zatrzymać się w celu wysadzenia pasażera zaraz za przejazdem kolejowym

Pytania z pozoru łatwe w brakło 3 punktów
Meg93an

Postprzez TajniakOsz » czwartek 07 listopada 2013, 18:52

anges:
B

Ponad to ja miałem stanowisko 9 i zdałem za pierwszym razem 74/74. Często w WORDzie (Wrocław) byłem (choćby ze znajomymi) i zdawało różnie: czasem 5, czasem 0 osób... na różnych stanowiskach. Zależy od tego, jak się trafi, ale jednak bardziej od wiedzy. Zawsze można też poprosić egzaminatora prowadzącego egzamin teoretyczny o wystawienie takiego dokumentu, na którym są podane numer pytania z bazy i zaznaczona odpowiedź. Można się na jego podstawie odwoływać.

Meg93an:
1) Tak,
2) Osobowy,
3) Tak,
4) Tak,
5) Opatrunek uciskowy używamy w przypadku krwotoku, opaskę w przypadku amputacji kończyny, niedającego się zatrzymać silnego krwotoku lub działania szybko działającej toksyny/trucizny (np. po ukąszeniu ptasznika australijskiego),
6) Tak, aby nie naruszał stateczności pojazdu i nie zasłaniał świateł ani tablic rej., jeśli jest sypki szczelnie zamknąć,
7) Nie,
8) Za mało danych,
9) My,
10) Nie,
11) Za mało danych,
12) Pytanie raczej brzmiało "czy powinniśmy" - odp. nie. Na pytanie "czy możemy" - zależy od warunków, znak ten ostrzega o dużym prawdopodobieństwie utraty przyczepności spowodowanej oszronieniem jezdni lub gołoledzią,
13) Z lewej lub prawej,
14) Do 140km/h,
15) Nie,
16) Nie,
17) Tak,
18) 20km/h,
19) Tak,
20) Nie,
21) Nie (na odc. 10m od przejazdu, lub jeśli znajdują się słupki wskaźnikowe to na odc. od przejazdu do słupka z "jedną kreską" po obu stronach jezdni i po obu stronach przejazdu obowiązuje zakaz zatrzymywania i postoju).
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez anges » czwartek 07 listopada 2013, 21:04

Kolejne pyatnie które wielokrotnie się tu powtarzało z róznymi odpowiedziami
Jaka jest prawidłowa odpowiedź?
Czy można zmienić światła w samochodzie na lampy ksenonowe?

a) tak
b) nie
anges

Postprzez JAKUB » czwartek 07 listopada 2013, 22:25

anges napisał(a):Czy można [b]zmienić światła w samochodzie na lampy ksenonowe?[/b]

a) tak
b) nie

Prawo jazdy jest dla kwalifikacji kierowcy nie elektromechanika pojazdów samochodowych.
JAKUB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy