Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez kada » niedziela 16 czerwca 2013, 14:53

Gagonii napisał(a):czy odstep przy wyprzedzaniu jest uzalezniony od szerokosci drogi?
NIE - wyprzedzając - pamiętaj zawsze o zachowaniu szczególnej ostrożności i przestrzegaj ustalonych reguł.Upewnij się także czy warunki i ruch panujący na drodze pozwolą na bezpieczne wykonanie manewru.

Czy w tej sytuacji trzeba zachować szczególną ostrożność?
-na filmie widać przystanek tramwajowy znadujący się na jezdni dla kierunku przeciwnego, od naszej części jezdni oddzielony jest on siatką)
TAK - Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku.

Czy w tej sytuacji możesz wjechać na skrzyżowanie bez rozstrzygnięcia kto ma na nim pierwszeństwo?
(jedziemy lewym pasem przeznaczonym tylko do skrętu w lewo, światła, sygnalizacja bezkolizyjna
TAK,jeżeli masz zielone światło dla swojego pasa - zasada hierarchii znaków i sygnałów drogowych i nadrzędności sygnałów dawanych przez osobę uprawnioną:
- w pierwszej kolejności musisz się stosować do sygnałów policjanta albo innej osoby uprawnionej do kierowania ruchem,
- druga w kolejności jest sygnalizacja świetlna,
- a następnie znaki drogowe.
Jazda może odbywać się tylko zgodnie z wyświetlaną strzałką na S-3 i ruch ten będzie bezkolizyjny. Wtedy zachowując szczególną ostrożność jechać należy szybciej niż przy zwykłej sygnalizacji.

A jak jest z wjazdem na posesje bo czasem jest ze trzeba zachowac szczegolna ostroznosc a czasem ze nie
Zależy od sytuacji :) Przecież zmienisz kierunek jazdy jeżeli skręcisz z jednej drogi w inną w prawo lub w lewo lub też zjechaniu z drogi na posesję. Kierunek jazdy lub zajmowany pas możesz zmienić tylko zachowując szczególną ostrożność. Dodatkowo pamiętaj odpowiednio wcześniej i wyraźnie zasygnalizować ten manewr.
kada

Postprzez Martusia33 » poniedziałek 17 czerwca 2013, 16:31

Na egzaminie miałam takie pytanie która odpowiedz jest poprawna na 100%
Do kiedy będziesz reanimować poszkodowanego z zatrzymanym krążeniem?
A) przez 15 min
B) gdy odzyska ciepłotę(czy jakoś tak )
C) do przyjazdu pogotowia
Zaznaczyłam odpowiedz C ale zastanawiam się czy to jest dobrze, czy czasem nie ma być odpowiedz coś z tą ciepłotą ?
Martusia33

Postprzez eve1234 » wtorek 18 czerwca 2013, 11:53

czy przejeżdżając obok autobusu szkolnego musimy zawsze zachować szczególną ostrożność?
eve1234

Postprzez Gagonii » wtorek 18 czerwca 2013, 11:59

eve1234 napisał(a):czy przejeżdżając obok autobusu szkolnego musimy zawsze zachować szczególną ostrożność?

Tak
Gagonii

Postprzez Gagonii » wtorek 18 czerwca 2013, 12:01

Martusia33 napisał(a):Na egzaminie miałam takie pytanie która odpowiedz jest poprawna na 100%
A) przez 15 min
Zaznaczyłam odpowiedz C ale zastanawiam się czy to jest dobrze, czy czasem nie ma być odpowiedz coś z tą ciepłotą ?

Na wczesniejszych stronach chyba 72 znalazłem ze prawiadłowa to do przyjazdu karetki, wiec chyba dobrze zaznaczyłas;d
Ostatnio zmieniony wtorek 18 czerwca 2013, 12:06 przez Gagonii, łącznie zmieniany 1 raz
Gagonii

Postprzez Gagonii » wtorek 18 czerwca 2013, 12:03

Czy mozna przewozić niemowlę w specjalnym foteliku na przednim siedzeniu?
Gagonii

Postprzez JAKUB » wtorek 18 czerwca 2013, 16:20

TAK,
--tyłem do kierunku jazdy i z wyłączoną poduszką powietrzną.
JAKUB

Postprzez tigersoft » wtorek 18 czerwca 2013, 22:02

miałem takie jedno pytanie i do tej pory nie wiem czy dobrze odpowiedziałem:

Jadę, przede mną jedzie inwalida na wózku i dojeżdża do przejścia dla pieszych. za przejściem skrzyżowanie do którego z naprzeciwka dojeżdża samochód.

pytanie: czy w tej sytuacji muszę się zatrzymać przed wyprzedzeniem inwalidy?

pomyslałem tak: on jest przed przejściem dla pieszych więc wyprzedzać nie mogę go bezposrednio przed przejściem, z naprzeciwka jedzie auto więc tym bardziej nie mogę jechać na czołówkę. zaznaczyłem więc TAK, ale potem pomyślałem ze chyba źle bo przecież mogłem jechać za nim te 2 km/h...

jak myslicie?

co wogóle robi inwalida na drodze zajmując pas jak samochód?

Nie zdałem, zabrakło punkta, w piątek próbuję ponownie w PORD Gdańsk
tigersoft

Postprzez tigersoft » wtorek 18 czerwca 2013, 22:11

Gagonii napisał(a):
Martusia33 napisał(a):Na egzaminie miałam takie pytanie która odpowiedz jest poprawna na 100%
A) przez 15 min

Na wczesniejszych stronach chyba 72 znalazłem ze prawiadłowa to do przyjazdu karetki, wiec chyba dobrze zaznaczyłas;d

zajmuję się pierwszą pomocą i są 3 przesłanki kiedy przestajemy reanimować:
do przyjazdu karetki,
albo gdy poszkodowany zacznie "spontanicznie" oddychać sam,
albo gdy padniemy ze zmęczenia (jesteśmy tylko ludźmi) i nie ma nas kto zmienić

Dygresja:
nie każdy wie, nie zawsze musimy reanimować, są takie przypadki gdy dojedziemy do poszkodowanego jak tzw "kikut szyjny" czyli urwana głowa, albo "plamy opadowe" gdy już wiemy że z takiego delikwenta nic nie bedzie.
tigersoft

Postprzez sujs » środa 19 czerwca 2013, 09:42

1.Film: droga dwukierunkowa, po środku 2 pary torów tramwajowych w dwóch kierunkach. Tramwaj z przeciwnego kierunku zatrzymuje się na przystanku, my mijamy tramwaj jadąc po torach i pytanie: czy należy zmniejszyć prędkość i bacznie obserwować drogę?

2. Jedziemy za rowerzystą na takiej drodze: Obrazek i zbliżamy się do skrzyżowania. Czy na wysokości drogi widocznej z prawej strony możemy wyprzedzić rowerzystę?
sujs

Postprzez patrykw17 » środa 19 czerwca 2013, 13:50

Mam kilka pytań dot pytań na
egzaminie przez które najprawdopodobniej straciłem na nich potrzebne
punkty. Miałem 67/74 pkt.
1. Jedziemy autostradą, na środku drogi widzimy rozwalony samochód,
jakiś człowiek stoi styłu tego samochodu i grzebie coś w bagażniku.
Pytanie: Czy mamy obowiązek zabezpieczyć miejsce wypadku? Wiem że mamy
obowiązek udzielić pomocy, ale czy mamy obowiązek zabezpieczyć miejsce
wypadku? Chyba na tym pytaniu straciłem potrzebe punkty, bo dałem nie,
myślac że mamy obowiązek udzielić tylko pomocy a nie musimy
zabezpieczać miejsca wypadku gdyż możemy sami stać się ofiarami. Na
egzaminie także nie było sprecyzowane czy chodzi o mnie, jadącym autem i
widząc tą sytuację czy może chodzilo o tego człowieka który stal przy
bagażniku. Było to zdjęcie a nie filmik.
Wyjasnijcie mi to proszę.

2. Jak długo będziesz przeprowadzał resustytacje:
a)przez 15 min
b)do przyjazdu karetki
c)aż odzyska ciepłotę ( czy coś takiego podobnego) <-- zaznaczyłem
to, ale nie jestem pewny bo niektórzy piszą że do przyjazdu karetki. A
chyba powinno się reanimować nawet po przyjeździe karetki aż odzyska
oddech i puls. Najprawdopodobniej tu właśnie straciłem punkt bo
wyczytałem że poprawna odp to "do przyjazdu karetki"

3. Była droga 2 jezdniowa w jednym kierunku, nie wiem czy to była
autostrada czy nie, ale był znak ostrzegający o zwężeniu prawego pasa
ruchu, i pytanie:
Czy zwężenia jezdni mamy się spodziewać po przejechaniu nie więcej
niż 100m czy po przejechaniu 100m? Podchwytliwe bo nie wiem czy to była autostrada (znaki ostrzegawcze występują po 150m)

4. Droga, skrzyżowanie bez świateł, znak poziomy na jezdi P-8b i pytanie
czy możemy z niego zawracać? Dałem że możemy ale nie wiem czy dobrze.

5. Droga jednokierunkowa 2 jezdniowa, jesteśmy na lewym pasie, znak po lewej i po prawej stronie "Nakaz skrętu w prawo" pytanie czy możemy skręcić w lewo. NIE

6. Skrzyżowanie, 3 pasy ruchu, lewy- skręt w lewo, środkowy prosto, prawy prosto. (na każdym z nich znaki poziome) Pytanie czy możemy ze środkowego skręcić w lewo? NIE

7. Auto zatrzymuje się przed przejściem. Pytanie czy możemy je ominąć? NIE
patrykw17

Postprzez tigersoft » środa 19 czerwca 2013, 14:36

1.Film: droga dwukierunkowa, po środku 2 pary torów tramwajowych w dwóch kierunkach. Tramwaj z przeciwnego kierunku zatrzymuje się na przystanku, my mijamy tramwaj jadąc po torach i pytanie: czy należy zmniejszyć prędkość i bacznie obserwować drogę?

Jeżeli przystanek nie znajduje na środku drogi albo przy samej drodze to chyba powinniśmy zachować szczególna ostrożność więc i chyba zmniejszyc predkość obserwując drogę.

2. Jedziemy za rowerzystą na takiej drodze: i zbliżamy się do skrzyżowania. Czy na wysokości drogi widocznej z prawej strony możemy wyprzedzić rowerzystę?

NIE - nie można wyprzedzac na skrzyżowaniach, za wyjatkiem skrzyżowań o ruchu kierowanym, czyli gdy ruchem kierowały np. swiatła to można by było.

Poprawcie jak sie mylę :)

EDIT: w drugim rzeczywiście się myliłem - sprawdziłem, nie można wyprzedzać pojazdów silnikowych jak napisał kolega niżej czyli rowery, motorowery i pojazdy szynowe można na skrzyżowaniu :)
Ostatnio zmieniony środa 19 czerwca 2013, 20:28 przez tigersoft, łącznie zmieniany 1 raz
tigersoft

Postprzez JAKUB » środa 19 czerwca 2013, 18:39

sujs napisał(a):1.Film: droga dwukierunkowa, po środku 2 pary torów tramwajowych w dwóch kierunkach. Tramwaj z przeciwnego kierunku zatrzymuje się na przystanku, my mijamy tramwaj jadąc po torach i pytanie: czy należy zmniejszyć prędkość i bacznie obserwować drogę?

2. Jedziemy za rowerzystą na takiej drodze:(..) i zbliżamy się do skrzyżowania. Czy na wysokości drogi widocznej z prawej strony możemy wyprzedzić rowerzystę?

1. TAK - przejeżdżasz obok przystanku.
2. TAK - na skrzyżowaniu zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych
rower to pojazd bez silnika (motorower, tramwaj, wózek pchany, inwalida)
JAKUB

Postprzez JAKUB » środa 19 czerwca 2013, 19:12

Pozostało bez komentarza str. 74
AnnaP napisał(a):Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie którego raczej nie widziałam tutaj na forum:
obrazek: jezdnia, po lewej stronie droga dla rowerów; po prawej stronie znak "droga jednokierunkowa' a pod znakiem "rower" i pytanie:
Czy możesz się spodziewać nadjeżdżającego roweru z naprzeciwka ?
Kliknęłam że tak ale teraz już wiem że prawidłowa odpowiedź to nie.

Oczywiście że TAK
Po drodze dla rowerów jeżdżą tylko rowery z przeciwka ("Pod prąd"),a te zgodnie z kierunkiem ruchu przy prawej krawędzi jezdni jednokierunkowej.
JAKUB

Postprzez luuthien » czwartek 20 czerwca 2013, 16:29

A tak mi się wydawało, że jestem nawet przygotowana do tej przeklętej potyczki z teorią, a tu proszę. Wiele pytań stąd mi się pojawiło, ale kilka mnie zaskoczyło. Dla zaspokojenia swojej ciekawości, a i w przygotowaniu przed kolejną próbą, pozwolę je zapisać. Jakby ktoś znał prawidłową odpowiedź, będę wdzięczna ;)

Coś z piaskiem, jak trzeba ten piasek na przyczepce przewozić:
a) chyba chodziło o "burtę", czy jak to się tam nazywa, żeby była wysoka
b) jechać nie więcej niż 30km/h (ja niestety to zaznaczyłam)
c) zakryć planteką/czy czymkolwiek, z nerwów nie pamiętam.

Pominąwszy durnotę tego pytania, bo ja przecież zdaję na auto osobowe, a nie..

Albo było pytanie, że stał samochód, otwarte drzwi a poza tym samochodem, na drodze, leżał człowiek i pytanie, czy można pozwolić mu wstać:
a) tak
b) nie
c) już nie pamiętam.

Ogólnie rzecz biorąc, to byłam pozytywnie nastawiona, a jak widać, już wiem na czym - mówiąc nieładnie - zapieprzyłam. Chyba mi pozostaje modlenie się o cud. Albo jeszcze raz wszystko wkuć na pamięć... Ech, już by to zdać i mieć z głowy.
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 22 lipiec 2012.
Pierwsze jazdy: Ok. 10 sierpnia 2012
Pierwszy egzamin teoretyczny (zdany) i praktyczny (nie udany): 28 październik 2012
No i chwilowo pół roku minęło, testy się skończyły, niedługo zdaję od nowa.
luuthien

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy