Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez juliak » poniedziałek 27 maja 2013, 01:19

Obrazek

Obrazek

czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
pierwszy obrazek pochodzi z płyty grupy Image, a drugi ze strony WORDu w Piotrkowie
Czy to możliwe że na płycie jest błąd ?
juliak

Postprzez Kasia007 » poniedziałek 27 maja 2013, 19:32

Zapamiętane pytania:
1) Zdjęcie mostu i tabliczka z nazwą rzeki i pyt.: Czy zaraz za tym znakiem możesz zawrócić? T/N
2) Czy wskazane jest by przerwać dłuższą podróż gdy zaczynasz odczuwać senność i zmęczenie? T/N
3) Znak A-17 pyt.: Czy ten znak ostrzega Cie, że zbliżasz się do przejścia dla pieszych? T/N
4) Czy dozwolone jest przewożenie dziecka do 12 roku życia na przednim siedzeniu?
a) tak, na specjalnej podkładce
b) tak, na specjalnej podkładce lub w foteliku
c) nie
5) Film: skrzyżowanie, dojeżdżamy do linii z trójkątów, na środku stoi policjant bokiem do nas i pyt.: czy w tej sytuacji możesz skręcić w lewo bez zatrzymywania się? T/N
6) Jedziemy i widzimy znak C-2 i pyt.: czy w tej sytuacji możesz skręcić w lewo? T/N
7) Jedziemy przez skrzyżowanie, pali się zielone światło i pytanie czy możesz kontynuować jazdę? T/N
8) Wjeżdżamy na drogę gruntową, z naszej lewej jedzie motor i pyt.: Czy w tej sytuacji wjeżdżając z drogi kamiennej na drogę gruntową masz pierwszeństwo przed motocyklistą? T/N
9) Słynne pytanie jak się powinien zachować kierowca,któremu podczas jazdy autostradą zrobiło się duszno, zdrętwiały mu ręce, poczuł ból w okolicy żołądka i szum w uszach?
a) powinien przyspieszyć i pojechać do szpitala
b) powinien ostrożnie zjechać na pas awaryjny, wezwać pogotowie i rozpiąć pasy
c) powinien otworzyć okno i jechać do szpitala
10) Czy dorosły pasażer musi mieć z tyłu zapięte pasy?
a) tak, zawsze
b) tak, ale tylko w obszarze zabudowanym czy jakoś tak
c) nie
11) Dlaczego powinno się poszkodowanego układać w pozycji bocznej? żeby drogi oddechowe były udrożnione i nie doszło do zakrztuszenia
12) Gdzie na autostradzie rozpoczniesz hamowanie?
a) przed pasem zjazdu
b) na pasie zjazdu
c) nie pamiętam
13) Z jaką prędkością możesz się poruszać w obszarze zabudowanym holując inny pojazd silnikowy?
a) 30 km/h
b) 50 km/h
c) 60 km/h
14) Znak strefa ruchu i pyt.: czy za tym znakiem zawsze trzeba ustępować pieszym? T/N
15) Cego nie musisz robić uczestnicząc w wypadku w którym są ranni lub zabici?
a) dzwonić na pogotowie
b) przestawiać swojego auta w bezpieczne miejsce
c) udzielać pierwszej pomocy
16) Film: jedziemy nieoświetloną drogą, wyprzedza nas auto, film się zatrzymuje w momencie gdy ten co nas wyprzedza wraca na swój pas i pyt.: czy w tej sytuacji możesz włączyć światła drogowe? T/N
17) Jedziemy drogą dwukierunkową po 1 pasie w każdą str, przed nami auto, od naszej str linia przerywana i pyt.: czy możesz rozpocząć wyprzedzanie? T/N

Więcej nie pamiętam :)
Kasia007

Postprzez 1natalia5 » wtorek 28 maja 2013, 10:35

Witam! 65/74 brakło 3 pkt... Tarnów. Mimo to i tak jestem w miare zadowolona bo jak na 1 raz nie jest zle, dziękuje za pytaniu tu umieszczone bo było ich mnóstwo, oraz polecam stronke na której są pytania z egzaminu, rewelacja. Jednak musiałam się walnąć na filmiku lub na jakimś pytanku, te co zapamiętałam to podam, jak napisze złą odp to proszę mnie poprawić :).

1. Jak przewozić ładunek? odp. umocowany z tyłu pojazdu
2. Filmik Czy masz obowiazek zatrzymac sie i wezwac pogotowie? ( lezy ktoś na drodze) dałąm TAK
3. Znaki zakazu wjzadu i pytanie, za którym znakiem nie wolno jechac samochdem osobowym z przyczepa dałam znak B-3 zakaz wjazdu samochodów osobowych
4.Filmik jedziemy drogą i pytanie czy mamy pierwszenstwo nad nadjezdzajacym z prawej strony skrecajac w lewo ? nie, gdyz bylismy na drodze podporządkowanej
5. Filmik jedziemy autem zaczymuje sie przed pasami i pytanie Czy możesz ruszyć wtedy kiedy tramwaj, stał on na pasie obok naprzeciwko, dałam nie bo na pasach szli piesi.
6. Filmik jedziemy autem, idzie pijany pieszy i czy mozemy wyprzedzis samochod NIE
7. Filmik Czerwone światło, jezdnia i pytanie czy dobrze stoimi ( bylismy autem z 3 m przed linia zatrzymania) dałam NIE
8.Filmik Jedzie tramwaj i pytanie czy mamy obowiazek przepuscic tramwaj wyjezdzajacy zza jezdni? pytanie podchwytliwe bo na naszej drodze nie bylo znaku droga z pierwszenstwem, nas pas przecinaly tory tramwajowe wiec potraktowal skrzyzowanie jako równorzędne i dałam tak
9.Filmik stoimy na pasach i pytanie czy mozemy sie spodziewac ze rowerzysta wiedzie na pasy dałam tak
10. Prędkość na autostradzie
11.znak oszronienie jezdni i pytanie czy wystepuje gołoledź, dałam nie bo za gołoledź odpowiedzialny jest znak śliska jezdnia
12. Znak ograniczenie prędkości i od jakiego momentu obowiazuje? od ustawienia
13. Filmik znak stop czy zawsze mamy sie zatrzymac nawet jesli nie ma samochodow TAK
14. coś o ABS i chyba tu sie walnęłam.. Pytanie było inne niż kazdy pisał jak hamowac itp nie pamiętam:)
15.Jak widzimy kałuże co zrobić, hamować powoli coś takiego
16.Filmik Czy musimy ustapic pierwszenstwa nadjezdzajacy z naprzeciwka a my skrecamy w prawo TAK
17.Filmik i pytanie czy trzeba zachowac szczegolna ostroznosc wysadzając pasazerow? zatoczka ale przed nia znak droga dla rowerow więc dałam tak teraz myślę czy przypadkiem nie był to znak zakaz jazdy rowerow.......
18.Filmik Czy mozemy wyprzedzic pojazd z prawej strony? bylo kilka pasow, linie przerywane wiec TAK
19. Filmik Czy mamy ustapic pierwszenstwa pojazda jadacym lewym pasem , my jedziemy prawym ktory sie konczy TAK
20.Co może utrudniać pole widzenia : oślepienie przez inne auta światłami
21.Jaki dokument nalezy posiadac jadac samochodem osobowym z przyczepa? dowod rejestracyjny samochodu i przyczepy
22.Jaka jest uzalezniona droga hamowania: od prędkośći
23.Tablica koniec strefy zabudowanej jaka predkosc : 90km/h
24.Filmik : jedziemy nagle wyjezdza traktor, dziwnie sie zachowuje czy nalezy byc przygotowanym do hamowania? TAK
25.jak zatamowac rane jak nie mamy opatrunku : odzieza poszkodowanego
26. Filmik czy nalezy uzywac siwatel drogowych ? (oswietlona droga w nocy ) NIE

więcej niestety nie pamiętam póki co :)
1natalia5

Postprzez netline » wtorek 28 maja 2013, 11:43

Ja wczoraj oblałam teorie WORD Wrocław 64 pkt ;) Stres straszny, nie mogłam się skupić , na sali jednej osobie nie działał program i było małe zamieszanie w związku z tym . Co do samego testu to poległam na części specjalistycznej, reszta pytań w miare logiczna, filmiki wyraźne. Zamieszczam pytania, mogą być niedoprecyzowane bo pamiętam ich ogólne brzmienie i sens. Kolejne podejście 6 czerwca ;P

System ITS/Sygnity
1.Czy można używać świateł do jazdy dziennej w pochmurny dzień?
2.Nakaz skrętu w prawo – czy można pojechać w lewo?
3.Czy z pasa do skrętu w prawo i jazdy prosto można pojechać prosto?
4.Sygnalizator S-3 w prawo – czy trzeba zatrzymać się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym?
5. Jaką należy zachować odległość od poprzedzającego samochodu podczas wyprzedzania?
6.Dozwolona prędkość na autostradzie.
7.Czy można przyśpieszyć będąc wyprzedzanym?
8.Czy można zatrzymać pojazd po przejechaniu tabliczki informującej o wjeździe na most?
9.Czy podczas wyprzedzania rowerzysty trzeba sygnalizować ten manewr klaksonem? ( na filmiku droga dwupasmowa dwukierunkowa, pogoda pochmurna, nawet lekka mgła ale widoczność dobra)
10. Odległość w tunelu.
11.Czy znak „śnieżynka” ostrzega o gołoledzi?
12.Czy na krętej drodze można używać świateł przeciwmgielnych przednich?
13. Znak o przebiegu drogi z pierwszeństwem T-6c, my jedziemy na podporządkowanej, skręcamy w prawo i pytanie czy mamy pierwszeństwo?
14.Jak przewozimy dziecko 10-letnie?
15. Gdzie dokonujemy okresowego przeglądu pojazdu? A) w stacji serwisującej nasz pojazd b) w dowolnym warsztacie samochodowym c) w wojewódzkiej stacji kontroli pojazdów
[tak zapamiętałam to pytanie chociaż dokładnie nie pamiętam jak brzmiały warianty odpowiedzi]
16.Czego użyć do krwawiącej rany [z przedramienia ?] a) jałową gaze b) gaze oraz opaske uciskową c) jakiaś bzdura w stylu” nic nie robić”
17. Ile może wystawać ładunek poza tylny obrys ? a) 1 m b)2 m c)0,5 m
18. Czy leki uspokajające i nasenne mają wpływ na zdolnośc prowadzenia pojazdów?
19. Ile można prowadzić po znieczuleniu miejscowym u dentysty
20. Prędkośc poza terenem zabudowanym na jednojezdniowej
21. Co może być przyczyną „znoszeni” pojazdu do prawej przy gwałtownym hamowaniu? To pytanie zbiło mnie z tropu na tyle że nie pamiętam wariantów odpowiedzi :P Na pewno było coś że na prawym przednim kole nie działają hamulce prawidłowo, b) coś z klockami hamulcowymi i c) coś z naciskiem na osie. Za 3 pkt , strzelałam i uwaliłam to na 99%
22. Działanie ABS a) wspomaga hamowanie w każdych warunkach b) pomaga przy omijaniu przeszkód podczas hamowania i c) nie pamiętam
23. Czy wyjeżdżając z parkingu ustępujemy pierwszeństwa
24. Filmik jedziemy koło parkingu, ktoś wyjeżdza tyłem przed nami, blokując cały nasz pas i pytanie czy w tej sytuacji należy zwolnić lub zatrzymać się?
25. Czy możemy zaparkować 5 m przed przejściem dla pieszych?
26. Czy możemy stanąć ma zygzaku na jezdni dla autobusów?
27. Dozwolona prędkośc na autostradzie?
28. Filmik z policjantem kierującym ruchem stojącym bokiem do nas czy możemy jechac?
29. Jedzie przed nami dziadek rowerem, niepewnie, chwiejnie, może być pod wpływem, pytanie czy należy zachować szczególną ostrożnośc przejeżdżając koło niego?
30. Prawidłowe ustawienie lusterka zewnętrznego prawego, abc – co ma być w nim widoczne, prawy bok pojazdu oraz obszar za samochodem
31. Co ma największy wpływ na jakość hamowania a ) rodzaj nawierzchni b) szybkośc reakcji kierowcy c)coś tam jeszcze
32. Pojazd przed nami wjechał „do środka” skrzyżowania na kolizyjnym czekając na możliwośc skrętu w lewo, my jedziemy prosto i pytanie czy możemy przejechać z jego prawej strony?
netline

Postprzez rogi19 » wtorek 28 maja 2013, 16:48

W dniu wczorajszym zdałem egzamin teoretyczny (73/74) i praktyczny za pierwszym razem :)
Tarnbrzeg - ITS.
Ogólnie polecam wszystkim zakup płytki Grupy Image. Trafiły mi się wszystkie pytania właśnie z niej :)
Z tych zapamiętanych:
* Znak strefa prędkości 40km/h - Czy ten znak obowiązuje tylko do najbliższego skrzyżowania - NIE
* Skrzyżowanie równorzędne - Czy masz pierwszeństwo przed nadjeżdżającym z prawej strony rowerzystą? - NIE
* Przejazd obok autobusu stojącego na przystanku bez włączonego kierunkowskazu - Czy masz obowiązek zachować szczególną uwagę? - NIE
* Czy jadąc za pojazdem przewożącym osoby niepełnosprawne masz obowiązek zachowania szczególnej uwagi? - NIE
* Przejazd wielotorowy, brak znaku STOP - Czy masz obowiązek zatrzymać się przed każdym z torów? - NIE
* Znak przejazd kolejowy z zaporami - Czy ten znak ostrzega o przejeździe kolejowym z zaporami ? - TAK
* Jadąc po drodze pokrytej kałużami masz obowiązek:
a) zwiększyć prędkość
b) płynnie zmniejszyć prędkość - PRAWIDŁOWO
c) gwałtownie zmniejszyć prędkość i włączyć światła drogowe
* Czy pozycja boczna ustalona jest dla osoby nieprzytomnej ale oddychającej bezpieczna?
a) tak, ponieważ pozwala wygodnie czekać na przyjazd pogotowia ratunkowego
b) (tej opcji nie do końca pamiętam - w każdym bądź razie była bez sensu)
c) tak, ponieważ pozycja ta pozwala udrożnić drogi oddechowe poszkodowanego
* Czy dorosła osoba siedząca na tylnym siedzeniu ma obowiązek zapinać pasy? - (ABC) - TAK
* Przed czym ochraniają pasy bezpieczeństwa? - (ABC) - pozwalają zmniejszyć obrażenia kierowcy i pasażerów
* Pod jaki numer zadzwonisz wzywając pogotowie ratunkowe? - (ABC) - 999
* Jaka prędkość obowiązuje w strefie zamieszkania (ABC) - 20km/h
* Od czego rozpoczniesz pierwszą pomoc u dziecka w wieku przedszkolnym - (ABC) - 5 wdechów

Jeżeli sobie przypomnę kolejne pytania to postaram się je wstawić :)

Powodzenia!
Ostatnio zmieniony wtorek 28 maja 2013, 20:54 przez rogi19, łącznie zmieniany 1 raz
rogi19

Postprzez SzymonP » wtorek 28 maja 2013, 20:38

Witam wszystkich forumowiczów :)
Czuję się zobowiązany podzielić się pytaniami, które dostałem na egzaminie, bo głównie dzięki temu forum udało mi się zdać. Zdawałem dzisiaj w WORD Rybnik, wynik 70/74 :spoko:

1) Jak długo będziesz prowadzić resuscytację poszkodowanego?
A. Do momentu usłyszenia sygnału karetki
B. Przez 20 minut
C. Do czasu przywrócenia oddechu (jakoś tak)
Prawidłowa oczywiście odp. C.

2) Obrazek: Dojazd do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną, dla nas pali się zielone światło, kilkanaście metrów przed nami na pasie obok po prawej jest pojazd członowy, na naszym pasie pusto do samego skrzyżowania.
Pytanie: Czy możesz wyprzedzić pojazd członowy (T/N)?
Odpowiedź - oczywiście tak, bo to jest skrzyżowanie z ruchem kierowanym, a na takim można wyprzedzać.

3) Filmik: Droga jednojezdniowa, po jednym pasie ruchu w każdą stronę. Linia przerywana na środku przechodzi w podwójną ciągłą. Niedaleko po tym przejściu jest zjazd na parking po lewej.
Pytanie: czy możesz zjechać na parking (T/N).
Odpowiedź - NIE.

4) Filmik: Dojeżdżamy do skrzyżowania 'T', przy prawej krawędzi jezdni stoi rząd zaparkowanych samochodów, z naprzeciwka nadjeżdża terenówka, zjeżdżając nieco w naszą lewą stronę. Nasz samochód zjeżdża z kolei w prawo i ustawia się mniej więcej w równej odległości od toru jazdy terenówki i zaparkowanych samochodów. Stopklatka.
Pytanie: czy prawidłowo przygotowałeś się do manewru wymijania (T/N).
Odpowiedź - wszystko wskazuje na to, że TAK

5) Obrazek: Kilka budynków i widoczny znak D-40 (strefa zamieszkania).
Pytanie: Czy na obszarze za tym znakiem progi zwalniające muszą być oznakowane.
Odpowiedź - NIE (tu nie jestem pewien)

6) Filmik: Dojeżdżamy do przystanku tramwajowego bez wysepki, tory biegną po lewej równolegle do naszego pasa. Ludzie wsiadają i wysiadają z tramwaju, przechodząc przez jezdnię do przystanku. Przejście zaznaczone poprzecznymi liniami przerywanymi (coś jak P-11), przy lewej krawędzi jezdni namalowana linia przystankowa (zygzak) P-17.
Pytanie: Czy w tym momencie musisz się zatrzymać (masz obowiązek / powinieneś - nie pamiętam dokładnie).
Odpowiedź: TAK.

7) Jaka może być maksymalna rzeczywista masa całkowita (rmc) przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy.
A. 40% cośtam
B. Nieprzekraczająca rmc samochodu
C. 50% cośtam
Odpowiedź - B.
(Tyle ja zapamiętałem, ale widziałem, że na poprzednich stronach w tym temacie ludzie dokładniej przytaczali to pytanie.)

8 ) Filmik: Wjeżdżamy na drogę z łamanym pierwszeństwem, widzimy znak "Ustąp pierwszeństwa" z tabliczką T-6c (wyznaczającą przebieg drogi z pierwszeństwem), coś jak tutaj: Obrazek tylko bez podporządkowanej po lewej. Z naprzeciwka nadjeżdża motocykl i skręca w lewo.
Pytanie: Czy musimy ustąpić pierwszeństwa (T/N)?
Odpowiedź - TAK.

9) Z jakim układem samochodu jest związany system ABS.
A. Hamulcowym
B. Kierowniczym
C. Jakimś jeszcze
Odpowiedź - A.

10) Filmik albo obrazek (nieistotne w tym przypadku): Skrzyżowanie dróg dwujezdniowych z rozdzielonymi, nad naszym pasem zielone światło na sygnalizatorze kierunkowym - strzałka w lewo i do zawracania. Naprzeciwko po lewej stoi tramwaj.
Pytanie: Czy przy zawracaniu będziemy kolidować z tramwajem (sformułowane było inaczej).
Odpowiedź - NIE.

11) Filmik: Przejeżdżamy przez znak poziomy ostrzegający o przejściu dla pieszych, samego przejscia nie widać (albo się nie dopatrzyłem).
Pytanie: Czy ten znak ostrzega o przejściu dla pieszych (T/N).
Odpowiedź - TAK.

12) Trzy zdjęcia przedstawiające ustawienie zagłówka: na jednym zagłówek jest zrównany z głową kierującego, na pozostałych jest absurdalnie nisko albo absurdalnie wysoko. Odpowiedź oczywista ;)

13) Jak trzeba się zachować w przypadku wjechania w większą kałużę?
A. Gwałtownie przyspieszyć
B. Powoli zmniejszyć prędkość
C. Gwałtownie zahamować
Odpowiedź - B.

14) Jak wpływa prędkość pojazdu na widoczność drogi?
A. Zwiększenie prędkości poszerzy kąt widoczności
B. Zmniejszenie prędkości poszerzy kąt widoczności
C. Zwiększenie prędkości pozwoli lepiej oceniać sytuację na chodniku
Odpowiedź - B.

15) Filmik: Droga jednojezdniowa, dwupasmowa bez wyznaczonych pasów, przed nami jedzie samochód, wzdłuż przeciwnej krawędzi jezdni zatacza się pijany jegomość.
Pytanie: Czy w tej sytuacji trzeba powstrzymać się od wyprzedzania (T/N)?
Odpowiedź - TAK.

16) Obrazek: Droga dwujezdniowa z oddzielonymi jezdniami, znak D-10 (koniec autostrady).
Pytanie: Maksymalna dozwolona prędkość.
A. 90 km/h
B. 100 km/h
C. 110 km/h
Odpowiedź - B

17) Filmik: Jakaś droga (nie ma to znaczenia), dzień, słoneczna pogoda.
Pytanie: Czy w tej sytuacji można używać świateł drogowych (T/N)?
Odpowiedź - oczywiście NIE.

18) Filmik: Wyjeżdżamy ze strefy ruchu (znak D-53), nie ma żadnego oznakowania o pierwszeństwie kogokolwiek, z prawej nadjeżdża samochód.
Pytanie: Czy jesteśmy zobowiązani ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej (T/N)?
Odpowiedź - TAK (ta strefa ruchu była chyba tylko dla zmyłki).

19) Filmik: Dojeżdżamy do przejazdu kolejowego bez zapór, krzyż św. Andrzeja i znak Stop, przed nami stoi jeden samochód.
Pytanie: Czy powinniśmy się zatrzymać w tym miejscu (T/N).
Odpowiedź - oczywiście TAK.

20) Obrazek: Roboty drogowe, lewy pas jezdni zamknięty, na prawym ruch wahadłowy kierowany sygnalizatorem świetlnym, pali się zielone, przed nami 2-3 samochody jadące już tym pasem.
Pytanie: Czy możemy wjechać bez zatrzymania się (T/N)?
Odpowiedź - TAK.

21) Obrazek: Skrzyżowanie, na środku policjant zwrócony do nas bokiem, wykonuje gest taki jak tutaj: Obrazek , tylko odwrotnie (jest zwrócony w prawo). Nie pamiętam (a okazuje się, że to jest istotne) czy patrzy w naszą stronę, czy na tych z naprzeciwka.
Pytanie: Czy możemy wjechać na skrzyżowanie (T/N)?
Odpowiedź - ?
Szczegółowy opis kierowania ruchem przez policjanta jest tutaj: http://oskduet.pl/prawo/policjant-kierowanie-ruchem

22) Jaki dokument trzeba przedstawić przy zatrzymaniu?
A. Ubezpieczenie auto casco
B. Dowód rejestracyjny
C. Zaświadczenie (?) z dodatkowego badania technicznego
Odpowiedź: B.

23) Zdjęcie: W kadrze widać tylko wnętrze samochodu, kierowca siedzi z głową opartą o kierownicę.
Pytanie: Czy powinniśmy zatrzymać zwój pojazd i zainteresować się (dokładnie takie sformułowanie było użyte) tą osobą (T/N)?
Odpowiedź - TAK.

24) Filmik: Mijamy znak A-21 (tramwaj), następnie jedne tory tramwajowe, po czym dojeżdżamy do kolejnych, po których z prawej strony nadjeżdża tramwaj. Z tego co pamiętam wyglądało mi to trochę na zajezdnię (jakieś ogrodzenie, czy coś).
Pytanie: Czy ustępujemy tramwajowi pierwszeństwa (T/N)?
Odpowiedź - ? (Jeśli to była zajezdnia - nie, w innym przypadku - tak).

25) Na czym polega ekonomiczna jazda samochodem?
A. Na unikaniu gwałtownego hamowania i przyspieszania
B. ?
C. ?
Odpowiedź - A.

26) Filmik: Droga bez żadnych oznakowań, nie widać żadnych pojazdów ani pieszych, po prawej wolnostojące domy, skręcamy w jeden z wjazdów.
Pytanie: Czy przy skręcie we wjazd do posesji trzeba zachować szczególną ostrożność (T/N)?
Odpowiedź - TAK.
Art. 22. Ust. 1. PoRD: "Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności."

27) Obrazek: Po prawej znak B-36 (zakaz zatrzymywania się) z tabliczką T-25a (strzałka w górę).
Pytanie: Czy zakaz obowiązuje od tego miejsca (T/N)?
Odpowiedź - TAK.

28) Jaki jest najefektywniejszy sposób hamowania, gdy mamy system ABS?
A. Hamowanie pulsacyjne
B. Szybkie i mocne wciśnięcie pedału hamulca
C. Wciśnięcie najpierw pedału sprzęgła a potem hamulca
Odpowiedź - A. //edit: błąd, powinno być B.
Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2013, 12:12 przez SzymonP, łącznie zmieniany 1 raz
SzymonP

Postprzez rsx » środa 29 maja 2013, 00:27

SzymonP napisał(a):5) Obrazek: Kilka budynków i widoczny znak D-40 (strefa zamieszkania).
Pytanie: Czy na obszarze za tym znakiem progi zwalniające muszą być oznakowane.
Odpowiedź - NIE (tu nie jestem pewien)

Slusznie, nie musza.

18) Filmik: Wyjeżdżamy ze strefy ruchu (znak D-53), nie ma żadnego oznakowania o pierwszeństwie kogokolwiek, z prawej nadjeżdża samochód.
Pytanie: Czy jesteśmy zobowiązani ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej (T/N)?

Nie dla zmyłki, wyjeżdżając ze strefy ruchu, pierwszeństwa ustępujesz wszystkim.

28) Jaki jest najefektywniejszy sposób hamowania, gdy mamy system ABS?
A. Hamowanie pulsacyjne
B. Szybkie i mocne wciśnięcie pedału hamulca
C. Wciśnięcie najpierw pedału sprzęgła a potem hamulca
Odpowiedź - A.

System ABS (Anti-Lock Breaking System) zapobiega blokowaniu się kół podczas hamowania. Metodę hamowania pulsacyjnego stosujemy wyłącznie w przypadku, gdy takiego systemu nie posiadamy.
Obrazek
rsx

Postprzez SzymonP » środa 29 maja 2013, 12:18

Nie dla zmyłki, wyjeżdżając ze strefy ruchu, pierwszeństwa ustępujesz wszystkim.

Chodziło mi o to, że w tej sytuacji ustępujemy niezależnie od tego, czy wyjeżdżamy ze strefy, czy jest to zwykłe skrzyżowanie równorzędne.

Z tym ABS-em - mój błąd - pomyliłem się przy pisaniu. Na egzaminie zaznaczyłem to poprawnie. Dobrze, że to wypatrzyłeś.
SzymonP

Postprzez harnas » środa 29 maja 2013, 13:11

Czy to jest dobra odpowiedź?
Obrazek
harnas

Postprzez rogi19 » środa 29 maja 2013, 15:33

harnas napisał(a):Czy to jest dobra odpowiedź?
Obrazek

Tak.
rogi19

Postprzez harnas » środa 29 maja 2013, 16:37

rogi19 napisał(a):Tak.

Znak STOPu nie oznacza że z tej drogi my wyjeżdżamy ostatni?
harnas

Postprzez rsx » środa 29 maja 2013, 17:34

Zarówno znak B-20 (STOP), jak i A-7 (ustąp pierwszeństwa) oznacza, że znajdujemy się na drodze podporządkowanej. Drogi oznaczone w w/w sposób są względem siebie równorzędne.
Obrazek
rsx

Postprzez ePrawoJazdynet » czwartek 30 maja 2013, 17:56

21) Obrazek: Skrzyżowanie, na środku policjant zwrócony do nas bokiem, wykonuje gest taki jak tutaj: Obrazek , tylko odwrotnie (jest zwrócony w prawo). Nie pamiętam (a okazuje się, że to jest istotne) czy patrzy w naszą stronę, czy na tych z naprzeciwka.
Odpowiedź - ?

Taka postawa kierującego ruchem oznacza ZAKAZ WJAZDU.
brak podpisu
ePrawoJazdynet

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez kasiulla4 » piątek 31 maja 2013, 13:57

Nela1990 napisał(a):Co obowiazkowo trzeba miec w samochodzie?
a) kolo zapasowe
b) apteczkę
c) gasnicę

czy apteczka doraźnej pomocy jest obowiązkowym wyposażeniem pojazdu?
a)tak,
b)tak, ale tylko jeśli pojazd jest wyposażony w instalację gazową
c)nie, ale warto ja mieć

nie jestem pewna, czy ktos cos wie na ten temat?
kasiulla4

Postprzez SzymonP » piątek 31 maja 2013, 16:35

ePrawoJazdynet napisał(a):
Odpowiedź - ?

Taka postawa kierującego ruchem oznacza ZAKAZ WJAZDU.

Czy aby na pewno? To cytat ze strony, którą podlinkowałem wcześniej:
po uzyskaniu pewności, że pojazdy zatrzymały się, odwraca głowę w kierunku pojazdów skręcających w lewo, wyciąga lewą rękę w bok, wskazując pojazd skręcający, i łukiem w płaszczyźnie poziomej, poruszając ją w kierunku nadgarstka prawej ręki, daje polecenie opuszczenia skrzyżowania w lewo

kasiulla4 napisał(a):Co obowiazkowo trzeba miec w samochodzie?
a) kolo zapasowe
b) apteczkę
c) gasnicę

Nieprawda. Obowiązkowym wyposażeniem samochodu osobowego w Polsce jest trójkąt ostrzegawczy i gaśnica, czyli w tym przypadku odp. c). Apteczka nie jest obowiązkowym elementem wyposażenia, ale jest zalecana.
SzymonP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy