Witam
Egzamin teoretyczny zdany za pierwszym razem 19.02.2013 r. z programu ITS/Sygnity.
Rada, jaką mogę dać przyszłym kandydatom.. po prostu: uczestniczyć w zajęciach teoretycznych na kursie, rozwiązywać dużo testów, czytać forum, gdyż pytania naprawdę się powtarzają (kilka z powyższych trafiło się na moim egzaminie) oraz przeczytać kodeks drogowy i wynotować sobie ważne info. (długości w tunelach, kolumn, prędkości itd.). NIE SPIESZYĆ SIĘ na egzaminie ! skoro mamy te kilkanaście sekund na przeczytanie pytania, zróbmy to kilkukrotnie, dokładnie ze zrozumieniem. Nie ma sensu zbytnio przyspieszać czasu przeznaczonego na treść pytań. Gdy zaznaczycie odpowiedź, przeczytajcie jeszcze raz pytanie i szybko odpowiedź, by upewnić się, czy dobrze zrozumieliście pytanie. Pośpiech gubi. Życzę wszystkim powodzenia, a tu przedstawię kilka pytań, które miałam ja:
1. Klip: Dojeżdżam do skrzyżowania ze znakiem "nakaz skrętu w prawo" i pyt: Czy za tym znakiem możesz skręcić w lewo ? NIE
2. Numer na pogotowie ratunkowe : 999
3. Do czego służy zagłówek ? : Chroni odcinek szyjny kręgosłupa
4. Klip: Dojeżdżam do przejazdu kolejowego, widać znak "stop" : Czy musisz zatrzymać się przed przejazdem kolejowym ?
5. Klip: Jadąc, widać znak "zakaz skrętu w prawo" : Czy mogę skręcić w prawo na najbliższym skrzyżowaniu ?
6. Klip: Dojeżdżam do skrzyżowania, na sygnalizacji świetlnej jest zielone, lecz stoi policjant przodem do nas i ma rozstawione ręce. Czy mogę wjechać na skrzyżowanie? : NIE, zgodnie z hierarchią ważności
7. W jakich godzinach prędkość 60km/h obowiązuje w terenie zabudowanym : 23:00-5:00
8. Klip: Jadę nocą i wyprzedza mnie pojazd. Pytanie: Czy mogę mieć włączone światła drogowe w tym wypadku ? NIE, gdyż mogę go oślepić
9. Czy światła osoby jadącej z naprzeciwka po zmroku mogą nam pomóc ? odp A/B/C i poprawna, to NIE, gdyż jego światła moga nas chwilowo oślepić
10. Znak "slepej uliczki" i pytanie: Czy na tej drodze mogę zawracać ? TAK
11. Czy jadąc na wprost, mam pierwszeństwo przed pojazdem jadącym z naprzeciwka skręcającym w lewo ? TAK
12. Jaka pozycja za kierownicą umożliwi zmniejszenie efektu "martwego pola" w lusterkach występującego w czasie obserwacji drogi?
A) Statyczna
B) Dynamiczna <--
C) Dowolna
13. Czy mogę oddalić się od pojazdu, który ma włączony silnik ? NIE
14. Przedszkolak jest nieprzytomni i nie oddycha. Jak powinnam go ratować ? : 5 oddechów ratowniczych, 30 uciśnięć, 2 wdechy
15. Czy po każdym leku przepisanym przez lekarza mogę prowadzić samochód ? NIE
16. Klip: Jadę jezdnią, z prawej strony (chyba rozdziela nas jeszcze parking) po chodniku jedzie kilku młodych rowerzystów, chwiejąc się, jak to dzieci. Czy widząc ich zachowanie powinnam się zatrzymać ? Uważam, że NIE, gdyż nie wjeżdżają na drogę, więc nie ma konieczności zatrzymania, a 'włączenia' szczególnej ostrożności
17. Klip: Przechodzi kobieta przez jezdnię i czy powinnam ją przepuścić : TAK
18. Klip: Droga dwupasmowa, pasy, przechodzi pieszy: Czy mogę przejechać z zachowaniem szczególnej ostrożności przez pasy, zmieniając pas,by ominąc pieszego ?
19. Czy mogę pozostawić auto na chodniku, gdy zostawię 2 m szerokości pieszym i utrudnię im przejście ? NIE
20. W jakiej odległości będzie ustawiony znak ostrzegawczy na drodze z prędkościa pow. 60 km/h ?: 150-300 m
21. Co jaki czas należy przeprowadzać badanie techniczne pojazdu ? A/B/C - przed upływem terminu ważności ostatniego badania
Więcej pytań sobie nie przypominam, w razie czego, coś dopiszę. Uważam, że trafiłam na dość łatwe pytania, myslę, że pomogłam, nie ma się czego bać, powodzenia !