Nowe pytania podczas testów na prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe pytania podczas testów na prawo jazdy

Postprzez fafal » piątek 30 marca 2007, 09:22

Kod: Zaznacz cały
 Zmieniły się pytania dotyczące pierwszej pomocy i używania świateł na testach egzaminacyjnych na prawo jazdy. Po nowemu odpowiadamy od 11 kwietnia. Pytań z pierwszej pomocy w testach było do tej pory 20. Specjaliści ocenili, że były niezgodne z najnowszymi standardami ratownictwa medycznego. Np. pytanie o stosowanie opaski uciskowej przy odcięciu lub zmiażdżeniu kończyny. - Po zaciśnięciu opaski za mocno część kończyny może wymagać amputacji, bo zostaną zmiażdżone nerwy. Lepiej założyć opatrunek tamujący krwotok - mówi nadkom. Rafał Ziółkowski, specjalista bezpieczeństwa ruchu drogowego w KWP w Gdańsku.

Co robić w przypadku złamania? Dotychczasowa odpowiedź: unieruchomić miejsce złamania. Nowa: tylko zatamować krwotok. Ziółkowski: - Unieruchamianie należy do ratowników. Często świadkowie wypadków używają do tego parasolek czy sztachet z płotu. A dodatkowy ból może tylko pogłębić wstrząs.

A masaż serca? Dziś obowiązuje zasada, że po dwóch wdmuchnięciach powietrza należy 30 razy ucisnąć mostek. Dotąd w testach zalecało się dwa wdmuchnięcia i 15 uciśnięć.

Testy powstały pięć lat temu. Część z nich nie była już zgodna z zasadami pierwszej pomocy opracowanymi w 2005 r. przez Europejską Radę Resuscytacji.

W środę prezydent podpisał ustawę, która wprowadza obowiązek całorocznego używania świateł mijania, reguluje czas pracy zawodowych kierowców i zmienia pytania w testach egzaminacyjnych. Ponad 20 nowych pytań zacznie obowiązywać 11 kwietnia. Od tego dnia zdający na prawo jazdy muszą na egzaminie wybierać odpowiedź zgodną z najnowszymi wytycznymi.

Rafał Ziółkowski: - Teraz będziemy chcieli zaproponować Ministerstwu Transportu, żeby kierowcy, którzy przekroczyli liczbę punktów karnych i muszą przejść dodatkowe szkolenie, mogli być kierowani na kurs pierwszej pomocy. W ten sposób wyszkolilibyśmy nowych ratowników.

Źródło: Gazeta Wyborcza
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez ella » piątek 30 marca 2007, 10:38

Nowe pytania z testów na prawo jazdy z prawidłowymi odpowiedziami w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej.
ella
Moderator

Postprzez Gozdek » sobota 31 marca 2007, 13:54

czyli jak będę pisał egzamin 20 kwietnia to będę już pisać te nowe testy? Bo kurs już skończyłem a uczyłem się według starych przepisów....(testów)
Gozdek

Postprzez marcin89 » sobota 31 marca 2007, 15:38

Ja mam egzamin 10 kwietnia i nie wiem czy będą już obowiązywać te zmiany czy też nie?
marcin89

Postprzez cman » sobota 31 marca 2007, 15:42

Ludzie, no czytajcie co jest napisane parę postów wyżej. Nowe pytania będą obowiązywały od 11 kwietnia. Tzn. 10 kwietnia jeszcze stare, a 11 kwietnia już nowe.
cman

Postprzez Ad_aM » sobota 31 marca 2007, 15:44

Umiecie czytać (bo sądzę, że nie - więc jeździć tym bardziej nie umiecie!)

11 kwietnia to 11 kwietnia
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez kamiles » sobota 31 marca 2007, 22:29

Ad_aM napisał(a):Umiecie czytać (bo sądzę, że nie - więc jeździć tym bardziej nie umiecie!)

sorry, ale co ma piernik do wiatraka :shock:
kamiles

Postprzez Judiee » sobota 31 marca 2007, 23:44

I dobrze z tymi pytaniami, bo jak zaznaczałam że należy w każdej sytuacji unieruchamiać złamaną kończynę (wbrew temu czego mnie uczyli na kursach pierwszej pomocy) to mnie skręcało :?
We all need somebody to lean on...
Judiee

Postprzez Ad_aM » niedziela 01 kwietnia 2007, 00:38

kamiles napisał(a):
Ad_aM napisał(a):Umiecie czytać (bo sądzę, że nie - więc jeździć tym bardziej nie umiecie!)

sorry, ale co ma piernik do wiatraka :shock:

Nie chce ciągnąć OTka, ale żeby znać przepisy ruchu i poznawać znaki trzeba mieć podstawową zdolność przyjmowania zobaczonego oczami materiału :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez kamiles » niedziela 01 kwietnia 2007, 13:36

Ad_aM napisał(a):(...) żeby znać przepisy ruchu i poznawać znaki trzeba mieć podstawową zdolność przyjmowania zobaczonego oczami materiału

to prawda, ale w taki sposób można utworzyć każdą implikację, np. nie umiesz czytać, to nie możesz przechodzić przez ulicę (wszak też trzeba wiedzieć, kiedy można!)... i jeszcze wiele innych absurdalnych implikacji.... a tak jeszcze odnośnie "interesującego" tworzenia przez Ciebie takich implikacji (i to nie po raz pierwszy), to nie wiem czy wiesz, ale Twoje stwierdzenie z prawa kontrapozycji jest równoważne takiemu: "umiesz jeżdzić, to umiesz czytać" brzmiące jeszcze bardziej interesująco :wink:

żeby nie było tak całkiem OT powiem ze swej strony, że czas najwyższy na zmiany w testach - sporo tam niedorzeczności i typowego uczenia się pod testy, choć rzeczywistość jest zgoła inna... niestety obecna zmiana jeszcze nie wyeliminuje tego wszystkiego, ale to już pewien postęp
kamiles

Postprzez Firecat » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 03:41

No fajnie. Jestem po kursie teoretycznym, a do egzaminu jeszcze bardzo daleko... Tzn. że będę musiała kupić nową płykę z testami do ćwiczenia w międzyczasie, bo nie wierzę, że mi ktoś wymieni poprzednią za darmo... No i nowy podręcznik, bo przecież muszę zapoznać się od nowa z zasadami udzielania pierwszej pomocy... Za taki zestaw materiałów zapłaciłam 50zł. To nie fair, informacja o tych zmianach powinna być podana dużo wcześniej. Od 11 kwietnia nowy program powinien obowiązywać co najwyżej OSK i od tej daty kursanci powinni być wyposażeni w poprawne materiały do nauki. Tak by było w normalnym kraju.
Firecat

Postprzez ella » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 10:14

Tzn. że będę musiała kupić nową płykę z testami do ćwiczenia w międzyczasie, bo nie wierzę, że mi ktoś wymieni poprzednią za darmo

No i nowy podręcznik, bo przecież muszę zapoznać się od nowa z zasadami udzielania pierwszej pomocy...

Po co ci nowa płyta i podręcznik.

Nowe pytania znajdziesz tez tutaj
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 7287#87287

Kurs on-line ( http://prawojazdy.com.pl/kurs/ ) też jest już uaktualniony.
ella
Moderator

Postprzez Firecat » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 15:28

Jak napisałam, płytka jest mi potrzebna do ćwiczenia na losowo wybranych testach. Po to ją kupiłam.
Podręcznik zaś po to, żeby dowiedzieć się czegoś więcej, niż tylko poznać odpowiedzi na pytania testowe.
Firecat

Postprzez ella » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 16:31

Nowe pytania będą obowiązywały od 11 kwietnia

- Wdrożenie nowych pytań na egzaminach nastąpi:

w zakresie pierwszej pomocy i używania świateł – od dnia wejścia w życie ustawy o zmianie ustawy prawo o ruchu drogowym; (czyli najprawdopodobnie w połowie kwietnia w zalezności od tego, kiedy ustawa zostanie opublikowana w Dzienniku Ustaw)

- w zakresie czasu pracy kierowców - od 11 kwietnia 2007 r.
ella
Moderator

Postprzez Gozdek » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 16:52

jeszcze raz bo nie zrozumialem nowe testy beda obowiazywaly na egzaminach od dnia 11 Kwietnia czy od tego jak zostana opublikowane w tym dzienniku ustaw?
Gozdek

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy