kamery w samochodach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

kamery w samochodach

Postprzez wielorybnica » niedziela 19 marca 2006, 19:01

a wlasciwie to od kiedy sa egzaminy nagrywane ?????????????
wielorybnica

Postprzez grzrtk » niedziela 19 marca 2006, 21:45

obowiązek nagrywania egzaminu będzie o 1kwietnia 2006 ale jush często w egzaminacyjnych samochodach są kamery często w formie ich testowania
grzrtk

Postprzez Vella » niedziela 19 marca 2006, 21:52

grzrtk napisał(a):obowiązek nagrywania egzaminu będzie o 1kwietnia 2006 ale jush często w egzaminacyjnych samochodach są kamery często w formie ich testowania

a nie 10?
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez grzrtk » niedziela 19 marca 2006, 21:56

Vella nie jestem pewien czy do 1 czy do 10 mogłem sie pomylić. Teraz juhs tyle nie mówią o tym w telewizji a więc mogłęm się machnąć :lol:
grzrtk

Postprzez grze » niedziela 19 marca 2006, 23:28

Na 95% jest to 1 kwiecien (prima aprilis :D ) A ja mam pytanie czy te kamery beda tylko nagrywaly obraz czy rowniez dzwiek :?:
grze

Postprzez ella » niedziela 19 marca 2006, 23:54

grze napisał(a):Na 95% jest to 1 kwiecien (prima aprilis :D ) A ja mam pytanie czy te kamery beda tylko nagrywaly obraz czy rowniez dzwiek :?:

No to prawda leży w tych 5% :lol:
Kolejna krytyczna data to 10 kwietnia. Do tego czasu w samochodach mają pojawić się kamery, które zarejestrują przebieg egzaminu.

Będą nagrywały i obraz i dzwięk.
ella
Moderator

Postprzez Vella » niedziela 19 marca 2006, 23:55

zostaje więc te 5% ...

"Od kiedy nowe zasady "
(...)
Biuro Informacji i Promocji informuje, że na podstawie wyniku monitoringu przeprowadzonego w wojewódzkich ośrodkach ruchu drogowego Minister Transportu i Budownictwa Jerzy Polaczek podjął decyzję o nie przesuwaniu terminu wejścia w życie nowego systemu egzaminowania na prawo jazdy, które ma obowiązywać od 10 stycznia 2006 roku. Jednakże ze względu na fakt, że nie wszystkie ośrodki egzaminacyjne zdążyły z zakupem kamer do samochodów i z przygotowaniem placów manewrowych dla egzaminów na kategorie C, D, E i T, minister zdecydował o przesunięciu o 3 miesiące terminu wejścia w życie rozporządzenia w tym zakresie.
(...)
Wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, które zdążyły z montażem kamer w samochodach i z przygotowaniem placów manewrowych dla egzaminów na kategorie C, D, E i T mogą od 10 stycznia 2006 roku przeprowadzać egzaminy zgodnie z nowym systemem. Natomiast ośrodki, które nie zdążyły z przygotowaniem mają na to czas do 10 kwietnia 2006 roku.
(...)
Konieczność nowelizacji rozporządzenia wynika z opóźnień w pracach prowadzonych przez wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego mających na celu dostosowanie się do nowych zasad przeprowadzania egzaminów na prawo jazdy. Minister Transportu i Budownictwa, na podstawie uzyskanej od Wojewodów informacji dokonał oceny stanu przygotowania poszczególnych wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego do wprowadzenia w życie nowych przepisów dotyczących egzaminowania kierowców. Z analizy wynika, że 16 z 49 wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego zakończyło już procedury przetargowe lub ma już zamontowane kamery w samochodach egzaminacyjnych. W pozostałych ośrodkach wystąpiły opóźnienia w podjęciu prac dostosowawczych. Problemy, które powstają w trakcie przygotowań, to głównie brak możliwości zakończenia rozpoczętych procedur przetargowych na urządzenia do rejestracji przebiegu egzaminu dla prawa jazdy kategorii „B”. Procedury te prowadzone zgodnie z przepisami ustawy o zamówieniach publicznych w przypadku odwołań nie zakończą się w terminie pozwalającym na wyposażenie pojazdów w wymagane kamery przed 10 stycznia 2006 r. W celu rozwiązania problemu wejście w życie przepisów rozporządzenia stanowiących o obowiązku rejestracji egzaminu na prawo jazdy kategorii „B” oraz montażu kamer w samochodach egzaminacyjnych przesuwa się o 3 miesiące, czyli do 10 kwietnia 2006 r.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez grze » poniedziałek 20 marca 2006, 00:25

Przyznaje sie do bledu :) Cos mosialo mnie sie pomylic :D
grze

Postprzez zdenio » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 07:00

No to od dzisiaj mamy big-brothera w egzaminacyjnych L-kach ;)
Oby kamery przyniosły zamierzony cel. Powodzenia wszystkim podglądanym zdającym!!!
Szczęśliwy posiadacz prawa jazdy kategorii B. :)
oraz szczęśliwy kierowca (niestety nie posiadacz):
Volkswagena Passata 1.9 TDI (110 KM)
Audi A8 4.2 quattro (300 KM, oj rachunki za paliwo bolą, ale jaka frajda z jazdy)
zdenio

Postprzez kwito » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 15:32

nei nazwałbym tego big brotherem bo kamera jest skierowana na zewnątrz pojazdu, a mikrofon nagrywa rozmowy wewnątrz, chyba że jakiś ośrodek egzaminacyjny chce to sobie montuje tyle dodatkowych kamer ile chce i tam gdzie chce...
swoją drogą to czy ustawa reguluje to jak ma być ustawiona dokładnie kamera? bo czytałem gdzieś że w jednych ośrodkach jest między lusterkiem wstecznym a szybą, jak ja zdawałem egzamin była na desce rozdzielczej przed egzaminatorem, skierowana za szybę, a przed nią mały wyświetlacz LCD także mogłem sobie w niego lukaći dokładnie widziałem co się dzieje przed maską - przydatne przy parkowaniu :D:D:D
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez ella » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 20:25

kwito napisał(a):a swoją drogą to czy ustawa reguluje to jak ma być ustawiona dokładnie kamera? bo czytałem gdzieś że w jednych ośrodkach jest między lusterkiem wstecznym a szybą, jak ja zdawałem egzamin była na desce rozdzielczej przed egzaminatorem, skierowana za szybę, a przed nią mały wyświetlacz LCD także mogłem sobie w niego lukaći dokładnie widziałem co się dzieje przed maską - przydatne przy parkowaniu :D:D:D

Nie wiem czy jest jakies rozporzadzenie ile kamer i gdzie maja byc zamontowane.
Ale na przyklad Małopolski Ośrodek Ruchu Drogowego w każdym z samochodów umieścił po cztery kamery.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 20:51

Jeżeli jakiś WORD umieszcza więcej niż jedną kamerę to troszkę na wyrost w rozporządzeniu czytamy:
„... Urządzenia powinny....... rejestrować co najmniej obraz widoczny do przodu przez przednią szybę pojazdu egzaminacyjnego (kamera o kącie widzenia 45 stopni lub więcej).......”
Ale jak jakiś ośrodek nie ma co z kasą robić to czemu nie. I tak to da tylko tyle, że obniży się zdawalność.
Egzaminatorzy jacy są tacy są ale to też ludzie, a teraz mając kamery nie będą mogli przymykać oka na mało istotne błędy.
jjaacc

Postprzez grze » wtorek 11 kwietnia 2006, 00:10

we wrocławiu sa kamery zamontowane z tylu samochod i tak sobie pomyslalem ze moga one pomoc zdajacym wyjezdzac z luku
grze

Postprzez kwito » wtorek 11 kwietnia 2006, 15:54

jjaacc napisał(a):Ale jak jakiś ośrodek nie ma co z kasą robić to czemu nie. I tak to da tylko tyle, że obniży się zdawalność.
Egzaminatorzy jacy są tacy są ale to też ludzie, a teraz mając kamery nie będą mogli przymykać oka na mało istotne błędy.

w sumie to masz w tym rację, w E-gu był taki przypadek, że dziewczyna oblała bo kamera zarejestrowała jej błąd, a egzaminator widział że dobrze jeździ i mówił że gdyby nie kamera to by ją puścił...
a błąd polegał na tym że jak już wracała do ośrodka, zbliżała się do przejazdu kolejowego, no i wjechała na niego chociaż zdążyło w tym momencie zapalić się czerwone światło... spokojnei by zdążyła zanim by sie zamknęły szlabany, no ale przez kamerę egzamin nie został zaliczony....
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez czarnamk » środa 19 kwietnia 2006, 22:24

ZDZ (WORD) w Tychach jest juz cały zaopatrzony w kamery.
Pech chciał że pierwsze "okamerowano" Punta (po 4 kamery)...
A tak modliłam się o Corse ;)
*Teoria- 29.03.06r- zaliczone 0 bł.
*Prakt.I - 19.04.06r -łuk - :(
*Prakt.II - 11.05.06r- Zapytałam egzaminatora: "Czy mogę przejechać na tym CZERWONYM świetle?" (!) Co to wogóle było!? ;P
*Prakt. III- podobno do 3 razy sztuka... :) Zobaczymy.
czarnamk

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy