przez wielorybnica » niedziela 19 marca 2006, 19:01
przez grzrtk » niedziela 19 marca 2006, 21:45
przez Vella » niedziela 19 marca 2006, 21:52
grzrtk napisał(a):obowiązek nagrywania egzaminu będzie o 1kwietnia 2006 ale jush często w egzaminacyjnych samochodach są kamery często w formie ich testowania
przez grzrtk » niedziela 19 marca 2006, 21:56
przez grze » niedziela 19 marca 2006, 23:28
przez ella » niedziela 19 marca 2006, 23:54
grze napisał(a):Na 95% jest to 1 kwiecien (prima aprilis :D ) A ja mam pytanie czy te kamery beda tylko nagrywaly obraz czy rowniez dzwiek :?:
Kolejna krytyczna data to 10 kwietnia. Do tego czasu w samochodach mają pojawić się kamery, które zarejestrują przebieg egzaminu.
przez Vella » niedziela 19 marca 2006, 23:55
"Od kiedy nowe zasady "
(...)
Biuro Informacji i Promocji informuje, że na podstawie wyniku monitoringu przeprowadzonego w wojewódzkich ośrodkach ruchu drogowego Minister Transportu i Budownictwa Jerzy Polaczek podjął decyzję o nie przesuwaniu terminu wejścia w życie nowego systemu egzaminowania na prawo jazdy, które ma obowiązywać od 10 stycznia 2006 roku. Jednakże ze względu na fakt, że nie wszystkie ośrodki egzaminacyjne zdążyły z zakupem kamer do samochodów i z przygotowaniem placów manewrowych dla egzaminów na kategorie C, D, E i T, minister zdecydował o przesunięciu o 3 miesiące terminu wejścia w życie rozporządzenia w tym zakresie.
(...)
Wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, które zdążyły z montażem kamer w samochodach i z przygotowaniem placów manewrowych dla egzaminów na kategorie C, D, E i T mogą od 10 stycznia 2006 roku przeprowadzać egzaminy zgodnie z nowym systemem. Natomiast ośrodki, które nie zdążyły z przygotowaniem mają na to czas do 10 kwietnia 2006 roku.
(...)
Konieczność nowelizacji rozporządzenia wynika z opóźnień w pracach prowadzonych przez wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego mających na celu dostosowanie się do nowych zasad przeprowadzania egzaminów na prawo jazdy. Minister Transportu i Budownictwa, na podstawie uzyskanej od Wojewodów informacji dokonał oceny stanu przygotowania poszczególnych wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego do wprowadzenia w życie nowych przepisów dotyczących egzaminowania kierowców. Z analizy wynika, że 16 z 49 wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego zakończyło już procedury przetargowe lub ma już zamontowane kamery w samochodach egzaminacyjnych. W pozostałych ośrodkach wystąpiły opóźnienia w podjęciu prac dostosowawczych. Problemy, które powstają w trakcie przygotowań, to głównie brak możliwości zakończenia rozpoczętych procedur przetargowych na urządzenia do rejestracji przebiegu egzaminu dla prawa jazdy kategorii „B”. Procedury te prowadzone zgodnie z przepisami ustawy o zamówieniach publicznych w przypadku odwołań nie zakończą się w terminie pozwalającym na wyposażenie pojazdów w wymagane kamery przed 10 stycznia 2006 r. W celu rozwiązania problemu wejście w życie przepisów rozporządzenia stanowiących o obowiązku rejestracji egzaminu na prawo jazdy kategorii „B” oraz montażu kamer w samochodach egzaminacyjnych przesuwa się o 3 miesiące, czyli do 10 kwietnia 2006 r.
przez grze » poniedziałek 20 marca 2006, 00:25
przez zdenio » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 07:00
przez kwito » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 15:32
przez ella » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 20:25
kwito napisał(a):a swoją drogą to czy ustawa reguluje to jak ma być ustawiona dokładnie kamera? bo czytałem gdzieś że w jednych ośrodkach jest między lusterkiem wstecznym a szybą, jak ja zdawałem egzamin była na desce rozdzielczej przed egzaminatorem, skierowana za szybę, a przed nią mały wyświetlacz LCD także mogłem sobie w niego lukaći dokładnie widziałem co się dzieje przed maską - przydatne przy parkowaniu :D:D:D
przez jjaacc » poniedziałek 10 kwietnia 2006, 20:51
przez grze » wtorek 11 kwietnia 2006, 00:10
przez kwito » wtorek 11 kwietnia 2006, 15:54
jjaacc napisał(a):Ale jak jakiś ośrodek nie ma co z kasą robić to czemu nie. I tak to da tylko tyle, że obniży się zdawalność.
Egzaminatorzy jacy są tacy są ale to też ludzie, a teraz mając kamery nie będą mogli przymykać oka na mało istotne błędy.
przez czarnamk » środa 19 kwietnia 2006, 22:24