Wyprzedzanie z prawej strony

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wyprzedzanie z prawej strony

Postprzez Vasterad » czwartek 09 maja 2013, 22:15

Cześć,

Przeczytałem kilka wątków na ten temat jednak ciągle mam wątpliwości czy na drodze dwujezdniowej zawsze można wyprzedzać z prawej strony (w końcu są to dwie jezdnie jednokierunkowe, więc teoretycznie tak o ile są 2 pasy do jazdy w tym samym kierunku).

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
- na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
- na jezdni jednokierunkowej,
- na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Przygotowując się do egzaminu trafiłem na pytanie: Czy jadąc tą drogą, wyprzedzanie z prawej strony uzależnisz od liczby pasów?
Obrazek

Według mnie odpowiedź brzmi NIE, jednak jest ona błędna.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie wyprzedzania- czy dojeżdżając do wzniesienia bez wyznaczonych pasów ruchu można wyprzedzić motocykl? Według mnie nie można (PoRD zabrania w ogóle wyprzedzania na wierzchołku wzniesienia).
Vasterad

Re: Wyprzedzanie z prawej strony

Postprzez jasper1 » czwartek 09 maja 2013, 22:26

Zdjęcie jest małe i dla mnie niezbyt czytelne. Nie jestem pewna czy jest to droga dwujezdniowa, czy też są tam tylko jakieś urządzenia drogowe między pasami w obu kierunkach ruchu. Jeśli nie jest to droga dwujedzdniowa, to wtedy odpowieź TAK jest oczywista.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Vasterad » czwartek 09 maja 2013, 22:31

http://images45.fotosik.pl/1816/36b493dff968acca.jpg

Tutaj link do zdjęcia w większym rozmiarze. Wystarczy kliknąć na miniaturkę w pierwszym poście żeby otworzyło się powiększenie.
Vasterad

Postprzez jasper1 » czwartek 09 maja 2013, 22:42

Vasterad napisał(a):http://images45.fotosik.pl/1816/36b493dff968acca.jpg

Wygląda na jezdnię jednokierunkową.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to taka interpretacja, że zawsze uzależniam od ilości pasów, bo musi tych pasów być, jak sam wspomniałeś, minimum dwa, żeby w ogóle wyprzedzać. Jest to jednak dość pokrętne myślenie, bo zwykle uwzglednianie ilości pasów ruchu przy wyprzedzaniu z prawej odnosimy do art.24.10 PoRD. Może po prostu błąd, w tych różnych testach krążących w sieci jest ich sporo.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Vasterad » czwartek 09 maja 2013, 22:53

Wydaje mi się, że to błąd w bazie. Bo na jezdniach jednokierunkowych wyprzedzanie z prawej strony jako tako nie jest uzależnione ilością pasów w odniesieniu do PoRD.

To teraz - czy dojeżdżając do wzniesienia bez wyznaczonych pasów ruchu można wyprzedzić motocykl? Według mnie nie można (PoRD zabrania w ogóle wyprzedzania na wierzchołku wzniesienia).
Vasterad

Postprzez jasper1 » czwartek 09 maja 2013, 22:58

Vasterad napisał(a):Wydaje mi się, że to błąd w bazie. Bo na jezdniach jednokierunkowych wyprzedzanie z prawej strony jako tako nie jest uzależnione ilością pasów w odniesieniu do PoRD.

To teraz - czy dojeżdżając do wzniesienia bez wyznaczonych pasów ruchu można wyprzedzić motocykl? Według mnie nie można (PoRD zabrania w ogóle wyprzedzania na wierzchołku wzniesienia).

Wg mnie można na jednokierunkowej, przeczytaj dokładnie art. 24.7 i 8 PoRD
jasper1

Postprzez Vasterad » czwartek 09 maja 2013, 23:02

Chodzi mi o dwukierunkowe bez wymalowanej linii podwójnej ciągłym (P-4). Jak rozpoznać czy, że to akurat takie wzniesienia na którego wierzchołku wyprzedzać nie wolno. Zastanawiam się nad tym bo wiadomo, są różne wzniesienia, różne kąty nachylenia, ale co zrobić na nieoznakowanym wzniesieniu.

Chciałbym usłyszeć opinię również doświadczonego stażem kierowcy. :P
Vasterad

Postprzez silvox » piątek 10 maja 2013, 19:09

jasper1 napisał(a):Wygląda na jezdnię jednokierunkową.

Ale taką nie jest - nie ma znaku D-3, więc nie jest.. Ale mimo to - są trzy pasy ruchu więc wyprzedać można niezależnie od tego czy w OZ czy nie...
Vasterad napisał(a):są różne wzniesienia, różne kąty nachylenia, ale co zrobić na nieoznakowanym wzniesieniu.

Myśleć...
silvox

Postprzez jasper1 » piątek 10 maja 2013, 19:30

silvox napisał(a):
jasper1 napisał(a):Wygląda na jezdnię jednokierunkową.

Ale taką nie jest - nie ma znaku D-3, więc nie jest..

A po czym poznajesz, że pokazany fragment to jest ta część drogi na której powinien pojawić się znak D-3, przecież on pojawia się tylko by oznaczyć początek lub kontynuację drogi lub jedzni jednokierunkowej.

W dodatku mam E-15a po lewej, chyba dla jadacych w przeciwnym kierunku :wink:
jasper1

Postprzez silvox » piątek 10 maja 2013, 19:56

Numer drogi ma jakieś znaczenie ??
Skoro nie ma napisane, że jest.. to nie ma.. :spoko: :spoko:
silvox

Postprzez jasper1 » piątek 10 maja 2013, 20:04

silvox napisał(a):Numer drogi ma jakieś znaczenie ??
Skoro nie ma napisane, że jest.. to nie ma.. :spoko: :spoko:

Można i tak, ale nie jestem przekonana, zwłaszcza, że w jakimś zbiorze pytań krążacym w necie jest takie, w którym trzeba uznać konieczność dojechania do lewej krawedzi do skrętu w lewo na podstawie małej plamki po lewej stronie, która podobno jest powtórzeniem znaku D-6 znajdującego się po prawej, a D-3 nijak tam nie uswiadczysz :).
jasper1

Postprzez Vasterad » piątek 10 maja 2013, 20:06

To jaka jest definicja drogi jednokierunkowej? Do tej pory sądziłem, że droga dwujezdniowa to droga z dwoma jezdniami jednokierunkowymi, a na poparcie mam artykuł WORD http://www.word.siedlce.pl/artykuly/dro ... 23,739,823

Wyprzedzanie z prawej strony będzie uzależnione od ilości pasów ruchu w tym przypadku, gdyż jest to droga dwukierunkowa:
Obrazek
Vasterad

Postprzez chopie995 » sobota 11 maja 2013, 12:49

do pierwszego pytania.
widzisz ze masz 3 pasy i linie przerywaną.
po co miałbyś jechać za pojazdjem który jedzie po Twojej lewej stronie i wyprzedzajac go nie kolidujesz z nim?
chopie995

Postprzez Vasterad » sobota 11 maja 2013, 13:17

Nawet gdyby tam były 2 pasy to i tak można legalnie wyprzedzać z prawej strony bo jest to droga dwujezdniowa, czyli ma 2 jezdnie jednokierunkowe trwale rozdzielone pasem zieleni / barierą energochłonną.
Vasterad

Postprzez silvox » sobota 11 maja 2013, 15:51

Vasterad napisał(a):To jaka jest definicja drogi jednokierunkowej? Do tej pory sądziłem, że droga dwujezdniowa to droga z dwoma jezdniami jednokierunkowymi

Hmmm, definicja ?? Po co Ci definicja, skoro jest znak..
Tylko autostrada "z definicji" posiada dwie jezdnie jednokierunkowe i dlatego na niej mozna wyprzedzać z prawej strony także poza OZ mimo, że sa tylko dwa pasy ruchu..
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0070190115 - art.4/11
Wszystkie inne drogi, mimo że mają dwie jezdnie(nawet te oddzielone od siebie jakimś przeszkadzaczem) nie spełniają wymogu.. Musi stać znak D-3 ..
Artykuł z Siedlec to tylko pobożne życzenia..
jasper1 napisał(a):w jakimś zbiorze pytań krążacym w necie

Nie uczcie się z przypadkowych materiałów - wiele jest ze złymi odpowiedziami..
Na tym forum można wiele z nich znaleźć - sa zweryfikowane..
silvox

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy