Kategoria A od... 24 lat?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria A od... 24 lat?

Postprzez lostek815 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 20:40

Witam wszystkich, jestem tu nowy. :)
Dzisiaj zdałem prawo jazdy na kategorię B i ogólnie planowałem za jakiś czas wziąć się za kategorię A, ale przed chwilą wyczytałem, że po wejściu nowych przepisów, kategorię A będzie można zrobić mając dopiero... 24 lata! A ja mam dopiero 20 lat. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego do prowadzenia motocyklu będę musiał mieć aż 24 lata, podczas gdy autobus będę mógł prowadzić w wieku 21 lat? Czemu samochód osobowy będzie można prowadzić od 18 lat, a motocykl od 24? Trochę to dla mnie dziwne, żeby nie powiedzieć nawet, że bezsensowne. Bo w czym jazda motocyklem jest trudniejsza? A jeśli nawet, to ogólnie co ma trudność do wieku? Chociaż wg mnie i tak jazda motocyklem jest łatwiejsza od jazdy samochodem osobowym, a tym bardziej od jazdy autobusem...
Generalnie nie przeszkadzają mi zmiany w przeprowadzaniu samych egzaminów, ale te wszystkie inne ustawy i przepisy co mają wejść, to jakaś masakra. I nie mówię tu tylko o zmianach dotyczących zdających, ale także np. instruktorów, którzy podobno będą musieli ustalać na samym początku trasy wszystkich jazd z danym kursantem. No chore!

I przy okazji jeszcze jedno pytanie. Bo podobno po zmianie przepisów prawo jazdy mają być wydawane na okres 10 lat, tak? I po tych 10 latach co? Jedynie jakieś badania lekarskie i przedłużenie o kolejne 10 lat? Czy trzeba będzie coś na nowo zdawać?
No i co w sytuacji jeśli ja mając te prawo jazdy kat. B na okres bezterminowy będę chciał w przyszłości zrobić sobie prawo jazdy na jakąkolwiek inną kategorię, podczas gdy będą już te prawo jazdy na okres 10 lat? Będę miał wtedy kat. B bezterminowo i np. kat. A na 10 lat, czy będzie tak, że po dodaniu nowej kategorii do mojego prawo jazdy, całe prawo jazdy (wydane na nowo) będą ważne na 10 lat (wszystkie kategorie)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam. :)
lostek815

Re: Kategoria A od... 24 lat?

Postprzez karol199 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 21:34

lostek815 napisał(a):Chociaż wg mnie i tak jazda motocyklem jest łatwiejsza od jazdy samochodem osobowym, a tym bardziej od jazdy autobusem...

Nie łatwiejsza a bardziej NIEBIEZPIECZNA. Jak łebek zaliczy szlif to nie będzie co zbierać.

Po drugie, przecież można jeździć motocyklem mając A2 więc w czym problem ?
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez OOL-PSK » poniedziałek 17 grudnia 2012, 21:51

Dla kat. D również został podniesiony wiek do 24 lat, dla D1 nadal 21.
Tak samo C/CE od 21 lat, na pocieszenie C1/C1E od 18.

Robiąc w wieku 18 lat A2 można zrobić A w wieku 21 lat.

Nowy dokument będzie wydawany na 15 lat dla kat. A B/BE T oraz 5 lat dla CDE, jeśli orzeczenie lekarskie nie mówi inaczej.
Po tym okresie czasu tak jak i teraz: lekarz, wydział komunikacji i nowe prawko.

Ustalanie tras z kursantem? Gdzie tak napisane?

Kat. A jest dużo bardziej niebezpieczna niż np. B. Samo to, że jesteś pozbawiony blaszanej "puszki" i masz tylko 2 koła (ewentualnie 3).

Co popieram w całości to to, że skończy się jazda jednośladami do 50ccm na dowód.
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym
OOL-PSK

Postprzez lostek815 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 22:09

@karol199, a to co, 24-latek już nie będzie szpanował motocyklem? To nie zależy od wieku. Jak ktoś jest rozsądny to będzie jeździł rozsądnie, a jak komuś życie niemiłe to będzie gnał 200 km/h, obojętnie czy ma 20 lat, czy 30.

Co do kategorii A1 to dotyczy ona konkretnych motocykli. Wg mnie szkoda kasy na te kategorie z "jedynkami" i najlepiej od razu robić te z samymi literkami. Bo przecież jak zrobię kat. A, to będę mógł jeździć tymi motocyklami co na kat. A1, ale też innymi. A robić kat. A1 i potem jeszcze kat. A? Strata czasu i kasy. Tych kategorii A1, B1, C1 i D1 w ogóle nie powinno być.

@OOL-PSK, na Wikipedii nie ma nic o podwyższeniu granicy wieku na D, ale no... w końcu to tylko Wikipedia. ;) Co do tych tras to słyszałem jak mój instruktor rozmawiał o tym z innym instruktorem jak byliśmy się w WORD'zie zapisać. Ten inny instruktor był z innego miasta i też o tym wiedział. Chodzi o to, że mają mieć jakieś niby rozpiski i od początku rozpisane te 30 godzin jazd, w jakie dni i nawet jakimi ulicami będą jeździć. A kto normalny w ogóle jest w stanie zaplanować sobie terminy jazd na prawie 2 miesiące (bo w tyle wychodzi średnio te 30 godzin przy normalnym tempie kursu). Nie mówiąc już o tym, że nie raz kursant jazdy odwołuje potem.
Ale ja tylko o tym słyszałem, nie wiem czy tak będzie faktycznie. :)
lostek815

Postprzez cfonemart » poniedziałek 17 grudnia 2012, 22:24

lostek815 napisał(a):@karol199, a to co, 24-latek już nie będzie szpanował motocyklem? To nie zależy od wieku. Jak ktoś jest rozsądny to będzie jeździł rozsądnie, a jak komuś życie niemiłe to będzie gnał 200 km/h, obojętnie czy ma 20 lat, czy 30.

Jak nie ma oleju w głowie to owszem - kupi sportowego litra i nie wyrobi się w zakręcie ale mając 24 lata masz więcej rozumu nić 18 latek wiec możliwe że zmniejszy się ilość wypadków.

Co do kategorii A1 to dotyczy ona konkretnych motocykli. Wg mnie szkoda kasy na te kategorie z "jedynkami" i najlepiej od razu robić te z samymi literkami. Bo przecież jak zrobię kat. A, to będę mógł jeździć tymi motocyklami co na kat. A1, ale też innymi. A robić kat. A1 i potem jeszcze kat. A? Strata czasu i kasy. Tych kategorii A1, B1, C1 i D1 w ogóle nie powinno być.

Do C1 i D1 się nie wypowiem ale jeśli ktoś mieszka na wsi i musi dojeżdżać do szkoły to A1 lub B1 jest idealna dla niego.
cfonemart

Postprzez lostek815 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 22:59

cfonemart napisał(a):
lostek815 napisał(a):@karol199, a to co, 24-latek już nie będzie szpanował motocyklem? To nie zależy od wieku. Jak ktoś jest rozsądny to będzie jeździł rozsądnie, a jak komuś życie niemiłe to będzie gnał 200 km/h, obojętnie czy ma 20 lat, czy 30.

Jak nie ma oleju w głowie to owszem - kupi sportowego litra i nie wyrobi się w zakręcie ale mając 24 lata masz więcej rozumu nić 18 latek wiec możliwe że zmniejszy się ilość wypadków.

Może i masz racje, ale to jak w takim razie wytłumaczyć podniesienie wymaganego wieku na autobus? Tutaj już się raczej nie szarżuje, a umiejętności raczej się ma takie same zarówno w wieku 21, jak i 24 lat. :)
lostek815

Postprzez OOL-PSK » poniedziałek 17 grudnia 2012, 23:49

Ogromna odpowiedzialność za życie i zdrowie jakichś 40 ludzi (lub więcej). Tak się przyjmuje, że rozum przychodzi z wiekiem... tylko, że czasem jest to wieko od trumny. :wink:
Stary, a głupi.

To jest jakiś absurd z tym rozpisywaniem kursu. :lol:
Toż to sama radość odebrać wieczorem, pisząc ściągi na fizykę, telefon od instruktora: "Jedziesz jutro ze mną na Sieradz? Bo szukam drugiego kursanta na jazdę." :D
Koniec z umawianiem się na kolejną jazdę... eee lipa jednym słowem. :roll:
Pytanie: Na co ta cała szopka? Jaki to ma cel?

@lostek815 nowe rozporządzenie o szkoleniu i egzaminowaniu podaje zmieniony wiek dla poszczególnych kategorii.
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
OOL-PSK

Postprzez aknx777 » wtorek 18 grudnia 2012, 00:26

lostek815 napisał(a):Witam wszystkich, jestem tu nowy. :)
1. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego do prowadzenia motocyklu będę musiał mieć aż 24 lata, podczas gdy autobus będę mógł prowadzić w wieku 21 lat ?

2. Bo w czym jazda motocyklem jest trudniejsza ? ... Chociaż wg mnie i tak jazda motocyklem jest łatwiejsza od jazdy samochodem osobowym

Bo np. autobus nie przyspiesza od zera do 200 km/h w 7 sekund, podczas hamowania autem czy autobusem nie jestes w stanie z regoly pojsc w botanike., przykladow mozna by mnozyc.

Gdybys choc raz przejechal sie motocyklem wiedzialbys, ze jazda motocyklem jest najtrudniejsza, musisz myslec o conajmniej 6 ruchow do przeodu jak w szachach. To jednak zrozumiesz po pierwszej glebie, niekoniecznie parkingowej.

OOL-PSK napisał(a):Robiąc w wieku 18 lat A2 można zrobić A w wieku 21 lat.

Podajesz bledne informacje, kat. A bedzie mozna zdawac bez teori ( jedynie egzamin praktyczny ) w wieku 20 lat czyli dwa lata po otrzymaniu kat A2.

lostek815 napisał(a):Co do kategorii A1 to dotyczy ona konkretnych motocykli. Wg mnie szkoda kasy na te kategorie z "jedynkami" i najlepiej od razu robić te z samymi literkami. Bo przecież jak zrobię kat. A, to będę mógł jeździć tymi motocyklami co na kat. A1, ale też innymi. A robić kat. A1 i potem jeszcze kat. A? Strata czasu i kasy. Tych kategorii A1, B1, C1 i D1 w ogóle nie powinno być.

Problem w tym, ze Ty jako amator nie posiadajacy nawet kat. A1 wypowiadasz sie na tematy o ktorych wiesz mniej niz zero. Jazda motocyklem to praktyka i jeszcze raz praktyka, aby jezdzic otwarta moca trzeba wyrobic sobie psychomotoryke, ktora latwiej wyrabia sie na malych pojemnosciach i mocach.

I dziekuje wszystkim, ze to nie Ty ustalasz co dobre a co zle, wystarczy bowiem, ze juz ci ktoirzy sa na gorze nie maja o tym zielonego pojecia.

:wink:
aknx777

Postprzez lostek815 » wtorek 18 grudnia 2012, 11:52

Z kolei ja mam wrażenie, że Ty uważasz iż można jeździć motocyklem te 200 km/h jak się potrafi dobrze jeździć. A przecież motocykl obowiązują te same ograniczenia co inne pojazdy, a raczej jazda 50 km/h motocyklem nie jest trudna. Zresztą tyle jeździłem skuterem, a nawet rowerem.

Aha i nikt mi nie odpowiedział konkretnie na ostatnie moje pytanie. Tzn. dowiedziałem się, że dokument będzie wydawany na 15 lat dla niektórych kategorii i na 5 lat dla innych. Czyli nie będzie tak, że cały dokument prawo jazdy będzie ważny na dany okres czasu. Czyli co, możliwe, że mogę mieć kat. B bezterminową (bo zdałem teraz przed zmianami) i w przyszłości inną kategorię terminową? Czy zyskując nowe prawo jazdy ta kat. B automatycznie przejdzie mi na te 15 lat?
lostek815

Postprzez aknx777 » wtorek 18 grudnia 2012, 14:48

lostek815 napisał(a):Z kolei ja mam wrażenie, że Ty uważasz iż można jeździć motocyklem te 200 km/h jak się potrafi dobrze jeździć. A przecież motocykl obowiązują te same ograniczenia co inne pojazdy, a raczej jazda 50 km/h motocyklem nie jest trudna. Zresztą tyle jeździłem skuterem, a nawet rowerem.

Mozna jezdzic i znacznie szybciej, o ile przepisy na to zezwalaja. :mrgreen:

Napisalem cos takiego ? Oczywiscie, ze motocykle obowiazuje ta sama predkosc co inne pojazdy, inna bajka, ze zadko ktory z motocyklistow sie niestety do tego stosuje. Predkosc jaka sie porusza zdobywa sie proporcjonalnie do doswiadczenia. Twierdzisz, ze jazda motocyklem z predkoscia 50 km/h nie jest trudna, to moze odpowiesz mi dlaczego w PL jast taka duza liczba wypadkow z udzialem motocyklistow ? Dlaczego w sytuacjach krytycznych tylu mlodych motocyklistow szlifuje szczena po asfalcie ?

Wejdz sobie na jakies forum motocyklowe i poczytaj.

Wiesz jak w srodowisku motocyklistow mowi sie na skootery - kible. Nie porownuj wiec motocykla do kibla, bo to tak, jakbys porownal dwuplatowca do F 16.

aknx777

Postprzez OOL-PSK » wtorek 18 grudnia 2012, 17:45

lostek815 napisał(a):
OOL-PSK napisał(a):Robiąc w wieku 18 lat A2 można zrobić A w wieku 21 lat.

Podajesz bledne informacje, kat. A bedzie mozna zdawac bez teori ( jedynie egzamin praktyczny ) w wieku 20 lat czyli dwa lata po otrzymaniu kat A2.

Rzeczywiście, mój błąd. :roll: Dzięki za poprawkę. :wink:

4) 20 lat — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;

5) 21 lat — dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli osoba posiada prawo jazdy kategorii A
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
OOL-PSK

Postprzez lostek815 » wtorek 18 grudnia 2012, 19:50

aknx777 napisał(a):
lostek815 napisał(a):Z kolei ja mam wrażenie, że Ty uważasz iż można jeździć motocyklem te 200 km/h jak się potrafi dobrze jeździć. A przecież motocykl obowiązują te same ograniczenia co inne pojazdy, a raczej jazda 50 km/h motocyklem nie jest trudna. Zresztą tyle jeździłem skuterem, a nawet rowerem.

Mozna jezdzic i znacznie szybciej, o ile przepisy na to zezwalaja. :mrgreen:

Napisalem cos takiego ? Oczywiscie, ze motocykle obowiazuje ta sama predkosc co inne pojazdy, inna bajka, ze zadko ktory z motocyklistow sie niestety do tego stosuje. Predkosc jaka sie porusza zdobywa sie proporcjonalnie do doswiadczenia. Twierdzisz, ze jazda motocyklem z predkoscia 50 km/h nie jest trudna, to moze odpowiesz mi dlaczego w PL jast taka duza liczba wypadkow z udzialem motocyklistow ? Dlaczego w sytuacjach krytycznych tylu mlodych motocyklistow szlifuje szczena po asfalcie ?

Sam udzieliłeś sobie odpowiedzi na swoje pytanie. Wypadków z udziałem motocyklistów jest tyle bo rzadko który przestrzega przepisów. A oprócz tego kierowcy samochodów często nie zwracają uwagi na motocyklistów. Generalnie większość wypadków jest tylko dlatego, że ktoś nie przestrzega przepisów. I nie wmówisz mi, że spokojna jazda 50 km/h jest jakaś wielce trudna i skomplikowana. Jeszcze jakoś nie słyszałem o wypadku z udziałem motocyklisty, który jechałby z taką prędkością. Zazwyczaj jedzie minimum te ponad 100 km/h, a często i 200 km/h i potem zwyczajnie nie wyrobi i zostaje z niego placek. Bo ciężko wyrobić przy takich prędkościach jak ktoś nagle zajedzie Ci drogę albo jak za późno zorientujesz się, że zbliżasz się do zakrętu. Natomiast przy prędkości 50 km/h raczej nie ma z tym problemów.

aknx777 napisał(a):Wiesz jak w srodowisku motocyklistow mowi sie na skootery - kible. Nie porownuj wiec motocykla do kibla, bo to tak, jakbys porownal dwuplatowca do F 16.

Wiem, że to zupełnie co innego. Ale jednak też ma dwa koła, też trzeba nad tym panować i myślę, że przy podobnej prędkości można to porównać. Zresztą na zwykłym motocyklu też siedziałem i wiem jaki chociażby jest ciężki i, że trzeba potrafić go utrzymać, jeśli o to Ci chodzi.
lostek815

Postprzez ks-rider » wtorek 18 grudnia 2012, 23:04

lostek815 napisał(a):1. I nie wmówisz mi, że spokojna jazda 50 km/h jest jakaś wielce trudna i skomplikowana.

2. Jeszcze jakoś nie słyszałem o wypadku z udziałem motocyklisty, który jechałby z taką prędkością. Natomiast przy prędkości 50 km/h raczej nie ma z tym problemów.

3. Zresztą na zwykłym motocyklu też siedziałem i wiem jaki chociażby jest ciężki i, że trzeba potrafić go utrzymać, jeśli o to Ci chodzi.

1. Problem w tym, ze z predkoscia 50 km/h jezdzi sie co najwyzej w terenie zabudowanym, poza juz szybciej, i miedzy innymi w tym jest problem, do tego dochodza roznego rodzaju sytuacje w ktorych musisz sie sprawdzic, i tu wlasnie´malolaty czy swierzaki sobie nie radzo tak jak powiedziales zostaja z nich placki.

2. malo jeszcz ew zyciu widziaels.

3. To, ze siedziales na motocyklu nie czyni Cie jeszcze jego kierowca. W dalszym ciagu twierdze, ze niemasz o tym pojecia, bo nie chodzi tu o utrzymanie motocykla, Boss Hoss'a ktory wazy ca,. 560 kg mozesz utrzymac w rownowadze jednym palcem.

Proponuje Ci zrobic to PJ kat, A1, A2 czy A i wtedy bedziesz mogl sie wypowiedziec, bo na razie to gadka ze slepym o kolorach.

http://www.youtube.com/watch?v=Vr4EwQgyEeQ

ks-rider

Postprzez jpl » środa 19 grudnia 2012, 02:21

lostek815 napisał(a):Czy zyskując nowe prawo jazdy ta kat. B automatycznie przejdzie mi na te 15 lat?

Tak, automatycznie się zmieni na 15 lat, to znaczy jeśli zdążysz, to będziesz miał bezterminową i wymiana będzie wtedy w 2033 roku, a jeśli nie, to wszystkie będą już wpisane terminowo, odpowiednio na 5 albo 15 lat.

Powodzenia :!: :!: :wink:
jpl

Postprzez Mas74 » środa 19 grudnia 2012, 07:49

aknx777 napisał(a):Wiesz jak w srodowisku motocyklistow mowi sie na skootery - kible. Nie porownuj wiec motocykla do kibla, bo to tak, jakbys porownal dwuplatowca do F 16.

Kibel nie kibel... ale są "kibelki" które wymagają A a startują jak F16...i nieco szybciej też niż szlifierka...
Kibel to raczej kwestia pozycji :lol: jaką się ma za sterami. Sam sobie planuję kupić takiego - wygoda.
W reszcie tematu się nie wypowiadam bom za stary i posiadam kategorie które mnie interesują, więcej nie będzie :D . Jedyne co bym dopuścił to dla posiadaczy B motocykle do 125cm, no ale ustawodawca "wie" lepiej.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy