martwy punkt?????????

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

martwy punkt?????????

Postprzez chantal » sobota 11 października 2008, 16:20

oblal mnie dzis egzaminator przy zmianie pasa ruchu,patrzylam w lusterka i nie widzialam tego samochodu,wiec zaczelam zmieniac pas i wtedy egzaminator za kierownice ze wymisilam,ze lusterka to nie wszystko,ze trzeba jeszcze sie za siebie obejrzec,w czasie jazdy,ja pierwsze slysze o takim czyms,normalnie balabym sie obejrzec do tylu zeby mnie za to nie oblal a on oblal bo sie nie obejrzalam... :cry: slyszal ktos o czyms takim? :cry:
chantal

Postprzez Blackout » sobota 11 października 2008, 17:18

To jest podstawa. Włączasz kierunkowskaz i po kolei patrzysz:
-lusterko wsteczne,
- lusterko lewe /prawe
- spojrzenie w lewo/prawo
Lusterka nie obejmują widoczności tuż obok samochodu, dlatego należy się spojrzec. Jest wiele wypadków w wyniku braku spojrzenia w lewo, bądź w prawo w zależności na jaki pas ruchu zmieniasz.
Blackout

Postprzez adalberthus » sobota 11 października 2008, 18:16

A najlepiej nie robić nic w ostatniej chwili.
Można przez cały czas jazdy mieć "skanująco" na podglądzie w lusterkach, co się dzieje na sąsiednich pasach ruchu. Nie będzie wtedy zaskoczenia. A szczególnie w nagłych sytuacjach, gdy musimy lekko odbić w lewo lub w prawo.
Przecież kąt widzenia jest prawie 180 stopni i możemy skanować co chwilkę lusterka.
Kierowca ma też obowiązek obserwować otoczenie drogi, więc na linii wzroku są lusterka.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez chantal » sobota 11 października 2008, 18:19

tak masz racje,w prawo w lewo-oczywiscie ale za siebie???mialam zrobic zawracanie czyli zmienialam pas na lewy i on stwierdzil ze powinnam byla obrocic sie do tylu przez lewe ramie i spojrzec,chodzi mi o to,instruktor nigdy mi nie wspomnial ze powinno sie tez obejrzec do tylu a przeciez wtedy nie widze co jest z przodu,tak?dla mnie to dziwne ...i jest mi smutno ze n ie zdalam bo szlo mi super.
chantal

Postprzez DEXiu » sobota 11 października 2008, 18:41

Kiedy patrzysz w lusterko to też nie widzisz co się dzieje z przodu. To nie chodzi nawet o jakieś obracanie się. Bardziej o to, aby spojrzeć w lewe (lub prawe - wtedy pozostałe czynności analogicznie tylko że w prawo :wink: ) lusterko (na egzaminie dobrze jest wyraźnie to spojrzenie zaakcentować żeby egzaminator się nie czepiał), po czym szybko rzucić okiem przez lewe ramie "do tyłu w lewo po skosie" czy czasami jakieś auto nie jedzie obok nas (kiedy znajduje się mniej więcej "na wysokości" tylnej szyby/słupka między szybami - wtedy jest w tzw. martwym punkcie/polu/kącie (jak zwał tak zwał) i nie widać go w klasycznym lusterku)
DEXiu

Postprzez ella » sobota 11 października 2008, 18:44

stwierdzil ze powinnam byla obrocic sie do tylu przez lewe ramie i spojrzec, instruktor nigdy mi nie wspomnial ze powinno sie tez obejrzec do tylu a przeciez wtedy nie widze co jest z przodu,tak?dla mnie to dziwne ...

Przecież to nie chodzi o obrócenie się tak, żebyś przez dłuższy czas nie widziała co jest z przedu. Chodzi o szybki rzut okiem ze skręcaną lekko w lewo głową czy coś nie jedzie po lewym pasie. Zapewniam cię, że jest to mozliwe i na pewno nie wjedziesz w coś co będzie z przodu.
ella
Moderator

Postprzez chantal » sobota 11 października 2008, 18:51

szkoda ze wczesniej o tym nie wiedzialam i ze moj instruktor zapomnial mi o tym wspomniec,teraz na nastepnym juz egzaminie bede wiedziala i na pewno to wykorzystam i juz tego bledu nie popelnie :) a nastepny bedzie za miesiac przypuszczam bo musze wykupic obowiazkowe 5 godzin...
chantal

Re: martwy punkt?????????

Postprzez scorpio44 » sobota 11 października 2008, 18:53

A ja bym zaczął od dupy strony:
chantal napisał(a):oblal mnie dzis egzaminator przy zmianie pasa ruchu,patrzylam w lusterka i nie widzialam tego samochodu,wiec zaczelam zmieniac pas i wtedy egzaminator za kierownice ze wymisilam

Sama sobie w tym momencie udowodniłaś (na własnej skórze się przekonałaś - a gdyby egzaminatora nie byłoby obok, skończyłoby się to pewnie kolizją!), że spojrzenie w lusterko nie wystarczyło. ;)
scorpio44

Postprzez chantal » sobota 11 października 2008, 19:12

tak teraz to wiem ale wczesniej nawet do glowy by mi nie przyszlo zeby sie obejrzec za siebie,dziekuje za wasze uwagi i mam nadzieje ze nastepnym razem bedzie juz ok :)
chantal

Postprzez rocko19 » sobota 11 października 2008, 20:17

Także nie słyszałem otym abym mógł oblać za coś takiego.Chyba mozna by sie odwoływac.Jeżeli żadnego zagrozenia przytym nie spowodowałas to nie miał prawa.Prawie kazdy spojrzy w lusterko boczne bądź wsteczne i to wystarczy.
rocko19

Postprzez ella » sobota 11 października 2008, 20:20

Chyba mozna by sie odwoływac.Jeżeli żadnego zagrozenia przytym nie spowodowałas to nie miał prawa.

Rocko zacznij wreszcie czytac to co inni piszą.
patrzylam w lusterka i nie widzialam tego samochodu,wiec zaczelam zmieniac pas i wtedy egzaminator za kierownice ze wymisilam
ella
Moderator

Postprzez rocko19 » sobota 11 października 2008, 20:23

ella napisał(a):
Chyba mozna by sie odwoływac.Jeżeli żadnego zagrozenia przytym nie spowodowałas to nie miał prawa.

Rocko zacznij wreszcie czytac to co inni piszą.
patrzylam w lusterka i nie widzialam tego samochodu,wiec zaczelam zmieniac pas i wtedy egzaminator za kierownice ze wymisilam

ah tak rzeczywiscie przeoczyłem SORRY.Ale podtrzymuje to że niepotrzebne jest odwracanie się do tyłu jeżeli mamy dobrze lusterka ustawione.
rocko19

Postprzez barbra » sobota 11 października 2008, 23:13

"rocko19"...Ale podtrzymuje to że niepotrzebne jest odwracanie się do tyłu jeżeli mamy dobrze lusterka ustawione]

co do tego... to ostatnio natknęłam się na takowy artykuł:
http://www.technikajazdy.info/bezpiecze ... twy-punkt/
Jednak osobiście(z racji tego,że zdarzyło mi się doświadczyć na własnej skórze punktu martwego,przy zmianie pasa) mam odruch zerkania przez ramię,stosując względem własnych lusterek "zasadę ograniczonego zaufania".
O ile jednak pamiętam,to na kursie teoretycznym,jak i praktycznym instruktorzy poruszali zagadnienie* punktu martwego*,ale dopóki jako kierowca sama tego nie doświadczyłam,nie przywiązywałam do tego zbytniej uwagi..... :]
Szybko jednak przekonałam się jak bardzo ważny jest to element,dla bezkolizyjnej jazdy.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez ButterflyEffect » sobota 11 października 2008, 23:20

Oczywiście, że trzeba patrzeć obok, jak się zmienia pas, co to za bzdura, że nie trzeba? :roll:

Ja, jeżdżąc na kursie pięknie bym się wpakowała pod Hondę CRV, właśnie takim sposobem.
Zmieniałam pas na lewy, patrzę w lusterko, nic nie ma, to zmieniam pas, a tu nagle koło mnie honda. Mało zawału nie dostałam. A wszystko dlatego, że nie popatrzyłam obok, czy już kogoś nie ma obok mnie..
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez cman » sobota 11 października 2008, 23:29

A tak ogólnie, to proponuję przeczytać jeszcze raz (albo nawet kilka razy) to, co napisał adalberthus.
Bieżąca, ciągła obserwacja tego co się dzieje za pojazdem - wtedy martwy punkt, oglądanie się w bok, przez ramię itp. w ogóle nie będzie naszym zmartwieniem... No może z wyjątkiem jednej sytuacji - zmiany pasa ruchu z lewego na środkowy, podczas gdy prawym pasem coś jedzie - wtedy po prostu nie da się nie popatrzeć przez boczną szybę (aby rzecz jasna upewnić się, czy ten jadący prawym pasem, właśnie go nie zmienia).

PS rocko19, w takiej sytuacji jak opisana w ostatnim zdaniu, również doskonale wszystko widzisz w lusterkach?
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy