Jutro mam egzamin. Chciałbym jeszcze wszystko się upewnić, więc proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie tego co niżej napiszę.
1. Na łuku i na górce mam 2 próby, jeśli nie wyjadę za linie, ani nie potrącę pachołka.
Czy na łuku trzeba mieć zapięte pasy bezpieczeństwa?
2. Muszę pokazać egzaminatorowi, że umiem włączyć wszystkie światła i pokazać mu że potrafię uzupełnić płyny eksploatacyjne oraz sprawdzić ich poziom.
Czy włączenie wewnętrznego światła w samochodzie jest wymagane?
3. Przygotowanie do jazdy obejmuje:
ustawienie lusterek, ustawienie fotela i zagłówka, włączenie świateł i zapięcie pasów. Czy o czymś zapomniałem?
Przygotowanie do jazdy wykonuje się przed wyruszeniem na miasto, czy zanim w ogóle zacznie się wykonywać manewry na placu?
4. Już na mieście:
Jeśli widzę że przed przejściem stoją ludzie to muszę się zatrzymać w celu ustąpienia im pierwszeństwa.
Jak pieszy wejdzie na drogę w niedozwolonym miejscu z lewej strony, to ja jadąc prawą stroną muszę zatrzymać się by umożliwić mu przejście.
Jeśli będzie jechał przede mną rowerzysta/koparka/czy inny zawalidroga oraz będzie podwójna ciągła, to nie mogę go wyprzedzić bez zgody egzaminatora, albo bez poinformowania go o tym że wiem że w tym miejscu nie wolno wyprzedzać, ale sytuacja na drodze zmusza mnie do takiego manewru?
5. Czy błędem jest jeśli parkując uderzę przednimi kołami o krawężnik?
6. Czy przy wyprzedzaniu również nie mogę przekroczyć prędkości 50km/h?
7. Jeśli będzie chciał mnie podpuścić i będzie kazał jechać mi prosto, to widząc zakaz mam się zatrzymać czy tylko spytać go o to czy jest pewny że mam tam jechać, gdyż tam jest zakaz wjazdu?
8. Jak jest z kręceniem kierownicą? Jeśli auto nie jest w ruchu to nie wolno mi w ogóle kręcić czy mogę wykonać 1 obrót kierownicy?
9. Czy jeśli 1 raz źle zaparkuje (np. drzwi z jednej strony nie będzie można otworzyć) to czy mam prawo powtórzyć to parkowanie?
10. Jak jest z korektą? Czy w momencie kiedy pojazd stanie, a ja za chwile dalej będę kończył parkować czy to już jest korekta? Czy może jak uznam że skończyłem ten manewr i wtedy będę chciał wykonać go ponownie/coś poprawić? (Chodzi mi o to że jadąc wolno, auto na chwile przystanie, a ja w tym momencie nie zakończę manewru jeszcze).
Oraz czy do każdego parkowania mam jedną korektę czy może na wszystkie jakie będę wykonywał jest jedna korekta?
11. Bram dojazdowych do posesji, ani skrzyżowań nie mogę blokować?
Np jest wyjazd z jakiegoś osiedla i kawałek dalej są światła, to jeśli nie ma miejsca na tyle żebym nie przeszkodził pojazdom w wyjechaniu z tego osiedla, to mam stanąć w odpowiedniej odległości przed tym wyjazdem?
Na przejściach dla pieszych jest bezwzględny zakaz zatrzymania się?
Czytam to forum już dobrych parę godzin, ale co do wyżej opisanych sytuacji mam jeszcze wątpliwości.
Z góry dzięki za odpowiedzi.