Dziwaczne polecenie oraz klakson jako jedno ze światel

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dziwaczne polecenie oraz klakson jako jedno ze światel

Postprzez constantine_PL » czwartek 26 lipca 2007, 14:36

Witam,
Miałem zabawną sytuacje na egzaminie. Dostałem polecenie aby sprawdzić wszystkie znane mi światła co poszło mi w miarę sprawnie. Wszystkie światła zostały sprawdzone po czym Pani egzaminatorka powiedziała"czy wszystkie światła zostały sprawdzone?". Moja odpowiedź była oczywista ale ona jednak chciała mnie jakoś naprowadzić. Dała mi chwilę do namysłu a ja byłem trochę zmieszany jednak z odwagą powiedziałem że jest jeszcze światło - wewnątrz kabiny samochodowej.
Po irytacji na jej twarzy wiedziałem że to nie jest prawidłowa odpowiedź. Po czym za chwilę dodała. "A KLAKSON??"
Ja uprzejmie zadałem pytanie : "czy klakson to zalicza się do świateł".
Egzaminatorka miała zły dzień bo spojrzała na mnie z lekką pogardą.

Jeździłem już 40 minut ( W SIERADZU ) i w pewnym momencie kazała mi się zatrzymać. Wydała polecenie: "proszę wykonać manewr zawracania przy użyciu infrastruktury drogi np.bramy"
Infrastruktury drogi ? korciło mnie aby zapytać - "czy mogę się odbić od tego hydrantu który znajduje się naprzeciwko mnie"? Niestety powstrzymałem się od zadania tego pytania. Mogła je uznać jako bezczelne ale ta infrastruktura drogi bardzo mnie dobiła.
constantine_PL

Postprzez dp » czwartek 26 lipca 2007, 15:40

chodzilo o zabudowanie, kazdy dostaje takie zadanie, trzeba bylo wykorzystac jakies poszerzenie drogi ew. brame i zawrocic na 2 razy z uzyciem wstecznego raz (na przyklad) i zaliczone. ja zrobilem to na luku slepej uliczki, tyle ze zapomnialem o kierunkach przy tym manewrze :P na szczescie zostalem jedynie zbesztany :)
dp

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 lipca 2007, 18:02

Co do klaksonu, to miałeś obowiązek go również sprawdzić, kiedy sprawdzałeś światła. Jednak do świateł jak najbardziej nie można go zaliczyć. ;) :D A zatem pytanie "czy wszystkie światła zostały sprawdzone?" (z odniesieniem do niesprawdzonego klaksonu) zdecydowanie było niefortunne. Powinna była spytać "czy wszystko zostało sprawdzone?" itp.

Natomiast co do tej infrastruktury, to nie bardzo wiem, co Cię w tym rozśmieszyło. Tak to się nazywa! Mało tego - tak jest to ujęte w przepisach dotyczących przebiegu egzaminu.
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 26 lipca 2007, 21:19

rozporządzenie napisał(a):c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej -
możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury
drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) -
zawracanie
musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.

Infrastruktury drogi ? korciło mnie aby zapytać - "czy mogę się odbić od tego hydrantu który znajduje się naprzeciwko mnie"? Niestety powstrzymałem się od zadania tego pytania. Mogła je uznać jako bezczelne ale ta infrastruktura drogi bardzo mnie dobiła.

To dobrze, żeś nie zapytał. Uznałaby to pytanie nie jako bezczelne a utwierdziłaby się, że instruktor nie przygotował cię do egzaminu jak tego nie wiesz.
ella
Moderator

Re: Dziwaczne polecenie oraz klakson jako jedno ze światel

Postprzez dylek » czwartek 26 lipca 2007, 21:44

constantine_PL napisał(a): Po czym za chwilę dodała. "A KLAKSON??"
Ja uprzejmie zadałem pytanie : "czy klakson to zalicza się do świateł".

A co to jest ten "klakson" ?? :D:D:D:D W PORD chyba nie ma czegoś takiego i o ile jeszcze kandytowi na kierowcę uchodzi takie słownictwo - to jednak p. egzaminator powinna pytać o sygnał dźwiękowy, a nie o klakson, bo takie nazewnictwo obowiązuje w PORD :D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy