Egzamin na automacie ale w motocyklu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na automacie ale w motocyklu

Postprzez TomekW » środa 16 maja 2007, 12:03

Doczytałem że jest możliwość zdawania prawa jazdy kat. B na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów.
Chciałem się zapytać, czy może ktoś się orientuje czy istnieje analogiczny przepis dla kategorii A (lub A1) ?

Tytułem wyjaśnienia - odczuwam głęboką niechęć do motocyklowych skrzyń biegów, obecnie jeżdzę skuterem 50ccm, a z chęcią przesiadłbym się na 125ccm, z uwagi na większą elastyczność tych że.
--
Tomasz Wojtkowiak
TomekW

Postprzez cman » środa 16 maja 2007, 12:33

Heh, szczerze mówiąc ciekawa sytuacja. W zasadzie jest przepis ogólny, który mówi, że pojazd powinien być zapewniony przez osobę egzaminowaną, jeżeli egzamin przeprowadzany jest pojazdem z automatyczną skrzynią biegów. Nie jest tu powiedziane, że dotyczy to tylko samochodu osobowego. Choć to nietypowa sytuacja, wydaje mi się, że byłoby to możliwe, oczywiście skuter na egzamin musiałbyś zapewnić we własnym zakresie.
Nie jest natomiast nigdzie napisane, że tak jak w przypadku kat. B z ograniczeniem do automatycznych skrzyń biegów, wystarczy później zdać tylko egzamin praktyczny, żeby mieć bez ograniczenia, więc gdybyś później chciał mieć pełną kat. A1 lub A to pewnie musiałbyś robić cały kurs od nowa.
cman

Postprzez TomekW » środa 16 maja 2007, 12:41

To była by ciekawa wiadomość - muszę pomęczyć WORD.
Skuter na egzamin oczywiście bym zapewnił - i tak bym miał łatwiej niż posiadacze samochodów :)
"Stempelek" w dowodzie mi nie przeszkadza - i tak nie planuję kupować motocykla.
Oczywiście mam nadzieje że ograniczenie nie przeniesie się na inne kategorie (mam B) :)[/url]
--
Tomasz Wojtkowiak
TomekW

Postprzez cman » środa 16 maja 2007, 13:31

Nie no, ograniczenie na pewno się nie przeniesie, bo dane ograniczenie jest dopisywane do konkretnej kategorii w polu z kolumny 12.
Napisz co i jak, jak już odwiedzisz WORD.
cman

Postprzez TomekW » środa 16 maja 2007, 19:44

Odbyłem dziś rozmowę z dyrektorem poznańskiego WORDu. Dowiedziałem się że nie ma problemu (no prawie o czym niżej) ze zdaniem egzaminu na prawo jazdy kategorii A/A1 "Automat" (czyli na pojazdy ze skrzynią automatyczną).

Problemu prawie nie ma, bo ta egzamin należy zgłosić się z własnym pojazdem ze skrzynią automatyczną (z tym nie mam problemu). Pojazd musi być atestowany na pojazd egzaminacyjny, atest musi być potwierdzony odpowiednim wpisem w dowodzie rejestracyjnym.

Niestety ja nie mam najmniejszego pojęcia jak wygląda taki atest, jak się zdobywa, i jakie są wymagania względem motocykla egzaminacyjnego.

Czy może ktoś zna odpowiedź na to (następne) pytanie?
--
Tomasz Wojtkowiak
TomekW

Postprzez cman » czwartek 17 maja 2007, 09:53

Nie wiem o jaki "atest" mu chodziło, szkoda że od razu nie zapytałeś.
Motocyklom egzaminacyjnym nie stawia się jakichś szczególnych wymagań. Motocykl na kat. A1 powinien mieć silnik o pojemności co najmniej 75 ccm i mocy nie większej niż 11 kW, a na kat. A silnik o pojemności przekraczającej 120 ccm i mogący osiągać prędkość co najmniej 100 km/h. Wszystkie te dane są zapisane w dowodzie rejestracyjnym, a to są wszystkie wymagania dotyczące motocykli szkoleniowych i egzaminacyjnych.
cman

Postprzez TomekW » wtorek 29 maja 2007, 14:24

Po szczegółowym śledztwie ;) ustaliłem że skuter na kategorię A "Automat" musi spełniać następujące wymagania:

-minimalna pojemność silnika 120ccm
-osiągana prędkość min. 100 km/h

Te dwa warunki muszą być potwierdzone "Wyciągiem z Homologacji".

Dodatkowo skuter musi mieć zamontowaną z tyłu tabliczkę ze znaczkiem odblaskowym "L".

Więcej warunków nie ma.
--
Tomasz Wojtkowiak
TomekW

Postprzez TomekW » sobota 21 lipca 2007, 13:14

No niestety moje własne informacje okazały się nieprecyzyjne.

Dziś nie zostałem dopuszczony do egzaminu na skuterze. Naczelnik WORD stwierdził że zgodnie z przepisami skuter oprócz homologacji i L-ki musi mieć wpis w dowodzie rejestracyjnym o dopuszczeniu do bycia pojazdem egzaminacyjnym.
Tak że zaraz po teorii zaliczyłem wylot z sali :(

Dodam że gdy dowiadywałem się w WORD (bezpośrednio u tego samego naczelnika) o wpisie w dowodzie rejestracyjnym nie było mowy - niestety nie miałem tego na piśmie.
--
Tomasz Wojtkowiak
TomekW

Powrót do Egzamin na prawo jazdy