_Sylwan_ napisał(a):zuzanka według mnie to sprzęgło to nie błahostka. Z tego co tutaj piszesz wynika, że musiałaś długo czekać aż przejadą te 2 pociągi. Nawet sobie sprawy nie zdajesz jakie to bolesne dla tarczy sprzęgłowej (a zwłaszcza że w L-kach nie są one superowe). Według mnie prawidłowym zachowaniem w tej systuacji było by wrzucenie na luz i zaciągnięcie ręcznego. I nie mów nam że egzaminator Ci tego zabronił (no chyba że tego ręcznego nie było lub było nie sprawne). A jeżeli mówisz prawdę odwołaj się od tego wyniku jak najprędzej!
Sprzęgło przed światłami, czyli że pojechałam trochę na sprzęgle. A o hamulec ręczny się przyczepił przed przejazdem. Ja chciałam zrobić tak jak powinien raczej każdy kierowca. Staję przed przejazdem, zaciągam ręczny, daję na luz i wyłączam silnik. Spytałam się: Czy mogę wyłączyć silnik ? A on mówi: Że po co będę tak robić skoro mogę sobie dać na luz i trzymać tylko i wyłącznie nogę na hamulcu. staliśmy 12 minut. W dodatku było jeszcze pod górkę delikatnie, bo przejazd dosyć wysoko jest zrobiony, użycie ręcznego było tu całkowicie wskazane dla samego bezpieczeństwa. Przecież lepsza opcja była ta pierwsza o wyłączeniu całkowicie silnika.
zuzanka napisał:
Przyczepił się do tego , że na światłach podjechałam na sprzęgle zmieniając przy tym biegi .
Nie rozumiem troszkę...można jasniej to? Ale pokonywałas zakręt z wciśniętym sprzęgłem czy co?
Bo jak sie przejezdża przez duże skrzyżowanie jakieś na światłach to chyba można wcisnąc sprzęgło, by zmienic bieg, bo przeciez przez duze skrzyzowanie nie bedziesz chyba jechac na 1 caly czas? Czy o co chodzi, co konkretnie z tym sprzęgłem Question
Zgadza się, że należy zmienić bieg, ale nie do tego stopnia by mnie uwalić o to, że pojechałam chwile na sprzęgle przed światłami.
Zuzanka napisał:
Ale to jeszcze nic, bo jak dojechaliśmy do przejazdu kolejowego i akurat zamknięto szlabany , bo czekaliśmy aż przejadą dwa pociągi to nie kazał mi wyłączać silnika tylko stać na hamulcu , w dodatku jeszcze było z górki i ani nie mogłam zaciągnąć ręcznego, bo mi nie pozwolił
Stałaś na luzie czy na biegu?
Na luzie. Napisałam o tym na samym początku tej odpowiedzi.
I z tego taki jeden wniosek, że po prostu musiał coś na szybko wymyślić aby mnie uwalić, wpisać "N" i po egzaminie.
Pzdr.