plac manewrowy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » niedziela 01 lipca 2007, 11:42

Radbar1, warto by się tą sprawą zająć. ;) Egzaminatorzy nie mają prawa uskuteczniać tego, co opisałeś.
scorpio44

Postprzez radbar1 » niedziela 01 lipca 2007, 11:56

Scorpio no widzisz, szkoda że ja wcześniej tego nie przeczytałem. Za każdym razem każdy u nas odpowiadał że zna zasady bo każdy się bał. Ale fakt faktem instruktor mi nic takiego nie mówił , że musze znać zasady bo inaczej nie zostane dopuszczony. Myśle, że tym teraz mogą się zając instruktorzy z Wrocławia (dokładniej zbadać sprawe) , albo egzaminatorzy z Wrocławia niech się wypowiedzą jeśli jakis tu urzęduje. Niestety ta częśc w której egzaminator to mówi, nie jest filmowana :(

a trzeba znać wszystkie kontrolki, które się świecą na desce rozdzielczej (ABS, akumulator, itp.) Pytają o to wogóle

Mogą zapytać tylko o to co jest standardem w każdym samochodzie teraz .

Mnie nie pytali o żadną kontrolke nigdy., a 3 razy zdawałem
28.05 Egzamin teoretyczny zdany za pierwszym podejściem

30.06.2007 Praktyka zdana za 3 podejściem (górki mi się będą śnić chyba do końca życia :)

13.07.2007 Prawko do odbioru w urzędzie

25. 07.2007 Prawko w moich rękach :)
radbar1

Postprzez ania18 » poniedziałek 02 lipca 2007, 15:37

Mnie pytał czy można na pracującym silniku sprawdzić poziom oleju silnikowego. Dla tych co nie wiedzą--> trzeba wyłączyć silnik i odczekać chwilkę aż ostygnie ponieważ na włączonym może wyjść niedokładny wynik(? jakoś tak to było :) ).
Tak samo z płynem do chłodnicy- nigdy nie należy nachylać ryjka nad odkręconym korkiem płynu do chłodnicy gdy samochód "chodzi" -można się wtedy poparzyć.
leoniaczek napisał(a):a trzeba znać wszystkie kontrolki, które się świecą na desce rozdzielczej (ABS, akumulator, itp.) :?: Pytają o to wogóle :?:

Niby nie ma takiego formalnego obowiązku, ale kontrolki powinno sie znać, a już w szczególności od akumulatora. Przecież gdy zapalimy już samochód a kontrolka akumulatora nie zgaśnie to oznacza ze coś jest nie tak. To co będzieci sie świeciła ta kontrolka na czerwono a ty wsiądziesz i będziesz chciał przejechał pół polski? Wątpię że gdyby na egzaminie była taka sytuacja zdążył byś w ogole wyjechać z placu manewrowego :roll: Tak samo podobno niektorzy egzaminatorzy lubia "przypadkowo" nie domknac drzwi po wejsciu do samochodu. Kazdy kierowca powinnien przed ruszeniem sprawdzic czy wszystko jest ok(m.in. czy nie pala sie wlasnie czerwone kontrolki na desce) dlatego wyjezdzajac z placu z zapaloną kontrolka niedomknietych drzwi mozna po minucie oblac. Warto po wyjezdzie z gorki sprawdzic czy wszystko jest ok na desce.
Powinno sie jeszcze znac gdzie znajduje sie pasek klinowy(tym bardziej ze jest takie pytanie w testach :"co trzeba zrobic gdy w czasie jazdy swieci czerwona kontrolka akumulatora" i tam wlasnie jest odpowiedz ze rowniez nalezy sprawdzic naciag paska klinowego. To jak na to wpadniesz skoro sie niewiesz co oznacza ta kontrolka ? :shock: ) , silnik, akumulator, mnie nawet instruktor pouczyl jak zmienic zarowki swiatel w puncie(ponoc ktos z jego kursantow byl o to zapytany) --> większosc sadzi ze trzeba zdiac klosz od zewnatrz a z tego co pamietam trzeba odkrecic je od srodka.
Gdyby nawet ta wiedza nie przydala wam sie na egzaminie to przeciez za nie dlugo chcecie byc samodzielnymi kierowcami prawda? kazdy mniej wiecej powinnien sie orientowac co znajduje sie pod maska- moze wam sie to kiedys przydac :wink:

radbar1 napisał(a): Ale sam też widziałem jak jedna panienka maski nie umiała otworzyć. To dopiero jest masakra :)

Was to smieszy moze ale ja tez nie potrafilam otworzyc maski na pierwszym egzaminie. Szarpalam sie z nia troszke a pelno gapiow patrzylo na mnie z pogarda :evil: Zupelnie nie umialam znalezc tego jezyka. A bylo tak dlatego ze na kursie przenigdy nie otwieralam sama maski :roll: Zrobil to instruktor za mnie dokladnie 2 razy. Co innego wiedziec teoretycznie jak to sie robi a co innego jak to komus wychodzi :/ Tak samo z wycieraczkami zawsze za mnie je wlaczal wiec musialam na egzaminie sama sie domyslac w ktora strone ta wajhe jak mocno trzebna pchnac. Ja tez ci moge podac przepis na pieczona kaczke w sosie koperkowym ale skoro nikt ci tego dokladnie nie pokaze(lub 5 razy nie zepsujesz) to jestem pewna ze nawet nie bedziesz mial pojecia jak sie za to wziasc, wiec najpierw pomysl nad przyczyna a potem kogos wysmiewaj :evil: Ech znowu mnie ktos wkurzyl :mad2:
Mam już dość myślenia o prawku
ania18

Postprzez leoniaczek » poniedziałek 02 lipca 2007, 15:52

Ale ja znam wszystkie kontrolki :D tylko tak się spytałem, żeby wiedzieć, czy ktoś już miał sytuację z tym na egzaminie i czy egzaminator może mnie o nie spytać :D
Prawo jazdy kategorii B :D
leoniaczek

Postprzez radbar1 » poniedziałek 02 lipca 2007, 17:33

Ja narzekam na swoją szkołe nauki jazdy ale ty to Aniu musiałas mieć jakąs niesamowitą naprawde :) Pierwsze co to nauczyłem się otwierać maske i sprawdzać wszystko :) Zresztą wszystko co na egzaminie jest chciałem sam zrobić zanim na egzamin pójde a wiedziałem , że egzaminator za mnie maski nie otworzy :)
28.05 Egzamin teoretyczny zdany za pierwszym podejściem

30.06.2007 Praktyka zdana za 3 podejściem (górki mi się będą śnić chyba do końca życia :)

13.07.2007 Prawko do odbioru w urzędzie

25. 07.2007 Prawko w moich rękach :)
radbar1

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy