omijanie bardzo pilne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

omijanie bardzo pilne

Postprzez LAMBERA » piątek 29 czerwca 2007, 19:33

jutro mam egzamin wiec prosze o pomoc
1) czy jesli jedzie przede mną rowerzysta w miescie i jest ciagła to czy moge go wyprzedzic ? ja uważam że nie
2) jeśli omijam samochody (nie wyprzedzam tylko omijam) ktore stoja na poboczu ale wystają na jezdnie i zeby ich niezachaczyć musze je ominąć to czy manewr ten sygnalizuje tylko lewym kierunkowskazem czy tez powinnam zjeżdając z powrotem na swój pas włączyć prawy kierunkowskaz? miałam dwóch instruktorów i każdy mówi co innego
LAMBERA

Postprzez dylek » piątek 29 czerwca 2007, 19:50

@1) Zgadzam się z Tobą
@2) Sygnalizujesz każdą zmianę pasa ruchu lub kierunku jazdy. Zgodnie z tą definicją jeśli omijanie nie wiąże się z wjechaniem na sąsiedni pas to nie musisz wcale włączać kierunkowskazu. Jeśli natomiast musisz wyjechać na sąsiedni pas to należy to zasygnalizować. Powrót spowrotem na swój pas to też zmiana pasa ruchu, więc powinien być zasygnalizowany ;)
Ja swoim kursantom tłumaczę, że jak miga w lewo by wjechać to ma migać w prawo jak wraca ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ella » piątek 29 czerwca 2007, 19:51

ella
Moderator

:))))

Postprzez LAMBERA » sobota 30 czerwca 2007, 15:08

Bardzo Wam dziękuję zdałam egzamin i to za I razem i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa :)))
LAMBERA

Powrót do Egzamin na prawo jazdy