Teoria - mam problem - pomóżcie!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Teoria - mam problem - pomóżcie!

Postprzez Ala » czwartek 28 czerwca 2007, 20:36

Dziś poprzeglądałam sobie testy na stronie http://www.grupaimage.com.pl/testy/ chyba ogólnie znanej. No i odkryłam tam pytania, które różnią się od tych, które mam na płytce pożyczonej od koleżanki (zdawała rok temu).

Moje pytanie, czy ta pożyczona płytka sprzed roku może byc nieaktualna, czy ta stronka ma nieaktualne pytania. Na tejże stronce natknęłam się na pytanie o prędkość na drodze ekspresowej - na zdjęciu pokazany maluch, a prawidłowa odpowiedź to 100km/h. To chyba nie jest poprawne, co?
Ala

Postprzez cman » czwartek 28 czerwca 2007, 20:44

Część pytań jest na pewno nieaktualna: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8707
A to z drogą ekspresową jest raczej akurat prawidłowe, jeżeli jest to droga jednojezdniowa.
cman

Postprzez krzywy1607 » czwartek 28 czerwca 2007, 20:46

Bo ten maluch pewnie jechał po drodze ekspresowej jednojezdniowej. I wtedy to jest 100 km/h. A jesli bylaby dwujezdniowa to max 110 km/h ;]

A co do tych pytan z przed roku to roznia sie niektore pytania z pierwszej pomocy no i oczywiscie o światła mijania które teraz trzeba miec zapalone przez cały rok :P

Jesli sie myle niech ktos poprawi ;]

P.S. Dopiero 16 lipca zapisuje sie na egzamin :P
krzywy1607

Postprzez Ala » czwartek 28 czerwca 2007, 21:18

Dzięki. Mówiąc o nieaktualnych pytaniach, nie miałam na myśli tych z pomocy przedmedycznej i świateł mijania, bo te na mojej płytce są na bank nieaktualne, a na podanej przeze mnie stronie akurat zaktualizowane.

Ale zaskoczył mnie ten maluch. Tak to jest, jak się człowiek tylko na podstawie jakichś testów uczy. Naprawdę nie miałam pojęcia, że prędkość na ekspresowej zależy też od ilości jezdni... Myślałam, że to zawsze 110. Ale ja zielona jestem, a niedługo egzamin. Ale wstyd... :oops:

Z czego zatem Wy przygotowywaliście się do teorii?
Ala

Postprzez krzywy1607 » czwartek 28 czerwca 2007, 21:30

30 h lekcyjnych na kursie (co prawda troche mi sie nudziło :D)
do tego dali mi taka ksiazke na kursie (troche poczytałem)
Predkości akurat łatwo jest sie nauczyc :P

P.S. Jak masz niedługo egzamin a takiej rzeczy nie wiedziałas to troche sobie powtórz ;] (albo przejrzyj wszystkie pytania)
Ja sie uczyłem testu tak: Rozwiazywałem pokolei wszystkie pytania. Te w których miałem błedy (zapisałem nr-y) powtarzałem sobie :D
Najlepszy sposób na teorie :P
krzywy1607

Postprzez starek » czwartek 28 czerwca 2007, 21:34

Ala napisał(a):Ale zaskoczył mnie ten maluch. Tak to jest, jak się człowiek tylko na podstawie jakichś testów uczy. Naprawdę nie miałam pojęcia, że prędkość na ekspresowej zależy też od ilości jezdni... Myślałam, że to zawsze 110. Ale ja zielona jestem, a niedługo egzamin. Ale wstyd... :oops:

Hej, no maluchem się 100 wymęczy od biedy :P

Dziwi mnie, że nie dostałaś od swojego ośrodka książeczki z testami. W środku są tam wpięte tablice ze wszystkimi znakami, m.in. jest tam znak D-39, z którym powinnaś się zapoznać, bo on właśnie pokazuje maksymalne dozwolone prędkości na różnych typach dróg.

No a jak sieprzygotować na egzamin teoretyczny? Uczyć! Chodzić na wykłady + rozwiązywać testy + rozumieć zasady ruchu drogowego = wynik pozytywny gwarantowany
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Postprzez barbra » czwartek 28 czerwca 2007, 21:38

Testy są pomocne,ale najważniejsze,by nie uczyć się ich na pamięć!!!
Kiedy zgadywałam odpowiedzi,albo nie rozumiałam pytań,korzystałam z podręcznika dla kat.B ,albo zaglądałam na tutejsze forum i analizowałam prawo drogi...powodzenia :wink:
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez dylek » czwartek 28 czerwca 2007, 21:49

barbra napisał(a): zaglądałam na tutejsze forum i analizowałam prawo drogi...

Sorry za off topic, ale nie mogę się powstrzymać :D:D:D:D
Czy tylko mi to "prawo drogi" skojarzyło się z prawem buszu ?? :D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Necronomicon » czwartek 28 czerwca 2007, 21:54

Ala napisał(a):

wrzucilem aktualny test na rapishare, prosze

http://rapidshare.com/files/39908604/Testy_na_prawo_jazdy_KWIECIEN_2007.exe.html

a tak w ogole to barbra ma racje..., nie uczcie sie testow na pamiec, gdyz podczas egzaminu, w stresie mozna na prawde dac ciala
sam ostatnio mialem podobna sytuacje :) otoz przedwczoraj mialem egzamin teoretyczny - mialem wykute wiekszosc pytan na pamiec, problemy mialem z z jakimis 20 pytaniami na 490 - mialem nadzieje, ze akurat zadne z nich sie nie trafi na egzaminie - mylilem sie :D -akurat mialem 3 ^^, ale nic - zapisalem sie na kolejny (dzisiejszego dnia) przez dzien i noc postanowailem sie bardziej przylozcy i te pytania na prawde zrozumiec - udalo sie..., 0 bledow :)

teraz za 30 dni praktyka..., nie ukrywam, ze sie troche boje :P

jeszcze taka moja refleksja co do testow..., dobre sa te z gazety prawnej, gdyz jest mozliwosc wyboru poszczegolnych dzialow i odpowiadanie z nich... a dzialy przdstawiaja sie nastepujaco:

sytuacje nietypowe
technika kierowania pojazdem
obsługa pojazdu
uzywanie pojazdu
zachowanie przy znakach ogóln. zast.
predkosc, hamowanie
uzywanie swiatel i sygnalow
zachowanie wobec pieszego
manewry na drodze
pierwszenstwo przejazdu
pierwsza pomoc
zachowanie przy znakach spec.

nawiazujac do owych testow - bardzo dobra metode jest nauka wlasnie dzialow a nie nauka poprzez wybor egzaminu probnego
Necronomicon

Postprzez barbra » czwartek 28 czerwca 2007, 22:31

Czy tylko mi to "prawo drogi" skojarzyło się z prawem buszu ?? :D:D:D

Jakby brać na serio wszystkie odpowiedzi,to masz rację,że mogłoby to być, tak jak piszesz,ale miałam tu kilku "swoich"moderatorów,którzy jednak kierowali się prawem drogi ...na poważnie, tzn.zgodnie z przepisami ruchu drogowego(i ich się trzymałam) :wink:
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez ella » czwartek 28 czerwca 2007, 23:25

Tak to jest, jak się człowiek tylko na podstawie jakichś testów uczy. Naprawdę nie miałam pojęcia, że prędkość na ekspresowej zależy też od ilości jezdni... Myślałam, że to zawsze 110. Ale ja zielona jestem, a niedługo egzamin. Ale wstyd...

Twoja niewiedza świadczy o szkole w której się uczyłaś. Po 30 godzinach dobrych wykładów te podstawowe wiadomości miałabyś opanowane. Najlepiej zamiast ćwiczyć na testach poczytaj najpierw podręczniki dla kategorii B. Powinni taki dać Tobie na kursie. A sama wtedy zobaczysz o ile łatwiej będzie ci się rozwiązywało testy.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 29 czerwca 2007, 00:27

Barbra, Dylek prawdopodobnie (tak jak i ja zresztą :D) nigdy nie spotkał się z określeniem "prawo drogi". ;) Chociaż z drugiej strony jest to poręczniejsze (bo krótsze), niż "zasady ruchu drogowego" itp. No ale raczej się tak nie mówi.
scorpio44

Postprzez barbra » piątek 29 czerwca 2007, 06:23

No wlaśnie,sama zastanawiam się skąd mi to określenie się wzięło.Dzięki za sprostowanie,bo to taki spontaniczny odruch "świeżego" kierowcy -do "prostowania przepisów" :D :D Ale moderatorzy czuwają i nie da się zejść na manowce.Dzięki.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Powrót do Egzamin na prawo jazdy