okulary przeciwsłoneczne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez dylek » piątek 06 kwietnia 2007, 08:32

Ja mam jednego kursanta, który jeździ w przeciwsłonecznych.... Problem z takim delikwentem jest w zasadzie tylko jeden :) Nie widać gdzie on patrzy przy dojeździe do skrzyżowania lub przy zmianie pasa ruchu :D Sądzę, że może to egzaminatorom troszkę przeszkadzać, bądź ich irytować...
Pozdrawiam
dylek
Moderator

Postprzez bkt » piątek 06 kwietnia 2007, 10:14

scorpio44 napisał(a):
pcuryllo napisał(a):mi sie jednak wydaje, ze okulary tak zancząco nie wpływają na bezpieczeństwo jazdy

Mniej więcej tak samo znacząco, jak włączone światła mijania (tyle że okulary nam, a światła innym). Ale jak ktoś na własnej skórze się nie przekonał, tego słowami się nie przekona (dokładnie tak jak ze światłami). Ale jak konkretny egzaminator potraktuje te okulary, to cholera jedna wie. ;) :D

Tzn znacząco pozytywnie czy znacząco negatywnie? :) Bo swiatla mijania moga Cie oslepic ale tez moga byc bardzo pomocne. :)
bkt

Postprzez scorpio44 » piątek 06 kwietnia 2007, 11:03

Nie znam negatywnego wpływu świateł mijania. A z tym oślepianiem to weź nas nie rozśmieszaj. :D (Tylko błagam, nie zaczynajmy znowu dyskusji na ten temat...).
A okulary mogą mieć negatywny wpływ jedynie wtedy, kiedy jest zbyt ciemno na ich używanie. To oczywiste. ;) :D W przeciwnym razie zawsze będą miały pozytywny (co ważne - nie tylko wtedy, kiedy jedziemy pod słońce, ale zawsze i wszędzie w pogodny, jasny dzień).
scorpio44

Postprzez pcuryllo » piątek 06 kwietnia 2007, 11:16

A okulary mogą mieć negatywny wpływ jedynie wtedy, kiedy jest zbyt ciemno na ich używanie

Ja bym sie tu tez nie zgodzil, poniewaz sa rozne okulary przciwsloneczne, w nocy moga rozjasniac droge, ale w tym temacie nie oto chodzi.

Ja osobiscie proponuje przyjsc na egzamin bez okularów, za to napewno egzaminator nie uleje. A pozniej, jak juz bedziesz miec prawo jazdym rob co chcesz. :D
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez bkt » piątek 06 kwietnia 2007, 13:42

Nie chcesz mi chyba powiedziec, ze samochod podjezdzajacy pod lekkie wzniesienie z naprzeciwka nie oslepi Cie swiatlami mijania?
bkt

Postprzez scorpio44 » piątek 06 kwietnia 2007, 16:02

W dzień raczej nie oślepi. A jeżeli Ciebie w dzień oślepiają światła mijania, to masz kolejny argument za tym, żeby jeździć w okularach. :D :D Czy możemy nie ciągnąc już off topa?
scorpio44

Postprzez kopan » sobota 07 kwietnia 2007, 08:19

Okulary przeciwsłoneczne poprawiają bezpieczeństwo i uniemożliwiają ocenę zachowania egzaminowanego.
Egzaminowany patrzy na drogę ale egzaminator by ocenić jak ten egzaminowany patrzy, gdzie patrzy musi mu spojrzeć na oczy.

Więc takie okularki uniemożliwiają pracę egzaminatorowi.

Bez okularów też się da jechać no chyba że to foto-chromy korekcyjne okulary.
Egzaminator na egzaminie powinien polecić zdjęcie okularów przeciwsłonecznych.
kopan

Postprzez scorpio44 » sobota 07 kwietnia 2007, 13:38

Wcześniej pisał już o tym Dylek, a ja przyznam, że nigdy wcześniej jakoś nie przyszło mi to do głowy, a jest to jak najbardziej przekonujące, bo faktycznie wtedy nie widać dokładnie, gdzie delikwent patrzy.
scorpio44

Postprzez dialer » wtorek 15 maja 2007, 14:24

Mam pytanie, nie wiem czy było ono poruszane. Pomyślałem, że wrzucę to tu, bo to pokrewny temat.

Czy jeżeli na egzaminie, w razie, gdyby świeciło słońce w oczy i nie przysłoniłbym przedniej szyby tym daszkiem to czy egzaminator miałby prawo mnie oblać?
dialer

Postprzez scorpio44 » wtorek 15 maja 2007, 18:19

Nie słyszałem o takim obowiązku. ;) :D Ja np. ani razu w życiu nie korzystałem z daszka/zasłonki (może głównie dlatego, że zawsze jeżdżę w okularach i nie odczuwałem takiej potrzeby). To ma być rzecz pomocna dla Ciebie i Ty decydujesz, czy odczuwasz taką potrzebę, czy nie.
scorpio44

Postprzez rzeznik » wtorek 15 maja 2007, 19:13

Hm... Nie ma przepisu, ktory zabranialby noszenia okularow przeciwslonecznych w czasie egzaminu. Wrecz czasem to poprawia bezpieczenstwo jazdy (bo slonce nie daje tak mocno po oczach).
Ewentualnie po wejsciu do samochodu mozna grzecznie zapytac egzaminatora czy bedzie mu przeszkadzala obecnosc takich okularow na nosie zdajacego :lol:
B C D
rzeznik

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy