Niestety oblany egzamin:(:( POMOCY

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Niestety oblany egzamin:(:( POMOCY

Postprzez kukiel » czwartek 15 lutego 2007, 13:51

Witam 14 lutego zdawalem egzamin na prawo jazdy kategorii B. Niestety łuk okazal sie porazka. Błąd polegal na tym ze nie zmiescilem sie w kopercie tam gdzie trzeba zaparkowac. I mam teraz takie pytanie jak zrobic zeby sie w niej zmiescic zeby wyczuc odleglosc od slupka<jazda tylem> przedni zderzak mi wystawal.
kukiel

Postprzez ania18 » czwartek 15 lutego 2007, 14:11

Musisz lukać też do przodu. Jak zauważyc że maska sie schowała powoli zacznij hamowac. Z tyłu właściwa pozycja wygląda tak jakby ciut brakowało do uderzenia słupka. Najlpiej jak będziesz ćwiczył to ustaw sobie auto porządnie na środku. Wysiądź z auta idź sprawdzić pozycje, jeśli wystajesz podciągnij auto żeby było idealnie na środku. Potem znowu oględziny. W momencie kiedy będzie faktycznie na środku, wsiadasz do auta i przypatrujesz się pozycji w jakiej stoją słupki. Zapamiętaj ją dobrze. Potem już normalna jazda do przodu i do tyłu. Za każdym razem jak pokonasz cały łuk oceń swoją pozycje. Potem adekwatnie do tego zatrzymuj sie dalej/bliżej. Po paru takich rundach będziesz idealnie wiedział kiedy to zrobić. Mi wystarczyło pare "zerknieć" i potem już nie miałam żadnych problemów. Najważniejsze to ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Powodzenia :wink:
Mam już dość myślenia o prawku
ania18

Postprzez karolina1 » czwartek 15 lutego 2007, 15:59

Powiem Wam, że ja zawsze miałam z tym trudności. Na początku patrzyłam do tyłu, ale nie mogłam wyczuć tej odpowiedniej odległości, więc przerzuciłam się na patrzenie do przodu, tak jak proponuje Ania. I niestety dało to taki efekt, że regularnie wjeżdżałam na tyny słupek. Znów zaczęłam więc patrzeć wyłącznie do tyłu i po prostu ćwiczyłam to ile wlezie i pomogło :) Dobrze mówisz, że to jest kwestia zapamiętania odpowiedniego momentu, gdy zbliżasz się do tylnego słupka. W ogóle, jak dla mnie przynajmniej, jest to dosyć trudne zadanie. W tej chwili jak zdarza mi się podobna sytuacja w mieście, to wolę już zatrzymać samochód, wysiąść i zobaczyć, czy mogę jeszcze cofnąć. Niestety, na egzaminie wysiadać podczas wykonywania tego manewru nie można :(
Obrazek
karolina1

Postprzez madzior_ka » piątek 16 lutego 2007, 17:52

ja patrzę wyłacznie do tyłu i jakoś wraz z ćwiczeniami zapamiętałam ta odległosc i jest ok, jak jadę to wydaje mi się, że już wjeżdżam na ten słupek i zatrzymuję w ostatniej chwili a tak napraqde to wtedy autko jest w środku, jak nie jestem pewna to szybciutko lukam to przodu i kontroluję czy nic nie wystaje i STOP:)
madzior_ka

Postprzez lili77 » niedziela 18 lutego 2007, 12:29

trzeba po prostu nabrac wprawy.. wyczucie jest w tej sytuacji najwazniejsze. nie wiem czemu tak duzo osob ma z tym problemy.. ja jezdzilam poprawnie plac juz od 4-5 podejscia po prostu zapamietalam to co do mnie mowil egzaminator i robilam wszystko zgodnie z jego wskazowkami- cala filozofia. jak bedziesz cofala do tylu wjedziesz w koperte i bedziesz widziala ze slupek jest juz bardzo bardzo blisko tylu samochodu (jedz baaardzo powoli) to zatrzymaj auto wtedy gdy bedzie Ci sie wydawalo ze jeszcze sekunda i uderzylabys w slupek :)
egzamin 14.02.2007 walentynki
teoria 0 bledow
plac +
miasto +
blondynka
lili77

Postprzez kamiles » niedziela 18 lutego 2007, 14:35

lili77 napisał(a):jak bedziesz cofala do tylu

a można cofać inaczej? :lol:
sorry za off topa, ale nie mogłam się powstrzymać :wink:
kamiles

Postprzez paulek_88 » niedziela 18 lutego 2007, 17:34

koperte można opanować tylko patrząc w przód - przynajmniej w moim wypadku... ale to znam tylko z jazd, bo ostatni egzamin ( uwalony na mieście ) to zupełna pusta...zamroczyło mnie i nie wiem jak udało mi się wybrnać z plcu - jutro walcze znów trzymajcie kciuki :roll:
paulek_88

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 19 lutego 2007, 00:12

Ja również się nie powstrzymam przed jeszcze jednym:
lili77 napisał(a):ja jezdzilam poprawnie plac juz od 4-5 podejscia po prostu zapamietalam to co do mnie mowil egzaminator i robilam wszystko zgodnie z jego wskazowkami

W drugą stronę dość często zdarzały się pomyłki, ale nazwanie instruktora egzaminatorem chyba po raz pierwszy. ;) :D
scorpio44

Postprzez disaster » wtorek 20 lutego 2007, 00:15

Cóż, biorąc pod uwagę, że tak koperta to półtorej Corsy na długość, ciężko się w niej nie zmieścić.
Podpowiem, żebyś zwrócił uwagę na słupki na początku koperty jak na czuja nie umiesz..
Jak przód samochodu schowa się za tym słupkiem, to możesz się swobodnie zatrzymać.
disaster

Postprzez Sebul » wtorek 20 lutego 2007, 20:35

jak bedzie tylni bardoz blisko ciebie to hamuj ;]
Sebul

Postprzez poltergeist065 » poniedziałek 26 lutego 2007, 16:19

ja mam 3 x nie mialem z tym zadnego problemu, robilem to z zamkniętymi oczami, a ostatnio.. nawet po prostej nie mogłem ujechac, tragedia
poltergeist065

Postprzez klaudynka_r-na » niedziela 08 kwietnia 2007, 21:48

Witam!!!
Ja za niezmieszczenie się w kopercie oblałam drugi egzam, wszyscy mówią że trzeba jeździć na placu na wyczacie a ja tak nie potrafię. Wyuczyłam się łuku na pamięć ( choć uważam, żę trochę różni się od tego w WORDZIE). Z łukiem zawsze miałam problem, na godzinach w trakcie kursu i na egzaminach ( za 3zdałam). Ale może dlatego że mam poważną wadę wzroku.Musisz zobaczyć na jakiej odległości od słupków możesz stać i ty;le. Nic więcej nie mogę powiedzieć. Sam musisz się tego nauczyć
Pozdrawiam /;)
klaudynka_r-na

Postprzez Aga8207 » czwartek 12 kwietnia 2007, 15:34

jak masz wade wzroku to chyba jeździsz w okularach i wtedy widzisz chyba dobrze nie a poza tym ktoś już napisał wcześniej; koperta jest duża
Aga8207

Powrót do Egzamin na prawo jazdy