Zmiana przepisów odnośnie egzaminu teoretycznego

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana przepisów odnośnie egzaminu teoretycznego

Postprzez Ash » wtorek 20 marca 2007, 21:44

Witam, jak wszyscy wiedza mają zostać wprowadzone nowe przepisy. Jednak zastanawia mnie, czy jak juz się ktoś zapisze, to czy po jego zapisie, będąc już w trakcie szkolenia na "starych" zasadach, gdy wprowadzone zostaną nowe przepisy, czy zdaje nowy zy stay rodzaj egzaminu. Bo słyszałam, że nawet jak się już jest zapisanym, w momencie imany przepisów zdaje się nowy egzamin, ale wydaje mi się to nielogiczne...???
Ash

Postprzez ella » wtorek 20 marca 2007, 22:12

Jak wchodziły nowe przepisy w styczniu 2006 roku to nikt nie pytał jak się rozbiło kurs czy z parkowaniem na placem czy bez. Zmiana obejmowała wszystkich. Tu może być tak samo. A na 100% dowiemy się jak podpiszą ustawę. Teraz możemy pogdybać :)
ella
Moderator

Postprzez wiesniak » wtorek 20 marca 2007, 22:40

W jednym czasie mogą obowiązywać tylko jedne kryteria przeprowadzania egzaminu, więc jeszcze bardziej nielogiczne jest przeprowadzanie w tym samym czasie egzaminów po staremu i po nowemu. Poza tym nowe przepisy nie wchodzą z dnia na dzień...
wiesniak

Postprzez Ash » środa 21 marca 2007, 20:36

hmm... z jednej strony mogloby to byc trudne do wprowadzenia w życie, ale nie nielogiczne, bo to tak samo jakby ktos sie szkolil do matury 2 lata wg starych kryteriow, a nagle wprowadziliby nowe i kazali zdawac mature nowa, gdy wymagania jej sa zupelnie inne i przez 2 lata uczylo sie czegos innego... troche bardziej drastyczny przyklad ale zasada ta sama... Tak czy inaczej, jak juz to ujęliście- możeby tylko gdybać, zobaczymy co ustalą "wyżej". Dzieki za odpowiedz!
Ash

Postprzez Ad_aM » czwartek 22 marca 2007, 00:20

Przecież zawsze w takim wypadku jest vacatio legis i każdy zdąży zrobić kurs i podejść do egzaminu raz jeśli będzie zaczynał kurs odpowiednio wcześnie. Potem należy iść nowymi zasadami tak, aby kurs zakończyć już po zmianie przepisów
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Testy testami..

Postprzez Brunet » poniedziałek 26 marca 2007, 12:04

A może zamiast panikować lepiej wziąć książkę i pouczyć się trochę przepisów?
Nawet jeśli wejdą nowe testy, to będą dotyczyły tych samych przepisów.
Życzę powodzenia :wink:
Brunet

Postprzez kwito » poniedziałek 26 marca 2007, 20:33

Ad_aM napisał(a):Przecież zawsze w takim wypadku jest vacatio legis i każdy zdąży zrobić kurs i podejść do egzaminu raz jeśli będzie zaczynał kurs odpowiednio wcześnie. Potem należy iść nowymi zasadami tak, aby kurs zakończyć już po zmianie przepisów

w sumie to się z Tobą zgadzam, bo o przepisach na ogól wiadomo odpowienio wcześniej, więc Ci co są w trakcie kursu powinni spokojnie zdążyć go skończyć przed ich wprowadzeniem, a Ci którzy sie boją że nie zdążą, mogą sobie poczekać z zapisem na kurs do czasu ich wprowadzenia...
ale z drugiej strony ja zaczynalem kurs w październiku 2005r. jeszcze cały czas nie było wiadomo czy i kiedy wejdą nowe przepisy, jak się okazało już napewno że będą od 10.01.2006 byłem w połowie jazd, i wtedy nagle musiałem się uczyć na nowo łuku, parkowań, ale jakoś sobie poradziłem, gorzej mieli Ci którzy mieli pierwszy egzamin na starych zasadach, a poprawkę na nowych...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Powrót do Egzamin na prawo jazdy