Start z kategorii "B" na kategorię "D"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Start z kategorii "B" na kategorię "D"

Postprzez GUMMI » czwartek 11 stycznia 2007, 12:17

Mam pytanko do bardziej doświadczonych forumowiczów - czy dobrym pomysłem jest robienie kategorii D kiedy posiada się tylko kat. B? Czy lepiej jednak przejść przez kat.C, czy też nie ma to dużego znaczenia?
Będę wdzięczny za wypowiedzi na ten temat po startuję na kat. D i zastanawiam się czy jest sens robić najpierw kat.C.
GUMMI

Postprzez cman » czwartek 11 stycznia 2007, 13:13

Jeśli nie potrzebujesz do niczego kat. C to raczej nie ma sensu jej robić, lepiej zrób od razu kat. D, jeśli tylko jej potrzebujesz. Jeśli masz kat. C to kurs na kat. D jest tańszy (mniej jazd) i odwrotnie, jeśli masz kat. D to kurs na kat. C jest tańszy - gdybyś jednak chciał zrobić.
cman

Postprzez GUMMI » czwartek 11 stycznia 2007, 13:22

Dzięki za odpowiedź. Problem w tym, że zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem kategorii C (widzę że jest więcej ofert pracy dla posiadaczy tej kategorii) a słyszałem, że łatwiej jest zrobić kat. C niż D gdy posiada się tylko kat. B.
Pozdro!
GUMMI

Postprzez cman » czwartek 11 stycznia 2007, 14:24

Zależy co rozumieć przez łatwiej, egzamin jest taki sam, niezależnie od tego jakie się ma kategorie. Natomiast kurs, to tak jak pisałem, jest mniej godzin do wyjeżdżenia, a tym samym kurs jest tańszy. Jedynie w zależności od kolejności kosztowałoby Cię to trochę więcej lub trochę mniej. Tzn. jeśli najpierw zrobiłbyś D, a potem C, to łącznie zapłacisz jakieś 12% więcej, niż gdybyś zrobił najpierw C, a potem D.
Jak wygląda sprawa na rynku pracy, to za bardzo się nie orientuję, ale chyba najczęściej potrzebują ludzi z C+E, a nie samym C.
cman

Postprzez GUMMI » czwartek 11 stycznia 2007, 15:19

Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji. Po badaniu lekarskim dostałem orzeczenie o zdolności na 10 lat (przyznałem się że mam lekkie nadciśnienie - teraz pluję sobie w brodę!!!). Zastanawiam się czy nie iść do innego lekarza i uzyskać zaświadczenie bezterminowe (bez głupiego gadania o chorobach ;-) i dolegliwościach) a potem zamienić zaświadczenia przy składaniu dokumentów na egzamin. Myślicie że to dobry pomysł?
GUMMI

Postprzez cman » czwartek 11 stycznia 2007, 15:38

Trudno powiedzieć czy dobry pomysł. A ile czasu minęło od tego badania? Bo kopia badania jest przesyłana do jakiejś tam centralnej ewidencji i nie wiem czy ktoś się tymi poszczególnymi badaniami interesuje, ale gdyby się zainteresował to mogłyby być problemy.
cman

Postprzez GUMMI » czwartek 11 stycznia 2007, 15:56

Badania robiłem w poniedziałek w tym tygodniu więc minęły 4 dni. Spróbuję pójść jutro do ośrodka i jakoś wydostać te papiery jeśli nie jest jeszcze za późno. Dzięki za odpowiedzi!
GUMMI

Powrót do Egzamin na prawo jazdy