Parkowanie prostopadłe wjazd tyłem-czy mieliście?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie prostopadłe wjazd tyłem-czy mieliście?

Postprzez ania18 » poniedziałek 09 października 2006, 18:32

Za niedługo mam egamin ( dokładnie 25.10 :wink: ) właściwie kursik już prawie skończyłam. I tak czym bliżej egzaminu tym bardziej o nim rozmyślam i niedawno sobie uświadomiłam że przecież niemiałam nigdy parkowania tyłem ani prostopadłego ani skośnego. Tylko w zatoczke umie wjeżdżać na wstecznym.
Może niemartwi mnie brak tej umiejętności (chłopak mnie nauczy jak zdam prawko :wink: ) ale boje się żeby egaminator niewyjechał mi z takim zadaniem. Jeśli tak się stanie to zapewne mam posprzątane.
Z tego co wiem na starych zasadach wjazd tyłem był elementem obowiązkowym w jednym z zestawów. A teraz jak to wygląda? Macie takie motywy na egzaminie że wam gostek mówi prosze wjechać tyłem? I wogóle kto się tego uczył na kursie(na nowych zasadach)?
Może to ja tylko jestem wyjątkiem :roll:
ania18

Postprzez Tulla » poniedziałek 09 października 2006, 19:07

widziałam jak po powrocie z miasta egzaminator kazal kursantce tak zaparkowac na placu wordu :shock: . Minę miała nieciekawą, ale okazalo się, ze to nie jest brane pod uwagę i egzaminator jej pomógł :)
Tulla

Postprzez lemming » poniedziałek 09 października 2006, 19:22

Mi instruktor podczas dodatkowych jazd przed 2 egzaminem powiedział, że prostopadłego i skośnego tyłem nie ma
1. 26.08.06 - Oblane [miasto]
2. 29.09.06 - Oblane [plac]
3. 5.10.06 - Zdane | 18.10.06 - Odebrane
lemming

Postprzez Nazgulek » poniedziałek 09 października 2006, 19:55

lemming napisał(a):Mi instruktor podczas dodatkowych jazd przed 2 egzaminem powiedział, że prostopadłego i skośnego tyłem nie ma

Mój instruktor mówił, że niby nie robią na egzaminie prostopadłego tyłem, ale nigdy nie wiadomo na kogo trafię i zawsze lepiej poćwiczyć. Niektórzy twierdzą, że to bardziej podchodzi pod zawracanie.
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez Vonstock » poniedziałek 09 października 2006, 21:26

W Tarnowie akurat kilka razy się zdarzyło że ludzie parkowali tyłem ale to już jak odstawiali L`ki tylko nie wiem czy to im sie to do egzaminu liczyło czy też i nie.
Vonstock

Postprzez ella » poniedziałek 09 października 2006, 21:31

Wjazd tyłem w bramę przy zawracaniu na trzy z wykorzystaniem infrastruktury jest też w zasadzie parkowaniem prostopadłym tyłem :lol: Więc warto to poćwiczyć.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » poniedziałek 09 października 2006, 21:35

Nie ma na egzaminie elementu "parkowanie prostopadłe tyłem".
Ale przy zawracaniu z użyciem biegu wstecznego trzeba mieć jakieś, chociaż "blade" umiejętności, aby wjechać tyłem w bramę,przecznicę, podjazd, czy w skrajnym przypadku, pomiędzy dwa samochody.
Ciekawy jestem kto wymyślił parkowanie skośne tyłem. :lol: Nawet gdy manewry odbywały się na placu, to nie było takiego elementu... :o
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez pikpik » środa 11 października 2006, 15:08

na moim egzaminie ktory mialam pare dni temu < tarnow- zdane > mialam taki manewr juz na placu MordU.. z tego co mowil pan egzaminator "nie spieprz tego na koniec" wynikalo ze byl on brany po uwage ;) parkowac w ten sposob na kursach nie bylo mi dane ale to przeciez < tak jak juz wczesniej mowiono > nic innego jak pewnego rodzaju zawracanie ;)
pikpik

Postprzez ania18 » czwartek 12 października 2006, 19:58

Włodek napisał(a):Ale przy zawracaniu z użyciem biegu wstecznego trzeba mieć jakieś, chociaż "blade" umiejętności, aby wjechać tyłem w bramę,przecznicę, podjazd, czy w skrajnym przypadku, pomiędzy dwa samochody.

Z zawracaniem niemam żadnych problemów. Przy wjeździe do bramy itp radziłam sobie po prostu tak, że wjeżdżałam przodem a wyjeżdżałam tyłem, tak mnie uczyli na kursie. Zupełnie na tej samej zasadzie jak "parkowanie prostopadłe przodem". Boje się po prostu że egaminator każe mi zaparkować tyłem konkretnie między dwoma samochodami wtedy niemam większych szans "celnąć". I co ja wtedy zrobie? :roll: Jeszcze biorąć pod uwage że parkowania nigdy niebyły moją mocną stroną :?
Dzisiaj gadałam z kolegą. Opowiadał że znajomy niby miał na examie wjazd tyłem. Oczywiście też nieumiał tego robić, tak na fuksa postanowił wjechać. Dodał troszke za dużo gazu i w coś puknął hihi oczywiście oblał... ciekawe czy to prawda :shock:
ania18

Powrót do Egzamin na prawo jazdy