Składanie poapierów w mord'zie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Składanie poapierów w mord'zie

Postprzez voitec » czwartek 28 września 2006, 19:26

http://www.mord.krakow.pl/index2.php?actionId=mordActionGetSection&articleId=art004&href=sek016 napisał(a):Wymagane dokumenty

* wniosek o wydanie prawa jazdy ( wniosek na oryginalnym druku).

* orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami dla odpowiedniej kategorii prawa jazdy, wydane przez opowiedniego lekarza.

* dowód uiszczenia opłaty za egzamin.

* dowód osobisty lub paszport z zaświadczeniem o nadaniu nr pesel.

* wyraźna fotografia o wymiarach 3,5x4,5cm, przedstawiająca osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego pół-profilu z widocznym lewym uchem z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy.

* Potwierdzenie zameldowania w przypadku posługiwania się tymczasowym dowodem osobistym

* zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców

* pisemna zgoda rodziców lub opiekuna, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat

* kserokopia posiadanego prawa jazdy kategorii lub zaświadczenie o zdanym egzaminie państwowym odpowiednio na kategorię prawa jazdy B, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie kategorii C, C1, D, D1 B, C, C1, D lub D1 lub jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie, odpowiednio, prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E A1, B1, C1 lub D1, a także gdy ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdami w zakresie, odpowiednio, prawa jazdy kategorii A, B, C lub D

Witam,
Zacytowany powyżej fragment pochodzi ze strony MORD'u. Interesują mnie pogrubione punkty.
1. paszport z zaświadczeniem o nadaniu nr pesel - byłem dziś w Urzędzie Miasta, i Pani mi wydrukowała na kartce A4 informacje zatytułowane "Zaświadczenie zameldowania na pobyt stały"... czy o ten dokument chodzi w tym punkcie ?

2.pisemna zgoda rodziców lub opiekuna, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat - obecnie nie mam jeszcze 18 lat a w przyszłym tygodniu mam zamiar złożyć papiery w MORD'zie. Czy chodzi o podobną deklarację od rodziców, jak ta na początku kursu ? Ma może ktoś wzór takiej ?

Pozdrawiam
voitec

Postprzez czemu » czwartek 28 września 2006, 21:19

Cześć,

1. paszport z zaświadczeniem o nadaniu nr pesel - byłem dziś w Urzędzie Miasta, i Pani mi wydrukowała na kartce A4 informacje zatytułowane "Zaświadczenie zameldowania na pobyt stały"... czy o ten dokument chodzi w tym punkcie ?

Jeśli ten dokument zawiera numer PESEL to jak najbardziej.

Generalnie pani wystawiła Ci bardzo dobry dokument, może on z powodzeniem wraz z paszportem zastępować Ci dowód osobisty na krótki czas (masz wszystkie dane osobowe, wraz z adresem zameldowania, potwierdzone urzędowo). Poza tym nowe paszporty (niektóre niebieskie i chyba wszystkie bordowe) zawierają już numer PESEL.
2.pisemna zgoda rodziców lub opiekuna, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat - obecnie nie mam jeszcze 18 lat a w przyszłym tygodniu mam zamiar złożyć papiery w MORD'zie. Czy chodzi o podobną deklarację od rodziców, jak ta na początku kursu ? Ma może ktoś wzór takiej ?

Spytaj w swoim OSK. Znajomy też składał papiery w WORD, gdy miał jeszcze 17 lat. OSK razem z zaświadczeniem o ukończeniu kursu, zgodę rodziców mu oddała - pani w okienku tylko sprawdziła dokument i oddała mu go.

Jeśli jednak chcesz, to wystarczy coś w rodzaju 'Wyrażam zgodę na przeprowadzenie egzaminu na prawo jazdy dla mojej córki/syna (tu imie/imiona +nazwisko) w MORD w mieście X'. Rodzic niech się podpisze nazwiskiem, peselem i numerem dowodu osobistego. Powinno być ok.
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez voitec » czwartek 28 września 2006, 21:22

Mój paszport zawiera numer PESEL.

Ogólnie - to dzięki za odpowiedź, napewno się przyda :)
voitec

Powrót do Egzamin na prawo jazdy