Światła do jazdy dziennej-opel corsa c

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Światła do jazdy dziennej-opel corsa c

Postprzez COOL_ER » poniedziałek 11 września 2006, 14:32

Przegladalem zdjecie odnosnie swiatel w oplu corsie c ktore jest zamieszczone w najczesciej zadawanych pytaniach,ale nic tam nie bylo odnosnie swiatel do jazdy dziennej,egzamin mam jutro a akurat nie kojarze jak sie wlacza te swiatla,ale pamietam gdzie one sa zeby bylo zabawniej,wiec jakby ktos mogl mnie oswiecic w tym temacie to bede wdzeczny bo to chyba nie te sama swiatla co swiatla mijania.
COOL_ER

Postprzez njoy » poniedziałek 11 września 2006, 15:30

Seryjnie nie ma takich świateł w Corsie.
njoy

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 września 2006, 16:00

njoy napisał(a):Seryjnie nie ma takich świateł w Corsie.

A w ogóle to światła do jazdy dziennej bywają seryjnie w jakimkolwiek samochodzie?
scorpio44

Postprzez COOL_ER » poniedziałek 11 września 2006, 16:07

Skoro tak to jak nazywaja sie czerwone swiatła z tylu samochodu,te pod zoltymi czyli kierunkowskazem i nad bialymi tymi od cofania.Chodzi mi o te czerwone ktore gdy swieca mocniej to sa jako swiatla stopu,a gdy swieca normalnie to wtedy jakie sa ?Mijania czy jakies inne,bo z tego co ja kojarze to gosc mi mowil ze te sa do jazdy dziennej,z gory dzieki za odpowiedz.
COOL_ER

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 września 2006, 16:14

COOL_ER napisał(a):Skoro tak to jak nazywaja sie czerwone swiatła z tylu samochodu,te pod zoltymi czyli kierunkowskazem i nad bialymi tymi od cofania.Chodzi mi o te czerwone ktore gdy swieca mocniej to sa jako swiatla stopu,a gdy swieca normalnie to wtedy jakie sa ?Mijania czy jakies inne,bo z tego co ja kojarze to gosc mi mowil ze te sa do jazdy dziennej,z gory dzieki za odpowiedz.

To są światła pozycyjne tylne! No ja nie wiem, ale wydaje mi się, że wystarczy odrobinkę pomyśleć, żeby dojść do przekonania, że tylne czerwone światła nie mogą mieć nic wspólnego z jazdą dzienną, zwłaszcza że w dzień właściwie nie widać, jak są zapalone. ;)

Światła do jazdy dziennej są światłami dodatkowo montowanymi z przodu, a montują je głównie ci, których samochodzikom szkodzi pobór prądu świateł mijania, bo one biorą mniej. ;)
scorpio44

Postprzez marcij » poniedziałek 11 września 2006, 16:16

postojowe lub pozycyjne , dyskusja na temat nazwy juz byla na forum. Lacznie z nimi swieca sie : postojowe z przodu, oswietlenie tylnej tablicy, oraz oswietlenie deski rozdzielczej. I nie sa one napewno do jazdy dziennej , poniewaz do jazdy w dzien (jesli sytuacja tego wymaga) musisz miec wlaczone swiatla mijania.
marcij

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 września 2006, 16:25

marcij napisał(a):Lacznie z nimi swieca sie : postojowe z przodu, oswietlenie tylnej tablicy, oraz oswietlenie deski rozdzielczej.

Łącznie z nimi mogą zamiast świateł pozycyjnych przednich świecić również mijania lub drogowe - zależy od tego, które są włączone. Tylne świecą przecież zawsze.

marcij napisał(a):I nie sa one napewno do jazdy dziennej , poniewaz do jazdy w dzien (jesli sytuacja tego wymaga) musisz miec wlaczone swiatla mijania.

Oj, widzę, że kolega również nie wie, co to są światła do jazdy dziennej. ;) Sęk w tym, że jeżeli one są, to właśnie można ich w dzień używać ZAMIAST świateł mijania (chodzi o obowiązkowy okres październik-luty, przy dobrych warunkach atmosferycznych).
scorpio44

Postprzez COOL_ER » poniedziałek 11 września 2006, 18:43

Generalnie to dzieki wszystkim za odpowiedz i mam jeszcze jedno ostatnie pytanie,to gdzie w takim razie w samochodzie znajduja sie swiatła mijania,sorry ze tak walkuje ten temat ale wole sie dopytac niz wyleciec jutro na jakims byle gownie i znowu czekac na kolejny termin,jeszcze raz wielkie dzieki.
COOL_ER

Postprzez cman » poniedziałek 11 września 2006, 18:48

No to, gdzie są światła mijania, czy gdzie się je włącza?

Światła mijania są z przodu, takie duże białe.

Włącza się je pokrętłem na desce rozdzielczej z lewej strony kierownicy, trzeba przekręcić dwa razy w prawo.
cman

Postprzez marcij » poniedziałek 11 września 2006, 19:01

scorpio44 napisał(a):
marcij napisał(a):Lacznie z nimi swieca sie : postojowe z przodu, oswietlenie tylnej tablicy, oraz oswietlenie deski rozdzielczej.

Łącznie z nimi mogą zamiast świateł pozycyjnych przednich świecić również mijania lub drogowe - zależy od tego, które są włączone. Tylne świecą przecież zawsze.

marcij napisał(a):I nie sa one napewno do jazdy dziennej , poniewaz do jazdy w dzien (jesli sytuacja tego wymaga) musisz miec wlaczone swiatla mijania.

Oj, widzę, że kolega również nie wie, co to są światła do jazdy dziennej. ;) Sęk w tym, że jeżeli one są, to właśnie można ich w dzień używać ZAMIAST świateł mijania (chodzi o obowiązkowy okres październik-luty, przy dobrych warunkach atmosferycznych).

Owszem uzywa sie ich zamiast swiatel mijania , ale sa one montowane WYLACZNIE z PRZODU pojazdu, z tylu nie ma zadnych roznic , swieca sie swiatla postojowe/pozycyjne. Piszac o tym ze musi wlaczyc swiatla mijania mialem na mysli swiatal postojowe . No moze troche nieprecyzyjnie sie wyrazilem.
marcij

Postprzez njoy » wtorek 12 września 2006, 09:05

scorpio44 napisał(a):
njoy napisał(a):Seryjnie nie ma takich świateł w Corsie.

A w ogóle to światła do jazdy dziennej bywają seryjnie w jakimkolwiek samochodzie?

Tak, na rynkach skandynawskich prawie wszystkie samochody są sprzedawane ze światłami do jazdy dziennej zamontowanymi fabrycznie. Światła te włączają się same po uruchomieniu silnika a wyłączają się po włączeniu świateł mijania.
njoy

Postprzez Włodek » środa 13 września 2006, 22:59

marcij napisał(a):Lacznie z nimi swieca sie : postojowe z przodu, oswietlenie tylnej tablicy, oraz oswietlenie deski rozdzielczej.....
... Piszac o tym ze musi wlaczyc swiatla mijania mialem na mysli swiatal postojowe . No moze troche nieprecyzyjnie sie wyrazilem.

Def: światła postojowe można włączyć po jednej stronie pojazdu lub zespołu pojazdów nie przekraczjący 6m, od strony osi jezdni. Używa się ich podczas postoju w warunkach niedostatecznej widoczności.
Bardzo proszę nie mieszać pojęć świateł postojowych z pozycyjnymi. :!:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez QZ » czwartek 14 września 2006, 16:26

A ja mam krotkie pytanie, a mianowicie, czy w ogole, a jesli tak to gdzie znajduje sie wlacznik do przednich swiatel przeciwmglowych w oplu corsie.Wiem,ze wlacznik do tylnich znajduje sie po lewej stronie kierownicy, ale prawego za nic nie mozna znalezc. Czy to znaczy, ze corsa nie ma przednich swiatel przeciwmglowych, czy wlaczaja sie automatycznie razem z tylnimi ??Prosze o pomoc :roll: [/list]
QZ

Postprzez Radwan » czwartek 14 września 2006, 16:39

Witam. Swiatła przeciwmgłowe przednie są nieobowiązujące i ich nie założono .
Radwan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy