Zapisy na egzamin - czemu tak długo?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zapisy na egzamin - czemu tak długo?

Postprzez WinterX » piątek 25 sierpnia 2006, 17:56

Witam,

Zapisałem się na 6 egzamin, muszę dodatkowo zdawać niestety teorie, bo mi minął czas. Dzisiaj się zapisałem na egzamin na... 6 listopada! Ponad 2 miesiące trzeba czekać w Krośnie.
Co się dzieje, pytałem się pani w okienku, to powiedziała, że tyle ludzi się zapisuje, mnie to nie na rękę, bo idę na zaoczne studia i idę do pracy i wymagają prawa jazdy :/
WinterX

Postprzez konradex » piątek 25 sierpnia 2006, 19:55

ponad 2 miesiące, to rzeczywiście bardzo, bardzo długo. Na Twoim miejscu podzwoniłbym po różnych WORDach (nawet tych na drugich krańcach Polski). Jeżeli trafisz, że gdzieś się czeka dużo krócej (np. poniżej miesiąca), to tam się zapisz! Bo jeżeli prawko ma Ci służyć do pracy, to chyba warto w nie zainwestować ;) (czyt. opłata za pociąg :)) No ale jak już się zapisałeś, to nie wiem... Co Ci możemy teraz poradzić? Szukaj czy ktoś nie potrzebuje przełożyć terminu... Powodzenia!

ps. Swoją drogą to wg. mnie dobry znak, aby w takim miejscu założyć drugi WORD/PORD/MORD czy co tam jeszcze. Wydaje mi się, że zarobek na tym nie jest najgorszy, więc jeżeli czyta to jakiś biznesman-inwestor, to kto wie, kto wie :D
konradex

Postprzez ssieger » piątek 25 sierpnia 2006, 20:24

Miałem jedną dziewczynę w grupie na egzaminiew Wordzie co właśnie była taka "emigrantka". Radzę dobrze sprawdzić co to za Word który wybierasz. Najgorzej jest, jeżeli mają inny samochód niż ten na kursie. "Moja" delikwentka, mimo iż wykupiła dzień wcześniej dwie godziny kursu na samochodzie stosowanym w WORDZie(punto), nie potrafiła ruszyć pod górkę. Inne auto, inne sprzęgło, inna obsługa. Dodatkowo miasto całkiem różne(tam gdzie ja zdawałem są same ronda). Uważaj wybierając WORD, bo może się okazać że synonimów "różne" będzie na tyle dużo, że oblejesz...
ssieger

Postprzez Gość » piątek 25 sierpnia 2006, 20:34

ssieger napisał(a):"Moja" delikwentka, mimo iż wykupiła dzień wcześniej dwie godziny kursu na samochodzie stosowanym w WORDZie(punto), nie potrafiła ruszyć pod górkę. Inne auto, inne sprzęgło, ...

nawet ten sam model moze przyspozyc wiele kłopotów bo jak wiadomo panstwowe "bryki" sa jak z salonu :)
Gość

Postprzez konradex » piątek 25 sierpnia 2006, 20:49

ssieger: no ok, ale to niech szuka w jakichś mniejszych miejscowościach czy coś... przecież nikt nie mówi, żeby pchał się od razu na Wrocław czy Warszawę :) po prostu na 100% są miejsca, gdzie czeka się krócej (lub w okolicach) niż miesiąc. Jeżeli mu naprawdę BARDZO zależy na egzaminie, gdyż praca czeka, no to na jego miejscu robiłbym wszystko...

WinterX: no ale faktycznie, najlepszą metodą, to będzie jak znajdziesz kogoś, kto się zamieni z Tobą terminami :) jak znasz kogoś takiego, kto ma wcześniej egzamin i mu się nie spieszy z prawkiem, to zaproponuj mu nawet za jakąś symboliczną opłatą... wtedy wyjdzie to na korzyśc i jemu i Tobie
konradex

Postprzez Regmen » piątek 25 sierpnia 2006, 20:57

ja czekalem 2 dni, chociaz proponowali mi nazajutrz, co uznalem za termin zbyt szybki jak dla mnie :)
Rozpoczęcie kursu - 23.06.2006r.
Zakończenie kursu - 15.08.2006r.
Egzamin Kat. B - 19.08.2006r.
Teoria - bezbłędnie
Praktyka - Pozytywny (za pierwszym razem)
23.08.2006r. - trwa postępowanie administracyjne
29.08.2006r. - odbiór prawka :)
Regmen

Postprzez ssieger » piątek 25 sierpnia 2006, 21:02

Ja nie mówię, że nie ma zdawać gdzieś indziej. Tylko po prostu radziłbym być ostrożnym przy wyborze...
ssieger

Postprzez Regmen » piątek 25 sierpnia 2006, 21:19

ja osobiscie nie zdecydowalbym sie na egzamin w innym miescie. Na kursie jezdzilo sie praktycznie caly czas trasami egzaminacyjnymi, wiedzialo sie na co zwracac uwage, co moze nas spotkac. Ja np bylem zdziwiony, ze przejazd pod budynkiem to jest ulica :shock: Na pewno bym nie zwolnil przed czyms takim gdybym to pierwszy raz zobaczyl. Bardziej to wygladalo na wjazd do podworka. Albo ulica armii krajowej, gdzie egzaminator mowi pierwsza mozliwa w lewo, a tam jedziesz az do wiezy cisnien. Wjechalbym na prawy pas duzo wczesniej, zadowolony, ze moge zawrocic, i dopiero przed samym skretem zobaczylbym strzalke na swiatlach... A na prawy pas z powrotem cie nie puszcza... Albo bedziesz mial nawet linie ciagla i du***. Na pewno duzym ulatwieniem jest to, ze jezdzisz po trasach egzaminacyjnych. W sumie na egzaminie nie znalem 20% trasy, i w tych 20% egzaminator mi tylko mowil " prosze dostosowac predkosc do istniejacych warunkow. Droga pusta, ble ble ble" :D A jak niby mialem jechac, jak rownorzedne skrzyzowania lubia tam byc w dziwnych miejscach, np za wysokim murem :? No, ale kierowca powinien w kazdych warunkach umiec jezdzic, ale sami widzicie nawet w swoich miastach, samochod na innych tablicach, jedzie co najmniej niepewnie, i czesto jest witany przez miejscowych dzwiekami klaksonu :D :D
Teoria - bezbłędnie
Regmen

Postprzez Luk@s » piątek 25 sierpnia 2006, 22:22

Regmen @ i tam gdzie miałeś egzamin tak zawsze się krótko czeka, czy Ci się akurat udało?
Luk@s

Postprzez Regmen » piątek 25 sierpnia 2006, 22:26

z tego co wiem, to zawsze. Przynajmniej na Punto. Samochod uwazany przez wielu za trudniejszy i tak np na egzaminie 5 osob na punto 15 na pande. Zreszta nie ma mowy ze mi sie udalo, bo mialem mnostwo terminow. Nie wiem jak jest na pande, ale mysle ze dluzej, jeden kolega czekal na egzamin 3 miesiace, ale teraz ro cos jakby ruszylo i wydaje mi sie, ze jest duzo szybciej. Sam jestem zdziwiony, bo Wroclaw nie nalezy do osrodkow malych i jest tylko jeden word.
I jeszcze pewnie dlatego szybciej, bo wzialem egzamin laczony (teoria+praktyka). Osobno moze byc faktycznie dluzej.
Teoria - bezbłędnie
Regmen

Postprzez kgab » piątek 25 sierpnia 2006, 22:34

A moze warto napisać podanie o przyspieszenie? W Łodzi znajomy napisał (bez żadnych ważniejszych powodów) i dostał o miesiąc wcześniej termin. Próbować zawsze warto.
WORD Łódź
13.08.2006 zdany egzamin :)
kgab

Postprzez Regmen » piątek 25 sierpnia 2006, 22:42

w WORD Wroclaw jest tak, ze mozna czekac az sie cos zwolni (na miejscu w poczekalni). Czesto bywa tak, ze ktos musi termin odwolac, miejsce sie zwalnia, to do okienka i mowisz, ze ci ten termin odpowiada :D
Teoria - bezbłędnie
Regmen

Postprzez Luk@s » piątek 25 sierpnia 2006, 23:12

No w każdym WORDzie w sumie można, tylko trzeba by mieć szczęście, żeby tak wyczekać akurat :)
Luk@s

Powrót do Egzamin na prawo jazdy