Jak to jest ... proszę o pomoc !

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak to jest ... proszę o pomoc !

Postprzez czar » czwartek 27 lipca 2006, 13:37

Witam ,
Na wstępię proszę o pomoc i wyrozumiałość i nieusuwanie/blokowanie tematu.
Z góry dziękuję :)

1)
W Najczęściej zadawane pytania pisze:

Jeśli jednak w naszym paszporcie nie ma numeru pesel to przy zapisywaniu sie trzeba mieć zaświadczenie o zameldowaniu. Jak mamy w paszporcie numer pesel to takie zaswiadczenie nie jest juz potrzebne.

Ja w paszporcie (który wyrabiałem w ubiegłe wakacje) mam wpisany numer PESEL. Mimo to , potrzebuję zaświadczenia o zameldowaniu ? W cytowanym wyżej fragmencie pisze, że nie potrzeba , jednak na tym forum wielokrotnie pisało , że mimo to jest ono konieczne . . . jak jest naprawdę :) ?

3) Pełnoletni będę dopiero w połowie sierpnia , na razie wyjeździłem dopiero 4h , jednak chciałbym się już zapisac na egzamin teoretyczny i praktyczny (ponieważ w WORD'zie w Lublinie , czas oczekiwania wynosi ponad 40 dni :? ) . Czy jest możliwe ustanienie egzaminu praktycznego , mimo , że nie zaliczyłem jeszcze teretycznego ( chciałbym go zdać np.16 sierpnia) ? Czy jedynie taki wyjątek to ustalnie egzaminu pełnego ?
Jeżeli tak to egzamin pełny , musi być tego samego dnia ? Bo najnormalniej w świecie nie chce mi się tyle czekac na egzamin teoretyczny i tego wszystkiego powtarzać :)

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi ,
serdecznie pozdrawiam :)
czar

Re: Jak to jest ... proszę o pomoc !

Postprzez konradex » czwartek 27 lipca 2006, 15:02

czar napisał(a):1)
"jest napisane" :twisted:
Ja w paszporcie (który wyrabiałem w ubiegłe wakacje) mam wpisany numer PESEL. Mimo to , potrzebuję zaświadczenia o zameldowaniu ? W cytowanym wyżej fragmencie pisze, że nie potrzeba , jednak na tym forum wielokrotnie pisało , że mimo to jest ono konieczne . . . jak jest naprawdę :) ?

Trzeba, nie wiem dlaczego, ale trzeba... Wydaje mi się, że bardziej dlatego, iż w paszporcie nie ma wpisanego adresu zamieszkania, który to na prawie jazdy już jest
3)
A gdzie 2) ? :D
Pełnoletni będę dopiero w połowie sierpnia , na razie wyjeździłem dopiero 4h , jednak chciałbym się już zapisac na egzamin teoretyczny i praktyczny (ponieważ w WORD'zie w Lublinie , czas oczekiwania wynosi ponad 40 dni :? ) . Czy jest możliwe ustanienie egzaminu praktycznego , mimo , że nie zaliczyłem jeszcze teretycznego ( chciałbym go zdać np.16 sierpnia) ? Czy jedynie taki wyjątek to ustalnie egzaminu pełnego ?
Jeżeli tak to egzamin pełny , musi być tego samego dnia ? Bo najnormalniej w świecie nie chce mi się tyle czekac na egzamin teoretyczny i tego wszystkiego powtarzać :)

primo - teoretycznie ośrodek złamałby prawo wypisując zaświadczenie o ukończeniu kursu, które to jest wymagane do zapisania się na egzamin. W praktyce jednak jest różnie, więc radze zapytać swojego instruktora, a najlepiej wlaściciela ośrodka.
secundo - jeżeli Cie dobrze zrozumiałem, to chcesz przystąpićdo egzaminu praktycznego PRZED teoretycznym? nigdy tak sie nie stanie ;) musi być najpierw zdana teoria. Nie musi to być tego samego dnia, aczkolwiek najpierw jest teoria, a potem praktyka.
konradex

Postprzez czar » czwartek 27 lipca 2006, 15:43

A żaswiadczenie o zameldowaniu , ma jakiś okres ważności ? Bo ja słyszałem , ze 2 miesiące ...

konradex napisał(a):
czar napisał(a):1)
"jest napisane" :twisted:

Jak się nie mylę , to od jakiegoś czasu obie formy są poprawne :)

konradex napisał(a):primo - teoretycznie ośrodek złamałby prawo wypisując zaświadczenie o ukończeniu kursu, które to jest wymagane do zapisania się na egzamin. W praktyce jednak jest różnie, więc radze zapytać swojego instruktora, a najlepiej wlaściciela ośrodka.
secundo - jeżeli Cie dobrze zrozumiałem, to chcesz przystąpićdo egzaminu praktycznego PRZED teoretycznym? nigdy tak sie nie stanie ;) musi być najpierw zdana teoria. Nie musi to być tego samego dnia, aczkolwiek najpierw jest teoria, a potem praktyka.

Nie ... wytłumacze inaczej ... najpierw oczywiscie chce zdac teoretyczny, a potem dopiero prkatyczny. Chodzi mi o to , czy moge zapisac sie na teoretyczny i praktyczny , czy na praktyczny dopiero wtedy gdy zalicze teoretyczny ?
czar

Postprzez konradex » czwartek 27 lipca 2006, 16:16

czar napisał(a):A żaswiadczenie o zameldowaniu , ma jakiś okres ważności ? Bo ja słyszałem , ze 2 miesiące ...

Dokładnie, ważność tego "papierka" wynosi 2 miesiące. Wystarczy jednak, abyś w ciagu tych dwóch miesięcy po raz pierwszy się zapisał na egzamin, tzn. w momencie kiedy będziesz zapisywał sie na kolejny egzamin (czego Ci nie życze :) ), to już nie patrzą na te 2 miesiące, bo "co raz zostało nam dostarczone, to my to już mamy załączone"... jakoś tak ;]

Co do poprawności formy, to się sprzeczał nie będę, bo może i jest dopuszczalne stosowanie formy "pisze", aczkolwiek jakbyś napisał tak w jakimś piśmie urzędowym czy coś, to kto wie.. po co ryzykować? :D

Możesz zapisać się na teorie i na praktyczny tego samego dnia na pewno, a jeżeli chcesz najpierw na teorie, a potem na sam praktyczny w innym dniu, to myśle, że też nir będzie problemu, aczkolwiek poczekaj lepiej na wypowiedź kogoś bardziej obeznanego, ewentualnie, co jest najlepszym i najszybszym rozwiązaniem, zadzwoń do WORDu ;)
konradex

Postprzez ella » czwartek 27 lipca 2006, 16:23

czar napisał(a):Witam ,
Na wstępię proszę o pomoc i wyrozumiałość i nieusuwanie/blokowanie tematu.
Z góry dziękuję :)

Regulamin obowiązuje wszystkich.

6. Przed napisaniem swojej wiadomości zapoznaj się z tematami w dziale „Najczęściej zadawane pytania”. Przeszukaj też forum (opcja SZUKAJ) i sprawdź, czy ktoś wcześniej nie zaczął już takiego tematu. Jeżeli tak jest to dopisz swoją wiadomość w istniejącym wątku.

A wątki takie są na forum.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... t&start=15

Chodzi mi o to , czy moge zapisac sie na teoretyczny i praktyczny , czy na praktyczny dopiero wtedy gdy zalicze teoretyczny ?

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... B3%B1czony

Następnym razem zanim zadasz pytanie najpierw sprawdź. :wink:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 27 lipca 2006, 16:39

Miałbym tylko sugestię co do FAQ, żeby się dowiedzieć dokładnie, jak to w końcu jest z tym zaświadczeniem o zameldowaniu do paszportu - czy jest potrzebne tylko gdy nie ma PESEL-u (jak jest w FAQ), czy jest potrzebne zawsze (jak pisali ludzie na forum), i ewentualnie skorygować. Może znowu co WORD to obyczaj, i w jednym wymagają, a w innym nie. ;)
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 27 lipca 2006, 16:46

Miałbym tylko sugestię co do FAQ, żeby się dowiedzieć dokładnie, jak to w końcu jest z tym zaświadczeniem o zameldowaniu do paszportu -

To juz sugestia do Mirosa (chociaż może to zrobić każdy użytkownik forum), podzwonić i popytać w poszczególnych Wordach. Potem ewentualnie skorygować.
Może sie coś zmieniło, a może rzeczywiście teraz co WORD to obyczaj.
ella
Moderator

Postprzez ella » środa 02 sierpnia 2006, 23:38

Jakoś nikt nie podzwonił i nie popytał przez tydzień.

Info z WORD Warszawa.

Ponieważ w żadnym paszporcie nie ma dokładnego adresu zameldowania to konieczne jest do nich przedstawienie zaświadczenia o meldunku. Do starych
paszportów gdzie nie było numeru pesel konieczne było jeszcze zaświadczenie z Gminy o tym numerze.
Andrzej Wierzbowski
WORD Warszawa

Wygląda na to, że coś uległo zmianie w tym temacie chociaż nie wiadomo jak jest w innych.
ella
Moderator

Postprzez piwko444 » sobota 05 sierpnia 2006, 12:15

Ja nie miałem zaświadczenia o zameldowaniu, a normalnie miałem egzamin w Szczecinie. Dodam jeszcze że mój paszport ma ok. 1,5 roku.
piwko444

Powrót do Egzamin na prawo jazdy