Jutro egzamin, a ja mam nadal problem!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jutro egzamin, a ja mam nadal problem!

Postprzez Gr4nd » środa 23 listopada 2005, 14:06

Witam!

Mam prosbe do osob, ktore moglyby mi pomoc, a mianowicie jutro o godz. 16 mam egzamin teoretyczny (praktyka pozniej), od kilku dni namietnie ucze sie testow, ogolnie nie robie bledow po za skrzyzowaniami bez swiatel i znakow, a mianowicie takimi:
(tzn nie konkretnie tymi ponizej, ale ogolnie z wszystkimi skrzyzowaniami gdzie nie ma znakow)

Obrazek

Obrazek

Testy umiem bardzo dobrze, lecz mam problem tylko z tymi skrzyzowaniami, probowalem przewertowac wszystkie notatki z kursu i malo co mi to dalo. Blagam niech mi ktos to wytlumaczy na chlopski rozum, bo tego sie nie da poprostu wykuc na pamiec, zebym wiedzial kiedy jest A,B,C. Przepraszam jesli juz bylo, bede bardzo wdzieczny za pomoc. Jutro egzamin, a ja mam totalną załamke, mam dosc :cry:
Gr4nd

Postprzez miros » środa 23 listopada 2005, 14:12

no chlopie przeciez tu jest zasada prawej reki(strony). jesli masz kogos z prawej to przepuszczasz. musisz popatrzec jak samopchodzik jedzie (pomyslec, ze to ty wlasnie prowadzisz ten samochodzik) i patrzysz kogo masz z prawej i tego przepuszczasz. potem wcielasz sie w drugi samochodzik i sprawdzasz.

przeciez to sa najprostsze rzeczy jakie moga byc na teorii. zreszta to jest podstawa, umiec rozwiazywac takie cos. jesli tego nie wiesz to troche dziwnie mi to wyglada.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Gr4nd » środa 23 listopada 2005, 14:16

Wiem, ze to podstawa i glupio mi o tym mowic, ale tak wyszlo. Ale zobacz, jesli nie mam nikogo z prawej strony to jak z ta zasada prawej reki? Wytlumacz mi to jakos sensownie na chlopski rozum, bo ja naprawde mam juz tak glowe zawalona, ze ciezko mi to pojac kto ma pierwszentwo?
Gr4nd

Postprzez ella » środa 23 listopada 2005, 14:18

Mazak z Jjaacckiem produkowali się kilka dni na ten temat :wink:
mazak napisał(a):No to teraz zastanówmy się z czego wynika pierwszeństwo, jak jeden pojazd jedzie prosto a drugi skręca w lewo. Obaj mają znak D-1 czyżby obaj mieli pierwszeństwo? Oczywiście że nie. Wtedy musimy się odwołać do zasady tzw. Prawej strony czyli:
ART. 25 ustawy.
„1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.”

Prościej nie można.
ella
Moderator

Postprzez Gr4nd » środa 23 listopada 2005, 14:23

Teraz juz rozumiem :) Dziekuje wam bardzo
Gr4nd

Postprzez ella » środa 23 listopada 2005, 14:25

Rysunek pierwszy
Pojazd 1 przepuszcza 2 bo ma go po prawej stronie
Pojazd 1 nie przepuszcza 3 bo go ma po lewej
Pojzad 3 przepuszca i 1 i 2 bo je ma po prawej

Rysunek 2
1 jedzie pierwsza bo nie ma nikogo po prawej
3 przepuszcza 1 po ma ja po prawej
2 przepuszcza i 1 i 3 bo ma je po prawej
ella
Moderator

Postprzez Gr4nd » środa 23 listopada 2005, 14:36

Juz rozumiem wszystko, dziekuje wam, a w szczegolnosci tobie ella :oops:
Gr4nd

Postprzez hiob123 » poniedziałek 22 maja 2006, 23:15

pRZEPRASZAM MOIM ZDANIEM JEST PO PIERWSZE PRZEPUŚCIĆ POJAZD 1 A NASTĘPNIE 2 I 3 I TO JEST ZASADA PRAWEJ RĘKI A DLACZEGO JEZELI SIE NIE ZGADZASZ WYTŁUMACZ MI MAM 42 LATA I PRAWOJAZDY KAT. 1
MAM PRAWO JAZDY OD LAT 17 I DALEJ SIE UCZE PROSZE O WYNIK ALE POZYTYWNY DLA MNIE OCZYWIŚCIE ;)

POZDRAWIAM
hiob123

Postprzez Vella » poniedziałek 22 maja 2006, 23:31

hiob123 napisał(a):pRZEPRASZAM MOIM ZDANIEM JEST PO PIERWSZE PRZEPUŚCIĆ POJAZD 1 A NASTĘPNIE 2 I 3 I TO JEST ZASADA PRAWEJ RĘKI A DLACZEGO JEZELI SIE NIE ZGADZASZ WYTŁUMACZ MI MAM 42 LATA I PRAWOJAZDY KAT. 1
MAM PRAWO JAZDY OD LAT 17 I DALEJ SIE UCZE PROSZE O WYNIK ALE POZYTYWNY DLA MNIE OCZYWIŚCIE ;)

POZDRAWIAM

Hiob - co to jest "KAT. 1"?

Jaki wynik chcesz otrzymać? Coś zjadło część Twojego postu?
Czy Twoja wypowiedź dotyczy któregoś z tych dwóch obrazków z topica? jesli tak to napisz którego, bo naprawdę trudno zrozumieć o co Ci chodzi...
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Tomek_ » wtorek 23 maja 2006, 10:43

kategoria 1? Takie kategorie to chyba przed wojna byly, bo teraz takiej nie ma :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Matylda » wtorek 23 maja 2006, 13:50

hiob123 napisał(a):pRZEPRASZAM MOIM ZDANIEM JEST PO PIERWSZE PRZEPUŚCIĆ POJAZD 1 A NASTĘPNIE 2 I 3 I TO JEST ZASADA PRAWEJ RĘKI

Domyślam się, że chodzi Panu o sytuację na rys.2 , gdzie pojazd1 jedzie pierwszy, dopiero później poj.3 i poj.2 (czyli tylko tutaj odwrotnie niż Pan napisał).
Pozdrawiam :)
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Powrót do Egzamin na prawo jazdy