Pomoc - Parkowanie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pomoc - Parkowanie.

Postprzez jzlski » niedziela 19 lutego 2006, 23:15

Czy znajde gdzieś, coś na wzór poradnika, w którym, opisane byłyby "krok po kroku" poszczególne opcje parkowania. Np. co zrobić przy parkowaniu prostopadłym tyłem, co kontrolować, ile obrotów kierownicą itp. Mysle, ze jest to istotna sprawa, ktorej nie znalazlem a zawsze przyda sie poczytac takie artykuły przed egzaminem, aby utrwalic sobie informacje i głupio nie popełnić błędu.
Pozdrawiam.
:)
jzlski

Postprzez Vella » poniedziałek 20 lutego 2006, 00:31

Takie "opcje" to miały sens na placu, kiedy warunki były niezmienne.
Parkując na miescie musisz się dostosować do sytuacji, tutaj "pół obrotu w lewo jak czwarty pachołek znajdzie się na wysokości lewego lusterka" nie ma racji bytu.

Wklejałam tu podpowiedź jak wykonać manewr parkowanie równoległe tylem, czyli popularną kopertę - poszukaj, ale na więcej nie masz co liczyć.

Parkowania prostopadłego tyłem nie ma obecnie wśród zadań egzaminacyjnych.
Co nie znaczy, że nie trzeba go umieć, przyda się przy zawracaniu, jeśli wykorzystujesz wnękę miedzy zaparkowanymi autami.
No i trzeba umiec wyjechać tyłem, po parkowaniu prostopadłym lub skośnym (oba przodem) - tutaj musisz kontrolować przód samochodu, tak by nie zaczepić stojacego obok pojazdu.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 20 lutego 2006, 02:20

Ten temat byl juz poruszany na forum wielokrotnie, tu masz adres ebooka http://www.megaupload.com/?d=BM40VNES
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Vella » poniedziałek 20 lutego 2006, 13:05

Hmm, a skoro już jesteśmy przy tym parkowaniu, to teraz ja mam pytanie.

Ostatnio wyjeżdżałam tyłem (po zaparkowaniu przodem między innymi samochodami), prosto na ulicę. Z obu stron samochody utrudniały mi widoczność, zwłaszcza ten z prawej, jakiś minibusik.
Właściwie to w takiej sytuacji powinnam „zapewnić sobie pomóc drugiej osoby”.
Tylko jak to rozwiązać na egzaminie?
Egzaminator przecież nie wysiądzie, bo nie może nie zostawić w aucie samej. Ja mam wysiąść i poszukac kogoś do pomocy? Tylko jak...?
I jak na to w ogóle zaopatruje się egzaminator?
A jak nie zapewnię sobie tej pomocy to czy nie stwierdzi, ze niedopełniłam obowiązku?
„w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby”

Co zrobić w takiej sytuacji?
Vella

Postprzez konradekk » poniedziałek 20 lutego 2006, 16:43

Mysle ze najprosciej jak mozna to rozwiac wiec poprostu poprosic egzaminatora o pomoc.
A jak on stwierdzi ze jest tu zbedna pomoc osob trzecich to nalezy delikatnie sie wychylac az sie cos zacznie widziec.
Mialem w sumie podobna sytuacje jak ty ale nie prosilem egzaminatora o pomoc wychylalem sie delikatnie az wyjechalem.
"A jak nie zapewnię sobie tej pomocy to czy nie stwierdzi, ze niedopełniłam obowiązku?"
Zawsze warto zaproponowac cos takiego w extremalnej sytuacji.
konradekk

Postprzez Cheed » poniedziałek 20 lutego 2006, 17:38

Wydaje mi się, że powinnaś bardzo powoli wyjeżdzać, aż zaczniesz coś widzieć(lepiej nie pytać się o nic egzaminatora - ostrzegam mam doświadczenie jedynie ze "zgredami" więc jestem stronniczy), jednak jeśli już wyjedziesz i Twój samochód będzie widoczny, to inni użytkownicy ruchu także muszą na Ciebie uważać i w razie potrzeby używać sygnału dźwiękowego.
Cheed

Postprzez Mara » poniedziałek 20 lutego 2006, 23:34

Cheed napisał(a):Wydaje mi się, że powinnaś bardzo powoli wyjeżdzać, aż zaczniesz coś widzieć(lepiej nie pytać się o nic egzaminatora - ostrzegam mam doświadczenie jedynie ze "zgredami" więc jestem stronniczy), jednak jeśli już wyjedziesz i Twój samochód będzie widoczny, to inni użytkownicy ruchu także muszą na Ciebie uważać i w razie potrzeby używać sygnału dźwiękowego.

Tak, tylko że jak ktoś już na Ciebie zatrąbi to też niezbyt dobrze.
Mara

Postprzez Cheed » poniedziałek 20 lutego 2006, 23:39

Na egzaminie niedobrze też będzie jak będziesz miała numer buta wiekszy niż 34, ale jak zupa na obiad będzie za słona ;) Jak widzisz z takiej sytuacji nie ma dobrego wyjścia, jeśli nie ma w pobliżu osoby która może Ci pomóc(egzaminator chyba odpada, ja bym mu w życiu nie zasugerował, żeby wysiadł z samochodu i powiedział czy mogę wyjechać) możesz jedynie bardzo powoli wyjeżdzać i jeśli droga będzie zajęta, czekać aż ktoś zatrąbi :)
Cheed

Postprzez Mara » poniedziałek 20 lutego 2006, 23:50

Dlatego może najlepiej brac na egzamin instruktora to przynajmniej się przyda do ewentualnej pomocy przy wyjeździe. :-)

Tylko że on nie może ingerowac w przebieg egaminu (a może to nie byłaby ingerencja)

Można jeszcze odmówic ewentualnie zaparkowania koło busa tłumacząc że nie będziemy miec widoczności przy wyjeździe i wybrac inne miejsce (czy tak to nie można ?)
Mara

Postprzez Vella » wtorek 21 lutego 2006, 09:26

Mara napisał(a):Można jeszcze odmówic ewentualnie zaparkowania koło busa tłumacząc że nie będziemy miec widoczności przy wyjeździe i wybrac inne miejsce (czy tak to nie można ?)

Nie sądzę. Po pierwsze to egzaminator wyznacza miejsce do zaparkowania, po drugie to zwykłe miejsce parkingowe. Nic nie uzasadniałoby odmowy zaparkowania w tym miejscu. W końcu parkuja na przemian wieksze i mniejsze samochody, a to nawet nie był jakiś super wielki tir. Tyle, że widoczność zasłaniał bardzo skutecznie.
Zresztą z drugiej strony tez niewiele widziałam, a zwykła osobówka tam stała.

Pomoc kogoś na zewnątrz by sie przydała
tylko czy potrafiłabym skorzystac z takiej pomocy?

Cheed - słona zupa i rozmiar buta swoją drogą, ale jesli wyjeżdżając spowoduję takie zagrożenie, żeby aż na mnie trąbić ktoś musiał, to nie sądzę by egzaminator zaliczył mi manewr.
Ba! w zasadzie to czyste wymuszenie a w efekcie koniec egzaminu i przesiadka.
Mogłabym sobie już tylko popatrzeć jak wyglada ten manewr w wykonaniu egzaminatora...

Dzięki za dobre chęci, ale nadal się nie dowiedziałam jak postapić w takiej sytuacji.
Muszę porozmawiać na ten temat z instruktorem,
liczyłam, że może któryś z forumowych instruktorów będzie w stanie mi coś poradzić...
Vella

Postprzez kropek64 » wtorek 21 lutego 2006, 10:33

do autora tematu:
na tej stronce masz wyjasnione:
http://www.mary.win.pl/strony/4/4_3.htm

ale jak wczesniej bylo wspomniane to bylo pomocne na placu a teraz :lol: to na miescie tyczek nie ma :D

tutaj tez jest opisane miasto:
http://www.mary.win.pl/strony/4/4_4.htm
29.05.2006 ==> niestety
03.06.2006 ==> yeahhhh.... :) i wiadomo o co chodzi

Obrazek
kropek64

Postprzez Tomek_ » wtorek 21 lutego 2006, 12:24

Jezeli ktos potrzebuje lopatologicznego wyjasnienia manewrow na placu, ktorego juz nie ma to podany przeze mnie w poprzednim poscie link zawiera plik swietnie to obrazujacy. Osobiscie nie popieram takiego podejscia do manewrow, ale jesli ktos tak lubi to czemu nie.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Powrót do Egzamin na prawo jazdy