Cześć.
Na łuk samemu wjedziesz,egzaminator tylko ci powie w którym momęcie się zatrzymać (chodzi tutaj zatrzymanie się w metrze na łuku).
przez mat19 » piątek 11 września 2015, 10:09
przez Rogatek » piątek 11 września 2015, 21:00
przez Armani » niedziela 13 września 2015, 00:23
przez Radhezz » poniedziałek 14 września 2015, 00:13
przez Armani » poniedziałek 14 września 2015, 00:30
przez Radhezz » poniedziałek 14 września 2015, 11:45
Tak.marekbo napisał(a):Rozumiem że jak się sam ustawiam to tył musi stać już w tej strefie, w której muszę się zatrzymać?
Teoretycznie tak, to nie powinien być problem. Generalnie egzaminatorzy są w porządku - w razie pytań czy wątpliwości należy zwyczajnie pytać - u mnie tak było np. z egzaminem na C-4 gdzie lewarek wyglądał inaczej niż w TGL na którym uczyłem się jeździć, no to mówię że takim nie jeździłem, z czym to się je, czy to przebitka, czy co...marekbo napisał(a):czyli przy ustawianiu mogę wyjśc z pojazdu i sprawdzić ile jeszcze musze cofnąć?
Star Man jest takim straszakiem jakim kiedyś był Star 1142. Auto w ośrodku jest, pełni rolę gospodarczą raczej, ewentualnie robi za pojazd rezerwowy. Przebitka nie jest taka zła, ot tyle że zamiast pstryknięcia guziczkiem się przepycha lewarek w położeniu luzu do siebie (niska skrzynia) lub od siebie (wysoka). Z oczywistych względów robi się to na wciśniętym sprzęgle przy zmianie biegu, nie da się pstryknąć i wybrać skrzyni wcześniej jak w TGL. Samo przebicie da się wyczuć - pokonuje się lekki opór i słychać przełączenie (syk pneumatyki i charakterystyczny stuk - to samo jest w sumie w TGL). Poza tym na desce jest jeszcze kontrolka która informuje o tym że wybrana jest wysoka lub niska skrzynia, no ale nie ma gwarancji że będzie działać. Aaa, właśnie - nie wiem jak teraz, ale kiedyś Star Man był mocno zjechany - dziwnie brało zarówno sprzęgło jak i hamulec, co poważnie utrudniało płynną jazdę. Zwłaszcza hamulec - po wciśnięciu delikatnym bardzo długi ma luz, po czym jak złapie to można sobie żeby wybić. Przy czym ja mówię jak było na mim egzaminie, a to już kupę lat temu byłomarekbo napisał(a):Troche się boje że trafie na Star Mana z przebitka bo nie miałem okazji jeździć z taką skrzynią:(, jeszcze poszukam filmy na YT.
przez Rogatek » czwartek 17 września 2015, 11:25
przez Radhezz » czwartek 17 września 2015, 13:31
marekbo napisał(a):Egzamin zaliczony za pierwszym podejściem. Teraz C+E i kolejny stres
.