Wypowiedź Ministerstwa Infrastrury odnośnie nowych przepisów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wypowiedź Ministerstwa Infrastrury odnośnie nowych przepisów

Postprzez marwod » poniedziałek 26 września 2005, 09:58

Mam ustalony termin egzaminu na 04 Października. Było zebranie w WORD w Siedlcach i tam był mój instruktor. Potwierdził, że od 01.10 wchodzi podwyższona opłata na prawko (100%). Zmienia sie egazamin praktyczny. Poszeżają łuk o 30 cm. oraz go trochę wydłużają, to powoduje, że nie można popełnić błędu bo nie będzie możliwości powtórki. Na placu zostaje tylko łuk i górka. Jak zrobie to dobrze to jadę na miasto a tam instruktor każe mi wykonać losowo jeden z manewrów w cylku miejskim (parkowanie tył i przód lub koperta).
Nie ma potwierdzenia najważniejszej dla nas zdających rzeczy tj. odpowiedzialnosci materialnej za wynikłe szkody podczas egazaminu. Takie plotki słyszałem i bardzo mnie to zmartwiło.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 27 września 2005, 12:24 przez marwod, łącznie zmieniany 2 razy
marwod

Postprzez tuasia » poniedziałek 26 września 2005, 11:40

a ja pytałam się mojego instruktora i powiedział że nowe przepisy nie wchodzą w październiku najwcześniej będą w styczniu
tuasia

Postprzez marwod » poniedziałek 26 września 2005, 12:10

Teks pochodzi z portalu "PortalNaukiJazdy":

"(...) Prawo jazdy po nowemu

Mniej manewrów na placu, więcej praktycznej jazdy, kamery w samochodzie nagrywające przebieg egzaminu, nauka jazdy w nocy. To część zmian w zasadach egzaminu na prawo jazdy. Dziś w "Gazecie" informator o tym, co się zmieni, oraz telefoniczny dyżur eksperta Ministerstwa Infrastruktury. Natomiast na stronach lokalnych czytaj o szkołach jazdy w twoim mieście Choć rządowego projektu nie podpisał jeszcze minister infrastruktury, jedno jest pewne - trzeba będzie więcej zapłacić za kurs i trudniej będzie zdobyć prawo jazdy. To niektóre propozycje (wszystkie szczegółowo przedstawimy poniżej) z rządowego projektu, rozporządzenia "w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami instruktorów i egzaminatorów", do którego dotarła "Gazeta". Projekt ma być podpisany przez ministra infrastruktury najpóźniej w połowie sierpnia. Nowe przepisy mają obowiązywać od października. (...)

żródło: "Gazeta Wyborcza" - "Prawo jazdy po nowemu - informator" - http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 17899.html
marwod

Postprzez ella » poniedziałek 26 września 2005, 12:22

Takich informacji jak te o, których ty piszesz jest juz setki na forum :wink: Wiele się tu dyskusji toczyło do tej pory.
Podany przez ciebie artykuł z Gazety Wyborczej jest z lipca. A wychodziły już nowsze. Nawet takie, że zmian na razie nie będzie a bedą dużo później. Rzuć okiem na stronę główną serwisu.

Kolejnym referentem był specjalista od najnowszych zmian w egzaminowaniu i szkoleniu kierowców, dyr. Tomasz Piętka, odpowiedzialny za projekt rozporządzenia ze strony MI. Informacją najbardziej pożądaną tego dnia było ustne, a więc niewiążące, ale dość realnie brzmiące zapewnienie, że projektowane zmiany wejdą w życie 3 października 2005, z zachowaniem dwumiesięcznego vacatio legis. Innymi słowy – nowe przyjdzie prawdopodobnie wraz z nowym, 2006 rokiem. Piszemy „prawdopodobnie” przez zwykła asekurację, ponieważ terminów „stuprocentowych” było już co najmniej kilka.
http://www.prawojazdy.com.pl/index.php? ... d_news=198

Instruktorzy, dyrektorzy WORD, podają też sprzeczne ze sobą wiadomości.
Pewne na 100% to będzie jak Ministerstwo Infrastruktury ogłosi oficjalnie to Rozporządzenie.
A do tej pory to możemy sobie gdybać jak będzie.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 0&start=15

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... c&start=15

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 5&start=30
ella
Moderator

Postprzez marwod » poniedziałek 26 września 2005, 12:33

Ja powiem tak, mam egzamin 04 Października i o godz. 8:00 będe wiedział wszystko. Teraz tak ja wiele osób czytam, pytam i przysłuchuje się. Pytałem mojego instruktora a on powiedział mi to co Wam napisałem. Był na zebraniu w WORD-ie więc chyba tam wiedzą co mówią. Poczekamy zobaczymy.
marwod

Postprzez 123456788 » poniedziałek 26 września 2005, 17:19

Ludzie. Czytajcie te brednie dalej. Jak jakiś WORD może organizować jakieś spotkania skoro warunkiem wejścia rozporządzenia jest obligatoryjne opublikowanie go w Dzienniku Ustaw! Kto ma dostęp do dzienników to niech czyta na bieżąco. Do dzisiaj żadno rozporządzenie ministra infrastruktury w tej sprawie nie zostało opublikowane, wyluzujcie.

Jak opublikują to będzie można pisać, a nie siać tutaj jakiśferment.
123456788

WAŻNE !!!

Postprzez marwod » wtorek 27 września 2005, 11:14

Wkurzyłem się i zadzwoniłem do WORD Siedlce. Oczywiście nic nie wiedza na temat nowych zasad egzaminów. Zadzwoniłem więc do Ministerstwa Infrastruktury do odpowiedniej komórki i tam uzyskałem informację, że obecnie projekt ustawy znajduje się w biurze legislacyjnym Rządu i czeka na akceptację, potem cała droga związana z uprawomocnieniem aktu prawnego.
Raczej, powtarzam raczej na pewno nie ma szansy aby nowe przepisy weszły w życie w tym roku a tym bardziej w Październiku. Pytałem czy jak zrobiłem kurs po staremu i mam egzamin w Październiku a tylko teoretycznie przepisy by weszły w życie to czy zdaję po nowemu? Odpowiedziano, że jak przepisy wejdą w życie będzie okres przejściowy na to żeby osoby, które uczyły się po staremu zdawały po staremu. Ok. na 2 miesiące przed wejściem w życie nowych przepisówm będzie to oficjalnie przedstawione opini publicznej. Pozdrawiam.
marwod

Postprzez ymonm » wtorek 27 września 2005, 19:43

Nowe zasady - najwczesniej od nowego roku
Obecnie - egzamin praktyczny zdrozal o 100%.

Nic wiecej. ;>
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

Postprzez 123456788 » środa 28 września 2005, 08:53

ymonm napisał(a):Nowe zasady - najwczesniej od nowego roku
Obecnie - egzamin praktyczny zdrozal o 100%.

Nic wiecej. ;>

A zdrozal na jakiej podstawie, rozporzadzenie dalej nie jest opublikowane. Siej ferment.
123456788

Postprzez zzz » środa 28 września 2005, 11:48

Artykul z Metra

Prawko jeszcze po staremu
Fot. Materiały Prasowe

Michał Broniszewski 28-09-2005, ostatnia aktualizacja 27-09-2005 22:18

Setki osób na gwałt zapisują się na kurs prawa jazdy. Boją się droższych kursów i trudniejszych egzaminów. Pośpiech jest jednak przedwczesny - na zmiany poczekamy do nowego roku

Zmiany w sposobie zdawania egzaminu na prawo jazdy miały wejść w życie 4 października. Tak się jednak nie stanie. Dlaczego? - Projekt czeka, aż zajmie się nim rząd. To potrwa co najmniej dwa-trzy miesiące - tłumaczy enigmatycznie Justyna Bracha z biura prasowego Ministerstwa Infrastruktury, które jeszcze niespełna dwa miesiące temu zapowiadało, że termin październikowy jest nieprzekraczalny.

Nowe przepisy zwiększają liczbę godzin jazdy na mieście - z 20 do 30, nowością jest minimum trzygodzinna, obowiązkowa jazda w nocy. Manewry na placu zostaną przeniesione na parkingi miejskie. Tam zdający będzie musiał zmieścić się między stojącymi autami. - Nowy egzamin jest znacznie trudniejszy. Dlatego zależało mi na tym, aby zdawać po staremu. Na szczęście zdążyłam - mówi z kolei Sara Niesporek z Katowic, która prawo jazdy ma od sierpnia.

Zdecydowana większość kursantów nie słyszała o przesunięciu terminu wprowadzenia w życie nowych przepisów. Dlatego do szkół jazdy trafiało coraz więcej chętnych. - Choć nie miałam czasu, żeby teraz zajmować się prawkiem, zdecydowałam się zapisać na kurs, by zdążyć przed zmianami. Wpłaciłam już pieniądze, a teraz okazuje się, że niepotrzebnie się spieszyłam - mówi Marta Zajączkowska, która rozpoczęła kurs w szkole jazdy Prymus w Częstochowie.

Takich osób jak Marta jest bardzo dużo. - Przeżywamy prawdziwe oblężenie. Mamy teraz ponad 300 kursantów, to kilka razy więcej niż zwykle - mówi Stanisław Dużyk, szef Ośrodka Szkolenia Kierowców "Stach" w Krakowie.

Ludzie koniecznie chcą zdążyć przed zmianami również ze względu na koszty kursu.

- Stawka instruktorów za jazdę w nocy, koszty paliwa, wyższe ceny ubezpieczenia samochodów spowodują, że nauka będzie droższa o 200-300 złotych - mówi Maciej Wojtczuk z warszawskiego Zielonego listka. Są i inne problemy. - Musimy kupić makiety samochodów. Nie wyobrażam sobie, aby kursanci mieli uczyć się parkowania między autami - mówi Rafał Gałązka, dyrektor szkoły jazdy Manewr w Warszawie.

Okazuje się jednak, że nie wszyscy w nowych regułach widzą tylko wady. - Według mnie łatwiej zdać egzamin po staremu, ale znacznie lepiej przygotowani do jazdy będziemy po wprowadzeniu nowych zasad - mówi Anna Kowalińska, która uczy się jeździć w Zielonym listku.
zzz

Postprzez ella » środa 28 września 2005, 12:24

Zdecydowana większość kursantów nie słyszała o przesunięciu terminu wprowadzenia w życie nowych przepisów. Dlatego do szkół jazdy trafiało coraz więcej chętnych.

A skąd niby mieli wiedzieć? 8)
Ministerstwo Infrastruktury najpierw narobi zamieszania a potem nabiera wody w usta i nie potrafi do końca nic powiedzieć. Ta informacja też pochodzi z gazety a nie ze strony Ministerstwa gdzie powinna się ukazać już dość dawno. A nie ludzie do końca nie wiedzą na czym stoją :evil:
ella
Moderator

Postprzez Agniecha » czwartek 29 września 2005, 18:48

Dzisiaj w aktualnosciach mowili ze nowe zasady wejda dopiero po nowym roku ;-D Ciesze sie bo juz sie balam ze mnie to obejmie kto nie wierzy niech wejdzie na ta stronke http://tvp.pl/View?Cat=120&id=250250
Agniecha

Powrót do Egzamin na prawo jazdy